[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 957
93
Kivételesen válaszolok, mert hónapok óta ignore-on vagy (sajna van, ahol nem bejelentkezve olvasom a fórumot, és akkor látlak)

Sírsz, hogy mások minősítgetnek téged, te viszont mást se csinálsz, pluszba gyalázkodsz, sértegetsz (ugye eleve úgy kezdted, hogy a hozzászólásban engem sértegettél). Pluszba még bűncselekménnyel is rágalmazol, amit olyasmibe látsz bele, ami nincs ott. Hogy uszítok én népirtásra? Azzal, hogy szerintem szórólapozni és célzatos TV adásokat kell nyomatni, ezzel rábírni az ukrán lakosságot, hogy forduljon a saját vezetése ellen? Vagy, hogy leírom, hogy az oroszok részéről logikus lépés lenne az ukrán felső vezetés "lefejezése'?

  1. Itt ezen a fórumon senki sem tud uszítani még akkor sem, ha akarna, mert az itt írtak nincsenek hatással az orosz vagy az ukrán társadalomra. Az uszítás alapvető feltétele a 'clear and present danger'. Amikor te és a hasonlóan vélekedők leírjátok valahol, hogy szerintetek ki kéne végezni Putyint, meg ezt meg azt kéne csinálni az orkokkal, az se lesz uszítás, hiába undorít sokakat, mert hiányzik az a feltétel, hogy a mondandótok olyan hatással legyen másokra, hogy valós veszélye álljon fel annak, hogy ezek a te hatásodra az általad leírt cselekményeket elkövessék.30/1992. (V. 26.) AB határozat
  2. Az, hogy valaki kifejti azon véleményét, hogy valamelyik fél úgy zárhatja le legkönyebben a háborút, ha 'lefejezi' a másik fél politikai és katonai vezetését, szerintem egy evidens és reális vélemény, történelmi példák sorával. De az is, hogy sokunk szerint az ukrán embereknek, vagy a realista ukrán katonai vezetőknek maguknak kéne elintézni Zelenszkijéket, hogy minél előbb vége legyen ennek (ugyanilyen véleményt ti is megfogalmaztok Putyinnal szemben), mert láthatóan nem számít neki se az ukrán emberek élete, se a városok, az infrastrukrúra, a termőföldek épen történő megőrzése a háború után ott majd élni próbáló emberek számára. Ez pedig igencsak hasonló Hitler 1945 április felfogásához, hogy mindent feláldozva folytatni kell a harcot, mert ha el is pusztulnak benne, akkor úgyse érdemesek arra, hogy éljenek, fennmaradjanak. Miért nem adták fel Mariupolt? Miért lőtték és lövették szét? Tekintve, hogy már 14-ben is ellenálltak az ukrán hadseregnek a mariupoli lakosok, és rég körbe volt zárva a város? Miért kellett Szoledárt erődnek használni? Ugyanakkor az orosz inkább kiüríti és elvonul Herszonból, hogy a saját katonáit és a civileket megkímélje.
Ma ott tartunk, hogy a felvilágosult nyugaton az a hülye, aki azt szorgalmazza, hogy fogadják el a realitást, zárják le a harcokat és adják fel az elfoglalat területeket, hogy több embernek ne kelljen meghalnia, és az az okos, aki szerint nem szabad tárgyalni, az utolsó ukránig kell harcolni, és feszíteni a húrt, hátha világháború lesz belőle. A hülye lengyelek és lettek ma pl kijelentették, hogy a külpolitkájuk elsődleges prioritása oroszország legyőzése és megsemmisítése.

Emberek százezrei élnének ma is, ha a nyugati és ukrajnai vezetők elfogadták volna azt a realitást, hogy ukrajna keleti része oroszok által lakott, oroszországhoz akar tartozni, illetve, hogy oroszországnak, mint nagyhatalomnak, reális biztonsági igényei és érdekszférához való joga van (akár csak a másik félnek), így a nyugat soha nem vetheti meg a lábát ott, ukrajna soha nem lehet nyugati orientációjú.

Más: azt az orosz katonát pedig azért nem menti semmi, mert nem is kell. Akkor se lenne semmi, ha adott helyzetben kérdés nélkül lelövi őket, vagy gránátot dob a rókalyukba, mert az ott a frontvonal és éppen rohamoznak. Igazából lovagias volt, és óriási veszélynek tette ki magát azzal, hogy emberséget mutatott és megadta az esélyt. Hogy mi volt a félreértés oka, az már mellékes. Ez a háború szörnyűsége.
Az elit alakulatban van egy hasonló jelenet, ajánlom nézd meg párszor, gondolkodj el az itteni munkásságodon, és tanulj egy kis emberséget.

