[HUN] Harckocsibeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 704
6 487
113
Jó, megértettem. Akkor viszont semmi szükség rátok. Pontosan 0 azaz 0 forintot kell elkölteni honvédelemre.
Mellékesen az OMM a gdpje kevesebb mint 2%ból egy 500 ezres állandó hadsereget tartott fenn a világ 6. legnagyobb flottájával.
Ezek szerint lehet szükség lenne pár akkori közgazdászra, mert akkor a jelenlegiek szart sem érnek.
baszki ezzel vallatni lehetne....
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 042
113
Csak nem szeretem a pazarlást. Most írod le sokadszor: a honvédség nem képes ellátni a feladatát.
Ez esetben szükségtelen.
Ha 2000 mrd ftért ugyanazt kapjuk, mint 0 ftért, akkor lenne annak a 2000 mrdnak máshol is helye.
Nem, nem azt kapjuk. NATO-ban gondolkozik az ország ami egy kollektív védelmi szervezet. Minden tag tart fenn megfelelő létszámú modern haderőt és minden tag vállalja, hogy katonai erővel megvédi a többi tagot. Ezt nevezik kollektív védelemnek. Ez arra jó, hogy a jelenlegi életszínvonal megtartása mellett is biztonságban legyenek a tagállamok. Ha nem lenne NATO akkor csak magunkra hagyatkozhatnánk a védelmet illetően és akkor kéne vagy 200.000 katona, hogy megvédjük magunkat akárcsak a szomszédainktól is, de akárcsak egy Németország méretű, lakosságú és gazdasági erejű országgal szemben sem lennénk már képesek megvédeni magunkat. Egész egyszerűen egy 10 milliós ország soha nem lesz képes megvédeni magát egy 80 milliós országgal szemben, de lehet, hogy még egy 40 milliós ország ellen sem önállóan.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 037
113
Csak nem szeretem a pazarlást. Most írod le sokadszor: a honvédség nem képes ellátni a feladatát.
Ez esetben szükségtelen.
Ha 2000 mrd ftért ugyanazt kapjuk, mint 0 ftért, akkor lenne annak a 2000 mrdnak máshol is helye.

Egy "ordítva" ajánlkozó választási ígéret lehetősége körvonalazódik a MH részére, mert a jelenlegi --tervezett-- Zrínyi-terv szintet akkor is tudják hozni, ha az 1.000 milliárd HUF-nak csak felét osztják szét!

... sajnos ez valós a helyzet az évi 100-150 milliárd HUF-os --médiavetítős-- látszat-sikerek mögött!

.
 
  • Tetszik
Reactions: vata and Pogány

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 395
113
Csak nem szeretem a pazarlást. Most írod le sokadszor: a honvédség nem képes ellátni a feladatát.
Ez esetben szükségtelen.
Ha 2000 mrd ftért ugyanazt kapjuk, mint 0 ftért, akkor lenne annak a 2000 mrdnak máshol is helye.

Ha a szeretted gyógyíthatatlan beteg, nem költesz a gyógyszereire?
;)
Nem pazarolsz,igaz?
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 073
4 036
113
. sajnos ez valós a helyzet az évi 100-150 milliárd HUF-os --médiavetítős-- látszat-sikerek mögött!
Jó reggelt!
Ezért nem kell semmit készpénznek venni, amit mondanak!
Egyébként ha annyit költenénk honvédelemre, mint a lengyelek, akkor sem érezhetnénk magunkat biztonságban, a NATO nélkül!
Nem véletlenül kérte Svédország, Finnország is a felvételét, akikkel tovább erősödik a szövetség!
Különben meg csakis rajtunk múlik, hogy nem jönnek Magyarországra nagyobb számban szövetséges csapatok, erősíteni a védelmet, más szerint célpontot nyújtani!
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 093
113
Szerintem a fórumtársak problémája az, hogy ugyan ennyi erőforrásból lehet több tankot is be lehetett volna szerezni. És az is előrelépés lenne.
Meg valószínűleg azok itt lennének. Ellentétben ezekkel a kb. soha meg nem érkező csodatankokkal.
Évekkel ezelőtt lettek megrendelve, egy darab nincs itt belőle. Közben meg történelmi léptékű háború van a szomszédban.
Szerintem tök jól látszik az, hogy nálunk 2014 után valaki elbaszott valamit a beszerzések terén.
Vagy így ahogyan írod, vagy amit preferáltam a B haderő menet közbeni felállítása ami mára lenne olyan szintű, ahol a beérkező A technika majd évek múlva lesz. Nekem ez jobban tetszett volna, bár értelemszerűen drágább. Tudom, a haderő elméletben és hangoztatva homogenizálna mind képzésben, mind technikában, mind felszerelésben, de valójában adott szinteken mégsem ezt teszi feladatorientált egységekre tekintve bármikor a különlegesektől a mindig más missziós állományig és azok igényéig.

Ha ez lenne az irány, hogy csak A7+ és ami utána jön, amiképpen ez be lett harangozva technikailag, de ez értelmezhető mennyiségben érkezne, azaz az elég felé közelítve, az lenne az elméleti legjobb, hiszen az átlagos technikai színvonala az elérhető legjobb, egységes lenne. Azért elméleti legjobb, mert az egysíkúsága eközben az intuíció és a rugalmas reagálás képességének a romlását is jelentené. Mindenki ugyanazt tudná, mindenki ugyanazt tenné, ugyanakkor, ugyanott, ugyanúgy a legjobb tudatában és nem kívánná meg a jobb túlszárnyalásának a vágyát a második legjobbtól. Tehát a gépies kaptártudat jellegű standardizáció mindenütt ugyanazt a magas színvonalat érné el, ugyanazokkal az emberi és technikai buktatókkal. Azért is elméleti legjobb, mert a felállított rendszer a elen ismeretek szerinti kis mennyiségben is rohadt lassan fut be, így a sok ugyanebből még sokkal lassabb lenne. Ez a legdrágább szimpla kiadási oldalon, a kis mennyiségre vetített nagy összeg azonban több egyéb gépre lehetne elegendő.

Az általad preferált tegyük fel 100 Leclerc lenne egy mondjuk második legjobb színvonal, de a homogenitása a fentieket lőné be ugyanezen a szinten. Ha technikailag jobb jönne szembe, nem létezne ellene rugalmasabb reakció vegyes technika bevetésével, hanem a jobb technikával szembeni kényszerek általánosan lépnének életbe és ez szülné a jó vagy rossz műveleteket. De mennyiségben önmagában sokkal jobb lefedettséget adna azonos technika ellen, és gyengébb erő ellen. Ez anyagilag megállhatna ott, ahol a kis mennyiségű A7+.

Ha az általam preferáltat nézzük, a mantraszerű két zlj. Leopard 2A5+ kiegészítést azonos tűzerővel, kommunikációs szinttel, vagy épp a 100 Leclerc, akkor a további zászlóaljak plusz költségként jelennének meg, de a flotta máris úgy működne, hogy időben elkezdett modernizációval már lenne aktív zászlóaljunk ami részben kerülhetne a még modernebb A7+-ra, másrészt maradhatna az adott zászlóaljakban. Ez megadná a brutál lefedettséget, másrészt megadná a brutál technikai színvonalat is. Visszafelé ugyanígy működne még mindig, hiszen egy zlj. Leopard 2A7HU egy háborúban a várható kiemelkedő teljesítmény ellenére a mennyisége miatt el fog fogyni és ezzel a morált is lerombolja. De ha van mellette ami növeli a mennyiségét, képes arra amire ez a legtöbb szituációban, képes együttműködni vele, az minden résztvevő számára tud azzal a pozitív hozadékkal bírni, hogy van a korunk Tigrise nekünk, de aki nem abban ül, az attól még nem Panzer IV-ben ül hanem sokkal közelebb állóban a Tigrishez.

Nem a pár A7HU-t küldhetnénk csak mindenhová egyedül, ha úgy tetszik ilyen szinten magányosan, hanem a többit is, olyan szakaszokra is, ahová nem kell feltétlenül a legjobb így az a háttérben maradna fenyegetni mégjobban. Ki állna szívesen egy A5DK vagy egy STRV 122 elé, főleg ha megnöveled a tűzerejét és az információs színvonalát ugyanarra a szintre csak úgy alapból, vagy ha az nem elpazarolva, de éppen kevésnek bizonyulva A7HU-val az oldalán térhet vissza? Másrészt ugyanez a legjobbnak felmentést adhat szorongatott helyzetben ugyancsak a magas színvonala és harci mutatói miatt. És ez összegben drágább mint a csak 100 Leclerc, drágább mint a csak 44 Leopard 2A7HU, de sokkal olcsóbb mint a csak tiszta Leopard 2A7HU flotta ugyanebben a mennyiségben. Így viszont képviselve egy brutális átlag és egy még brutálisabb csúcskategóriát.

Szóval én nem haragszok a 44 db A7HU beszerzésre, irgalmatlanul felszerelt és veszélyes lesz a harcmezőn, mondhatjuk, hogy a világ konkrétan legjobb harckocsijai lesznek nekünk, csak azt hiányolom, hogy valami sokadrendű állami történet helyett nem fektettek ebbe is, hogy már működő elrettentőerővel várjuk a még durvább szint beérkezését. Ha emellé még a T-72M1 ( én kimondom a nevét. :D ) is maradna a tartaléknál filléresen karbantartva az már kánanán lenne, de ez már álmodás a világháború küszöbén ami eléggé paradox. De szerintem ezt baszták el a beszerzésekben.


Igen, ez a rész inkbb zavaró, de az, hogy helyette mást rendeltünk volna, akár több darabot, de az ugyanígy nem érkezne, mert mi vagyunk a feketeseggűek, amiért nem akarunk újabb don-kanyarba nevezni... az szerintem nem a Leo/KMW/RM vagy akár a külpolitikánk hibája.

Amúgy az A4-ek már leszállításra kerültek, mid a 12?
Az a zavaró, hogy ez jelentős részben előre látható volt, már a kapacitásokért és a nyersanyagokért való verseny, amiképpen az is, hogy mi leszünk közben a feketeseggűek, eleget nyavajogtam ezekről.

Talán a Challanger 2 az amiből kevesebet gyártottak, szóval igen nevezhetjük kis szériának. A koreai vas még gyártásban van, így arról nem lehet érdemben nyilatkozni, a japán harckocsi meg eleve nemkészülhet nagy mennyiségben, mert japán kizárólag magának gyártja (alkotmányos okokból nem exportálhatnak fegyvert), sok meg nem kell nekik, mert szigetlakók.

2040 az 17 év múlva lesz, mi meg nem 17 évre vettünk harckocsit.
Japán változtatott az alkotmányán a változtatott exportpolitikájának megfelelően.

Maróthék eredeti tervei szerint a kevés A7HU-t hamar, többször kinyilatkoztatta, hogy bőven nem az életciklusa vége felé, hanem ahogy megjeleni a még újabb európai harckocsi, cserélni fogják. Ez persye akkor sejthető volt, hogy nem feltétlenül lesz így, illetve addig még nagyon sok idő is eltelhet.
aha, tehát 30 évig, igen jól látod, vagy ugye nem azt mondod hogy kb 8-10-12 évre gondoltad hogy veszünk hk-t...
Lásd eggyel feljebb. Bár alapesetben tudjuk, hogy esélyesen hosszú ideig velünk lesznek, ha nem darálják be őket persze egy háborúban, a meghatározó nyilatkozatok ezt mondogatták.
Nem, én interpretálom, amit Maróth Gáspár mondott két éve.. hogy az A7HU nem a végső harckocsi amit be akarnak szerezni és még vissza szeretnénk cserélni még modernebbre. (képzelj el egy lízinget, (úgy hogy egyszerre fizeted a lízing árát, 10 évig használod, aztán visszaadod és kapsz egy modernebbet és ráfizetsz.. Ismétlem nem Én, hanem Maróth mondta. Aztán elfújta a szél .....
Jep, a többiek nem emlékeznek erre, de így volt.
A 2A4 van lizingelve, ha jól emlékszem eredetileg 2023 végéig, de meg lett hosszabbítva 1 évvel. Arról hogy megtartjuk-e őket és ha igen akkor mikor és milyen szintre lesznek korszerűsítve, arról mindenfélét mondtak már. Amire szerintem te emlékszel, az ez az írás volt, ami szerint a KMW-nél mondták ezt Maróthnak.
Nem erre emlékszik, valóban az volt a meghirdetett elképzelés, hogy gyors ütemben lesz még modernebbre cserélve a Leopard 2 ahogy az megjelenik.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 538
113
Erejük nincs megtámadni menket. Meg ne gondolkozzunk már abban, hogy hagyja a NATO két ilyen kis tagállamát egymással háborúzni.
Ket nagyobbat is hagyott.
Tovabba jelenleg problemas az ukran hatarviszonylat. Ugye onnet barmi johet a jovoben, es jott is mar. Fegyveres csoportok atsodrodasa, bunozoi fegyveres csoportok, Tu 141,
l
Miről beszélsz? Honnan jönnek ezek a hülyeségek?
Akor meselj, tudod hogy en elfogadom ha igaz.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 042
113
Ket nagyobbat is hagyott.
Tovabba jelenleg problemas az ukran hatarviszonylat. Ugye onnet barmi johet a jovoben, es jott is mar. Fegyveres csoportok atsodrodasa, bunozoi fegyveres csoportok, Tu 141,
l

Akor meselj, tudod hogy en elfogadom ha igaz.
Háttal ülsz a mozinak, ha azt gondolod, hogy hagyta a törököket meg a görögöket háborúzni. Meddig is tartott az egész? Pár hét? Ha a két orsazágon múlt volna, akkor kiirtották volna egymást...

Te állítasz, neked kell alátámasztani azt először, majd miután kiderült, hogy nem csak a levegőbeb beszélsz lehet arról szó, hogy érveljek én vagy bárki más az ellenkezője mellett. Tudod a beszélgetés nem úgy történik, hogy mondok valamit amit semmivel alá nem támasztok majd ezt alapigazságnak tekintve (a semmire) elvárom, hogy tényekkel alátámasztva merjék csak cáfolni. A pápa a földön az egyetlen ember akinek csak azért igaza van mertő mondja. De neki is csak azért nem kell indokolnia vagy bizonyítania állításai igazságát, mert ő Isten hangjának a közvetítője, azaz amit teológiai kérdésekben mond azt nem ő mondja hanem Isten és neki mindíg igaza van.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka and borisz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 538
113
Az, hogy Törökország önállóskodik, az egy dolog, de szerinted Románia mennyire húzná be fülét-farkát, ha Berlinből, főleg ha Washingtonból érkezne egy telefon, hogy "Helyedre!" ?
Ha érkezne telefon...
Az hogy 1968-ban Csehszlovakiaba bevonult a Vsz, nem jelenti azt hogy 2028-ban Magyarorszagra nem vonulhat be a Nato.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Nem, nem azt kapjuk. NATO-ban gondolkozik az ország ami egy kollektív védelmi szervezet. Minden tag tart fenn megfelelő létszámú modern haderőt és minden tag vállalja, hogy katonai erővel megvédi a többi tagot. Ezt nevezik kollektív védelemnek. Ez arra jó, hogy a jelenlegi életszínvonal megtartása mellett is biztonságban legyenek a tagállamok. Ha nem lenne NATO akkor csak magunkra hagyatkozhatnánk a védelmet illetően és akkor kéne vagy 200.000 katona, hogy megvédjük magunkat akárcsak a szomszédainktól is, de akárcsak egy Németország méretű, lakosságú és gazdasági erejű országgal szemben sem lennénk már képesek megvédeni magunkat. Egész egyszerűen egy 10 milliós ország soha nem lesz képes megvédeni magát egy 80 milliós országgal szemben, de lehet, hogy még egy 40 milliós ország ellen sem önállóan.
Aszimmetlikus hadviselésnek hívják...
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 492
113
Én azt gondolom hogy a megrendelt leok mellé még + 2× annyi jöhetne és 2/3 része az össz harckocsiknak a keleti országrészre kellene hogy kerüljön!Párduc, még ott sem tart ahol a Hiúz , nekünk most kell , nem X év múlva!
KMW kijelentése alapján ma rendelt Leopard 2A7-nak csak 36 hónap múlva kezdodhetne a szállítása (avagy már csak 33 hónap, ha úgy veszuk, hogy ez egy három hónappal ezelotti kijelentés ;) ). A régebbi raktárkésleteket pedig most felszívja a háború.

 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 723
5 786
113
KMW kijelentése alapján ma rendelt Leopard 2A7-nak csak 36 hónap múlva kezdodhetne a szállítása (avagy már csak 33 hónap, ha úgy veszuk, hogy ez egy három hónappal ezelotti kijelentés ;) ). A régebbi raktárkésleteket pedig most felszívja a háború.

Nyílvánvaló, hiszen a mi rendelésünket csinálják 25-ig.

Én most rendelnék még 2x ennyit, kössük csak le a gyártási kapacitást. Ha végül mégsem kell annyi, mert kitör a világbéka, vagy lesz más/jobb, akkor eladogatjuk a 0km-es gépjárműveket.

Plusz felvidéki testvéreinknek felajánlanám, hogy a 14 a4-ükért mi adunk egy a7Hu-t! Szlovákiának a legmodernebb hk-ja lesz, mi meg felpimpeljük a régieket a6-ra, win-win. :D
Hogy ne kelljen minden infrát beszerezni ehhez az egy szem fegyverhez, meg szimulátort, toronyórát lánccal, üsse kő, tárolhatjuk a szlovák tankerőt Tatán, felfestjük rá a szlovák éket, kap szlovák rendszámot és a szlovák harckocsiraj (kezelőszemélyzet) természetesen szlovák állampolgárokból áll majd.

Szerintem zseniális ötlet. Mindenki csak nyerne. :cool:
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 709
2 258
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 709
2 258
113
Nyílvánvaló, hiszen a mi rendelésünket csinálják 25-ig.

Én most rendelnék még 2x ennyit, kössük csak le a gyártási kapacitást. Ha végül mégsem kell annyi, mert kitör a világbéka, vagy lesz más/jobb, akkor eladogatjuk a 0km-es gépjárműveket.

Plusz felvidéki testvéreinknek felajánlanám, hogy a 14 a4-ükért mi adunk egy a7Hu-t! Szlovákiának a legmodernebb hk-ja lesz, mi meg felpimpeljük a régieket a6-ra, win-win. :D
Hogy ne kelljen minden infrát beszerezni ehhez az egy szem fegyverhez, meg szimulátort, toronyórát lánccal, üsse kő, tárolhatjuk a szlovák tankerőt Tatán, felfestjük rá a szlovák éket, kap szlovák rendszámot és a szlovák harckocsiraj (kezelőszemélyzet) természetesen szlovák állampolgárokból áll majd.

Szerintem zseniális ötlet. Mindenki csak nyerne. :cool:
a7-ből ; senkinek semmit!Sorba lehet állni nyugodtan!