[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
11687746-ukraine-shaded-relief-map-with-major-urban-areas-surrounding-territory-greyed-out-colored-according-.jpg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 968
82 837
113
Szerintem ebben nincs igazad. Nem csinált semmit rosszul, gránáttal lefogta őket majd megkerülte a lővészgödröt és megfogta a nyulakat. A társai ott voltak mellette megfelelő térközzel, sehonnan nem szakadt el. Ami hiba lehetett, az az, hogy megpróbálta a fegyvert saját kézzel elvenni és eközben háttal állt a tűzvonalnak. Te hogy csináltad volna? Összehívsz egy szakaszgyűlést és megtárgyalod, hogy ki honnan keríti be és honnan biztosít? Néha annyira papírszagúak vagytok, hogy az már fáj... (De tényleg, ha már elkezdted fejezd is be: te hogy csináltad volna jobban? Jó, tudom, lehet, hogy nem pörögtél volna ennyire, hiszen már bizonyára rengeteg tűzharcot átéltél és fel sem veszed, ha lőnek rád, de azon kívül mi lett volna más? A nyulak azért feküdtek mélyen, mert a gránát lefektette őket, ha sokat tökölsz újra előbújnak. Akkor aztán meszeltek a közeljutásnak... A biztosítás hiányát ne hozd fel, mert azt nem láthattad, hogy a többiek mit csináltak közben. Szóval várnám az igét, hogy hogyan is kellett volna ezt csinálni... )
Papírforma szerint az is lehetett volna, hogy megkerüli őket és szó nélkül lekaszálja mindkettőt. Akkor is hibázott volna?
Mit adtak nekünk a rómaiak szint jönne ki ...
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 972
113

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 042
11 950
113

:)
Anno a bokszoló Dariusz Mihalcsevszki volt az a típus, aki pofonokkal melegíttette be magát, ami egészen jól működött addig, amíg ki nem öregedett és nem találkozott valakivel, akit nem tudott kiütni.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Na igen ezek az ukrán meg orosz tank tervezők olyan hülyék, hogy nem gondoltak arra hogy -20 fokban is foogják egyszer az ő tankjaikat is használni. Ez arra felé úgy mond kuriózum időjárás. Aki ilyen faszságokat le tud írni egyszerűen hihetetlen. :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 037
113
Kicsit túlgondoljátok ezt a dolgot. Odament egyedül a 3 ukránhoz felszólította őket a megadásre, el akarta venni a fegyvereket azok nem adták ő meg lelőtte mindet. Kérdem én, mit kelllett volna csinálni ebben a szituációban? Elmenni, mert ha nem adjátok ide a fegyvereiteket, akkor nem adjátok, harcoljunk tovább... Lőni melléjük a földbe, hátha valamelyik visszalő? Ezzel az a baj, hogy valószínűleg nem a földbe fog visszalőni. Ott rontotta el, hogy egyedül ment oda. Milyen messze voltak tőle? Hát túl messze, ha nem tudtak neki segíteni szituációban. van ezeknek a távolságoknak egy számszerű értéke (6-8 méter), de ez nem szentírás. Sokkal inkább szentírás az, hogy az ellenségnek, a harcászati helyzetnek, a terepnek, az időjárásnak/napszaknak (úgy általában a környezeti tényezőknek) megfelelő maximum úgy, hogy a látó és halló összeköttetés meg kell hogy legyen.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
677
1 878
93
Ne haragudj de ez igy egy nagy baromság, semmivel nincs több rendőr az utakon mint eddig, semmivel nincs több ukrán bűnöző az országban mint eddig! Aki komolyban adja elő azok nyugatra mentek, vagy Kárpátalján maradtak, szóval felesleges ez a csúsztatás mert nem igaz! Nem tudom, honnan veszed ezt a fals infot, de nem véletlenül nevettem rajta!! Légyszíves ne állíts valótlant, remélem nem szándékosan tetted,és csak véletlen volt,de hozzá teszem sokadszorra is, ez ebben a formában ahogy le írtad nem igaz az állításod!
Bizonyára tévedtél, előfordul....
Remélem, hogy igazad van, és én infirmálódtam rosszúl! A sok rendőr viszont objektív, lehet, h most nincs tobb mint egy éve, de javaslom annak aki járja az országot, hogy nézzen körül pl Szombathelyen, (Lehet, hogy napokog nem látsz egyet sem) és utána pl Nyíregyházán. Nem csak én látom a mennyiségi különbséget. Az ukrán maffiózó, bűnözös infókat pedig az ottani éjszakai élet ismerőitől tudom. (Szerencsére nincs közöm hozzájuk, viszont autót venni érdekes módon ide jönnek a nyugati határra)
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Támogatója vagyok az ötletüknek!

Zele: követelünk német harcjárműveket és preferáljuk a modern törököt is.
Ov.: Ok, adunk nekünk is van.

Zele: De a legújabbakat követeljük.
Ov.:Ok, akkor lynxet küldünk leot meg HX3-ast gidránt meg nomádot .

Zele: De hozzájuk lőszereket teljes fegyverzetet is követelünk.
Ov.: Ok, küldünk, ahogy készen lesz lynxet gidránt nomádot HX3-ast és Leot is mellé több tucatot.

Zele: De követelünk kiképzőket tapasztalt személyzetet rájuk és önkénteseket is lehetőleg nyugat-ukrajnába.
Ov.: Ok, küldünk 100as nagyságrendben leokat és gidranokat nomádot meg lynxeket néhányezer tapasztalt rohamlövésszel megtöltve Kárpátaljára.

