[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 341
35 181
113
A közös beszerzések előtt is rendeltünk már bombákat...

De volt. Mégsem tudunk róla semmit. Lehet hogy nem is onnan vettük?
Azt nem hiszem hogy mástól vettük, de ha jövőben nem akarnak amerikai bombákat, akkor az izraelieknek meg van ugyanez "lemásolva":

Lézeres iránytó készletek:
Harcirészek, szabad esésű bombák:
A Girpen komplett fegyverzete megoldható "Amerika mentesen" ha a döntéshozók ragaszkodnak ehhez.

Csak érdekességként: az Iris-T rendelésünk majd a Gripen éves lízingköltségben fog megjelenni. (ha nem értettem félre valamit).
Ez elég furcsa lenne ha SAAB-on keresztül vettük volna a rakétákat...elvileg leszerződtünk 13,6 millió EUR-ra a Diehllel...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 480
113
Azt nem hiszem hogy mástól vettük, de ha jövőben nem akarnak amerikai bombákat, akkor az izraelieknek meg van ugyanez "lemásolva":
Svéd készletből gondoltam. Az AIM-9-eseket is onnan veszik az éleslövészetekhez.
Az elég furcsa lenne ha SAAB-on keresztül vettük volna a rakétákat...elvileg leszerződtünk 13,6 millió EUR-ra a Diehllel...
Ezért csodálkoztam rá én is... lehet hogy az "integrálás költségére" gondolt, csak rosszul fejezte ki magát / félreértettem.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Szerintetek milyen fegyverzettel lehetne megteremteni a Gripenjeink SEAD képességét?
Mivel amerikai fegyvereket nem szeretik mifelénk és az integrálás is bonyolultabb, HARM és AARGM nem tűnik reális opciónak...
Talán siklóbombák (SDB) amik szóba jöhetnek bár azok elég lassúak és kell nekik céladat.
Talán a Rampage jöhet még szóba, mert
  • hatótávolsága több mint 150 km,
  • kevesebb mint 5 perc alatt célba ér - ennyi idő alatt nem megy arrébb a légvédelem,
  • közel függőlegesen 350 – 550m/sec (1-1,6 Mach) sebességgel vágódik a célba vagy robban fel a föld felett, ez nehezíti a védekezést ellene
  • egy Gripen akár négyet is vihet magával: a nem szárnyvégi külső tartókra is mehet egy-egy akár (580 kg/rakéta).
  • Ha megvalósul a PULS rakéták gyártása nálunk, akkor magunknak is tudnánk gyártani. (az EXTRA rakéta és RAMPAGE lényegében ugyanaz a rakéta)
  • Már ki lett próbálva: az izraeli légierő 2019-ben egy S-300-as rendszert intézett el vele Szíriában, illetve Hezbollah állásait is lőtték vele
Hátránya, hogy
  • GPS koordinátára megy, nincs passzív radar érzékelője mint a HARM-nak.
  • SIGINT/ELINT konténerrel tudna önállóan tevékenykedni vagy kívülről kaphat cél adatokat (pl. MALE dróntól)
  • kisebb ballisztikus rakétáról lévén szó nem lelőhetetlen, szóval legalább párban vagy még nagyobb mennyiségben érdemes indtani egy célra. Ukrán repülők is párban küldik a HARM-ot szóval ez nem tűnik rendkívülinek.
Ha pedig nagyon szeretnénk hazai hadipart saját fejlesztésekkel, akkor lehetne fejleszteni egy passzív radarérzékelős SEAD verziót a RAMPAGE-ből. Valami ilyesmi lehet az ajánlat az ELBIT-nek: a X évig csak nálunk gyártják, gyártatják ezt a verziót, kapunk az eladásokból részesedést, akkor beszállunk a fejlesztésbe és rendelünk belőle X darabot. Ez azért lehet jó, mert jelenleg a HARM és AARGM-en kívül nincs más ARM rakéta a "nyugati világban", de azon kívül se sok. Szóval a RAMPAGE kapna a végfázisban egy passzív radar érzékelő rávezető képességet, akkor létrejönne egy ITAR-free ARM rakéta, amit az orosz-kínai irányt leszámítva bárhová el lehetne adni - nekik amúgy is van saját ARM-jük.
Az ARM változat a földi indítású EXTRA-rakéta estében is hasznos lehet: PULS indítóknak elég lenne csak nagyjából tudni hol van egy légvédelmi állás, a leszálló ágban a rakéta megkeresi magának a célt.
A britek SEAD tevékenységre az F-35A/Brimstone kombót válaszották egy korábbi ha jól emlékszem AFM cikk szerint..
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 341
35 181
113
A britek SEAD tevékenységre az F-35A/Brimstone kombót válaszották egy korábbi ha jól emlékszem AFM cikk szerint..
A Brimstone mondjuk nem repül messzire, de F-35-össel talán elég közel lehet kerülni. A SPEAR-3 változatban már kis sugárhajtómű van - az már 130 km-et is tud...