Népirtás, genocídium tényszerűen nincs Ukrajnában, az oroszoknak nincs ilyen céljuk. Hadműveletek vannak, aminek sajnálatosan vannak civil áldozatai is, de ezek mértéke eltörpül bármelyik USA által indított háborúkban tapasztaltakhoz képest, ráadásul a felelős értük az, aki az első naptól kezdve embereket pajzsként, városokat erődként használ, ahelyett, hogy visszavonulna egy következő, nem lakott területen lévő védvonalig, vagy elfogadná a realitást és milliók önrendelkezéshez való jogát. Ahogy a csehek és a szlovákok is békében elváltak, a majdani buli után még simán lehetett volna az, hogy jó, mi erre, ti arra. De olyan nem létezik, hogy mi erre, és ti vagy jöttök velünk, vagy indul az ATO és kinyírunk, elüldözünk titeket. Ugye a szerbeket pont azért szokás utálni a 91-es balkáni háborúért, mert ezt csinálták. Szlovének, horvátok azt mondták mi erre, ti arra, mire a szerbek azt mondták no-no, vagy együtt megyünk tovább, vagy dádá.

UI: Válaszolni nem kell, mert nem lesz viszontválasz. Én erre, te arra.
Nagyon jó összefoglaló.

Az illető nálam is ignore, pedig nem könnyen teszek ilyet, mert sok ember véleményére vagyok kíváncsi, de úgy vagyok vele az ő beírásaira nem vagyok kíváncsi.

Megnéztem a beírását, ha már ekkora port vert fel. Ez a mondata nagyon durva és abszolút dilettáns, juj de szépen fejeztem ki magam.

"Az erőszak látványos bemutatásának hatása mindig csak fokozza az erőszakot, kegyetlenkedést. Valószínűleg sok száz, vagy ezer hadifogoly, vagy potenciális hadifogoly élet esélyei csökkennek az ilyen felvételek után. Mindkét oldalon."

Az ukrán fanok, érdekes módon őket nem ignorálom rendszeresen tesznek be videókat: foglyok térden lövése, stb... Az oroszok részéről ez felhívás a táncra, hogy ők is ezt tegyék. Gyanús elemek oszlophoz ragasztózása. Mi alapján választják ki?

De, a szerencsétlen ezt a videót már aggályosnak találja. Pedig csak a való világot mutatja be. Sajnos eddig senki nem válaszolt rá érdemben, hogy ha ezt a katonát elítélik, akár az orosz oldalon, akár az ukrán oldalon, akkor nem lesznek hadifoglyok. Akkor már inkább mindenki le fog lőni mindenkit csak ne legyen belőle tárgyalás. Ekkor lesz nemcsak az ukrán fronton, hanem az egész világon precedens, hogy jobb lelőni az esetleges foglyokat, mint bajlódni velük.

Jobban belegondolva a katona valóban vétett egy alapvető szabály ellen. Harc közben nem szabad egy pillanatig sem megállni, mozogni és mozogni. Ő megállt kitéve magát az össze-vissza lövöldözők kényelmes célpontjává.
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
Nem kell félremagyarázni, Az orosz nagyon is topon volt, nem "belefutott" hanem tudatosan becserkészte őket, gránáttal indított s gyorsan odafutott.
Nem volt a részéről kontrollvesztés, teljes mértékben uralta a helyzetet, akkor lett volna ha nem ez a vége mert az Ukrán lő. Nem kellett volna vitatkozni.
Amúgy a hejzethez képest sok időt pazarolt rájuk, 8 másodpercig állt a gödör szélén a golyózáporban.
Hülye vagy fiam, leülhetsz, egyes. Ha bármilyen fegyveres egység tagja vagy, alap, hogy csapatban vagy, a csapat részeként dolgozol, nem magányos farkasként kóborolsz a harcmezőn prédára lesve.
Az orosz magányosan rambózott, amit csinált annak köze nem volt a professzionalizmushoz, a toppon pedig eleve nem volt, mert nem vitt magával társat, aki biztosította volna. Tipikusan olyan ember viselkedését mutatta akit berángattak civilből (akciót max filmen vagy PC képernyőn látott), kezébe nyomták a fegyvert, megmutatták neki az alapokat (melyik vége nézzen az ellenség felé), aztán kizavarták a frontra.

Azoknak pedig, akik lájkolták a hozzászólásodat, javasolnám, hogy gondolkozzanak el azon amit leírtam, de minimum kérdezzenek meg egy volt hivatásost (aki a lövészeknél esetleg a különlegeseknél szolgált), hogy többnyire mivel jutalmazza az evolúció azokat, akik a csapatuktól elszakadva nekiállnak magányosan megnyerni a csatát (rambózni). Elárulom, kevésbé rossz esetben hadifogság, de legtöbbször Darwin díj.

