A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 534
8 796
113
Ki tudja mi igaz belőle mi nem.. de kiváncsi leszek hogy lesz nekünk így új vas, pláne mennyiért..
Lehet csak bótolni kellene vagy 3x ennyi Merkavát a zsidókkal.

 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 063
9 000
113
A látni engedett irányok eddig: Látszatintézkedések. Átnevezések. Tartalékos múlt meg családi felmenők nemzeti szalaggal átszőtt hangoztatása. Elődök eredményeivel büszkélkedés. Dzsentriskedés. Mindez kiemelten kritikus világpolitikai helyzetben, és szövetségesi rendszerünk tudatos leépítése mellett. Érdemi intézkedés zéró, lassan egy éve. Ez a tisztogatás most vízválasztó lesz az én szememben. Ha a vízfej leépítéséről lesz szó, és szakmai vérfrissítésről, azt egy nagyon fontos, nagyon kemény és komoly fejlesztési lépésnek fogom ítélni, ami felér egy csomó beszerzés mértékével. Ha klientúra és párthűség építésről, akkor végleg csalódni fogok benne, és várni fogom a bukását.
Csatlakozom, nem értem, hogy ebben a helyzetben kinek pattant ki a fejéből, hogy legyenek leszerelve katonák, amikor tömegesen kellene növelni a haderőt. Hacsak.... Nem tervezik a sorállomány felélesztését. Mert ha nem akkor még kevesebb katona lesz és sajnos az utcán nem állnak sorok az új katonákkal.
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 679
2 214
113
Ki tudja mi igaz belőle mi nem.. de kiváncsi leszek hogy lesz nekünk így új vas, pláne mennyiért..
Lehet csak bótolni kellene vagy 3x ennyi Merkavát a zsidókkal.

Ja , a végén oda jukadunk ki hogy szekér lesz :D
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 370
2 565
113

2006-ig már volt légierő parancsnoksága a Magyar Honvédségnek, ahol egy nyelvet beszélő vezetők és beosztottak voltak. Ehhez tértünk most vissza
...
Jelenleg hatvanhat főből áll, de öt alakulat tartozik alánk: a kecskeméti és a szolnoki bázis, a győri rakétások, a pápai bázis és a légivezetési rendszer egy része is a légierő parancsnoksághoz tartozik
...
Az adásban elhangzott, hogy 2018 óta, amióta elindult a pilótaképzés, tizenhat helikopter és öt merevszárnyas pilóta repül. Rajtuk kívül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem padsoraiban harminchat fiatal pilótajelölt ül és újabb negyven már térdelő rajtban van. „Kanada után San Antonio mellé (Texas) is fogunk kiküldeni főként vadászpilóta jelölteket képzésekre, valamint megtaláltuk a szállító repülőképzésnek is a helyét.”
..
Elsőként kiemelte a Győrbe érkező NASAMS (norvég-amerikai gyártású, közepes hatótávolságú rakétarendszer) légvédelmi rakétákat, az izraeli radarokat, a pápai repülőtéren növelni fogják a kifutópályát és a nemzeti befogadóképességet, Kecskeméten növelik a Gripen flotta létszámát, Szolnokra pedig várják a tizenhat darab H225M típusú helikoptert
A nemzeti befogadóképesség az pápára, kecskemétre, vagy szolnokra értendő?
Melyikre és mely nato ország harci és vagy szállító egységei fognak jönni? Állandóra? Rotációra?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 481
113
A nemzeti befogadóképesség az pápára, kecskemétre, vagy szolnokra értendő?
Pápa, Kecskemétről volt szó korábban.
Melyikre és mely nato ország harci és vagy szállító egységei fognak jönni? Állandóra? Rotációra?
Leginkább amerikaiakról volt szó korábban, a többieknek nincs akkora és annyi gépe hogy nagyon bővíteni kellene miatta. De persze jöhet bárki más is gyakorlatra bármikor. Kérdés hogy ez még a DCA aláírásakor indult történet vagy már a NATO új elvei miatt történik. A végeredmény persze kb. ugyanaz.
 
  • Tetszik
Reactions: tomcat1

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
512
1 430
93
  • HM átszervezése
  • a Hadtörténeti Múzeum elköltöztetése
  • Honvédkorház kiszervezése
  • még nem jelentett be semmilyen új beszerzést

  • volt Törökországban valamit aláírni
  • volt Izraelben valamit megnézni
  • volt Szerbiában és valamiben megállapodott


A Honvédkorházzal együtt ez így minusz hány ezer fő lesz a létszámban eddig?
Mindez a ballasztok leválasztása a létszámról. A Honvéd kórház persze egy nagyon fontos intézmény, ez nem vitás, de a Honvédségen akkor is egy ballaszt volt. Most visszatérünk a gyökerekhez, és kipukkasztjuk a létszám lufit. Nincs ezzel semmi baj, sőt.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
512
1 430
93
  • volt Törökországban valamit aláírni
  • volt Izraelben valamit megnézni
  • volt Szerbiában és valamiben megállapodott
Egy miniszternek ez a dolga, normálisan így telik a munkaideje. Nagy resze csak diplomáciai hajcihő. Ha ezek annyira nagy és fontos üzletek lennének, akkor lett volna bejelentés róluk. Nem lehet egy hadsereget titokban felfejleszteni, komplett fegyverrendszereket elrejteni. Főleg nem Magyarországon.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Porkoláb
x63c91528dbb64687104351.jpg.pagespeed.ic.dhZo5ejD-0.webp

x63c91529eb31b073899728.jpg.pagespeed.ic.pTCC15CnVj.webp

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 481
113
Porkoláb
Na, egy hét késéssel, de végül megírták...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 481
113
2022. december 9.

Közbeszerzési értesítőből

Részvételi felhívás

Mobil meteorológiai állomás beszerzése 2023

2 készlet Mobil meteorológiai állomás

A beszerzés a "TACMET MAWS201M" típusú, vagy azzal egyenértékű termék megvásárlására irányul. A Műszaki leírás tartalmazza azon paramétereket, amelyek vonatkozásában az egyenértékűséget Ajánlatkérő vizsgálja.

Az eszköz főbb műszaki paraméterei:
Az eszköz legyen:
− szállítható, terepen 2 ember által legfeljebb 30 perc alatt telepíthető;
− képes külső áramforrásról (85-260V, 47-63Hz) folyamatosan, akkumulátorról legalább 4 órán keresztül működni;
− képes hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, szélsebesség, szélirány, csapadék mennyiség, felhőalapparaméterek mérésére és villámdetektálásra;
− képes látástávolság mérésére 2 méteres magasságban 10m-től 2km-es távolságig ±10% (< 10000 m) pontossággal;

Készlet alatt Ajánlatkérő az alábbiakat érti: A Műszaki leírásban meghatározott valamennyi műszaki paramétert kielégítő berendezések összessége.

A részletes műszaki követelményeket a közbeszerzési dokumentum tartalmazza.

Részvételi kérelmek benyújtásának határideje: 10/01/2023

Közbeszerzési értesítőből

Tájékoztató az eljárás eredményéről

Mobil meteorológiai állomás beszerzése 2023

Szerződés odaítélésre került: nem

Az eredménytelenség indoka: Az eljárás során egy ajánlat került benyújtásra, amely a Kbt. 73. § (1) bekezdés e) pontja alapján érvénytelen.