A magyar hadiipar napjainkban

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 177
27 647
113
Kollégáink hamarosan Varsóba utaznak, hogy a Continest összecsukható technológián alapuló védelmi ipari termékeinket és a legújabb fejlesztéseinket bemutassák a Defence Leaders Combat Engineer and Logistics Show-n is. A nagyszabású szakmai konferencián és kiállításon a NATO tagországok és számos partner-ország képviselői mellett közel 200 regisztrált vendég is részt vesz.

Izgatottan várjuk, hogy innovatív termékeinkkel és javaslatainkkal hozzájárulhassunk a védelmi ipari diskurzushoz, tapasztalatokat szerezhessünk, minél szélesebb körben bemutathassuk termékeinket és ismét találkozhassunk partnereinkkel.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 177
27 647
113

Az Aether-S nevű, oktatási célú kutatórakéta tesztfelbocsátás – a szükséges engedélyek megléte és az óvintézkedések betartása mellett – január 26-án 16:05 perckor a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság 0-ponti lőterén megtörtént.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 049
113
Rakéta alapja lehetne egy kezdeti magyar grad-nak?

Tippelem a paraméterek alapján a "Vetítés" mögött a valóságot: Ez egy Grad BM-21 rakétája(kb.)!
A 16.000 munkaóra 94,8%-a pedig média marketing volt! ...de legalább már próbálkozna valamivel!
Rakás szerencsétlenségek!
...nem a diákok! Tisztelet a munkájukért!!! + :hadonaszos:

Ennek a hírnek 2011-ben kellet volna megjelenni, és azóta lenne a
finnekhez hasonló saját műholdunk 3-4 millió $ indítással!

Ehelyett vettek vmi izraeli műholdas cégben a kb./szokásos 49(se)%-ot ...hány száz millió $-ért ??? :oops:



.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85 and megazez

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 904
91 509
113
b03c04a441721c66631b652f09570e4d.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 215
73 899
113
Oktatórakétát indítottak Hajmáskéren

A Magyar Honvédség hajmáskéri lőterén indította el Magyarország eddigi legnagyobb és leggyorsabb oktatócélú kutatórakétáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

x63d53cc6bf509696362933.jpg.pagespeed.ic.Th4PLQzvbb.webp
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 904
91 509
113

x63d53cc6bf509696362933.jpg.pagespeed.ic.Th4PLQzvbb.webp
A Magyar Honvédség hajmáskéri lőterén indította el Magyarország eddigi legnagyobb és leggyorsabb oktatócélú kutatórakétáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem január 26-án.

A BME Aerospace Team célja, hogy az egyetemi hallgatók lelkesedését és tudásvágyát, valamint a hazai űrszakma legnevesebb szakembereinek tudását vegyítve szuperszonikus kutatórakétákat fejlesszen.

A hajmáskéri esemény, amelyet több mint egy éven át tartó munka előzött meg, a versenycsapat 2022-es, European Rocketry Challenge versenyrészvételének záró epizódja volt. A rakéta biztonságos elindítása, annak tervezetten több mint kétszeres hangsebességet elérő sebessége, valamint akár 9 000 méter magas röppályája miatt az országban egyedül a Magyar Honvédség „0” ponti lőterén volt lehetséges. A repülés során mért adatokat és a szállított egyetemi kísérletek eredményeit a versenycsapat és kutatási partnereik értékelik ki.
i
A Magyar Honvédség – az egyetemmel és a versenycsapattal fenntartott hosszú szakmai kapcsolata alapján – aktívan támogatta az indítást, nem csupán a helyszín biztosításában. „Az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság örömmel támogatta a ver-senycsapatot és reméli, hogy a mért adatok és a megszerzett tapasztalat hozzájárul versenyzői munkájuk és tanulmányaik további sikeréhez” – mondta el Ocskay István ezredes, az indítás programmenedzsmentjéért felelős katonai szervezet képviselőjeként.

Princz Katalin, a BME Aerospace Team marketing menedzsere kiemelte, hogy az Aether S a csapat első projektje, amelynek keretén belül egy oktatócélú kutatórakétát bocsátanak fel. „A rakétában egy sejtbiológiai kísérlet, laborban növesztett emberi csontszöveti sejtek, valamint egy légkörfizikai kísérlet kapott helyett.” Hozzátette: űrutazás során nagy problémát okoz a csontritkulás, így az orvosbiológiai kísérlet célja, hogy jobban megismerhessék ennek folyamatát. Princz Katalin elmondta: az egyetem és a Magyar Honvédség kapcsolata kiváló. „Nagyon jó az együttműködés, rengeteg segítséget kaptunk, a helyszínen túl a tűzszerészeket is a honvédség biztosította számunkra.