Tehát továbbra is fenntartom amit leírtam, az orosznak kurva nagy malaca volt (gyk elhasznált egyet a hét életéből), mert a gödörben levők legalább annyira vagy jobban be voltak szarva mint ő és kb 0 front tapasztalatuk volt, mert nem vágták le azonnal helyzetet.
 
W

Wilson

Guest
Tudja a fene. Mondjuk a jelenlegi helyzet alapján abban a kontingensben lenne per pill 14 darab ismeretlen típusú Leo 2, 10 darab ismeretlen verziójú Challenger hk. Ha nagyon akarom ide számíthatjuk még a franciák ismeretlen számú (és típusú) AMX-10 RC AFV-et is, bár azért azt harckocsinak nem nevezném. Szóval eddig ez konkrétan 20 darab harckocsi, de jelen állás szerint ez igazából 10 darab challenger, mert ugye a lengyelek addig nem adhatják át a 14 darabot, amíg a fritzek nem adnak rá engedélyt és ugye ők meg addig nem hajlandók belemenni a "dealbe" amíg az USA nem küld Ambrams hk-t. Szóval ami eddig biztos az a 10 darab brit hk, plusz ismeretlen számú francia AMX-10RC.
A finnek is jelezték, hogy ha más országok is ajánlanak fel Leókat az ukriknak akkor ők is adnak az ukriknak. És akkror a németekről nem is beszéltünk még, amúgy szerintem már nem sokáig fog a német kancellár ellenkezni a leók ukriknak történő átadásával kapcsolatban.



Más




Sztrelkov Igor Ivanovics


január 13. 12:39


A Geraszimov által tervezett korábbi „komoly offenzívák” kiemelkedő győzelemmel végződtek. Emlékezzünk például Gostomelre... és Harkovra, nem is beszélve az azt követő diadalmas „de-eszkalációról”. És hogyan lehet megkerülni a csodálatosan megteremtett feltételeket egy győztes "átcsoportosításhoz" a harkovi régióból? - Itt a vezérkarunk sem tehetett.És nem hiszem, hogy a vezérkar és főnöke mellett született meg a „nehéz döntés” a mostani orosz Herszon feladásáról.
Ezért várom remegő szent rettegéssel - milyen újabb kiemelkedő győzelmek fogják dicsőíteni korunk e mindenütt elismert katonai zsenijének nevét, akit nemrég neveztek ki az egész front közvetlen vezetésére.

WSJ: Geraszimov kinevezése "komoly offenzívák előhírnöke"



A francia AMX-10RC-t 2 hónapon belül szállítják Ukrajnába​



Ukrajna a következő 2 hónapon belül megkapja a francia AMX-10 RC páncélozott járműveket.

Erről a francia védelmi minisztérium számolt be .


Ennek a kerekes páncélozott járműnek a szállítási feltételeit Sebastien Lecorne francia védelmi miniszter és Oleksiy Reznikov ukrán védelmi minisztérium vezetője január 12-i telefonbeszélgetése után tették közzé.

A francia miniszter megerősítette, hogy az orosz agresszióval szemben rendületlenül támogatja Ukrajnát. Elítélte továbbá az ukrán polgári infrastruktúra orosz ágyúzását.

A miniszterek a Franciaország által nyújtott katonai segély végrehajtásáról tárgyaltak

Oleksiy Reznikov méltatta a Crotale légvédelmi rendszerek minőségét , amelyeket nemrégiben Franciaország szállított át, és amelyeket Kijev védelmére használtak a legutóbbi orosz csapások során.

char-amx-10-RC.png

Az AMX-10 RC 105 mm-es fegyverrel lő a téli gyakorlat során. Fotó nyílt forrásból.

A miniszterek megállapodtak abban, hogy két hónapon belül megtörténik a francia gyártmányú AMX 10-RC páncélozott harcjárművek szállítása, amelyeket néha könnyű harckocsiknak is neveznek

Gyorsan megszervezik az ukrán hadsereg kiképzését is ezen páncélozott járművek üzemeltetésével kapcsolatban. Az AMX-10RC Ukrajnába történő szállítását 2023. január elején jelentették be.

Oleksiy Reznikov megköszönte Franciaországnak Ukrajna támogatását.

"Gyümölcsöző beszélgetésem volt francia barátommal, Sébastien Lecornuval. Köszönjük Franciaországnak Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatását, és azt a döntést, hogy az AMX-10 RC-t átadják az ukrán fegyveres erőknek” – írta a miniszter a Twitteren.

Az AMX-10 RC egy francia páncélozott harcjármű, amelyet a GIAT cég gyárt. A tengelytávnak köszönhetően ezek a gépek nagy mobilitásúak. Használhatók felderítő küldetésekre, valamint gyalogsági tűztámogatásra harc közben.


