[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 351
45 492
113
Az RF fegyveres erők újabb katonai lépcsője úton van, hogy segítse a testvéreket.

Az orosz erők felszabadították Podgorodnoye falut a DPR-ben Artemovszk külvárosában, ahol heves harcok dúlnak – jelentette a Területvédelmi Főparancsnokság.

Lengyel katonákat észleltek Mikolajiv régió szállodáiban Források szerint a lengyel katonák kis csoportokban jelentkeztek be több Mikolajiv régió szállodájába.
– Korábban is megfigyeltük az ilyen csoportokat kis szállodákban, most azonban a zsoldosok egységesen vannak felöltözve, és tömegesen fizetik őket.
A források azt feltételezik, hogy több tucat ilyen csoport harckocsi- és tüzérségi oktató, akik azért érkeztek, hogy kiképezzék a khoholokat nyugati típusú Leopard tankok és SAU-k üzemeltetésére.
Állítólag jelenleg több ezer lengyel katona tartózkodik az ukrán hátországban, akik különféle feladatokat látnak el. Egyelőre nem nagyon láthatóak a több százezer ukrán biztonsági erővel szemben, és kisegítő szerepet játszanak a konfliktusban.
De ez csak egyelőre.

Megjelentek a frissített KamAZ-53949 "Typhoon-K" védett jármű fotók.
Az autó a Z-STS (Special Vehicle) páncélozott autóval egyesült (4. kép), az AS-Linza védett mentőautó ugyanazt az egyesítést kapta (5. kép) .
Cserélték a hajótestet és annak elemeit, valamint a pótkerék csörlőjét (hasonlóan a Z-STS-hez).
Egy fémháló van felszerelve a hajótest mentén bizonyos távolságra, hasonlóan a T-90M tartály tornyán lévő hálóhoz.

A legújabb T-90M összeszerelése az egyik UralVagonZavod műhelyben. Jelenleg több műszakban dolgozik a vállalkozás.

Ez a T-72M harckocsik javításának és korszerűsítésének folyamata a csehországi Excalibur Army gyárban, mielőtt Ukrajnába küldik őket.

Front-line összefoglaló 2023.01.11 délelőttről⚡️

Herszon irányában orosz rakéta- és ágyútüzérség érte a regionális központot, a csernobajevkai és az antonovkai repülőtereket. Az ukrán fegyveres erők viszont rakétatámadást indítottak Szkadovszk ellen az Orosz Föderáció fegyveres erőinek mélyén. (1. kép)
A donyecki fronton az orosz csapatok ismét a Győzelemre rohantak. Heves harcok Marinka városában. A fegyveres erők védekezésben vannak. Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek következő támadásai Nyevelszkoje és Pervomajszkoje ellen. A második esetben a siker ára az M-04-es autópálya egy szakaszának és a Vodyany felé vezető fontos helyi útnak az ellenőrzése. Ennek érdekében az orosz hadsereg is támadja ezt a települést. Megpróbált mozogni a tapasztalt területen is. (2. ábra)
A Bahmut szektorban az ukrán hadsereg súlyos védelmi csatákat folytat Klescsejevka közelében. A PMC "Wagner" délről és keletről támadja állásait. Ezen a településen halad át a Bahmutba vezető út is. A PMC "Wagner" magának a városnak a keleti szélén is igyekszik előretörni. És északról Jagodnijba rohan. Már van egy rokád Bakhmut-Soledar. A „zenekarok” Krasznaja Gora környékén is előrehaladtak. Így a PMC "Wagner" délről, keletről és északról halad előre Soledaron. Harcok a város határában. Ukrán helyőrség félkörben. Az ukrán fegyveres erők visszavonulnak Soledar elől, de nem menekülnek. A város északkeleti részén orosz csapatok támadnak Donyeck Belogorivka térségében. (3. ábra)
Luganszk irányában az Orosz Föderáció fegyveres erői a helyi Belogorovka irányába igyekeztek előrenyomulni. Kicsit északra, Dibrov környékén támadtak. Ez a Kremennaya melletti erdő határában van. Ezenkívül az orosz csapatok támadó műveleteket hajtottak végre Krasznopopovka közelében. (4. ábra)

Vannak-e jó oroszok?​

Jó orosz pedig nem létezik, fejtegeti a Gazeta Polska hasábjain Antoni Rybczynski. A lengyel újságíró szerint Putyin ellenzékét éppúgy áthatja a birodalmi gondolkodás, mint a Kreml jelenlegi uráét. Legfeljebb a forma más, a tartalom ugyanaz. Ilyen az, amikor az orosz ellenzéket jobban megbüntetik, megalázzák Moszkva legádázabb ellenfelei, mint maga az orosz rendszer. Csak azért, mert oroszok! A legsötétebb időket idézi ez a magatartás.​

...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 896
21 391
113
Igen ennek meg van az esélye de legalábbis annak, hogy kedvesen megkérik, hogy akkor ezt a tevékenységét fejezze be, de szerintem ha nagyon úgy gondolják akkor behvják a katonának a frontra , ott pedig nyomtalanul el tudnak tüntetni bárkit, hiszen Sztrelkov számtalanszor elmondta , hogy orosz katonaként akar harcolni a fronton Ukrajnában.

Más...

Az AFU biztosítja, hogy az oroszok még nem foglalták el Szoledárt

2023. január 11., szerda, 10:02


Az orosz hadsereg állításai Szoledar elfoglalásáról valótlanok - közölték az Ukrán Fegyveres Erők.

Forrás: Szerhij Cserevaty, az ukrán fegyveres erők keleti csoportjának képviselője a " Suspilny " -hoz írt kommentárjában

"Az oroszok azt mondják, hogy Szoledar az ellenőrzésük alatt áll - ez nem igaz. Részletek a vezérkari összefoglalóban, várjon".

Részletek: Az éjszaka folyamán a Wagner PMC tulajdonosának, Jevgenyij Prigozsinak a sajtószolgálata közzétett egy fotót állítólag a szoledari sóbányából, és arról számolt be, hogy állítólag harcosaik az egész várost ellenőrzésük alá vonták.

Az AFU Stratégiai Kommunikációs Igazgatósága ezt az információt ellenséges információs és pszichológiai műveletnek nevezte.

"Úgy tűnik, hogy Prigozsin tartózkodási helye nem felel meg a valóságnak, és nem a szoledari bányákban van. Az IPSO eleme Prigozhin PR embereitől, amely belső közönséget céloz meg, hogy valahogyan igazolja a fegyencek őrült veszteségeit" áll a tárca közleményében.


Nem latom, hogy Strelkovot el akarna tuntetni komolyan barki is. Valami okbol, okokbol kifolyolag jo az a rendszernek, hogy o dobalja ezeket nagyon komoly kritikakat -az mindegy, hogy igaza van-e vagy sem- es bele all a rendszerbe.
Ha nagyon lab alatt lenne, akkor nem akadalyoztak volna meg az elso csatlakozasi kiserletet, a masodik alkalommal, amikor sikerult neki siman aknara lephetett volna vagy kiszedhette volna egy „ukran“ mesterlovesz vagy drg… Nem ezt akarjak igy a pali eletben van es irkalja, amit kedve van.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 799
35 224
113
Ezek a Wagneresek miből vannak? Elképesztő hatékonyak. Nem szeretnék velük összefutni egy sötét sikátorban.
A hírek szerint börtönökben is toboroznak, a raboknak be kell vállalniuk egy bizonyos szolgálati idõt, ami után, ha túlélik, elengedik a büntetésüket. Nagyon jó kiképzést kapnak és motiváltak.
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
519
2 391
93
Ezek a Wagneresek miből vannak? Elképesztő hatékonyak. Nem szeretnék velük összefutni egy sötét sikátorban.
Rengeteg veteránt szedtek össze annak idején csecsen 1,2, konfliktusbol,grúz balhébol,a régebbi donbassz,szír ,balhébol,ezek adják az igazi kiképzést,a kalandvágyó srácoknak ,és igen dudi jól mondja ha nagy a pofád vagy nem követed a parancsokat akkor ok csá azonnal mehetsz a picsàba haza. Nem az a belterjes közeg mint az orosz haderőbe hogy nyalással lehet feljebb jutni hiába vagy sík hülye mindenhez úgyis tábornok lehetsz meg hasonlók.
Bár ami érdekes ennek ellenére utána olvasva az orosz haderő lenézi ezeket az alkalmi katonákat.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 669
8 570
113
Nekik csak volt egy Himalájáuk...
Az ukránoknak meg több mint ezer kilométeres hátországuk. Mellette a világ lerősebb katonai szövetségének nyílt támogatásával. Nem hiszem hogy jobb ez a kremlnek mint Afganisztán volt. Ott legalább a kormányt meg tudták buktatni. Itt ez se ment nekik.
Ne felejtsd el ugyanez az Afganisztán verte el az egész nyugati szövetséget is, akiknek ugyanolyan fegyvereik voltak mint amit az ukránok szeretnének.

Afganisztánt nem hoznám összefüggésbe Ukrajnával mert ott eddig minden birodalom/katonai szövetség rosszul jár. Nem is véletlenül hívják Afganisztánt a birodalmak temetőjének.

Ezután Afganisztán Orosz fegyverekkel elpicsázta Amerikát és a nátót... A tanulság, hogy nem kell nagyhatalomnak lenni hozzá. Ezt a háborút elbukta a nyugat, a kérdés annyi, hogy mennyi pénzt akar még elbukni.
A Nato szinte azonnal elsöpörte a tálibokat. Az afgán társadalommal nem tudtak mint kezdeni. Így nyugati támogatás nélkül nem maradt volna stabil az új afgán kormány. Nyugaton viszont elfogott a politikai támogatása az egésznek. Lehet ez lesz az oroszok ukrajnai kiruccanásának is a vége.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ezek a Wagneresek miből vannak? Elképesztő hatékonyak. Nem szeretnék velük összefutni egy sötét sikátorban.
A-célból :)
A Nato szinte azonnal elsöpörte a tálibokat.
Igen, ezt láttuk nemrég, amikor fejvesztve menekültek a csilliárdos felszereléseket hátrahagyva, a nemlétező, legyőzött és "elsöpört tálibok" miatt. Valahonnan előkerült pár százezer "megmaradt" tálib.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Zseniális videó lada!
El tudod mesélni, hogy mit látunk a képeken? Csak mert én két ilyen tákolmányt láttam, az egyik beleakadt egy fába és felrobbant, a másik meg mintha szintén egy fán működött volna el, csak nem nagyon lehet kivenni ... mert még bele is zoomolnak a kásás képbe ezek a derék ukránok. A második FPV feedje meg durván zajos volt, csak nem zavarják az adást?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 232
76 763
113
Rengeteg veteránt szedtek össze annak idején csecsen 1,2, konfliktusbol,grúz balhébol,a régebbi donbassz,szír ,balhébol,ezek adják az igazi kiképzést,a kalandvágyó srácoknak ,és igen dudi jól mondja ha nagy a pofád vagy nem követed a parancsokat akkor ok csá azonnal mehetsz a picsàba haza. Nem az a belterjes közeg mint az orosz haderőbe hogy nyalással lehet feljebb jutni hiába vagy sík hülye mindenhez úgyis tábornok lehetsz meg hasonlók.
Bár ami érdekes ennek ellenére utána olvasva az orosz haderő lenézi ezeket az alkalmi katonákat.
Persze, hogy lenezi őket. Többet keresnek, jobb a felszerelés és úgy általában minden. Nem elképzelhetetlen, hogy a Wagner elszívja a haderőből a tehetséges embereket.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 995
23 104
113
Persze, hogy lenezi őket. Többet keresnek, jobb a felszerelés és úgy általában minden. Nem elképzelhetetlen, hogy a Wagner elszívja a haderőből a tehetséges embereket.
Nem csak onnan, pl a privát biztonsági szférából is, a rendvédelmi szervektől is, de egyébként lehet jelentkezni "külsősöknek" is, szláv nyelv ismerete kétségtelen előnyt jelent, de nem kell ehhez orosznak lenni.. viszont a bérezés, meg is mutatja, hogy nem veszélytelen a munka.. és sokszor nem csak a harci körülmények miatt. :/

konkrétumok (helyszín, időpont, nevek) említése nélkül (megjegyzem nem Wagner-ről, de PMC cégről van szó) volt olyan munka, ahol rendszeresen csak ugyanaz a 3-4 srác jött vissza a groupból, de a pénz a teljes létszám után járt, amit szét kellett risztelni egymás között, ami a harmadik meló után azért "kicsit" szemet szúr.. de ez az írás csak a fantázia szüleménye, csak fikció
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 891
5 178
113
A-célból :)

Igen, ezt láttuk nemrég, amikor fejvesztve menekültek a csilliárdos felszereléseket hátrahagyva, a nemlétező, legyőzött és "elsöpört tálibok" miatt. Valahonnan előkerült pár százezer "megmaradt" tálib.
Nekem kicsit érdekes hogy "simán"átadták nekik a hatalmat,otthagyták nekik a felszerelést!Vajon milyen "háttér"megállapodást köthettek velük?Lényegén szinte harc nelkül állt át az Afgáb kormányhadsereg.Ráadásul a zsákmányolt fegyverekkel együtt "semmibe" se telt volna nekik visszabombázni a tálibokat a barlangokba.Nekem kicsit "színjátéknak"tünt az egész.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 621
55 096
113
Most akkor Soledar stratégiailag fontos csomópont, vagy csak egy a sok budifalu közül a pampában? Ha az orosz szinfónikus zenekar elhúzza Bakmut nótáját, az is csak egy noname falu lesz, ami-re az ostoba oroszok elpazarolják erőforràsaikat?
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
Lehetőségek ;):p:p :

FmJVuzlWQAEoIo-


Ez aztán odabasz !
Reszkethetnek a Geranok... :D :D:D

FmIleM7XwAA1pYh
FmIleNWXEAIIa1I

FmIleM1XEAwfXm2