Zele: Ööö...izé...várjááál..hogyis ...hogyis volt?...ööö...várjunk csak...mit is mondtam??? Jaaaj! Várjál Viktor...valami neeem jóóó..na várjál!
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 274
113
Remélem, hogy igazad van, és én infirmálódtam rosszúl! A sok rendőr viszont objektív, lehet, h most nincs tobb mint egy éve, de javaslom annak aki járja az országot, hogy nézzen körül pl Szombathelyen, (Lehet, hogy napokog nem látsz egyet sem) és utána pl Nyíregyházán. Nem csak én látom a mennyiségi különbséget. Az ukrán maffiózó, bűnözös infókat pedig az ottani éjszakai élet ismerőitől tudom. (Szerencsére nincs közöm hozzájuk, viszont autót venni érdekes módon ide jönnek a nyugati határra)
Az autovásárlás oka egyszerű keleten háború van, oda nem mehetnek, illetve német (és japán) autókkal járnak, nyilván könnyebb beszerezni őket a lengyelektől, szlovákoktól, vagy tőlünk, illetve azzal sem árulok el nagy titkot, hogy a forint gyengébb mint a zloty, euro, hrivnya, így egy egységnyi pénzért itt tudnak a legolcsóbban megvenni ezt-azt, keletre jellemző pl, hogy bemész mondjuk a Metro áruházba veszel vmi értékes árúcikket,vagy bármit ukránként megkapod olcsóbban, mert nincs rajta az áfa, vélelmezhetően mert elviszed magaddal Ukrajnába, ami meg is történik, másnap meg hozod vissza a határon és eladod a magyaroknak.

mert van sok ilyen is, nem csak cigi csempész, igaz itt kisebb a profit, meg otthon is eladható, van pár kelet-magyarországi ismerős akik sokmindent vettek ezen a kiskapun keresztül még régebben,de ez nem az ukránok hibája... ők csak élnek a lehetőséggel, szóval + 1 ok a megnövekedett határforgalomra, illetve igényelhető némi segély (élelmiszer tisztítószerek stb stb) amit szintén átjönnek, felvesznek, hazamennek (vagy eladják a határ mentén) .. van aki napi rendszerességgel jár át . Ezek is tények .. de a lényeg a szervek figyelnek, most fokozottabban, de ez nem az itt lévő maffiának köszönhető, hanem annak (és ezzel nem árulok el titkot, viszont többet sem mondok annál amit lehet) hogy a konfliktus elején rengeteg fegyver lett kiosztva a lakosság soraiban, aminek nagy részének nyoma veszett, ez egy elég komoly "időzített bomba" és ezek egy része bizony bekerülhet ide is, emiatt is van fokozott figyelem a határ mentén, de ez ilyen helyzetben mindig így történik, pl '89 Románia,' 91-től Délvidék most ukrán határ...
 
W

Wilson

Guest

:)

"Az ostobaságnak nem volt fája az édenkertben mégis , hogy bezabált belőle az ember"

Von Hózentróger tbrn szavai Adolf Hitler tizedeshez 1916 nyugati front...


más...



Nagy-Britannia a jövő héten jelenti be azt a döntést, hogy tankokat szállít át Ukrajnába - média​


2023. január 13., péntek, 16:48



9f5f907-challenger-2-tank.jpg

Challenger 2. Illusztratív fotó a Wikipédiából

Az Egyesült Királyság kormánya várhatóan hétfőn jelenti be hivatalosan a Challenger 2 harckocsik Ukrajnába való átadásáról szóló döntését.

Az European Truth szerint a The Guardian ukrajnai forrásokra hivatkozva ír erről .

A kiadvány szerint Ukrajna abban bízik, hogy az Egyesült Királyság hamarosan bejelenti mintegy 10 Challenger 2 harckocsi küldésére vonatkozó terveit, ami reményei szerint segít Németországnak végre engedélyezni Leopard 2 tankjainak reexportját.

Megjegyzendő, hogy Nagy-Britannia már döntött a lépés mellett, miközben a Berlinre nehezedő nyomás egyre nő a nyugati védelmi miniszterek jövő pénteki, Ramstein formátumú találkozója előtt.

A hét elején arról számoltak be, hogy Nagy-Britannia fontolgatja tankok szállítását Ukrajnába Kijev több hónapos kérése után, de a végső döntés Risi Sunak miniszterelnöké.

A 227-es brit készletekből kivett tankok kis száma önmagában nem jelent nagy változást a csatatéren, de ez lesz az első alkalom, hogy bármely nyugati ország beleegyezik, hogy nehézpáncélját Ukrajnába küldje.

Kijev reméli, hogy ez megnyitja az utat Németország előtt. Európában több mint 2000 Leopard 2 van, amelyek 13 ország hadseregével állnak szolgálatban, de az adásvételi szerződések értelmében bármilyen német gyártmányú készlet Ukrajnába történő reexportálásához Berlin hozzájárulása szükséges.


Emlékezzünk vissza, a német kormány azt mondta, hogy még nem kapott hivatalos kérelmet Lengyelországtól a Leopard fő harckocsi Ukrajnába szállítására.


 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Mert a nyugati hk be (sem) indul. ;)
Kanada,Finnország,Svédország például ahol vannak szolgálatban leo 2-esek ezekben az Országokban is van bőven -10 fok alatt.De ha már Orosz harckocsik jóval gyorsabb a gázturbinás T80-asok indítása -10 fok alatt kint a diesel 64-72-eseké.
Azt nemtom, de a jenki Abrams az tuti nem... :oops:
Gázturbinás harcocsik egyik előnye hogy gyorsabban üzemkészek nagyobb fagyban mint a dieselek(Orosz T80-as ebből a szempontból jobb mint a T64/72).