 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 470
10 680
113
A finnek is jelezték, hogy ha más országok is ajánlanak fel Leókat az ukriknak akkor ők is adnak az ukriknak. És akkror a németekről nem is beszéltünk még, amúgy szerintem már nem sokáig fog a német kancellár ellenkezni a leók ukriknak történő átadásával kapcsolatban.



Más




Sztrelkov Igor Ivanovics


január 13. 12:39


A Geraszimov által tervezett korábbi „komoly offenzívák” kiemelkedő győzelemmel végződtek. Emlékezzünk például Gostomelre... és Harkovra, nem is beszélve az azt követő diadalmas „de-eszkalációról”. És hogyan lehet megkerülni a csodálatosan megteremtett feltételeket egy győztes "átcsoportosításhoz" a harkovi régióból? - Itt a vezérkarunk sem tehetett.És nem hiszem, hogy a vezérkar és főnöke mellett született meg a „nehéz döntés” a mostani orosz Herszon feladásáról.
Ezért várom remegő szent rettegéssel - milyen újabb kiemelkedő győzelmek fogják dicsőíteni korunk e mindenütt elismert katonai zsenijének nevét, akit nemrég neveztek ki az egész front közvetlen vezetésére.

WSJ: Geraszimov kinevezése "komoly offenzívák előhírnöke"



A francia AMX-10RC-t 2 hónapon belül szállítják Ukrajnába​



Ukrajna a következő 2 hónapon belül megkapja a francia AMX-10 RC páncélozott járműveket.

Erről a francia védelmi minisztérium számolt be .


Ennek a kerekes páncélozott járműnek a szállítási feltételeit Sebastien Lecorne francia védelmi miniszter és Oleksiy Reznikov ukrán védelmi minisztérium vezetője január 12-i telefonbeszélgetése után tették közzé.

A francia miniszter megerősítette, hogy az orosz agresszióval szemben rendületlenül támogatja Ukrajnát. Elítélte továbbá az ukrán polgári infrastruktúra orosz ágyúzását.

A miniszterek a Franciaország által nyújtott katonai segély végrehajtásáról tárgyaltak

Oleksiy Reznikov méltatta a Crotale légvédelmi rendszerek minőségét , amelyeket nemrégiben Franciaország szállított át, és amelyeket Kijev védelmére használtak a legutóbbi orosz csapások során.

char-amx-10-RC.png

Az AMX-10 RC 105 mm-es fegyverrel lő a téli gyakorlat során. Fotó nyílt forrásból.

A miniszterek megállapodtak abban, hogy két hónapon belül megtörténik a francia gyártmányú AMX 10-RC páncélozott harcjárművek szállítása, amelyeket néha könnyű harckocsiknak is neveznek

Gyorsan megszervezik az ukrán hadsereg kiképzését is ezen páncélozott járművek üzemeltetésével kapcsolatban. Az AMX-10RC Ukrajnába történő szállítását 2023. január elején jelentették be.

Oleksiy Reznikov megköszönte Franciaországnak Ukrajna támogatását.

"Gyümölcsöző beszélgetésem volt francia barátommal, Sébastien Lecornuval. Köszönjük Franciaországnak Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatását, és azt a döntést, hogy az AMX-10 RC-t átadják az ukrán fegyveres erőknek” – írta a miniszter a Twitteren.

Az AMX-10 RC egy francia páncélozott harcjármű, amelyet a GIAT cég gyárt. A tengelytávnak köszönhetően ezek a gépek nagy mobilitásúak. Használhatók felderítő küldetésekre, valamint gyalogsági tűztámogatásra harc közben.


Biztosan akad néhány száz Ukrán aki anno a 1REC ben szolgált, nem lesz túl nehéz a képzés rá.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Azoknak pedig, akik lájkolták a hozzászólásodat, javasolnám, hogy gondolkozzanak el azon amit leírtam, de minimum kérdezzenek meg egy volt hivatásost (aki a lövészeknél esetleg a különlegeseknél szolgált), hogy többnyire mivel jutalmazza az evolúció azokat, akik a csapatuktól elszakadva nekiállnak magányosan megnyerni a csatát (rambózni). Elárulom, kevésbé rossz esetben hadifogság, de legtöbbször Darwin díj.
Kit kérdezzek a fórumon, aki volt “forró” konfliktusban?
Egyébként 20-30 méterre volt tőle a saját oldaláról katona, ez is “egyedül rambózásnak” minősül?
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
685
1 898
93
A lengyelek által átadott Leók egy nemzetközi koalíció részei lesznek amelyben a különböző országok ajánlanak fel nyugati harckocsikat az ukriknak, tehát több lesz (ha ez az elképzelés megvalósul) az ukriknál egy század Leónál...


