[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Nekem kicsit érdekes hogy "simán"átadták nekik a hatalmat,otthagyták nekik a felszerelést!Vajon milyen "háttér"megállapodást köthettek velük?Lényegén szinte harc nelkül állt át az Afgáb kormányhadsereg.Ráadásul a zsákmányolt fegyverekkel együtt "semmibe" se telt volna nekik visszabombázni a tálibokat a barlangokba.Nekem kicsit "színjátéknak"tünt az egész.

Maradjunk annyiban, hogy az indiai és kínai külképviselet azonnal teljes kapacitásra kapcsolt, olaj-, gázvezetékek fognak keresztül jönni az országon Iránból/Oroszországból/stb.
Ezért tartották megszállva eddig, hogy akadályozzák az építkezéseket.
Most hirtelen béke lett az országban.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Nem csak onnan, pl a privát biztonsági szférából is, a rendvédelmi szervektől is, de egyébként lehet jelentkezni "külsősöknek" is, szláv nyelv ismerete kétségtelen előnyt jelent, de nem kell ehhez orosznak lenni.. viszont a bérezés, meg is mutatja, hogy nem veszélytelen a munka.. és sokszor nem csak a harci körülmények miatt. :/

konkrétumok (helyszín, időpont, nevek) említése nélkül (megjegyzem nem Wagner-ről, de PMC cégről van szó) volt olyan munka, ahol rendszeresen csak ugyanaz a 3-4 srác jött vissza a groupból, de a pénz a teljes létszám után járt, amit szét kellett risztelni egymás között, ami a harmadik meló után azért "kicsit" szemet szúr.. de ez az írás csak a fantázia szüleménye, csak fikció

The Guardian:

"
5h ago
05.46 GMT
Wagner ‘may make up quarter of Russian combatants’

Western intelligence officers believe the Wagner group is playing an increasingly significant role in Russia’s campaign and that, according to one official speaking on condition of anonymity, “there’s a realistic possibility that Wagner personnel now make up a quarter or more of Russian combatants”.

However, their military effectiveness in the Bakhmut sector – where their forces are concentrated – is still considered to be limited, with the same official describing the pace of advance as so slow that “sometimes it takes two weeks to take a single house”.

The head of Russia’s Wagner mercenary group has claimed his forces have completed the takeover of the Ukrainian town of Soledar, which if confirmed would mark Moscow’s first major battlefield success since last summer.

“Wagner units have taken the whole territory of Soledar under control,” said Yevgeny Prigozhin in an audio message released on his Telegram channel late on Tuesday.

Prigozhin said on Tuesday Ukrainian troops were surrounded in the centre of the town and “there are street battles ongoing. The number of prisoners taken will be announced tomorrow.”

Updated at 07.33 GMT
"
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 919
113
Maci:

Uragan vs HIMARS

Kiképzés:

Mariupol:




Mariupol, macis ház most:

Szoledar:


Bahmut:
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Lehetőségek ;):p:p :

FmJVuzlWQAEoIo-


Ez aztán odabasz !
Reszkethetnek a Geranok... :D :D:D

FmIleM7XwAA1pYh
FmIleNWXEAIIa1I

FmIleM1XEAwfXm2
Mi a faxom ez ? Perl harbour ? LOL
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 140
93
S60 ezt is bassza meg mi gyártottuk a fél világnak minden konfliktusba előkerül mert hasznos. aztán csak nekünk nincs...
Eredeti szerepkörébe (csöves légvédelem) elavult és túlhaladott, kisméretű drónok ellen overkill, IFV-re a málházható lőszer kis mennyisége miatt nem megfelelő, könnyű harckocsira gyalogsági támogatónak a 105/120mm űrméret jobban megfelel (hatékonyabb). Mire is akarnád használni?
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 815
20 971
113
Persze, hogy lenezi őket. Többet keresnek, jobb a felszerelés és úgy általában minden. Nem elképzelhetetlen, hogy a Wagner elszívja a haderőből a tehetséges embereket.

Gyanitom, hogy a valoban kompetens altiszteknek, tiszteknek most eleg jo lehetosegeik vannak a Wagnernel es akar komolyabb, jovedelmezobb karriert epithetnek mint a seregben.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
Ezzel most fontos É-Déli út és vasútvonalakat vágtak el.
Most akkor Soledar stratégiailag fontos csomópont, vagy csak egy a sok budifalu közül a pampában? Ha az orosz szinfónikus zenekar elhúzza Bakmut nótáját, az is csak egy noname falu lesz, ami-re az ostoba oroszok elpazarolják erőforràsaikat?
tos
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 848
113
Az ukránoknak meg több mint ezer kilométeres hátországuk. Mellette a világ lerősebb katonai szövetségének nyílt támogatásával. Nem hiszem hogy jobb ez a kremlnek mint Afganisztán volt. Ott legalább a kormányt meg tudták buktatni. Itt ez se ment nekik.



A Nato szinte azonnal elsöpörte a tálibokat. Az afgán társadalommal nem tudtak mint kezdeni. Így nyugati támogatás nélkül nem maradt volna stabil az új afgán kormány. Nyugaton viszont elfogott a politikai támogatása az egésznek. Lehet ez lesz az oroszok ukrajnai kiruccanásának is a vége.
Már amennyiben te párhuzamot tudsz állítani az usa-afgán, ill. az orosz-ukrán háború közé, politikai, történelmi vagy gazdasági vonatkozásban. Jól kösd fel a nacit.
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
110
831
93

Ritka felvétel egy ukrán állás elleni támadásról. A orosz katona állás elé dob egy gránátot majd utána hátulról megkerüli őket.
 
W

Wilson

Guest
Sztrelkov Igor Ivanovics

január 11., 09:53

A központ és Szoledar nagy részének elfoglalása Wagner egységei által egyértelmű taktikai sikernek számít. Az ellenséges front azonban NEM tört meg, és a védekező egységeknek nem sikerült bekeríteniük a várost. Az ellenség új védelmi vonalat épít a nyugati peremvidéken, a sóbányákra támaszkodva. A városért folytatott harcok még nem értek véget - a nyugati külvárosokat és a külvárosokat még meg kell ostromolni. Az ellenséges parancsnokság határozottan irányít, és bár a visszavonulás elkerülhetetlen veszteségekkel jár (köztük valószínűleg több száz, az épületekben "felejtett" helyőrségi harcossal) - az irányítás megmarad, és az ellenség elmeneküléséről szó sem lehet.

Ami Bahmutot illeti, ott a helyzet eddig nem változott jelentősen, bár a város északról való bekerítése jelentősen rontja a további védelem kilátásait.
Az AFU helyzete Szeverszk közelében szintén kezd problémássá válni. Ez a pont azonban semmilyen szempontból nem bír különösebb értékkel, és a hosszan tartó védekezés szempontjából kényelmetlen. Ha erőink tovább nyomulnak Szoledartól északra és északnyugatra, akkor az ellenség szinte biztosan elhagyja azt kitartó védelem nélkül. Ehhez azonban még mindig szükségünk van a várost körülvevő magaslatokra.

Mint már többször írtam és mondtam, még a teljes Bakhmut-Soldar-Siversk megerősített vonal elesése sem fog az AFU frontjának összeomlásához vezetni - hátul a Donbaszban a fő erődítményük, a Szlavjanszk-Kramatorszk erődítmény van. És ezt még mindig el kell érni.

Hogy a parancsnokaink arra szándékoznak-e szorítkozni, hogy fokozatosan szorítsák ki az ellenséget egyik pozícióból a másikba Donbászban, vagy valahol egy új fő csapás készül - nem tudom. Eddig a harcok az Egyesült Államok számára stratégiailag előnyös forgatókönyv szerint zajlanak - amely számára minél tovább meríti ki Oroszország erőit a taktikai és döntő csatákban Donbasszban, annál jobb. Az AFU-nak vannak tartalékai, sőt, újakat is aktívan létrehoznak. A NATO-országok már bejelentették, hogy jelentős mennyiségű modern katonai felszerelést szállítanak, és tavaszra be is fejezik a szállításokat. Nem fog sor kerülni "a konfliktus befagyasztása" (amit a Kreml szenvedélyesen kíván) - kedves amerikai partnereink örülnek, ha az oroszok addig gyilkolják az oroszokat, ameddig csak lehet. A partnereket nem érdekli az oroszok (és az őket irányítók) véleménye.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 422
113

Ritka felvétel egy ukrán állás elleni támadásról. A orosz katona állás elé dob egy gránátot majd utána hátulról megkerüli őket.
…majd miután Tarasz és Mikola nem adják át a fegyverüket (szó szerint azt kiabálva “Enyém! Enyém!”) az orosz simán lepuffantja őket.
Vimeon ugyanez:
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
325
3 643
93

Ritka felvétel egy ukrán állás elleni támadásról. A orosz katona állás elé dob egy gránátot majd utána hátulról megkerüli őket.
Jézusom. Milyen fanatizmus kell már ehhez. Totál vert helyzetben voltak, meg is kapták az esélyt, hogy éljenek...
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 831
113
Hm, se az index, se a 24, de még a mandiner se írt Szoledarról. A mandiner meg a 24 nyitóoldaláról kb a komplett ukrán téma lekerült.
Csak az index tartja még a frontot:
Este érkezek vele, eddig csak egy FB posztra volt energiám :D
Azt mondjátok, hogy látjátok? Én nem láttam érdemi infót az "új" védelmi vonalról.. de így amit látni, hírekből talán most megindult a front mozgása?
Hol tudják az ukránok kiépíteni az új védelmi vonalat vagy már kiépítették? Mennyire lehet hatékonyan védeni a területet, stb.
Vagy akár összeomlás is várható?

Szultán meg állítólag kazettás bombákat küld az ukránoknak.
Csaszov Jar-Konsztantyinovka-Druzskovka-Kramatorszk-Szlavjanszk vonal lesz vszeg az új védelmi vonal, de lehet még Artyomovszkkal együtt Grísa Csaszov Jart is viszi. Felettébb sűrű, gyakorlatilag egymásba érő településhálózat van ott, mintha a Balaton déli partját kellene elfoglald csak nyaralók helyett bányákkal
Nem latom, hogy Strelkovot el akarna tuntetni komolyan barki is. Valami okbol, okokbol kifolyolag jo az a rendszernek, hogy o dobalja ezeket nagyon komoly kritikakat -az mindegy, hogy igaza van-e vagy sem- es bele all a rendszerbe.
Ha nagyon lab alatt lenne, akkor nem akadalyoztak volna meg az elso csatlakozasi kiserletet, a masodik alkalommal, amikor sikerult neki siman aknara lephetett volna vagy kiszedhette volna egy „ukran“ mesterlovesz vagy drg… Nem ezt akarjak igy a pali eletben van es irkalja, amit kedve van.
Sztrelkovra szerintem egyértelműen egyfajta gőzleeresztő/udvari bolond szerep jutott, hogy hagyják ugrálgatni, aztán legalább azzal elvan magában, a karaván meg halad. Nem véletlenül nem lett a Sztrelkov által is a harkovi összeomlás kapcsán megvádolt Lapin tábornokból végül a szf-i erők vezérkari főnöke. Na meg azt már kevésbé szeretik hangoztatni, hogy a herszoni kivonulás gyakorlatilag Szlavjanszk Sztrelkov általi feladása volt nagyobb léptékben kivitelezve
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

Ritka felvétel egy ukrán állás elleni támadásról. A orosz katona állás elé dob egy gránátot majd utána hátulról megkerüli őket.
Hát ezeket jól lelőtte...
De az uki meg a faszért akadékoskodott...
durva...
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 431
10 129
113
Hát a sóbányáknál itt is van egy fasza megerősített alagútrendszer.Azovstal újratöltve.
Kérdés itt is lesz-e egy öngyilkos nacionalista kemény mag aki marad és beveszi magát.

Már nagyon kellett ez az oroszoknak. Ilyenkor logikusnak tűnne friss erőkkel meglökni az ukránokat, hátha. Bár úgy hallottam ez a Soledar -Bakhmut csak az első védelmi vonal.
Kramatorszj -Szlovjanszk a nagy falat. Persze még Bakhmut is arrébb van, aztán ki tudja.
Ez már tegnap rosszul öregedő hozzászólás volt mert már tegnap este az egyik sóbányában pózolt a wagner vezetője a katonáival :) Illetve nem áldozhatják fel a fanatikusokat úgy mint az elején mert akkor ki hajtja majd a jövőben hátulról az ukrán muzsikot előre?
Ezek a Wagneresek miből vannak? Elképesztő hatékonyak. Nem szeretnék velük összefutni egy sötét sikátorban.
A többiek már leírták amit én is leírnék, de szerintem van még egy előnyük, a kiképzés, a motiváció és ahogy látom a tudatos összetartozás építés mellett, az pedig az hogy szerintem sokkal rugalmasabbak az eljárásrend alakításában, ha új helyzet áll elő nem kell moszkváig kérvényezni 20 szinten keresztül valamit olyan tiszteken át akik sose jártak a front közelében, hanem ha kell valami közvetlenebbül elérik a felsőbb vezetést és megkapják a szükséges erőforrást és engedélyt a változtatáshoz.
…majd miután Tarasz és Mikola nem adják át a fegyverüket (szó szerint azt kiabálva “Enyém! Enyém!”) az orosz simán lepuffantja őket.
Vimeon ugyanez:
Szerintem fel sem fogták mi történik velük, a fiatalabb az igen, de elég hülye ötlet volt közeledni az adrenalintól remegő ordító katona felé mikor a társad fegyvert tart a kezében, vagy alapból nem volt tiszta az öregebbik vagy megzavarta a robbanás, de számukra ott véget érhetett volna a háború.... egyéni tragédiák, az orosz sem így akarta, de így is több lehetőséget adott mint ami elvárható.