Nem azt mondta nem maradnak, hanem, hogy ez a döntés még nem született hivatalosan. Érdemes az eredeti interjút elolvasni, nem a kopizott másolatot.
Erről még nem kellett döntést hozni. A Gripenek lízingje 2026-ban úgy jár le, hogy lesz lehetőségünk azokat megvásárolni jutányos, maradvány áron. Döntés még nincs a megvásárlásukról sem, de a tapasztalataink szerint a Gripenek kiváló repülőgépek, nemcsak Magyarország légtérvédelmét és légtérrendészeti feladatait látják el, hanem Szlovéniáét is, illetve
Vargha Tamás közölte, a terveik szerint a katonák újabb illetményemelést kapnak 2024 elején.
magyarnemzet.hu
Tanulság, olvasd el az eredeti interjút és akkor a másolat nem vezet félre nem fogsz utána hülyeségeket fantáziálni.
Egyetlen szóval sem állítottam olyat, hogy Vargha Tamás azt mondta volna, hogy NEM maradnak a Gripen-ek.
Én azt állítottam, hogy nincs képben a fickó: "Szerintem ez a Vargha Tamás államtitkár létére nincs képben"
Majd kifejtettem, hogy miért gondolom ezt:
Az első érvem az idő: ha nem lenne döntés arról, hogy 2026 után is Gripen-en fognak repülni a pilótáink, akkor nagy bajban lennénk, mert:
"Egy új vadászgépet ha ma megrendelünk, akkor sem ér is 2026-ra (a kiképzésről nem is beszélve, meg mire combat ready lesz az alakulat). Vagy esetleg 2026-ig mi védjük a szlovák légteret, 2026-tól, meg a szlovák F-16V-k a miénket? Na az szép halál lenne."
TEHÁT EGY HOZZÁ ÉRTŐBEN FEL SEM MERÜLHET, HOGY 2026 UTÁN NEM LESZ GRIPEN A MAGYAR ÉGEN
A második érvem, a mellett, hogy nincs képben az, hogy mindenki azt állítja, hogy 2026 után mindenképpen magyar tulajdonba kerülnek, tehát nem kell őket maradvány értéken megvenni, mert így lett módosítva aszerződés 2015-ben. Lásd:
Védelmi ipari együttműködésről tárgyalt Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos Svédországban a svéd kormány és a SAAB képviselőivel – olvasható a kormánybiztos közleményében, melyet az MTI hozott le. A felek egyebek mellett a hazai Gripen-flotta üzemeltetésével kapcsolatos...
www.portfolio.hu
"Mint ismert, a 2026-ban lejár a magyar Gripenek lízingszerződése, a vadászgépek magyar tulajdonba kerülnek."
A harmadik érvem pedig az, hogy elvileg kötöttünk már egy újabb 10 éves támogatási szerződést a svédekkel, ami 2026 után fogja a már magyar tulajdonú Gripen-eket támogatni, lásd:
Az már biztos, hogy meghosszabbítják a hazai Gripen-flotta üzemeltetését biztosító szerződést.
index.hu
"Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos közleményéből kiderült, hogy tíz évre még biztosan maradnak a Gripenek a Magyar Honvédségben: a 2026-ban lejáró, üzemképességet biztosító megállapodást egész biztosan meghosszabbítják a svéd Saab vállalattal. "
Tehát továbbra is fenntartom, hogy Vargha Tamás nincs képben (és azt is, hogy nem fantáziálok hülyeségeket).