Ukrán fegyveres erőkkel kapcsolatos hírek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 197
66 949
113
Ha igaz amit írnak, hogy 5 ország hajlandó Leókat küldeni nekik és tételezzük fel, hogy mindegyik átlagban 12 darabot küld akkor már 60 db Leónál tartunk és akkor még ott van Németország amelynél jelenleg nem tudni, hogy csak ezen országok számára engedélyezi a Leók ukriknak küldését vagy ő is küld Leókat Ukrajnába. Tehát akár még a 62 darab Leó is összejöhet.
Azért vicces a sajtón keresztüli nyomásgyakorlás a németekre. Miért nem árad ugyanez a többi ország irányába vajon?
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 564
113
Azért vicces a sajtón keresztüli nyomásgyakorlás a németekre. Miért nem árad ugyanez a többi ország irányába vajon?
És miért is nem M1A1 abból kurva sok van. Már ezerszer leírtam, az oroszok nem bánják a t72 eseket, ha ezzel elodázzák a leo 2 esek odaszállítását meg pláne. A németek nem akarják oda küldeni, csak az a lehetőség marad, hogy vegyék át a mi t 72 eseinket és azt küldjék ki. Fél év egy év haladék míg újra feltennék a leo lemezt. Addig az ukránok összeomlanak.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Szerintem ez, ha megvalósul, annak a Pentagon kezdeményezésnek lesz a része, hogy megtanítsanak minél több ukrán alakulatot "amerikai színvonalon" (USA-tól vettem) harcolni. Vagyis ez a szállítmány leghamarabb nyáron fog játszani.
Egyes itt elterjedt nézetekkel ellentétben az ukránok nem dobnak mindent rögtön a darálóba. Csak egy példát említve, a PT-91-esek és a hozzá tartozó alakulatok még nem kerültek harcba.
Nem e ? Már több kilőttről is volt videó az ukrán topikban!
 
W

Wilson

Guest
Azért vicces a sajtón keresztüli nyomásgyakorlás a németekre. Miért nem árad ugyanez a többi ország irányába vajon?
Nem csak a sajtón keresztül történik nyomásgyakorlás a krautokra, a színfalak mögött már jó pár hónapja gyakorolnak nyomást a németekre az amcsik a lengyelek a balti országok a Leók Ukrajnába küldésének az ügyében.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
725
1 132
93
Pt-91-ről?
Eddig csak t-72m1R-t láttam.amit az ukránok utólag kontakt-1-el meg nozzsal szereltek
Btw tuti, hogy a Leo2A4-et is fel fogják minimum szemből annyira pótpáncélozni ERA-zni amennyire csak lehet. És ha tényleg csak nyáron kerül hozzájuk, akkor akár még arra is van esély, hogy nem totál kutyafuttában fogják összetákolni. De ez csak találgatás a részemről, arra alapozva, hogy a jenkik nagyon szeretnének magasabb alakulat szintű kiképzést tolni, hogy jobbak legyenek offenzívákban. Adja magát, hogy a Leo2A4-esekre kiképzett ukránok egyben ezen is át fognak esni, mind a Leopardok "elit" jellege miatt, mind pedig amiatt, mert úgy is akkor ki lesznek vonva kiképződni, miért ne tennék meg egy füst alatt.
De ez csak találgatás, meglássuk mi lesz.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 436
120 761
113
érdekelt a dolog úgyhogy picit utána kerestem ennek a dolognak


a Leo2-t 1970-ben kezdték el tervezni, gyártásba 1979-ben került- mai napig legyártottak picivel több mint 3600 darabot, ebből az 1990 (hh vége) után gyártott darabszám:
1990-92 között BW - 75db
1994-ben svéd strv122 - 120db (helyben gyártott)
(erről kis érdekesség a számodra ;) :
After investigating the option of a locally developed replacement for the strv103 tank, Sweden decided to buy a foreign tank model. The Leopard 2 Improved (Leopard 2A5 prototype) won the competition against the M1A2 Abrams and the French Leclerc. After intensive tests from January 1994 to June 1994, the Swedish military opted for the Leopard 2. The Swedish military also evaluated the T80U tank, but separately from the other tanks. The Swedish military found that the Leopard 2 Improved met their military demands by 90%. The M1A2 met the Swedish requirements by 86%, whereas the Leclerc met 63%. Sweden contracted in June 1994 the production of 120 Strv122 (Swedish Leopard 2A5 subvariant) with many components being made locally. The first Stridsvagn 122 was delivered in December 1996. Sweden leased and later bought a total of 160 Leopard 2A4 tanks in 1994 and 1995. The first vehicle was delivered in February 1994. )
1998, Görögország : 170db (ez csak az új gyártás) (140db helyben gyártott)
(erről egy kis érdekesség a számodra: "The Leopard 2 Improved managed to outperform the Challenger 2E, Leclerc, M1A2 Abrams, T-80U and T84")
Spanyolország 219db (csak az új gyártásúak) (helyben gyártott)
Singapore : 96db (csak az új gyártás)
Indonesia: 103db
Qatar 62db
Magyarország 44db

ezek összesen: (ha jól számoltam) 889db- 8 országnak...csak HH után (és akkor jófej voltam és a 90 előtti 2150db BW rendelésről ne beszéljünk... bár ha a leclercnél össz darabszámot nézünk nem érzem fairnek hogy a Leo2-nek meg csak a HH utáni darabszámát de mindegy is, nem számít mert így is több mint amit Leclercből összesen gyártottak :D)

na, Leclerc össz darabszáma: 862-3 országnak (amiből 1 ingyen kapta és nem rendelték)

ja és még egy kis adalék:
a törökök 1000 darabot akartak venni csak a németek nem engedélyezték
saud-arabia 6-800 darabot akart venni csak a németek nem engedélyezték
indonézia továbbiakat akart venni csak a németek nem engedélyezték

A Leclercből hányat is akartak venni csak nem engedélyezte a francia kormány? jaaa hogy semennyit, ééééééértem

és akkor jössz az ilyen szövegekkel hogy "Értem, hogy próbálod csűrni, csavarni a dolgokat, de a tény ez. A Leclercből vettek többet. (Új gyártásból)."

őszintén... miért?
Meee német, mondjuk a német politika exportkorlátozási tendenciáinak retardáltságàban egyet kell értsek vele. Ha nem faszultak volna ilyenekkel most lenne meglévő ipari kapacitásuk...
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 737
6 618
113
Meee német, mondjuk a német politika exportkorlátozási tendenciáinak retardáltságàban egyet kell értsek vele. Ha nem faszultak volna ilyenekkel most lenne meglévő ipari kapacitásuk...
persze, de nem arról van szó hanem arról hogy dobálózik olyan darabszámokkal és olyan kijelentésekkel amik inkább viccesek mintsem igazak
egyébként tényleg megdöbbentő hogy ha "nem faszulnak ilyenekkel" akkor 1.)igen lenne ipari kapacitásuk ami jelen helyzetben nem lenne rossz... és 2.) a Leo 2 gyártási darabszáma bő 5000+ lenne, borzasztóan nagy szám szvsz
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 886
4 933
113
Nem hiszem, hogy ez a fórumon titok lenne. De azt se hallgassuk el, hogy a svéd, spanyol és görög valamilyen szinten (részben vagy egészben) licenc gyártást kapott, amit ugye a franciák nem biztosítottak volna, ahogyan az USA sem.
Svájcban és a Svédeknél is kifejezetten a licenc gyártás lehetőségével nyertek.
A katari meg a magyar pedig együtt sem ad ki egy komolynak nevezhető megrendelést. Vicc darabszámok ezek.

De az is tény, hogy a Leclercből elsóztak a franciák kb. 400 db-ot, és onnantól kezdve leszarták. Ennek se értem az okát mondjuk.
Most kezdenek el ez ügyben is vakarózni. Lásd. indiai tárgyalások. Oda valami 1000+ tankot akarnak elsózni. Csak ugye indiánál a vevő mindig sokat akar, csak éppen pénze nincs XD Majd meglátjuk mi lesz.
Én értem, hogy utálod a Leopardot meg úgy általában a németeket, de szerintem engedd el. Az ukrán háború - sok egyéb kérdés mellett - azt is eldöntötte, hogy melyik a legjobb tank. Csak meg kell nézni, hogy mit ismételgetnek úgy az ukrik, mint a krisnások a hare krisnát. Zelenszkij lassan minden mondatát úgy fejezi be, hogy Leopard. Érdekes módon Leclercet-t, de még Abrams-t sem kérnek pedig ezt a néhány db-ot Leclercből is oda tudnák adni a franciák, a jenkikről ahol százával áll a sivatagban az Abrams nem is beszélve. De az ukrik valamiért ragaszkodnak a Leopardhoz. Ami nyilván nem véletlen: a Leopard lenne a számukra leghasználhatóbb, leghatékonyabb harckocsi.
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
725
1 132
93
Én értem, hogy utálod a Leopardot meg úgy általában a németeket, de szerintem engedd el. Az ukrán háború - sok egyéb kérdés mellett - azt is eldöntötte, hogy melyik a legjobb tank. Csak meg kell nézni, hogy mit ismételgetnek úgy az ukrik, mint a krisnások a hare krisnát. Zelenszkij lassan minden mondatát úgy fejezi be, hogy Leopard. Érdekes módon Leclercet-t, de még Abrams-t sem kérnek pedig ezt a néhány db-ot Leclercből is oda tudnák adni a franciák, a jenkikről ahol százával áll a sivatagban az Abrams nem is beszélve. De az ukrik valamiért ragaszkodnak a Leopardhoz. Ami nyilván nem véletlen: a Leopard lenne a számukra leghasználhatóbb, leghatékonyabb harckocsi.
Ömmm

