jaj he hagyjuk már az ilyen linkeketCsak összehasonlításul.
A szlovák, román MIG- ek nem annyira repülnek...

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
jaj he hagyjuk már az ilyen linkeketCsak összehasonlításul.
A tótok átadták a repcsiket Ukrajnának.Csak összehasonlításul.
MÉG nem...A tótok átadták a repcsiket Ukrajnának.
Nagyon köszönöm ezt az írást.Egy másik topicban írtam, hogy az MHTT Légierő szekciójának havi ülésén előadást tartottam a JAS-9 Gripen modernizálási lehetőségéről. Nos általában nem annyira nagy számú hallgatóság szokott lenni, de most óriási meglepetésemre megjelent Dr.Koller József dandártábornok úr (Légierő pk.) és a másik két előadás mellett meghallgatta az enyémet is. (kb. úgy érzetem magam, mint a focidrukker, aki elmondja a válogatott edzőjének,hogy kéne felállni a csapatnak és mit kéne játszani). Tábornok úr az előadás utáni kötetlen beszélgetés során azt mondta, hogy a saját szakértőkkel ua. eredményre jutottak a modernizáció kérdésében, mint amit felvázoltam, elkérte a Powerpoint bemutatót. Azt, hogy mit adtam elő és mi volt a bemutató részletesen nem írnám le, de nagyon röviden, a JAS-39 megtartása és modernizálása új 5. gen repülőgép helyett. A modernizáció az amennyiben van rá pénz akkor az Mk5 AESA lokátortányéros radarig, bizonyos E változatból átépíthető rendszerekig (pld. MAWS) , az E-hez fejlesztett zavaró konténer beszerzése, illetve a LGBU-k mellett Taurus beszerzése. A-A ban METEOR. IRIS-T combó. (persze jó a C5-is) Ja és + gépek beszerzése. A min. 4 darab azért kell, mert missziós feladat mellett lenne itthon egy század. A balti misszió mellet ne felejtsük,hogy 2010 előtti kormányzat egy géppár akart missziós feladatokra ami 4 gép a tarcsikkal együtt. Ez megegyezik pld Portugália felajánlásával. Nos ezért kell min 4 gép, de jobb lenne 2 század. Ja a modernizáció nem csak müszaki és pénzkérdés, hanem fogalmazza meg a döntéshozó politika mit akar a légierő harcászati erőitől. Mert erről a jelen doktrina - ellentétben pld. a szállítórepülőgép feladatkörétől - nagyon tágan fogalmaz. A modernizáció egyik technikai határa pedig a C/D hütőrendszere és elektromos rendszere.
LGBU-nak nem sok haszna van manapság: stand-off fegyverzete kellene, sok!Egy másik topicban írtam, hogy az MHTT Légierő szekciójának havi ülésén előadást tartottam a JAS-9 Gripen modernizálási lehetőségéről. Nos általában nem annyira nagy számú hallgatóság szokott lenni, de most óriási meglepetésemre megjelent Dr.Koller József dandártábornok úr (Légierő pk.) és a másik két előadás mellett meghallgatta az enyémet is. (kb. úgy érzetem magam, mint a focidrukker, aki elmondja a válogatott edzőjének,hogy kéne felállni a csapatnak és mit kéne játszani). Tábornok úr az előadás utáni kötetlen beszélgetés során azt mondta, hogy a saját szakértőkkel ua. eredményre jutottak a modernizáció kérdésében, mint amit felvázoltam, elkérte a Powerpoint bemutatót. Azt, hogy mit adtam elő és mi volt a bemutató részletesen nem írnám le, de nagyon röviden, a JAS-39 megtartása és modernizálása új 5. gen repülőgép helyett. A modernizáció az amennyiben van rá pénz akkor az Mk5 AESA lokátortányéros radarig, bizonyos E változatból átépíthető rendszerekig (pld. MAWS) , az E-hez fejlesztett zavaró konténer beszerzése, illetve a LGBU-k mellett Taurus beszerzése. A-A ban METEOR. IRIS-T combó. (persze jó a C5-is) Ja és + gépek beszerzése. A min. 4 darab azért kell, mert missziós feladat mellett lenne itthon egy század. A balti misszió mellet ne felejtsük,hogy 2010 előtti kormányzat egy géppár akart missziós feladatokra ami 4 gép a tarcsikkal együtt. Ez megegyezik pld Portugália felajánlásával. Nos ezért kell min 4 gép, de jobb lenne 2 század. Ja a modernizáció nem csak müszaki és pénzkérdés, hanem fogalmazza meg a döntéshozó politika mit akar a légierő harcászati erőitől. Mert erről a jelen doktrina - ellentétben pld. a szállítórepülőgép feladatkörétől - nagyon tágan fogalmaz. A modernizáció egyik technikai határa pedig a C/D hütőrendszere és elektromos rendszere.
Te amúgy ismered a doktrínánkat és az abból levezetett követelményeket a légierőnkre és annak fegyverzetére?LGBU-nak nem sok haszna van manapság: stand-off fegyverzete kellene, sok!
Taurusból néhánytucat kellhet maximum spciális megerésített célok ellen. Ezzel szemben sok siklóbomba kell: SDB, Spice-család.
Remélem Koller tábornok úr stábja is erre jut!
Vicc, hogy lézer bombázni akarunk amikor bármelyik európai hadszíntér dudig lesz légvédelmi rendszerekkel, MANPADS-okkal leginkább...
Lehet hogy nem ismeri de a meglátásai azért nem rosszak.Te amúgy ismered a doktrínánkat és az abból levezetett követelményeket a légierőnkre és annak fegyverzetére?
Megoszthatnád.
Szerintem azt is csak úgy lehet eldönteni, hogy ha van valami fogalmunk arról, hogy egyáltalán mire akarják használni azt a kevés légierőnket, ami van.Lehet hogy nem ismeri de a meglátásai azért nem rosszak.
Ami azt illeti,ha csak MANPADja van az ellennek, akkor jó az LGBU is.Ha mása is van,nő az az érdekesebb helyzet.LGBU-nak nem sok haszna van manapság: stand-off fegyverzete kellene, sok!
Taurusból néhánytucat kellhet maximum spciális megerésített célok ellen. Ezzel szemben sok siklóbomba kell: SDB, Spice-család.
Remélem Koller tábornok úr stábja is erre jut!
Vicc, hogy lézer bombázni akarunk amikor bármelyik európai hadszíntér dudig lesz légvédelmi rendszerekkel, MANPADS-okkal leginkább...
LGB időjárás függő erősen, lehet hogy lejjebb kell menni hogy lássa a célt és lézerrel jelölhesse meg. Ha a lézer tud működni, akkor a MANPADS is rá tud fogni.Ami azt illeti,ha csak MANPADja van az ellennek, akkor jó az LGBU is.Ha mása is van,nő az az érdekesebb helyzet.
A megoldás nem a VAGY,hanem az ÉS.LGB időjárás függő erősen, lehet hogy lejjebb kell menni hogy lássa a célt és lézerrel jelölhesse meg. Ha a lézer tud működni, akkor a MANPADS is rá tud fogni.
Amúgy azért van minden izraeli bombán elektrooptikai rávezetés, mert náluk meditárrán-sivatagi klímában ezek az esetek nagy részében remekól működnek: se köd, se felhőtakaró. Európában ez nem mindig lenne így...
Ilyen szepontből érdekes hogy mennyire lehet hatásos a kvázi "NATO-standard Harpoon-pótlóvá" vált NSM/JSM észak-európai viszonyok között. Norvégiában radar helyett csak infrára hagytakozó CM-et fejlesztenek...hát érdekes koncepció a ködös Skandináviából...
Ennek ellenére továbbra is jó ötlet lenne Spice-bombákat venni a Gripenekre: a többségében GPS rávezetés is van. A végfázisban meg azért az esetek kb. 80%-ban az elektrooptika is működne (időjárásilag)...
Pont az ÉS-t szeretném már látni!A megoldás nem a VAGY,hanem az ÉS.
A légierő doktrinájának kérdései:Te amúgy ismered a doktrínánkat és az abból levezetett követelményeket a légierőnkre és annak fegyverzetére?
Megoszthatnád.
16 darabot lehet max. felrakni egy központi pótossal és két önvédelmi légiharc rakétával a törővégeken + liteningPont az ÉS-t szeretném már látni!
LGB már elvileg rendszerben van bár elhanyagolható a saját készlet mennyisége (közös NATO beszerzésből van valamennyi), az a gáz hogy SDB bombáink még mindig nincsenek, pedig vagy 8-at fel lehetne pakolni a Gripenre belőlük.
Úgy voltam vele, hogy 2 AMRAAM azért mindig kell, de az "elméleti" maximum az tényleg 16 SDB.16 darabot lehet max. felrakni egy központi pótossal és két önvédelmi légiharc rakétával a törővégeken + litening
Mali felett nem, egyébként igenÚgy voltam vele, hogy 2 AMRAAM azért mindig kell, de az "elméleti" maximum az tényleg 16 SDB.
Azért gáz lenne ha törövégeken lévő rakétákra kellene csak építeni önvédelem terén...
Szerinted lesz valamikor SDB-nek? Hallottál valami "pletykát" erről, ami itt megosztható?Mali felett nem, egyébként igen![]()
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..