Sztrelkov Igor Ivanovics
január 11., 09:53
A központ és Szoledar nagy részének elfoglalása Wagner egységei által egyértelmű taktikai sikernek számít. Az ellenséges front azonban NEM tört meg, és a védekező egységeknek nem sikerült bekeríteniük a várost. Az ellenség új védelmi vonalat épít a nyugati peremvidéken, a sóbányákra támaszkodva. A városért folytatott harcok még nem értek véget - a nyugati külvárosokat és a külvárosokat még meg kell ostromolni. Az ellenséges parancsnokság határozottan irányít, és bár a visszavonulás elkerülhetetlen veszteségekkel jár (köztük valószínűleg több száz, az épületekben "felejtett" helyőrségi harcossal) - az irányítás megmarad, és az ellenség elmeneküléséről szó sem lehet.
Ami Bahmutot illeti, ott a helyzet eddig nem változott jelentősen, bár a város északról való bekerítése jelentősen rontja a további védelem kilátásait.
Az AFU helyzete Szeverszk közelében szintén kezd problémássá válni. Ez a pont azonban semmilyen szempontból nem bír különösebb értékkel, és a hosszan tartó védekezés szempontjából kényelmetlen. Ha erőink tovább nyomulnak Szoledartól északra és északnyugatra, akkor az ellenség szinte biztosan elhagyja azt kitartó védelem nélkül. Ehhez azonban még mindig szükségünk van a várost körülvevő magaslatokra.
Mint már többször írtam és mondtam, még a teljes Bakhmut-Soldar-Siversk megerősített vonal elesése sem fog az AFU frontjának összeomlásához vezetni - hátul a Donbaszban a fő erődítményük, a Szlavjanszk-Kramatorszk erődítmény van. És ezt még mindig el kell érni.
Hogy a parancsnokaink arra szándékoznak-e szorítkozni, hogy fokozatosan szorítsák ki az ellenséget egyik pozícióból a másikba Donbászban, vagy valahol egy új fő csapás készül - nem tudom. Eddig a harcok az Egyesült Államok számára stratégiailag előnyös forgatókönyv szerint zajlanak - amely számára minél tovább meríti ki Oroszország erőit a taktikai és döntő csatákban Donbasszban, annál jobb. Az AFU-nak vannak tartalékai, sőt, újakat is aktívan létrehoznak. A NATO-országok már bejelentették, hogy jelentős mennyiségű modern katonai felszerelést szállítanak, és tavaszra be is fejezik a szállításokat. Nem fog sor kerülni "a konfliktus befagyasztása" (amit a Kreml szenvedélyesen kíván) - kedves amerikai partnereink örülnek, ha az oroszok addig gyilkolják az oroszokat, ameddig csak lehet. A partnereket nem érdekli az oroszok (és az őket irányítók) véleménye.