[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
Zaporozsija irányban mi lesz? Mennek darálódni az ukrik megint?
a fene se tudja komolyak-e arra a szándékaik
de ha igen, talán akkor se offenzívát indítanak hanem egy bakhmut jellegű húsdarálót, minimális előrehaladási sebességgel, ha az ukrik betolják a húst akkor tekerik a darálót, ha nem tolják be akkor előrébb tolják azt egy faluval és akkor az ukrik megint küldik a húst, egy darabig
de hogy ez most zaporozsjéban - mai program kamyanske, orikhivről múlt hét végén lepattantak ott most tekerik a darálót, gulyapole-ról nincs hír - tudatos stratégia vagy csak így alakult vagy igazából csak így se alakult csak optimalizálták a pozíciókat és kész, nem tudni
 
K

Kopi2000

Guest
Orosz támadó formáció felbomlása... Az ok: ukrán akna...


Orosz tank pusztulása- Pont akkor ment lőszerért, amikor az ukránok felrobbantották a lőszer depót...

Orosz katonák vesszőfutása...


Zaporizsia régióban megsemmisített orosz járművek és katonák...

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 567
113
Pushilin bejelentette az orosz fegyveres erők előrenyomulását a DPR teljes kapcsolati vonalán
A volt lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy Varsó Ukrajna felosztásán gondolkodik
A lengyelek nagyon el lesznek agyabugyálva, ha hivatalosan is beteszik a lábukat ukrajnába, eddig is már több ezerre teszik a nemhivatalosan ott harcolt lengyel áldozatok számát.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
"Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója azt állítja „megbízható adatokra hivatkozva" beszélt arról, hogy az ukránok a rendkívül drága és szűkösen rendelkezésre álló HIMARS-rakétákat, a külföldi légvédelmi rendszereket és a nagy kaliberű tüzérségi lőszereket atomerőművek területén tárolják.


A kémfőnök szerint 2022 decemberének utolsó hetében Rafalivka állomáson át szállítottak fegyverrel megrakott vasúti kocsikat külföldről a nyugat-ukrajnai határhoz közeli rivnei atomerőműbe. Nariskin azt állította, hogy Kijev lőszert halmoz fel a létesítményben, és arra számít, hogy az orosz hadsereg, elkerülendő a nukleáris katasztrófát, nem mér csapást az erőművekre." A Leopard témához,Sziriában a törökök sokat panaszkodtak a lövegcsövekre túlmelegedtek,és tönkrementek.Nagyon várom majd a,hogy gondos ukrán kezekben mi lesz a sorsuk.
 
W

Wilson

Guest
Ugyan nincs sok közöm (kb semmi) a balti államok külpolitikai irányvonalához, de azért a múltat jó lenne nekik bizonyos fokig elengedni. Mert hát ezen az alapon mi se felejtsük el mit tettek velünk a törökök, az osztrákok, az oroszok meg a mongolok. A franciák gyűlöljék a németeket, a lengyelek is, a skótok az angolokat, a katalánok a spanyolokat stb, stb, stb. Azért van abban a szólás - mondásban valami, hogy a múltat el kell engedni, mert ha nem akkor a saját sérelmeink falnak fel minket.
Részben egyetértek veled, de van ezzel egy aprócska probléma, mivel ez a derék Vlagyimir Vlagyimirovics tavaly február 24-én megtett mindent annak érdekében, hogy az ukrik a balti államok és Lengyelország ne nagyon tudja elengedni a múltat.

Más...


Az orosz Lancet öngyilkos drónt megfogta az ukrán Krab felett kifeszített fémháló amelyet az ilyen fenyegetések ellen alkalmaz az ukrán haderő...

A Lancet orosz tűzoltó lőszer beszorult egy fémhálóba, amelyet az ukrán hadsereg Krab létesítménye fölé telepítettek.  2023. január. Ukrajna.  Fotó: Kriegsforscher


 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
Részben egyetértek veled, de van ezzel egy aprócska probléma, mivel ez a derék Vlagyimir Vlagyimirovics tavaly február 24-én megtett mindent annak érdekében, hogy az ukrik a balti államok és Lengyelország ne nagyon tudja elengedni a múltat.

Más...


Az orosz Lancet öngyilkos drónt megfogta az ukrán Krab felett kifeszített fémháló amelyet az ilyen fenyegetések ellen alkalmaz az ukrán haderő...

A Lancet orosz tűzoltó lőszer beszorult egy fémhálóba, amelyet az ukrán hadsereg Krab létesítménye fölé telepítettek.  2023. január. Ukrajna.  Fotó: Kriegsforscher


Hogy nem robban fel ilyenkor a hálon?
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 592
113
Roni, az hogy mennyi T-90M harckocsit veszítettek az oroszok, nekem nincsenek adataim. Egyet biztosan, azt tudom. Biztos, hogy fognak többet veszíteni, mert nem "csoda" harckocsik, kilőhetőek, mint bármelyik más harckocsik. Fogyóeszközök, viszont modernek, mint az M1A2 Abrams, Leopard-2A7, vagy Leclers, ennek következtében százalékosan kevesebb is lesz a veszteségük. De ha már megkérdezted, én is kérdeznék tőled valamit. Jelenleg mennyi T-90M harckocsi lehet Ukrajnában és milyen ütemben kapják a fronton lévők?
A galoppozásról. Véleményem szerint két oka lehet, hogy így száguldoznak. 1. Gyorsan kell pozíciót váltani, illetve előrevonásban. 2. Harcközben a mozgékonyság igen komoly előnyökkel jár.
Drón felderítés, Tornado-G, T-90M, aknavetősök
Orosz 152mm 2Sz3M Akácija önjáró lövegek harci munkája
Csinálják a dolgukat, bezzeg nálunk simán leépítettük őket. Ügyesek vagyunk, vajon mennyi hibás döntést hoztak az okos vezetőink, ami nem kicsit üt vissza.
Sz-300V4 nagy hatótávolságú csapatlég-, és rakéta védelmi komplexum 9A83M TELAR rakéta konténerei 9M83M rakétákkal. Látszik, hogy nem a mező közepén települnek
272452879_0:0:3072:2048_1440x900_80_0_1_bd29971db0d52503a8b19845cdbd3a41.jpg.webp

122mm 2Sz1 Gvozgyika önjáró löveg menetben
1042174300_0:151:3072:1879_1920x0_80_0_0_23d921732a41495f09f6846cb90f7ff8.jpg

Pihenőben a gépesített lövész katonák, alias "bokorugrók", egy BMP-2 harcjárművön
photo_2022-03-08_08-03-11.jpg

Mi-28N harci helikopter bevetés előtt
1652695366_268787.jpg

Ukrán Sz-125 Nyeva kis magasságú honi légvédelmi rakéta osztály 5V27D (V-601D) rakétája 2022. novemberében
Ydar-po-Ykraine.jpg
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 981
22 843
113
Szerintem a balti államokat nem a sérelem vezérli igazán, hanem a félelem. Attól tartanak, hogy Oroszország, ha tehetné, akkor kiterjesztené rájuk a befolyását, akár erővel is. Putyin aszem régebben tett is erre utaló dolgokat. Persze azt el lehet intézni azzal, hogy csak vágyálom, de azért nem megnyugtató.
szerinted létezhet egy normális országon belül első és másodrangú állampolgárság ?

ha igen, akkor ezt mivel magyarázod ?

ha nem, akkor tisztában vagy-e a balti államokban élő orosz nemzetiségűek helyzetével ?

más :

azt kívánom mindenkinek hogy olyan erősek legyetek mint a kilőtt orosz járműveken az azonosító festés


 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 429
18 849
113
Jelenleg mennyi T-90M harckocsi lehet Ukrajnában és milyen ütemben kapják a fronton lévők?
Jó kérdés ! Ha azt írták 200 akkor 200 .Engem az zavar hogy itt nem úgy vonulnak mint mint az amcsik irakban vagy mint a 2 vh dokufilmkeben PL Bmp-2-3 t-90m meg BTR-82A Tunguska és pantsir és ezek az s-350-400 oltalma alatt .

