[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 097
113
Mivan akkor ha esetleg az E magasabb szintű képeségeit ötvözik , a C-vel . Adatkapcsolat révén egyik másik megtudja osztani ki mit lát , nagyobb a terhelhetősége . Több védelmi eszkőzt is tud magával vinni . Szerintem te pusztán gazdasági megfontolásból veszed ki rögtőn ki az E-t. Bár én F-35 re szavaznék hasonló konstrukcióban 24-28 db csak ebből a pénzből szárazfőldi haderőnemet építeném . Tudom a Saab kisfilmjei kb mint a papir ,mindent elbír. Tételezük fel lenne +4E mi lenne ha azt követően átvennénk C-ket +ba ksőbb. C mint igásló vinné a fegyvert és távolról eregetne . Tudom kicsit vicc kategória mivel a grippen C ezen a téren a egyik leggyengébb . Szerinted mint koncepció nem elképzelhető ? Többiek ?
Az a négy darab E bár modernebb a felszereltsége, de az elgondolás gyakorlatilag éppen forditva van. A C nem lehet igásló, mert kevés a függesztőpont. Ráadásul mi az ami a legkevesebb. (A repülőgépeink fegyverzetének minimális mennyisége). Másik amit sokan írtak, de nincs kifejtve. Repülőgépet nem így kell beszerezni. Nincs katonai doktrinánk, csak papíron. Nincs ellenségkép megnevezve, nincs beleírva lozungokon kívül, hogy a politika milyen hatósugárban, illetve milyen feladatokkal akarja a Honvédséget használni, bevetni, mert ehhez kéne a felszerelést, a modernizációt és a kiképzést stb. hozzáilleszteni. Most a NATO tagjai vagyunk, és az EU tagja is (mert hát van EU harcsoport is, gyakorlatilag egy EU haderő kicsit alapja lenne). Az ellenségkép a regnáló rendszernek nem a NATO ellenfele (ergo, Oroszország és Kína) hanem saját katonai és politika szövetségeseink, a NATO és EU tag szonszédok, és az az Ukrajna amely éppen a NATO/EU ellenségképe ellen harcol és támogatja az EU és a NATO is. Kicsit zavaros nem elvtársak???
Márpedig doktrina nélkül nincs értelmes haderőfejlesztés. Itt light Svájcot vizionál (propaganda szinten) a Fidesz vezetésű kormány, de abban bizik, hogy a 4. cikkely megvéd, ráadásul a saját Uniónk elleni szabadságharca ellenére kurvára abban reménykedik, hogy EU országként nem mehet csődbe, (lásd pld. a Görög példa)..
Nekem két 10+2 gépes JAS-39C /D század mellett 4 darab szigoruan gyakorló L-39ből állna a légierőnk szuperszonikus illetve transzonikus egy és kétüléses elvileg harcba vethető része, mert ez lenne gazdaságilag és kapacitásban is a legmegfelelőbb. De ehhez kurva sok BVR L-L rakéta, IRIS-T ből is elegendő mennyiség, lézerbombák helyett, SBD-k és lézer+GPS bombák de ezeket csak limitált számban és elrettentő erőként Taurus KEPD robotrepülőgépek.. Minden többi légvédelemre, elsősorban lokátorokra és csalicélokra a NASAMS és MISTRAL mellett, ráadásul vennék a viszonylag olcsó lengyel Piorunból is egy rakással minden századnak legyen légvédelmi raja zljnak szakasza stb.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 107
113
Hát én meg nem szeretném ezt megnézni.. de ide a bökőt, hogy Te sem. A legszebb amit láthatnál a kisülő szemeid helyén egy nagy sárga villanást..
Azt senkinek se .De az Orszoknak is az hiányzik a legkevésbé hogy a Natoval atomháborúva keveredjenek mert akkor at orosz nagyvárosok is elhamvadnának.De témához visszatérve egy strike eagle 10 tonna körüli kapacitással bír ami jóval komolyabb mint amit bármelyik felfegyverzett drón tud jelenleg.De egy F16 is képes 6 tonna fegyverzetet hordozni addig egy reapier drónnak jóval kissebb a kapacitása.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 918
11 567
113

