Csak azt felejted el te is, meg itt még nagyon sokan, hogy a Gripen hozzá tud járulni a légifölény kivívásához is, nem csak a földi célok ellen lehet bevetni.
A rakétatüzérségről ez nem mondható el.
Szerintem az lenne az elsődleges, hogy villámsebességgel feltornásszuk a Gripen flottát minimum 2 századnyira, és megfelelő mennyiségű lőszert is kell hozzájuk venni. Emellett el lehet kezdeni a rakétatüzérség megrendelését is, de szerintem a prioritásnak sajnos még mindig a Gripennek kellene lennie.
Légi fölényhez SEAD képesség is kellene, Gripennel ez nem tudom mennyire menne. Hiába lövöldözzük le az ellenség repülőit, ha ők is meg tudják tenni velünk ugyanezt földről...
Meg is lehet fordítani a dolgot, sőt kisebb országoknak ez jobb stratégia: könnyebben tudunk erős földi légvédelemmel ellehetetleníteni az ellenség légitevékenységét, mint egy nagyobb és drágán fenntartható légirővel kivivíni a légi fölényt.
Ahhoz nagyon sok repülőgép (bőven 2 század fölött szerintem) kellene és nagyon jól képzett személyzet, aki SEAD-ban is jártas. Ezt hasonló méretű országok közül talán csak az izraeliek tudják...
Ezért mondom, hogy "maradjunk a földön" - szó szerint és átvitt értelemben is - és inkább kisebb légierővel erős földi légvédelemmel valalmit erős tüzérséggel operáljunk.
Persze tök jó lenne a két század, de légifölényhez legfeljebb lokálisan lehet elég és az ellenséges földi légvédelem simán el tudja lehetetleníteni a Gripenjeink légi tevékenységét elég nagy területen.
Pl. mit tudnánk lépni ha egy Patriot vagy hasonló képességű rendszert tesz le egy ellenséges erő az országhatár mentén?
Nem sokat: megpróbálhatjuk bemérni, felderíteni aztán legfeljebb Gripenről csak SDB-nk lesz ellene, ha addig nem viszik arrébb...Még a legjobb esély ha gyorsan megrakétázzuk PULS-sal (ha az lesz) és reméljük azt nem szedi le ha elég sokat küldünk rá.
Szóval a mi méreteinkben, lehetőségeinkben gondolkodva nem látom sok hasznát "nagy" légi erőnek. A 14 gép nagyon kevés, a 18 kevés, de 24-26-nál több nem hiszem hogy szükséges, sőt...
A forrás kevés így inkább a földi légvédelmet tolnám meg: lehet hogy nem mi leszünk így az "ég bajnokai", de ez ellenfél sem tud az lenni így aztán cseszheti a nagyobb drágább légi erejét!
Anti-Access/Area Denial stratégia...(nyilván ez hasonló műszaki szintű ellenfél ellen meg, a B-21-est nem hiszem, hogy leszedjük a NASAMS-szel...)
Az ellenséget meg földi tüzérség és drónok fogják levegőből támadni amiket kivédeni is nehezebb.
Ez is egy stratégia és egy kis országnak regionális szintű konfliktusban ez bőven elég is. Szerintem...