 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 436
120 761
113
Én értem, hogy utálod a Leopardot meg úgy általában a németeket, de szerintem engedd el. Az ukrán háború - sok egyéb kérdés mellett - azt is eldöntötte, hogy melyik a legjobb tank. Csak meg kell nézni, hogy mit ismételgetnek úgy az ukrik, mint a krisnások a hare krisnát. Zelenszkij lassan minden mondatát úgy fejezi be, hogy Leopard. Érdekes módon Leclercet-t, de még Abrams-t sem kérnek pedig ezt a néhány db-ot Leclercből is oda tudnák adni a franciák, a jenkikről ahol százával áll a sivatagban az Abrams nem is beszélve. De az ukrik valamiért ragaszkodnak a Leopardhoz. Ami nyilván nem véletlen: a Leopard lenne a számukra leghasználhatóbb, leghatékonyabb harckocsi.
Az, hogy ukránok számára az ő lehetőségeik miatt leghasználhatóbb nem jelenti hogy a legjobb.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 825
78 003
113
Van egy kis baj az Abrams-el, ami az ukránok számára lehet hogy nem is olyan kicsi:
Screenshot-20221029-083343-Instagram.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 825
78 003
113
Meee német, mondjuk a német politika exportkorlátozási tendenciáinak retardáltságàban egyet kell értsek vele. Ha nem faszultak volna ilyenekkel most lenne meglévő ipari kapacitásuk...
A német kormány úgy volt vele, hogy gazdagok vagyunk, dönthetünk elvek mentén fegyvereladásról. A hadiipar meg úgy volt vele, hogy szépen levette a cipőjét odament a radiátorhoz és belerúgott a sarkába. Kétszer.
 
W

Wilson

Guest
"az ő lehetőségeik miatt leghasználhatóbb" az azt is jelenti, hogy számukra a legjobb.
Ezzel egyet kell, hogy értsek, az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az ukrik akarnak Abrams-t is, de objektív okai vannak annak, hogy a Leó jobb a számukra mint az Abrams ezzel kapcsolatban a kulcs a legutóbbi amerikai nyilatkozatban van amelyben elmondták, hogy jelenleg azért nincs napirenden a az Abrams-ek átadása ( az ukránok számára használható mennyiségben) mert jelenleg semmilyen formában nincsenek meg Ukrajnában az Abrams-k üzemeltetési feltételei pláne nincsenek meg ha ezeket a harckocsikat be is vetik a fronton , ráadásul jelenleg üzemanyaggal sem győznék az ukrik az M1-t.

Ezzel szemben a Leókat Németországban gyártják és emellett rendszerben állnak jó pár európai államban legfőképpen az Ukrajnával is határos Lengyelországban így nem okozna gondot az ukriknak küldött Leók logisztikájának megoldása..
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Ezzel egyet kell, hogy értsek, az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az ukrik akarnak Abrams-t is, de objektív okai vannak annak, hogy a Leó jobb a számukra mint az Abrams ezzel kapcsolatban a kulcs a legutóbbi amerikai nyilatkozatban van amelyben elmondták, hogy jelenleg azért nincs napirenden a az Abrams-ek átadása ( az ukránok számára használható mennyiségben) mert jelenleg semmilyen formában nincsenek meg Ukrajnában az Abrams-k üzemeltetési feltételei pláne nincsenek meg ha ezeket a harckocsikat be is vetik a fronton , ráadásul jelenleg üzemanyaggal sem győznék az ukrik az M1-t.

Ezzel szemben a Leókat Németországban gyártják és emellett rendszerben állnak jó pár európai államban legfőképpen az Ukrajnával is határos Lengyelországban így nem okozna gondot az ukriknak küldött Leók logisztikájának megoldása..
Az Abramsok is rendszerben állnak Lengyelországban.
 
Status
Not open for further replies.