A kutya sem fejleszt már 105-ös lőszert. Az M900 a plafon és az is marad.Szerintem 600 fölé nemigen lehet vinni egy 105-ös nyilat, de ez csak vélemény lehet a valóság megcáfol.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A kutya sem fejleszt már 105-ös lőszert. Az M900 a plafon és az is marad.Szerintem 600 fölé nemigen lehet vinni egy 105-ös nyilat, de ez csak vélemény lehet a valóság megcáfol.
Vegyük kicsit sorba az állításaidat:De ez csak az extrém terepen van így. ahol nincs extrém terep (valódi hegyek vagy dzsungel), ott rendes MBT jön szembe, azellen meg semmit nem ér a 105-ös.
Nem felesleges, ne találj ki olyat amit nem mondtam. A gyalogság tűztámogatására jobb ezt írtam.Vegyük kicsit sorba az állításaidat:
- a gépágyú/rakéta kombó feleslegessé teszi a 105 mm harckocsiágyút.
Ok, ha ez így van, akkor ezt minden terepen feleslegessé teszi. Úgy az extrémen, mint a nem extrémen.
- extrém terepen van létjgosultsága a 105 mm rohamlövegeknek/páncélvadászoknak.
Ez is vitatható. A terepjáróképesség egyik tényezője a fajlagos talajnyomás és itt a MBT-k nagyon jól állnak. Vietnám dzsugeleiben az amerikaiak nagyon is jól elboldogultak az M60/M113 járműveikkel. Sőt a kerekesek nem is tudják tartani a lépést terepen a lánctalpasokkal. Ezek előnye műúton és a stratégiai szállításban mutatkozik meg.
-MBT jön szembe, azellen meg semmit nem ér a 105-ös.
Ott a gépágyú sem fog többet érni. Oda vagy 120 mm fog kelleni, vagy valamilyen rakéta.
Áruld már el nekem, hogy mi a bajod a 105 mm harckocsilöveggel?Nem felesleges, ne találj ki olyat amit nem mondtam. A gyalogság tűztámogatására jobb ezt írtam.
Nekem összességében annyi, hogy már kevés és megjelenetek a könnyűsúlyú 120-asok mint pl a HITFACT-ben lévők vagy ami a CV90-120-on fityeg. Túllépte az idő és szerintem pont a könnyű 120-as miatt hamar ki fog kopni viszonylag. Nem a járműkategória (könnyű hk/tűztámogató jármű) hanem a kaliber.Áruld már el nekem, hogy mi a bajod a 105 mm harckocsilöveggel?
Harckocsi ellen lószart sem ér, nem 1970-et írunk, hanem 2022. A gyalogság tűztámogatására pedig úgy általában a harckocsiágyúval van bajom. Vannak helyzetek amikor az kell a célpontok jellegéből adódóan, de ez csak az esetek kis százaléka. Nem véletlen kelül ai infantry fighting vehicle kategóriára már vagy 50 éve gépágyú a világ minden táján. A BMP-1 löveget kapott majd gyorsan lecserélték egy gépágyúra. A BMP-3 a löveg mellé kapott gépágyút is, az utódjaiinak szánt T-15 és Kurganyec-25 csak gépágyúval van felfegyverezve. Nyugaton pedig nem is nagyon tudok olyan IFV-t amin ne gépágyú lenne.Áruld már el nekem, hogy mi a bajod a 105 mm harckocsilöveggel?
Ja, ok. De nem azzal van a gond, hogy ne lenne helye egy harckocsiágyúnak a harctéren, mégha nem is MBT-be építik bele.Nekem összességében annyi, hogy már kevés és megjelenetek a könnyűsúlyú 120-asok mint pl a HITFACT-ben lévők vagy ami a CV90-120-on fityeg. Túllépte az idő és szerintem pont a könnyű 120-as miatt hamar ki fog kopni viszonylag. Nem a járműkategória (könnyű hk/tűztámogató jármű) hanem a kaliber.
Részemről ez is rendben, de veled ellentétben vannak olyanok akik szerint kell az is.A gyalogság tűztámogatására pedig úgy általában a harckocsiágyúval van bajom.
Ez is ok. A legjobb példa erre úgy érzem, hogy a francia. Az új Jaguár felderítő jármű gépágyút használ, míg az elődei (Panhard ERC és AMX-10RC) ágyúkkal voltak felszerelve.Vannak helyzetek amikor az kell a célpontok jellegéből adódóan, de ez csak az esetek kis százaléka.
Valószínű, hogy nincs is.Nem véletlen kelül ai infantry fighting vehicle kategóriára már vagy 50 éve gépágyú a világ minden táján. A BMP-1 löveget kapott majd gyorsan lecserélték egy gépágyúra. A BMP-3 a löveg mellé kapott gépágyút is, az utódjaiinak szánt T-15 és Kurganyec-25 csak gépágyúval van felfegyverezve. Nyugaton pedig nem is nagyon tudok olyan IFV-t amin ne gépágyú lenne.
Dudi általánosságban nem tudja feldolgozni a harckocsik és ebből eredően a hk ágyúk gyalogsági tűztámogatásra való alkalmazását én bármikor el tudnám képzelni az alkalmazását megerősítő erőként ha adnának a szakaszom vagy századom melléJa, ok. De nem azzal van a gond, hogy ne lenne helye egy harckocsiágyúnak a harctéren, mégha nem is MBT-be építik bele.
Részemről ez is rendben, de veled ellentétben vannak olyanok akik szerint kell az is.
Ez is ok. A legjobb példa erre úgy érzem, hogy a francia. Az új Jaguár felderítő jármű gépágyút használ, míg az elődei (Panhard ERC és AMX-10RC) ágyúkkal voltak felszerelve.
Valószínű, hogy nincs is.
De ettől függetlenül jelenleg is szolgálatba állítanak rohamlövegeket/páncélvadészokat/könnyű harckocsikat harckocsiágyúkkal, amikkel kiegészítik majd a gyalogságot.
Akár Lynx-120 is jöhetne ?Dudi általánosságban nem tudja feldolgozni a harckocsik és ebből eredően a hk ágyúk gyalogsági tűztámogatásra való alkalmazását én bármikor el tudnám képzelni az alkalmazását megerősítő erőként ha adnának a szakaszom vagy századom mellé
Ez is egy érdekes kérdés, a harcfelderítő szerepkört betöltő eszközök rendre nagyobb tűzerejű fő fegyverzetet kapnak mint a hagyományos lövészpáncélosi vagy páncélzott szállító harcjármű feladatot ellátó társaik. Ennek az az oka, hogy a harcfelederítő erőnek sokkal nagyobb fenyegetésnek kell látszania mint ami valójában, hogy idő előtti szébontakozásra késztesse az ellent.Ez is ok. A legjobb példa erre úgy érzem, hogy a francia. Az új Jaguár felderítő jármű gépágyút használ, míg az elődei (Panhard ERC és AMX-10RC) ágyúkkal voltak felszerelve.
Rohamlöveget? Ki? Az tüzérségi fegyver, a kutya se még csak papíron sem gyárt rohamlöveget és a páncélvadászok is ATGM indító járművek. Abból, hogy elenyésző mennyiségben vesznek specializált környezetbe abból ne általanosítsunk már.Ja, ok. De nem azzal van a gond, hogy ne lenne helye egy harckocsiágyúnak a harctéren, mégha nem is MBT-be építik bele.
Részemről ez is rendben, de veled ellentétben vannak olyanok akik szerint kell az is.
Ez is ok. A legjobb példa erre úgy érzem, hogy a francia. Az új Jaguár felderítő jármű gépágyút használ, míg az elődei (Panhard ERC és AMX-10RC) ágyúkkal voltak felszerelve.
Valószínű, hogy nincs is.
De ettől függetlenül jelenleg is szolgálatba állítanak rohamlövegeket/páncélvadészokat/könnyű harckocsikat harckocsiágyúkkal, amikkel kiegészítik majd a gyalogságot.
Najó, ez itt a terminológia mocsara. Ugyanazt az eszközt más-más országok, más-más névvel látják el. Viszont igen. Ezek tüzérségi eszközök. Ezek kéremszépem nem MBT-k. Harckocsiágyút közvetlen támogató tüzérségi szerepkörben használnak. A platform, meg az ami.Rohamlöveget? Ki? Az tüzérségi fegyver, a kutya se még csak papíron sem gyárt rohamlöveget és a páncélvadászok is ATGM indító járművek. Abból, hogy elenyésző mennyiségben vesznek specializált környezetbe abból ne általanosítsunk már.
Senki nem hív már semmit önjáró lövegnek meg páncélvadásznak. A tüzérségi eszköz egyik ismérve, hogy tüzérségi ágyút használ, ezek meg harckocsiágyúk.Najó, ez itt a terminológia mocsara. Ugyanazt az eszközt más-más országok, más-más névvel látják el. Viszont igen. Ezek tüzérségi eszközök. Ezek kéremszépem nem MBT-k. Harckocsiágyút közvetlen támogató tüzérségi szerepkörben használnak. A platform, meg az ami.
Itt tévedsz. A tüzérség használhat harckocsiágyút. A nevezéktan meg egy mocsár. Ebbe kár belemenni.Senki nem hív már semmit önjáró lövegnek meg páncélvadásznak. A tüzérségi eszköz egyik ismérve, hogy tüzérségi ágyút használ, ezek meg harckocsiágyúk.
Nem. Mondj harckocsiágyús rohamlöveget.Itt tévedsz. A tüzérség használhat harckocsiágyút. A nevezéktan meg egy mocsár. Ebbe kár belemenni.
SzU-85, SZU-100 a hosszú 75-össel szerelt STUG ?Nincs. Sosem volt.
Az nem rohamlöveg volt, hanem páncélvadász. Pont ez a kettő közt a különbség. A páncélvadász az harckocsi ágyúval felfegyverzett harckocsi elleni harcra kitalált jármű. A rohamlöveg tüzérségi löveggel felszerelt a gyalogság harcát támogató jármű.SzU-85
szívesen.
Az oroszok rohamlövegnek hívták és elsősorban a gyalogság harcát támogatta. Ez tényleg csak terminológiai fingreszelés.Az nem rohamlöveg volt, hanem páncélvadász. Pont ez a kettő közt a különbség. A páncélvadász az harckocsi ágyúval felfegyverzett harckocsi elleni harcra kitalált jármű. A rohamlöveg tüzérségi löveggel felszerelt a gyalogság harcát támogató jármű.