Nekünk siklóbombák illetve a RAMPAGE lenne jó légvédelem ellen szerintem. Jó lenne ha jutna végre pénz legalább SDB-re...
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 679
2 214
113
Hogy állunk már a beigért légiharc rakéták (Iris-T, Meteor) beszerzésével, beérkezésével, használatba vételével. Bocs a nem szakszerű kifejezésekért.
Ez a két rakètatípus a kategóriájukon belül dobogós , de valszeg TOP 2-es , vhogy mégsem jelentik be őket , más azt nem hiszem hogy nem látják hogy nincsen szinte semmi földi célpontokat támadó fegyver a gripenekhez , a 2.1 idén esedékes , lehet hogy megvárják a 2.2-t , ami jövőre!Itt nehéz a piackutatásra fogni hogy miért nincsenek bejelentve!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 773
30 544
113
A Brimstone mondjuk nem repül messzire, de F-35-össel talán elég közel lehet kerülni. A SPEAR-3 változatban már kis sugárhajtómű van - az már 130 km-et is tud...

Nekünk siklóbombák illetve a RAMPAGE lenne jó légvédelem ellen szerintem. Jó lenne ha jutna végre pénz legalább SDB-re...
Éppenséggel a Brimstonet nehezzebb lelőni,mint egy SDBt.Ha van ABM képes légvédelmi rendszere az ellennek,akkor ez a Rampagera is érvényes.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 773
30 544
113
Elírtam, bár annyira nem mert most akarnak venni újabb villámokat, és rájöttek, hogy a Marine változat mellet a RAF tényleges szárazföldit is akar.. De az F-35/Brimstone kombo azt tényleg olvastam valamelyik nyugati magazinban..
Folyik a Brimstone integrálása,ahogy a Meteoré is az F35re.
main-qimg-b4d9feb1e4746f1a683adc5942914399-lq

IAF meg minden zsidó fegyverzetet integrált az Adirjaikra.Derby AAM-ket is.(ezért ragaszkodtak a saját forráskódhoz,hogy azt integrálhassanak hozzá,amit csak akarnak,önállóan)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113

Az első felszállás egyik pilótája ül be a Gripenbe. Ruháján egy fekete-fehér felvarró látszik, az elektronikai harc fekete hollója

7833.jpg



A kétüléses Gripen pilótája kikapcsolja és a katapultülésen kialakított helyére teszi a vállhevedereket
8088.jpg


Az elmúlt egy év függesztmény-kombinációja a leszálló készültségi gépen

8121.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 480
113
"Vadászgépek kiképzési repülése miatt kell fokozott hanghatásokra számítani az ország több térségében

A Magyar Honvédség JAS 39 Gripenjei 2023. február 23-án, valamint március 2-án késő délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros, és Nagyatád, továbbá Kaposvár, Szigetvár valamint Szolnok, Veszprém, Várpalota, Hajmáskér térségében.
Az érintett térségekben az említett napokon 14.00-21.00 óra között a megszokottól eltérő, nagyobb zaj- és hanghatás várható.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.
Megértésüket és türelmüket köszönjük!"

332306465_575129124641335_2261821698715603990_n.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 480
113
"Vadászgépek kiképzési repülése miatt kell fokozott hanghatásokra számítani az ország több térségében

A Magyar Honvédség JAS 39 Gripenjei 2023. február 23-án, valamint március 2-án késő délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros, és Nagyatád, továbbá Kaposvár, Szigetvár valamint Szolnok, Veszprém, Várpalota, Hajmáskér térségében.
Az érintett térségekben az említett napokon 14.00-21.00 óra között a megszokottól eltérő, nagyobb zaj- és hanghatás várható.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.
Megértésüket és türelmüket köszönjük!"

332306465_575129124641335_2261821698715603990_n.jpg