Kopi2000 által linklet videója meg ukránok vannak rajta mert amit betett az a video 4 hónapos

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 567
113
Az orosz erők több mint 60 ukrán tüzérségi egységre csaptak le az elmult nap folyamán
"Az elmúlt 24 órában az orosz haderőcsoport hadműveleti-taktikai repülőgépei, rakétacsapatai és tüzérsége 63 tüzérségi egységet, 97 területen élőerőt és katonai felszerelést pusztítottak el." - mondta a szóvivő.
 
Last edited by a moderator:

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 362
113
Na, szóval az F-16 ügy margójára - mert máris látványosan visszatáncoltak, lásd:

https://www.thedrive.com/the-war-zone/dutch-open-to-transferring-f-16-jets-to-ukraine

Vagy a Tornado átadása... pont ugyan ott tartunk, mint a Leopard esetében, pont ugyan az a hiba - átadják a combined arms egyes elemeit, nem az egészet. Úgy meg hatványozottan esik a hatékonyság (még úgy is, hogy az oroszoknak sem megy úgy, hogy nekik minden adott lenne...)
Vegyük akkor az F-16 (vagy a Tornado) átadása esetén mi a bibi, ami miatt nagyon orrba vernék őket.
  • Alapból már az elhelyezésüket sem tudják biztosítani, mert ugye egy ilyen gépnek reptér kell, nem csak beton, hanem hangárok, kiszolgálójárművek, stb... na az hatalmas statikus, zsíros célpont, nem valami random kerekes jármű, meg is kell védeni. És az orosz BM csapások ellen kb. semmijük sincs.
  • Akkor ugye kéne rá pilóta - többséget lelőtték, az újak meg szemben állnának harcedzett veterán hajózókkal, akik egy éve kvázi világháborús szinten repülnek, eszetlen mennyiségű repórát és harci tapasztalatot begyűjtve. Jelenleg ők a világ legveteránabb katonai pilótái.
  • Aztán ott van a gond, hogy itt az ellenfélnek is van aktív radaros raksija - szóval az AIM-120D alatt nem érdemes nekik menni. Merthogy a Szu-35 sokkal jobb kezdő kinematikai helyzetet képes adni a sajátjainak (és akkor még ott az R-37, meg annak a fő hordozója a MiG-31 is...)
  • Aztán ugye a front felett sehol az E-3 támogatás (vonalak mögötti mélységi csapásmérésnél még annyira sem), az orosznak meg ott az A-50U... vagyis AWACS irányította ellenség ellen repülhetnének (vagy ha valami hálózattal mégis belát az amerikai AWACS, na akkor a történelemben először akadna össze két ilyen ellenfél, na az érdekes lenne).
  • És érintetlen az orosz, igencsak combos légvédelem is, szóval ha be akarnak repülni föléjük, vagy csak a front fölé, hááát...
Szóval akárhogy is nézem, óriási mennyiséget, minimum ezredeket kéne átadni, megfejelve réteges, BM elleni védelemre képes légvédelemmel a reptereik köré, ráadásul egyszerre, nem csorgatva részenként, ha akarnak valamit kezdeni az orosz légierővel. Még akkor is, ha azt a néhány Szu-57-est nem számítom, ami valahol pre-IOC lehet, de bevethető ha nagy a probléma.

Amúgy meg az oroszok a vadászokra és az ATACMS-re mondták, hogy az vörös vonal. Azóta sem mentek. A kicsik pattognak, a nagyok meg tárgyalnak. Szóval leszóltak a pattogó bolháknak, hogy nem kell túljátszani...

Itt jegyzem meg, hogy ezen koncepciót alkalmazva tavaly ősszel Harkovnál a zömmel ex szovjet harceszközökből álló szedett vetett ukri nehéz dandárok hatékonyan működtek az orosz vonalak áttörése során annak ellenére , hogy az orosz légierő igen csak aktív volt és az orosz csapatok is el voltak látva páncéltörő eszközökkel.

Minden kötözködés nélkül mintha azt írtad volna legutóbb, hogy az orosz légierő oda sem merte dugni az orrát, olyan légvédelem volt, most meg hirtelen ez...?
Merthogy pont a légierő állította le őket, mert a szárazföldi csapatok úgy futottak szét, mint a nyulak... azt ott a légierő hozta le.