A 43. tüzérdandár SMArt 155 lőszerrel van felfegyverezve.

2023. január 12

Az ukrán Panzerhaubitze 2000 egységek SMArt 155 lőszert használnak a harctéren.

A 43. önálló tüzérdandár ukrán tüzérekkel együtt mutattak be felvételeket.

Ezek a német SMArt 155 (DM702A1) lövedékek két önvezető szubmuníciót tartalmaznak a páncélozott járművek pontos megsemmisítésére.

Irányítási rendszerük infravörös érzékelőket és mikrohullámú radart tartalmaz.

Az SMArt 155 szubmuníciót ejtőernyővel dobják le és keresik a célpontot.

SMArt 155 (DM702A1) és M1712A1 lövedékek az ukrán hadsereg PzH 2000 önjáró tüzérségi berendezésében.  2023. január. Ukrajna, Bahmut irány.  Egy képkocka a The Sun videójából
SMArt155 (DM702A1) és M1712A1 lövedékek az ukrán hadsereg PzH 2000 önjáró tüzérségi berendezésében. 2023. január. Ukrajna, Bahmut irány. Egy képkocka a The Sun videójából


Amint a célpont a célkeresztben van, a szubmuníció felrobban és kilövi a robbanófejet - egy több mint 5000 m/s sebességre felgyorsított robbanófejet.

Egy ilyen lövedék tömege 47 kg, lőtávolsága pedig eléri a 27,5 km-t.

A 43. dandár PzH 2000 tüzérségi rendszerei ezekkel a lövedékekkel működnek Szoledar térségében.


Ezt a lőszert nagy pontosságú fegyvernek kell tekinteni, nem pedig kazettás lövedéknek.

A több üzemmódú érzékelőknek köszönhetően a lőszerek ellenállnak az elektronikus hadviselésnek, és minden időjárási körülmények között és bármilyen terepen használhatók.
.

SMArt 155 lövedékek (DM702A1)

SMArt 155 (DM702A1) lövedékek


A német védelmi minisztérium szerint 2000-2003 között 9000 lövedéket gyártottak. Fejlesztésük és gyártásuk költsége mintegy 510 millió euró volt. 2011 márciusában tették közzé ezeket az adatokat.

Hivatalosan nem közölték, hogy mennyi lőszert szállítottak Ukrajnába. A német kormány csak arról számolt be, hogy 18500 darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket adott át az ukrán fegyveres erőknek.


Akkor kB 20 Millió forint egy lovés, csak a lőszert nézve. El sem tudom képzelni, hogy szerencsétlen ukránoknál milyen összeg jön ki egy főre vitítve a háborű költségeit nézve. Nem tudom feltűnt-e a videókat nézegetve, de háború nelkul is óriási volt a szegénység. (ezt nyilván tudtuk)
Nem tudtam, de ha így van, tavaly február óta teljesen oké módszer az útlevél-alapú vagyonelkobzás ;)
Amúgy sok a börtöntöltelék a wagneresek között, de még a nagyjábóli számuk se ismert. Ém azt gondolom erről, hogy azért lehetnek jó katonák, mert vesztenivalójuk nem nagyon van, nyernivalójuk annál inkább (fél év szolgálattal kiválthatják a büntetésüket).

Egyébként meg a derék ukránok a háború első hónapjában megkezdték a börtöntöltelékek besorozását. Gondolom hasonló okokból.
A magyar börtönben lévőkről tudok nyilatkozni. Ott legnagyobb részüknél a fogalom sem ismert, hogy mi az a vesztenivaló. Sem értelmezési, sem lélektani szinten. Egy átlag normális ember, nem tudja azt elképzelni, hogy milyen undorító és mély mocsár az ami odabent van. Vannak kivételek, de ez annyira elenyésző, hogy nem nagyon befolyásolja a dolgokat.
Utolsó sorodon nagyot nevettem! :)
Az a baj, hogy ez nem vicces. Nyíregyházán meg a környékén már most több a rendőr mint nyugaton egy megyében. Sajnos sokba fog ez kerülni nekünk. Szerintem nem hiányzott senkinek az, hogy a kárpátaljai bűnözök áttegyék a székhelyüket ide.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 379
9 002
113
Nem történt más csak Putyin újra eljátszotta (ki tudja már hányadjára ) az orosz közvélemény előtt a kemény és határozott vezetőt, az orosz nép egyszerű fiai így elégedetten csettintenek majd , hogy így kell ezt csinálni , Vlagyimir Vlagyimirovics, milyen jól helyretette azt a minisztert...
Nem az oroszoknak csinálja, hanem a nyugati köznépnek. Azok zabálják az ilyesmit.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 412
46 114
113

