Leopard 1 MBT (Németország)

Az nem rohamlöveg volt, hanem páncélvadász. Pont ez a kettő közt a különbség. A páncélvadász az harckocsi ágyúval felfegyverzett harckocsi elleni harcra kitalált jármű. A rohamlöveg tüzérségi löveggel felszerelt a gyalogság harcát támogató jármű.
Kérlek álljunk meg itt. Mondom, hogy a terminológia félrevisz.
A military-today (helyesen) tüzérséghez sorolja ezeket a harckocsiágús csodákat. Vedd sorba őket és szinte mindegyiknél más-más elnevezés lesz kezdve harckocsivadászól, rohamlövegen át felderítő mittoménmicsodáig.
De most az ukrán konfliktusban is felbukkant MT-LB-re feleszkabált harckocsiágyú. Bödös életben nem lesz belőle MTB. Tüzérségi eszköz marad ez után is.

Kérlek álljunk meg itt. Mondom, hogy a terminológia félrevisz.
A military-today (helyesen) tüzérséghez sorolja ezeket a harckocsiágús csodákat. Vedd sorba őket és szinte mindegyiknél más-más elnevezés lesz kezdve harckocsivadászól, rohamlövegen át felderítő mittoménmicsodáig.
De most az ukrán konfliktusban is felbukkant MT-LB-re feleszkabált harckocsiágyú. Bödös életben nem lesz belőle MTB. Tüzérségi eszköz marad ez után is.
Amúgy én a közvetlen irányzású tűztámogató járművek tüzérségnek nevezését elgondolkodtatónak tartom. Na dehát na a terminológia folyamatosan fejlődik és változik.

Amúgy én a közvetlen irányzású tűztámogató járművek tüzérségnek nevezését elgondolkodtatónak tartom. Na dehát na a terminológia folyamatosan fejlődik és változik.
Minden ami nem MBT az tüzérség. Ennyi. Van csöves, van rakétás. Légvédelmi, partvédő stb. stb.
A Sprut-B bárhogy is nézem tüzérség.

• Tetszik
Reactions: Pogány and fip7
Minden ami nem MBT az tüzérség. Ennyi. Van csöves, van rakétás. Légvédelmi, partvédő stb. stb.
A Sprut-B bárhogy is nézem tüzérség.
Hát nem tudom. Nekem attól, hogy ágyú még nem feltétlen tüzérség. Jelenleg ezek az eszközök egy szemantikai limbóban lebegnek szerintem.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Hát nem tudom. Nekem attól, hogy ágyú még nem feltétlen tüzérség. Jelenleg ezek az eszközök egy szemantikai limbóban lebegnek szerintem.
Mi más? Ha ágyú és nincs egy dedikált harckocsiba beszerelve, akkor tüzérség.
Továbbmegyek. Vannak másodvonalas hatckocsiaid, mint jelenleg a Leopard 1. Átadod őket a tüzérségnek, és onnan kezdve mint tüzérségi eszközöket használják közvetlen tűztámogatásra. Ebben az esetben, hogy divatos szóhasználattal éljek "elveszítik harckocsi jellegüket" és tüzérségi eszközökké válnak.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Nem a jármű a lényeg, hanem a löveganyag. Van tüzérségi ágyú és harckocsiágyú. Amibe harckocsiágyút raksz az nem lehet tüzérségi eszköz.

Mi más? Ha ágyú és nincs egy dedikált harckocsiba beszerelve, akkor tüzérség.
Továbbmegyek. Vannak másodvonalas hatckocsiaid, mint jelenleg a Leopard 1. Átadod őket a tüzérségnek, és onnan kezdve mint tüzérségi eszközöket használják közvetlen tűztámogatásra. Ebben az esetben, hogy divatos szóhasználattal éljek "elveszítik harckocsi jellegüket" és tüzérségi eszközökké válnak.
Tűztámogató jármű. Pont mint ahogy senki sem sorolja be a tüzér alegységeibe ezeket a gépeket.

Nem a jármű a lényeg, hanem a löveganyag. Van tüzérségi ágyú és harckocsiágyú. Amibe harckocsiágyút raksz az nem lehet tüzérségi eszköz.
A military-today ezek szerint hibásan oda sorolta.
Tűztámogató jármű. Pont mint ahogy senki sem sorolja be a tüzér alegységeibe ezeket a gépeket.
Ezek szerint vannak kivételek.

Hát a centaurók nem tüzérdandárnál vannak, hanem külön században lövészdandárnál.
Na és? Zászlóaljt kiegészíthetsz valamilyen páncéltörő/légvédeli rakétás akármivel. Attól az még páncéltörő/légvédelmi tüzérségi eszköz lesz. Ha jól tudom az aknavető is tüzérségi eszköz.

• Tetszik
Reactions: Pogány and fip7
Na és? Zászlóaljt kiegészíthetsz valamilyen páncéltörő/légvédeli rakétás akármivel. Attól az még páncéltörő/légvédelmi tüzérségi eszköz lesz. Ha jól tudom az aknavető is tüzérségi eszköz.
120 mm felett. Addig lövészfegyvernek van sorolva.

Én úgy tudom, hogy ezek az eszközök nincsenek tüzérségi eszközökhöz sorolva, az olaszoknál sem tüzérnek hívják a Centauro kezelőit. Velük tudtam beszélgetni pár hete. Szóval nem tudom.

Nem. Mondj harckocsiágyús rohamlöveget.

ZTL-11​

Kerekes, úszóképes harckocsiágyús rohamlöveg
ztl-11.jpg

120 mm felett. Addig lövészfegyvernek van sorolva.

Én úgy tudom, hogy ezek az eszközök nincsenek tüzérségi eszközökhöz sorolva, az olaszoknál sem tüzérnek hívják a Centauro kezelőit. Velük tudtam beszélgetni pár hete. Szóval nem tudom.
Ezért egy mocsár az egész.
De redben, legyen akkor más kategória.

• Tetszik
Reactions: krisss
Majd erről egyszer írnak egy könyvet valamerre :D Ezért mondtam, hogy jelenleg szerintem ez a terminológia éppen átalakulóban van.
Ha könyvet nem is írtak róla, de könyvben írnak róla, egy bizonyos Dr. számvéber Norbert alezredes. Én sem a kisujjamból szoptam ki, hogy mi a különbség a páncélvadász, a vadászpáncélos és az önjáró löveg közt.

• Tetszik
Reactions: honved
a páncélvadászok osztályszervezetbe dolgoztak.
páncéloselhárítás.
önjáró páncéltörő ágyú
rohamlöveg
alapvetően páncéltörő tüzérség önálló vagy támogató szerepkörben.
a páncélvadász defenzív (vadászik)
a rohamlöveg attacktív (rohamoz)
de alapvetően páncélelhárító / páncéltörő tüzérség