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
EU országként nem mehet csődbe, (lásd pld. a Görög példa)..
Görög Euro tagállamként nem mehetett csődbe.Mi nem vagyunk az.
két 10+2 gépes JAS-39C /D század
12+4 gépes századok jobb lennének.D gépeket REH és dronirányitó feladatokat is elláthatnának.
SBD-k és lézer+GPS bombák de ezeket csak limitált számban és elrettentő erőként Taurus KEPD robotrepülőgépek
Zsidó fegyveripar termékeit jobban igénybe venném.SDB mellett ott a Spice család.250/250ER/1000/2000,és a 250böl van "GMLRS" változat is.Rampage is igencsak elférne a repertoárban,de CM-t is kinálnak.És a REH és felderitő konténerek-ezek nagyon kellenének.De MAWS és vontatott csalit is lehetne velük integráltatni a gépeinkbe (mellesleg a Gripen E-ben is Elbit PAWS van.Nekünk inkább az utódját kéne bekopácsoltatnunk-óhitűek reklámja szerint az már az F35 DAS rendszeréhez hasonló műszer).
Aztán a preciziós cuccokon kivül azért még mindig kellenek a tömeg cuccok is.De ezekböl is van többféle,nem csak a legegyszerűbb "buta" bomba létezik.Ahogy NIR is számtalan fejrésszel,sokféle feladatra van.
Szóval,kicsit tágitani kéne a látókört.Mind harcászati alkalmazás,mind beszerzési forrás tekintetében.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 029
6 343
113
Szerintem ez a Vargha Tamás államtitkár létére nincs képben:
"Utalt viszont arra, hogy a Gripenek lízingje 2026-ban lejár, és még nincs döntés arról, hogy „jutányos maradványáron” megvásárolják-e azokat"

Csókolom, ha valamiért 2026 után nem maradnának a Gripen-ek, akkor mi lenne helyette? Egy új vadászgépet ha ma megrendelünk, akkor sem ér is 2026-ra (a kiképzésről nem is beszélve, meg mire combat ready lesz az alakulat). Vagy esetleg 2026-ig mi védjük a szlovák légteret, 2026-tól, meg a szlovák F-16V-k a miénket? Na az szép halál lenne.

Aztán nem arról volt szó, hogy úgy lett átalakítva a szerződés, hogy a végén mindenképpen a tulajdonunkba kerülnek?

Végül: arról is volt szó hónapokkal ezelőtt, hogy már meg is állapodtunk a svédekkel a 2026 utáni support-ról, hogy tovább üzemelhessenek a már a mi tulajdonunkban lévő gépek!
 
M

molnibalage

Guest
Szerintem ez a Vargha Tamás államtitkár létére nincs képben:
"Utalt viszont arra, hogy a Gripenek lízingje 2026-ban lejár, és még nincs döntés arról, hogy „jutányos maradványáron” megvásárolják-e azokat"

Csókolom, ha valamiért 2026 után nem maradnának a Gripen-ek, akkor mi lenne helyette? Egy új vadászgépet ha ma megrendelünk, akkor sem ér is 2026-ra (a kiképzésről nem is beszélve, meg mire combat ready lesz az alakulat). Vagy esetleg 2026-ig mi védjük a szlovák légteret, 2026-tól, meg a szlovák F-16V-k a miénket? Na az szép halál lenne.

Aztán nem arról volt szó, hogy úgy lett átalakítva a szerződés, hogy a végén mindenképpen a tulajdonunkba kerülnek?

Végül: arról is volt szó hónapokkal ezelőtt, hogy már meg is állapodtunk a svédekkel a 2026 utáni support-ról, hogy tovább üzemelhessenek a már a mi tulajdonunkban lévő gépek!
2015-ös keltezésű nyilvános doksi szól erről. Gripen FAQ mellékeltében is ott van.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and bel

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 097
113
Görög Euro tagállamként nem mehetett csődbe.Mi nem vagyunk az.

12+4 gépes századok jobb lennének.D gépeket REH és dronirányitó feladatokat is elláthatnának.

Zsidó fegyveripar termékeit jobban igénybe venném.SDB mellett ott a Spice család.250/250ER/1000/2000,és a 250böl van "GMLRS" változat is.Rampage is igencsak elférne a repertoárban,de CM-t is kinálnak.És a REH és felderitő konténerek-ezek nagyon kellenének.De MAWS és vontatott csalit is lehetne velük integráltatni a gépeinkbe (mellesleg a Gripen E-ben is Elbit PAWS van.Nekünk inkább az utódját kéne bekopácsoltatnunk-óhitűek reklámja szerint az már az F35 DAS rendszeréhez hasonló műszer).
Aztán a preciziós cuccokon kivül azért még mindig kellenek a tömeg cuccok is.De ezekböl is van többféle,nem csak a legegyszerűbb "buta" bomba létezik.Ahogy NIR is számtalan fejrésszel,sokféle feladatra van.
Szóval,kicsit tágitani kéne a látókört.Mind harcászati alkalmazás,mind beszerzési forrás tekintetében.
Nincs integrálva C/D-re..
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Szerintem ez a Vargha Tamás államtitkár létére nincs képben:
"Utalt viszont arra, hogy a Gripenek lízingje 2026-ban lejár, és még nincs döntés arról, hogy „jutányos maradványáron” megvásárolják-e azokat"

Csókolom, ha valamiért 2026 után nem maradnának a Gripen-ek, akkor mi lenne helyette? Egy új vadászgépet ha ma megrendelünk, akkor sem ér is 2026-ra (a kiképzésről nem is beszélve, meg mire combat ready lesz az alakulat). Vagy esetleg 2026-ig mi védjük a szlovák légteret, 2026-tól, meg a szlovák F-16V-k a miénket? Na az szép halál lenne.

Aztán nem arról volt szó, hogy úgy lett átalakítva a szerződés, hogy a végén mindenképpen a tulajdonunkba kerülnek?

Végül: arról is volt szó hónapokkal ezelőtt, hogy már meg is állapodtunk a svédekkel a 2026 utáni support-ról, hogy tovább üzemelhessenek a már a mi tulajdonunkban lévő gépek!
Nem azt mondta nem maradnak, hanem, hogy ez a döntés még nem született hivatalosan. Érdemes az eredeti interjút elolvasni, nem a kopizott másolatot.

Erről még nem kellett döntést hozni. A Gripenek lízingje 2026-ban úgy jár le, hogy lesz lehetőségünk azokat megvásárolni jutányos, maradvány áron. Döntés még nincs a megvásárlásukról sem, de a tapasztalataink szerint a Gripenek kiváló repülőgépek, nemcsak Magyarország légtérvédelmét és légtérrendészeti feladatait látják el, hanem Szlovéniáét is, illetve


Tanulság, olvasd el az eredeti interjút és akkor a másolat nem vezet félre nem fogsz utána hülyeségeket fantáziálni.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 029
6 343
113
Nem azt mondta nem maradnak, hanem, hogy ez a döntés még nem született hivatalosan. Érdemes az eredeti interjút elolvasni, nem a kopizott másolatot.

Erről még nem kellett döntést hozni. A Gripenek lízingje 2026-ban úgy jár le, hogy lesz lehetőségünk azokat megvásárolni jutányos, maradvány áron. Döntés még nincs a megvásárlásukról sem, de a tapasztalataink szerint a Gripenek kiváló repülőgépek, nemcsak Magyarország légtérvédelmét és légtérrendészeti feladatait látják el, hanem Szlovéniáét is, illetve


Tanulság, olvasd el az eredeti interjút és akkor a másolat nem vezet félre nem fogsz utána hülyeségeket fantáziálni.

Egyetlen szóval sem állítottam olyat, hogy Vargha Tamás azt mondta volna, hogy NEM maradnak a Gripen-ek.

Én azt állítottam, hogy nincs képben a fickó: "Szerintem ez a Vargha Tamás államtitkár létére nincs képben"

Majd kifejtettem, hogy miért gondolom ezt:

Az első érvem az idő: ha nem lenne döntés arról, hogy 2026 után is Gripen-en fognak repülni a pilótáink, akkor nagy bajban lennénk, mert:
"Egy új vadászgépet ha ma megrendelünk, akkor sem ér is 2026-ra (a kiképzésről nem is beszélve, meg mire combat ready lesz az alakulat). Vagy esetleg 2026-ig mi védjük a szlovák légteret, 2026-tól, meg a szlovák F-16V-k a miénket? Na az szép halál lenne."
TEHÁT EGY HOZZÁ ÉRTŐBEN FEL SEM MERÜLHET, HOGY 2026 UTÁN NEM LESZ GRIPEN A MAGYAR ÉGEN

A második érvem, a mellett, hogy nincs képben az, hogy mindenki azt állítja, hogy 2026 után mindenképpen magyar tulajdonba kerülnek, tehát nem kell őket maradvány értéken megvenni, mert így lett módosítva aszerződés 2015-ben. Lásd:
"Mint ismert, a 2026-ban lejár a magyar Gripenek lízingszerződése, a vadászgépek magyar tulajdonba kerülnek."

A harmadik érvem pedig az, hogy elvileg kötöttünk már egy újabb 10 éves támogatási szerződést a svédekkel, ami 2026 után fogja a már magyar tulajdonú Gripen-eket támogatni, lásd:
"Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos közleményéből kiderült, hogy tíz évre még biztosan maradnak a Gripenek a Magyar Honvédségben: a 2026-ban lejáró, üzemképességet biztosító megállapodást egész biztosan meghosszabbítják a svéd Saab vállalattal. "

Tehát továbbra is fenntartom, hogy Vargha Tamás nincs képben (és azt is, hogy nem fantáziálok hülyeségeket).
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Ocses
M

molnibalage

Guest
Nem azt mondta nem maradnak, hanem, hogy ez a döntés még nem született hivatalosan. Érdemes az eredeti interjút elolvasni, nem a kopizott másolatot.

Erről még nem kellett döntést hozni. A Gripenek lízingje 2026-ban úgy jár le, hogy lesz lehetőségünk azokat megvásárolni jutányos, maradvány áron. Döntés még nincs a megvásárlásukról sem, de a tapasztalataink szerint a Gripenek kiváló repülőgépek, nemcsak Magyarország légtérvédelmét és légtérrendészeti feladatait látják el, hanem Szlovéniáét is, illetve


Tanulság, olvasd el az eredeti interjút és akkor a másolat nem vezet félre nem fogsz utána hülyeségeket fantáziálni.
Ne védjed már a fogalmatlan vezért.
Semmiről nem kell dönteni.
Semmiféle "lehetőség" nincs.
A gépek 2015-ös doksi szerint itt maradnak további fizetés nélkül.
Miféle "erről még nem kellett döntést hozni"?

Ezt 7+ éve MÁR el van döntve.
Ez adatszolgáltatás volt 7,5 éve.

GZTZUXT.png
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Kicsit fingfűrészelés.

Kérdés - válasz

Ha már említette a Gripeneket, ezeknek a vadászgépeknek a lízingje 2026-ban lejár. Meghosszabbítja ezt a kormány, illetve megvásárolja az eszközöket, vagy esetleg bővíti a flottát? Gondolkodnak-e más géptípusokban is?

Erről még nem kellett döntést hozni. A Gripenek lízingje 2026-ban úgy jár le, hogy lesz lehetőségünk azokat megvásárolni jutányos, maradvány áron. Döntés még nincs a megvásárlásukról sem, de a tapasztalataink szerint a Gripenek kiváló repülőgépek, nemcsak Magyarország légtérvédelmét és légtérrendészeti feladatait látják el, hanem Szlovéniáét is, illetve Litvániában állomásozott négy gépünk, ezeknek a missziós mandátuma a napokban járt le.

4 kérdés volt, amire válaszolta nincs eldöntve.De utalt rá marad a Gripen.

Lízing .Ez a parlamenti válasz 2012-es módosításról szól. 2016-ban a 2 összetört Gripen pótlása után újra módosult a szerződés. Azt tudjuk, akkor is zárt lízing maradt?

Tárgyaltunk az üzemeltetés 10 éves meghosszabbításáról.... döntés valszeg még hivatalosan nem született. (Azt is láttuk 24-ben jön 4 új gép, de bejelentés nem volt.)

Adott konkrét kérdésekre egy óvatos választ.Ti azt mondjátok azért mert a fogalmatlan hülye nincs képben,, sztem még egyszerűen politikus, kitérő választ adott.

Még ha lízing ügyben hülye volt és 16- bán ez a rész nem módosult, most csak ködösített, akkor is van miről dönteni. Ezek a gépek maradnak vagy váltunk E-re, esetleg párhuzamosan C és E, milyen ütemben bővítünk 2 századra stb..


Bár tudom a fotelből egyszerű mkit lehülyézni, főleg ha vki politikus.
 
  • Vicces
Reactions: molnibalage

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Kicsit fingfűrészelés.

Kérdés - válasz

Ha már említette a Gripeneket, ezeknek a vadászgépeknek a lízingje 2026-ban lejár. Meghosszabbítja ezt a kormány, illetve megvásárolja az eszközöket, vagy esetleg bővíti a flottát? Gondolkodnak-e más géptípusokban is?

Erről még nem kellett döntést hozni. A Gripenek lízingje 2026-ban úgy jár le, hogy lesz lehetőségünk azokat megvásárolni jutányos, maradvány áron. Döntés még nincs a megvásárlásukról sem, de a tapasztalataink szerint a Gripenek kiváló repülőgépek, nemcsak Magyarország légtérvédelmét és légtérrendészeti feladatait látják el, hanem Szlovéniáét is, illetve Litvániában állomásozott négy gépünk, ezeknek a missziós mandátuma a napokban járt le.

4 kérdés volt, amire válaszolta nincs eldöntve.De utalt rá marad a Gripen.

Lízing .Ez a parlamenti válasz 2012-es módosításról szól. 2016-ban a 2 összetört Gripen pótlása után újra módosult a szerződés. Azt tudjuk, akkor is zárt lízing maradt?

Tárgyaltunk az üzemeltetés 10 éves meghosszabbításáról.... döntés valszeg még hivatalosan nem született. (Azt is láttuk 24-ben jön 4 új gép, de bejelentés nem volt.)

Adott konkrét kérdésekre egy óvatos választ.Ti azt mondjátok azért mert a fogalmatlan hülye nincs képben,, sztem még egyszerűen politikus, kitérő választ adott.

Még ha lízing ügyben hülye volt és 16- bán ez a rész nem módosult, most csak ködösített, akkor is van miről dönteni. Ezek a gépek maradnak vagy váltunk E-re, esetleg párhuzamosan C és E, milyen ütemben bővítünk 2 századra stb..


Bár tudom a fotelből egyszerű mkit lehülyézni, főleg ha vki politikus.
Tomi. Te vagy az?
 
M

molnibalage

Guest
Erről még nem kellett döntést hozni. A Gripenek lízingje 2026-ban úgy jár le, hogy lesz lehetőségünk azokat megvásárolni jutányos, maradvány áron. Döntés még nincs a megvásárlásukról sem
Ott a papír. Alá is van írva.
Lízing .Ez a parlamenti válasz 2012-es módosításról szól. 2016-ban a 2 összetört Gripen pótlása után újra módosult a szerződés. Azt tudjuk, akkor is zárt lízing maradt?
Mi a frásztól módosulna a szerződés attól, hogy vettünk egy használt gépet pótlásként? A másik meg simán javítható volt. Ettől a kifizetett összes nem változik a többi gépre és a szerződés tartalma sem.
Tárgyaltunk az üzemeltetés 10 éves meghosszabbításáról.... döntés valszeg még hivatalosan nem született. (Azt is láttuk 24-ben jön 4 új gép, de bejelentés nem volt.)
Lásd fent, az a tulajdonban levő gépek üzemeltetése lenne már. Nem változik..
Bár tudom a fotelből egyszerű mkit lehülyézni, főleg ha vki politikus.
Nem kéne folyamatosan védeni a fost. Ennyi.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 440
113
Valszeg azt se tudja hogy most akkor mit mondhat és mikor csak àltalános minisztériumi kommunikációs kàosz
pont ezt akartam írni, hogy itt szerintem a szabszem minden minisztériumi alkalmazott fenekében ott szorul, mert azt sem tudja, hogy mit mondhat, és mit nem - legyen az akár egy államtitkár is....