Védelmi Minisztérium: Befejezte Soledar felszabadítását​

A Honvédelmi Minisztérium hivatalosan bejelentette, hogy január 12-én este az orosz csapatok befejezték Soledar városának (DPR) felszabadítását.
Ez a város elengedhetetlen a sikeres offenzív hadműveletek folytatásához – hangsúlyozta a minisztérium.
„A Soledar feletti ellenőrzés lehetővé teszi az ukrán csapatok utánpótlási útvonalainak elvágását Artemivszkben, majd az Ukrán Fegyveres Erők ottmaradt egységeinek blokkolását és üstbe vételét.
Soledar elfoglalása az ellenség repülőgépek, rakétacsapatok és tüzérség általi folyamatos tűzpusztítása miatt vált lehetővé.
A légideszant egységei titkos manővert hajtottak végre, sikeresen megtámadták az ukrán állásokat a helyszínen, elfoglalva a domináns magasságokat, és blokád alá vették a várost északi és déli oldalról” – közölte a Honvédelmi Minisztérium.
Az ukrán fegyveres erők veszteségei Soledar térségében három nap alatt meghaladták a 700 főt. Ezenkívül több mint 300 fegyvert semmisítettek meg a városban.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673606598
Kit kérdezzek a fórumon, aki volt “forró” konfliktusban?
Egyébként 20-30 méterre volt tőle a saját oldaláról katona, ez is “egyedül rambózásnak” minősül?
Szerintem Grigorij harcolt a szerb háborúban. Ez látszik a hozzászólásain. Mi, többiek nagy valószínűséggel fotelharcosok vagyunk.

Szoledarszkoje irány
helyzet 2023. január 13. 13.00-kor

A Soledar szektorban a PMC "Wagner" támadóegységei Soledar nyugati külterületén lévő negyedeket és földalatti kommunikációt tisztítják . Ma a "wagneriták" beléptek Sol városi jellegű településének területére, és felvették az irányítást az azonos nevű vasútállomás depója felett.
▪️Soledar északnyugati részén a Krasznaja Gora déli peremén és a Bakhmutka folyó melletti Paraszkovjevkában dúlnak a harcok . A Sol vasútállomás felszabadítása után Blagodatnoje falut ténylegesen elzárták a Szeverszk és Bahmut utánpótlási vonalaktól .
▪️Az Ukrán Fegyveres Erők Soledarban és környékén túlélő tagjai parancsnoki hibák miatt hatalmas munkaerő-veszteségről terjesztettek információkat. Az alakulat társaságában az egyik dandárban mindössze 30 ember maradt , a 300-ból 24 fős zászlóaljban pedig csak 100 harcos maradt életben .
Bakhmutban és külvárosában folytatódnak a harcok. Miután a PMC "Wagner" felszabadította a falut Az ukrán fegyveres erők helyzete Experienced városban romlik.
▪️Minkovkában az összevont csoport tartalék parancsnoki beosztását szerelték fel, az Ukrán Fegyveres Erők területvédelmi 116. dandárjának erőinek Szumi térségből érkezése várható az irányra.
▪️Az RF fegyveres erők aktív offenzívája következtében az ukrán fegyveres erők elvesztették az irányítást két század és két szakasz feletti támaszpont felett, Bakhmutban, Klescsejevkában és Krasznaja Gorában.
▪️Csak január 12-én az ukrán alakulatok megerősített vesztesége Bahmutban elérte a 100 embert , és 39 -en megsebesültek . A pozíciók megerősítése érdekében a közeljövőben 600 harci tapasztalat nélkül mozgósított átadása várható.
▪️Bakhmut rádiólehallgatása szerint az elmúlt öt napban több mint 800 ember vesztette életét , nem számítva az eltűnteket és a sebesülteket.
Ráadásul a néhány héttel korábban az irányba áthelyezett lengyel zsoldosok egyes egységei óriási veszteségeket szenvedtek.
A lengyelek információkat terjesztettek a kommunikáció és a kommunikáció megszakadásáról, valamint a bahmuti és a környékbeli alakulatok közötti teljes széthúzásról. A zsoldosok erkölcsi és pszichológiai állapota alacsony szinten van.
▪️Az Ukrán Fegyveres Erők 28. Ombre 3. zászlóaljának erői ellentámadást kíséreltek meg az orosz állások ellen Bahmuttól délnyugatra. A támadást visszaverték, a 28. dandár különálló egységei elmenekültek a harctérről.
A "Soledar" ukrán hadműveleti-taktikai csoport vezetése kritikusnak értékeli a helyzetet, és az orosz csapatok offenzívájának fokozására számít a Beresztovoe-Vitatott vonalon a Szeverszki agglomeráció elérése érdekében , valamint délen az Ozaryanovka -nál. - Mayorsk vonal Druzhba és Dyleevka felé .
Az Experienced elfoglalása lehetővé teszi, hogy megkezdjék az előrenyomulást Bahmut déli peremén, valamint keletről támadják meg az Ukrán Fegyveres Erők Kleshcheevkában megerősített területeit. A kommunikációs problémák és az alacsony hőmérséklet befolyásolja a felderítő UAV-k használatának képességét, ami csökkenti a Chasov Yar tüzérségének és MLRS-ének használatának hatékonyságát .

A világ első hiperszonikus fegyverekkel felszerelt hajója, az orosz Admiral Gorshkov fregatt átkelt a La Manche csatornán és belépett az Atlanti-óceánra
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 090
83 454
113
Az orosz magányosan rambózott, amit csinált annak köze nem volt a professzionalizmushoz, a toppon pedig eleve nem volt, mert nem vitt magával társat, aki biztosította volna. Tipikusan olyan ember viselkedését mutatta akit berángattak civilből (akciót max filmen vagy PC képernyőn látott), kezébe nyomták a fegyvert, megmutatták neki az alapokat (melyik vége nézzen az ellenség felé), aztán kizavarták a frontra.
Nézd meg jobban! Voltak társai.

Más.
Mariupol, bontás:

Mariupol, a rombolás maradványai (szerencsétlen autók a garázsban!):

Segély:
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 957
93
Kit kérdezzek a fórumon, aki volt “forró” konfliktusban?
Egyébként 20-30 méterre volt tőle a saját oldaláról katona, ez is “egyedül rambózásnak” minősül?
"Kit kérdezzek a fórumon, aki volt “forró” konfliktusban?"

Én csak a Bakonyban gyakoroltam a támadást. :) Elviekben kurva jó volt a szóbeli eligazítás, hogy egymástól olyan 4-5 méterrel haladjunk vonalban. :) Ez pillanatokon belül dugába dőlt a terepviszonyok miatt. Pedig nem is lőttek ránk. Alföldön tökéletesen működött. :)

Amúgy meg teljesen hülye a felvetése itt valamelyik nicknek, hogy egyedül rambóskodott. A zajból ítélve sokan voltak ott, csak hát a viszonyok nem voltak ideálisak. Megnézném én egy ilyen helyzetben, hogy a "nagykönyvben" előírt libasorban való haladást vagy akár a párban való haladást hogy hajtanák végbe.
Lehet, hogy kezdéskor úgy indultak, csak a videón nincs meg, hogy ez az egész akció órák óta vagy csak percekkel előtte kezdődött.

Beszéltem ilyen esetekről Jugóban, Afganisztánban részt vettekkel. Csak annyit mondtak, a valóságban nagyon nem úgy van. Mindenki úgy védi a hátsóját ahogy tudja,
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 017
23 420
113
Akkor kB 20 Millió forint egy lovés, csak a lőszert nézve. El sem tudom képzelni, hogy szerencsétlen ukránoknál milyen összeg jön ki egy főre vitítve a háborű költségeit nézve. Nem tudom feltűnt-e a videókat nézegetve, de háború nelkul is óriási volt a szegénység. (ezt nyilván tudtuk)

A magyar börtönben lévőkről tudok nyilatkozni. Ott legnagyobb részüknél a fogalom sem ismert, hogy mi az a vesztenivaló. Sem értelmezési, sem lélektani szinten. Egy átlag normális ember, nem tudja azt elképzelni, hogy milyen undorító és mély mocsár az ami odabent van. Vannak kivételek, de ez annyira elenyésző, hogy nem nagyon befolyásolja a dolgokat.

Az a baj, hogy ez nem vicces. Nyíregyházán meg a környékén már most több a rendőr mint nyugaton egy megyében. Sajnos sokba fog ez kerülni nekünk. Szerintem nem hiányzott senkinek az, hogy a kárpátaljai bűnözök áttegyék a székhelyüket ide.
Ne haragudj de ez igy egy nagy baromság, semmivel nincs több rendőr az utakon mint eddig, semmivel nincs több ukrán bűnöző az országban mint eddig! Aki komolyban adja elő azok nyugatra mentek, vagy Kárpátalján maradtak, szóval felesleges ez a csúsztatás mert nem igaz! Nem tudom, honnan veszed ezt a fals infot, de nem véletlenül nevettem rajta!! Légyszíves ne állíts valótlant, remélem nem szándékosan tetted,és csak véletlen volt,de hozzá teszem sokadszorra is, ez ebben a formában ahogy le írtad nem igaz az állításod!
Bizonyára tévedtél, előfordul....
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 487
19 463
113
Hülye vagy fiam, leülhetsz, egyes. Ha bármilyen fegyveres egység tagja vagy, alap, hogy csapatban vagy, a csapat részeként dolgozol, nem magányos farkasként kóborolsz a harcmezőn prédára lesve.
Az orosz magányosan rambózott, amit csinált annak köze nem volt a professzionalizmushoz, a toppon pedig eleve nem volt, mert nem vitt magával társat, aki biztosította volna. Tipikusan olyan ember viselkedését mutatta akit berángattak civilből (akciót max filmen vagy PC képernyőn látott), kezébe nyomták a fegyvert, megmutatták neki az alapokat (melyik vége nézzen az ellenség felé), aztán kizavarták a frontra.

Azoknak pedig, akik lájkolták a hozzászólásodat, javasolnám, hogy gondolkozzanak el azon amit leírtam, de minimum kérdezzenek meg egy volt hivatásost (aki a lövészeknél esetleg a különlegeseknél szolgált), hogy többnyire mivel jutalmazza az evolúció azokat, akik a csapatuktól elszakadva nekiállnak magányosan megnyerni a csatát (rambózni). Elárulom, kevésbé rossz esetben hadifogság, de legtöbbször Darwin díj.

Tehát továbbra is fenntartom amit leírtam, az orosznak kurva nagy malaca volt (gyk elhasznált egyet a hét életéből), mert a gödörben levők legalább annyira vagy jobban be voltak szarva mint ő és kb 0 front tapasztalatuk volt, mert nem vágták le azonnal helyzetet.
Szerintem ebben nincs igazad. Nem csinált semmit rosszul, gránáttal lefogta őket majd megkerülte a lővészgödröt és megfogta a nyulakat. A társai ott voltak mellette megfelelő térközzel, sehonnan nem szakadt el. Ami hiba lehetett, az az, hogy megpróbálta a fegyvert saját kézzel elvenni és eközben háttal állt a tűzvonalnak. Te hogy csináltad volna? Összehívsz egy szakaszgyűlést és megtárgyalod, hogy ki honnan keríti be és honnan biztosít? Néha annyira papírszagúak vagytok, hogy az már fáj... (De tényleg, ha már elkezdted fejezd is be: te hogy csináltad volna jobban? Jó, tudom, lehet, hogy nem pörögtél volna ennyire, hiszen már bizonyára rengeteg tűzharcot átéltél és fel sem veszed, ha lőnek rád, de azon kívül mi lett volna más? A nyulak azért feküdtek mélyen, mert a gránát lefektette őket, ha sokat tökölsz újra előbújnak. Akkor aztán meszeltek a közeljutásnak... A biztosítás hiányát ne hozd fel, mert azt nem láthattad, hogy a többiek mit csináltak közben. Szóval várnám az igét, hogy hogyan is kellett volna ezt csinálni... )
Papírforma szerint az is lehetett volna, hogy megkerüli őket és szó nélkül lekaszálja mindkettőt. Akkor is hibázott volna?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 956
66 006
113
Mi lehetett a cél?
A cikkel? Hát a kattintas, es egyutterzes keltese.
Cseh Vámpír sorozatvető, ukrán használatban....


A tegnapi nap harcai...


Ukrán tengerészgyalogosok harca az oroszok ellen...

https://www.youtube.com/watch?v=ZAhCz36tfaU
Lottek ki Vampiret az oroszok tegnap, be is tettem. Az ukranok meglatod ugy lesznek mint a boliviaiak, haditengereszet tenger nelkul...
Kit kérdezzek a fórumon, aki volt “forró” konfliktusban?
Egyébként 20-30 méterre volt tőle a saját oldaláról katona, ez is “egyedül rambózásnak” minősül?
Grigorij, Littlejohn, lator stb...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 471
17 910
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Grigorij, Littlejohn, lator
Igen, meg itt volt @Filter , és még páran.
Engem komolyan az érdekelne, hogy az a távolság, amit tartottak az oroszok, vajon tényleg annyira hm… helytelen volt-e.

Mert tök fasza, hogy mindent minimum párban illene csinálni, de ha hirtelen sok lesz a meló (mert mondjuk kiderül, hogy adott helyet MOST kell lerohanni, nem holnap, és ott a vártnál mondjuk kétszer akkora területen van ellenség), szerintem be fogják vállalni, mert épp nincs más választás.

Végeredményben abból az erdőből kipucolták az ukránokat, vagy nem?

Szerk: most olvasom, hogy jövő péntekre várható a bejelentés a tucatnyi. Chally 2-ről.

Ezt legalább nem lehet majd összekeverni az orosz tankokkal ;)