A rakéta 3,3 méter hosszú, felszállótömege 27,6 kilogramm, a benne található hajtóanyag pedig 11 kilogramm tömegű. A rakéta várható legnagyobb sebessége 2,2-szeres hangsebesség lesz” – részletezte a paramétereket az indítás előtti köszöntőjében Illyés András, a csapat vezetője, hozzátéve: a harminc fős csapat több mint tizenhatezer munkaórát dolgozott.

A projekt főtámogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt, megvalósulását a hazai légi- és űripar képviselői – egyetemek, kutatóintézetek, cégek és állami szereplők – széleskörűen segítették. Az egy héttel korábban, a BME Q-épületének aulájában megtartott projektbemutató rendezvény díszvendége Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első magyar űrhajós volt, Besenyei Péter műrepülő világbajnok pedig személyesen tekintette meg a sikeres tesztfelbocsátást.

x63d53cc4c7f50383478087.jpg.pagespeed.ic.Xl9Olctkmt.webp
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 215
73 899
113
Kis információk: A BM-21 50(+) éves rakétája 25 km körüli lőtávot tud! Ugyanez (vagy ez ? :oops: ) függőlegesen indítva kb. tudja is az említett "eredményt".
Gondolom ezek a közeli eredmények a véletlen összejátszása miatt vannak! Aha... :oops:

Online-team csapatmunkásaim 2 lépcsős megoldást LEGO-ztak össze 1 óra alatt, amit egy PG 2-3 hét alatt meg is építene! "Akik" óta eltelt jó-pár évtized és erre futja Magyarországnak 2023-ban!
A hozzászólásodból ennyi az, amit ebbe a topikba kellett volna írnod.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 994
14 035
113

Az Aether-S nevű, oktatási célú kutatórakéta tesztfelbocsátás – a szükséges engedélyek megléte és az óvintézkedések betartása mellett – január 26-án 16:05 perckor a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság 0-ponti lőterén megtörtént.
Tényleg nem keseregni akarok, mert ez is valami! Sőt csak így tovább! De perspektívába helyezve ez a 9km nem nagy eresztés, ennél 10x nagyobb magasságot elérő rakétákat építenek emberek a garázsukban hobbiból;
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 509
46 476
113
Tényleg nem keseregni akarok, mert ez is valami! Sőt csak így tovább! De perspektívába helyezve ez a 9km nem nagy eresztés, ennél 10x nagyobb magasságot elérő rakétákat építenek emberek a garázsukban hobbiból;
Csak ott a saját pénzükkel játszanak....
Meg használhat olyan elektronikát, amit akar.
Itt meg nem véletlenül került bele saját elektronika, meg nem véletlenül szállt be a Honvédség. ;)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 049
113
A hozzászólásodból ennyi az, amit ebbe a topikba kellett volna írnod.

Vesszünk el --a valójában lényegtelen-- műszaki részletekben: A kétlépcsős LEGO-zott LMzek-MiCBM a megfizethető kategóriás technológiából összerakva

EszközTeljes tömegHasznos tömegHajtóanyagLegmagasabb röppálya pont értéke(becsült)
Egyebek
Aether S27,6 kg?11, kg9.000 m
MiCBM I.100 kg9-12 kg60 kg36.000 m
(40-45s)
MiCBM II.150 kg15-18 kg120 kg60.000(+) m
(52-56s)
a második fokozat ejektoros fúvókával
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 994
14 035
113
Csak ott a saját pénzükkel játszanak....
Meg használhat olyan elektronikát, amit akar.
Itt meg nem véletlenül került bele saját elektronika, meg nem véletlenül szállt be a Honvédség. ;)
Bizonyára igazad van, hisz minden barkácsboltban kapni rakéta vezérlő elektronikát. :)

Nekem úgy tűnik a honvédség csak a légtér és egyéb biztonsági okok miatt volt bevonva. Kis ország vagyunk, nincsenek sivatagjaink ahol lehetne ezeket szabadon lövöldözni.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 049
113
Vesszünk el --a valójában lényegtelen-- műszaki részletekben: A kétlépcsős LEGO-zott LMzek-MiCBM a megfizethető kategóriás technológiából összerakva

EszközTeljes tömegHasznos tömegHajtóanyagLegmagasabb röppálya pont értéke(becsült)
Egyebek
Aether S27,6 kg?11, kg9.000 m
MiCBM I.100 kg9-12 kg60 kg36.000 m
(40-45s)
MiCBM II.150 kg15-18 kg120 kg60.000(+) m
(52-56s)
a második fokozat ejektoros fúvókával

...az internet-oldaluk hol van? :oops:

Biztató kezdet lett volna 2012-ben, a valós kezdet 2021 !!! :( Hmmm...
A szokásos úton nem behozható a lemaradás!!! Érdeklődve várom az un-ortodox híreket! :hadonaszos:


.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány