[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

Mi volt leírva?

Arról volt szó, hogy felderítők lesznek a Girdáron, nem PZH kísérgetők.
Az ábra külön mutatja a felerítőket, amiknek a PZH-k előtt több tíz kmre van a helyük, nem melléjük rendelve...
Ha alaposan megnézed az ábrát, akkor láthatod, hogy az arcvonalhoz közel is vannak Gidránok feltüntetve. Le is van írva ezek funkciója. Azok lesznek a (különböző) felderítők járművei.
De @Negan már leírta az előbb. A PZH drága (harcászatilag is) jószág. Hát vigyázni kell rája....

• Tetszik
Reactions: Pogány and Aladeen
Ha alaposan megnézed az ábrát, akkor láthatod, hogy az arcvonalhoz közel is vannak Gidránok feltüntetve. Le is van írva ezek funkciója. Azok lesznek a (különböző) felderítők járművei.
De @Negan már leírta az előbb. A PZH drága (harcászatilag is) jószág. Hát vigyázni kell rája....
Hát,ezért ez a tábla eléggé elnagyolt.Éles harchelyzetben mind3 lokátort előre tolni példul biztos nem fogják,föleg nem manőverező harcban (a lokátorok menet közben nem üzemképesek,ugrásokkal követik a csapatokat).Az ábrárol hiányzik a dronfelderités és a mélységi felderitőkkel mozgó tüzérségi megfigyelők is.Csapatfelderitőkkel is tartanak tüzérségi felderitők.Logisztika és a műszaki támogatás is hiányzik a képről (ha már harcrendet akarnak ábrázolni)

Mi volt leírva?

Arról volt szó, hogy felderítők lesznek a Girdáron, nem PZH kísérgetők.
Az ábra külön mutatja a felerítőket, amiknek a PZH-k előtt több tíz kmre van a helyük, nem melléjük rendelve...
Ebböl a szempontbol is rossz az ábra (legalábbis megtévesztő).Nem lesznek több 10 km-re a frontvonal mögött.A nagykönyvi szabvány a dd háromszög hátsó harmadában jelöli ki a dd tözérség helyét (de ez baromira tankönyvi felállás,pl mozgás közben nem igy van,különböző hcsop-hoz besztiott tüzérségi erők meg akár az ellen mögé is kerülhetnek.Variációs lehetőségek tárhaza meglehetősen széles)

• Tetszik
Reactions: Pogány
Közelbiztositás,portyázók,diverzánsok,mélységi felderitő osztagok,beszivárgók ellen.És még dronok ellen is kell a védelem,manapság.
Ne felejsd el,hogy manapság könnyűgyalogosok is cipelhetnek magukkal komoly pct képességű,és elég jó hatótávú eszkozöket.(Ukrajna,NLAW,Javelin...).Szerintem éppen ezért a PzH-kat is el kell látni APS-mel,komolyabb önvédelmet lehetővé tévő jobbfajta RCWS-mel.
Nekem továbbra sincs jó véleményem a Gidránrol.Ide kicsi,oda nagy,,nagyra nőt páncélozott kombi,Két tengelyes kialakitása miatt meg nem fogja tudni mindig követni a lánctalpasokat,amik mellé beosztják őket.Ha még terepelőkészités,tereperődités is lesz a hadszintéren.....Egy lövészárok leküzdhetetlen akadály neki.
Ha már a biztosítás a cél, akkor kellene legalább pár darabra egy komolyabb gépágyús torony drónok meg más komolyabb célok ellen pl. M230-assal...vagy valami hasonlóval.

Ha már a biztosítás a cél, akkor kellene legalább pár darabra egy komolyabb gépágyús torony drónok meg más komolyabb célok ellen pl. M230-assal...vagy valami hasonlóval.
Én spec a PzH tetejére is pakolnák ilyen RCWSt,ha elbirja.......Legalább néhányéra.

• Tetszik
Reactions: Pogány
Én spec a PzH tetejére is pakolnák ilyen RCWSt,ha elbirja.......Legalább néhányéra.
Szerintem a drónvadászat állandó figyelmet, dedikált eszközt igényel: PZH-ban nem lenne erre ember, mert mindenkinek meg van a dolga...

Amúgy rengeteg fotó videó van arról hogy Ukrajnában sima drótháló megfogja a kamikáze drónok, ugyanis rakétákkal és tüzérségi lövedékekkel szemben pici a mozgási energiájuk: nem bírják áttörni a hálót. Szóval lehet hogy a végén dög nagy ketrecekkel fognak közlekedni ezek a harcjárművek... :D

Sziasztok,

Manapsag milyen melysegben tervezik a melysegi felderitoket bevetni?
(59-tol 300-500 km volt a megszabott tav, a 70-es evekben a felso hatar 1000 km-re modosult, de fogalmam sincs, hogy jelenleg ez mennyi)
Legtöbbször az SF végzi ezt a munkát*, és emiatt manapság már nem nagyon vannak mélységi felderítők.

*De nem is az SF verte bele az utolsó szöget a mélységi felderítő koporsóba, hanem a különböző felderítő műholdak.

Sziasztok,

Manapsag milyen melysegben tervezik a melysegi felderitoket bevetni?
(59-tol 300-500 km volt a megszabott tav, a 70-es evekben a felso hatar 1000 km-re modosult, de fogalmam sincs, hogy jelenleg ez mennyi)
Mélységi felderitésnek is megvannak a fokozatai.csapat szintű mélységi felderités az jóval közelebbi tartomány.Tüzérségi szempontbol ez azt a tartományt jelenti,ami az adott tűzeszközzel már csapáskőrzetnek minősül,de a saját területen lévő tüzérségi megfigyelők,megfigyelő eszközök felderitési tartományán kivűl van.
A hadműveleti felderités részét képező mélységi felderités az jóval nagyobb mélységet jelent.

• Tetszik
Reactions: ZeiG and bel
Ezt máshogy látom. Mi most 50 körüli vegyes T72-2A4 harckocsit be tudunk vetni. Nekik papíron van 150 kicsit komolyabban vehető és 120 nem komolyan vehető hk-juk, amiből reálisan nem hiszem, hogy összesen 80-nál többet útnak tudnának indítani a TR85/M1-ből. Az ellen meg elég a mostani 50db vegyes. Ne legyél kishitű. Az meg kizárt, hogy 27 ezer körüli különlegesük legyen. SZerinted a haderejük harmada special force? Neee.

Nem vagyok kishitű! Dühös vagyok! Nagyon!

A mi teljes állományunkból 7-8e a harcoló/bevethető létszám!!! A többi a "vízfej"+irodista+ az örökölt-megkövült, bebetonozott...
Emlékeim szerint ennek a létszámunknak a kb. kétszerese csak a román különleges létszáma a tavalyi román költségvetés fizetési listája szerint(HTKA-n kereshető => önálló részfeladat), ami MIND harcoló állomány!!!
... + a "sima" szárazföldi haderejük kb. 50%-a!
+ a SECURITATE-utódok-szervezetinek azonnal mozgósítható állománya!

Becsüld meg! Nem vagyok kishitű! Elégedetlen vagyok a 12+ éves/kétharmados "eredményeinkkel"!

Jó ez a sok kétharmad! Kényelmes, nyugis, futja az évi 100-130 média-milliárd HUF-ra is, hogy legyenek gumicsontok, meg elég "vetítés" a választásokkor a "sikerekről"! :hadonaszos:

Úgyhogy aludj nyugodtan, ne hagy, hogy LMzések megzavarják a nyugalmad, még kényelmes az "üst"!

(Ez volt itt az irónia...)

Ami szerintem probléma: Ha probléma van/lesz sokkal nagyobb a behívható létszám, és ők ahhoz kapnak is a "Gazditól" rendszabályozáshoz szükséges mennyiségű fegyverzetet.
Nekünk: Se ez, se ez !!!

Ilyen tehetetlen vezetésnek minek a hatalom, mikor nem tudja használni!

.

A mi teljes állományunkból 7-8e a harcoló/bevethető létszám!!!
Emlékeim szerint ennek a létszámunknak a kb. kétszerese csak a román különleges létszáma a tavalyi román költségvetés fizetési listája szerint, ami MIND harcoló állomány!!!
+ a SECURITATE-utódok azonnal mozgósítható állománya!

Becsüld meg! Nem vagyok kishitű! Elégedetlen vagyok a 12+ éves/kétharmados "eredményeinkkel"!

Jó ez a sok kétharmad! Kényelmes, nyugis, futja az évi 100-130 média-milliárd HUF-ra is, hogy legyenek gumicsontok, meg elég "vetítés" a választásokkor a "sikerekről"! :hadonaszos:

Úgyhogy aludj nyugodtan, ne hagy, hogy LMzések megzavarják a nyugalmad, még kényelmes az "üst"!

Ami szerintem probléma: Ha probléma van/lesz sokkal nagyobb a behívható létszám, és ők ahhoz kapnak is a "Gazditól" rendszabályozáshoz szükséges mennyiségű fegyverzetet.

.
Mennyire kell butának lenni ahhoz, hogy elhidd azt a hülyeséget, hogy van romániának kb 15.000 különleges katonája?

A mi teljes állományunkból 7-8e a harcoló/bevethető létszám!!! A többi a "vízfej"+irodista+ az örökölt-megkövült, bebetonozott...
Emlékeim szerint ennek a létszámunknak a kb. kétszerese csak a román különleges létszáma a tavalyi román költségvetés fizetési listája szerint(HTKA-n kereshető => önálló részfeladat), ami MIND harcoló állomány!!!
+ a SECURITATE-utódok-szervezetinek azonnal mozgósítható állománya!

.
Nekem van egy sanda gyanúm, hogy rosszul emlékszel.

Army Strength: Approximately 41,000 (Possibly 20,000 effective reserves)
328719395_1507607213063934_85129807027373555_n.png

Divisional Troops include: 1 x Recce Bn; 1 x Military Police Bn; NBC Defence Bn; 2 x Air Defence Bns; 1 x Signal Bn; 1 x Engineer Bn; 1 x HQ and Command Bn.

• Tetszik
Reactions: ZeiG and Pogány
Mennyire kell butának lenni ahhoz, hogy elhidd azt a hülyeséget, hogy van romániának kb 15.000 különleges katonája?

Amikor be lett linkelve senki nem vitatta. Vagyis Te sem! ... +: Az egész HTKA buta! :oops:
Értem.

Keresd vissza! :p

Nekem van egy sanda gyanúm, hogy rosszul emlékszel.

Nem! A konkrét számra nem emléxem, de arra igen, hogy a magyar haderő (és saját különlegeseink) létszámához képest (is) brutális létszámuk volt/van!
...és arra is emléxem, hogy senki azaz NULLA fórum-tag vonta kétségbe azt a létszámot!!!
Mikor tavaly vmi toborzásuk volt a román különlegesekhez, akkor is --a hazai létszámokhoz képest-- brutális mennyiségük volt beírva!

Mivel ez nyilvános adat volt, könnyen le tudod ellenőrizni a saját forrásaidból, és a nyilvános román forrás miatt a közelítő számot/arányokat Te is beírhatod!

Szerintem többen kíváncsian várnánk ezt!
Én "nyitott vagyok", sőt örülnék, ha nem lenne igaz(am), mert elég nyomasztó a Valóság, ha igaz!
Örülnék/szeretnék tévedni!
...végre! Nem sikerül mostanában, sajnos! :(

:hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:

Army Strength: Approximately 41,000 (Possibly 20,000 effective reserves)
328719395_1507607213063934_85129807027373555_n.png

Divisional Troops include: 1 x Recce Bn; 1 x Military Police Bn; NBC Defence Bn; 2 x Air Defence Bns; 1 x Signal Bn; 1 x Engineer Bn; 1 x HQ and Command Bn.

Ez jobb lenne így, de ebből még nem látszik, hogy melyik tudás-szint("Különlegesek") milyen létszámmal képviselteti magát!

Mondom: a román költségvetésben szerepelt, hogh a haderőből sok-ezer román különleges, jó(kinti) fizetéssel, brutál költségvetési(fizetési) tételként!

.

Amikor be lett linkelve senki nem vitatta. Vagyis Te sem! ... +: Az egész HTKA buta! :oops:
Értem.

Keresd vissza! :p

Nem! A konkrét számra nem emléxem, de arra igen, hogy a magyar haderő (és saját különlegeseink) létszámához képest (is) brutális létszámuk volt/van!
...és arra is emléxem, hogy senki azaz NULLA fórum-tag vonta kétségbe azt a létszámot!!!
Mikor tavaly vmi toborzásuk volt a román különlegesekhez, akkor is --a hazai létszámokhoz képest-- brutális mennyiségük volt beírva!

Mivel ez nyilvános adat volt, könnyen le tudod ellenőrizni a saját forrásaidból, és a nyilvános román forrás miatt a közelítő számot/arányokat Te is beírhatod!

Szerintem többen kíváncsian várnánk ezt!
Én "nyitott vagyok", sőt örülnék, ha nem lenne igaz(am), mert elég nyomasztó a Valóság, ha igaz!
Örülnék/szeretnék tévedni!
...végre! Nem sikerül mostanában, sajnos! :(

:hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:

.
Egy különleges zászlóaljuk van hozzácsapva 2 ejtőernyős zászlóaljjal dandárba szervezve.
Egy hadosztálnyi különleges műveleti katonája az európai NATO-nak nincs kis túlzással.
Szerintem az csak aktív harcoló katona lesz nem pedig különleges műveleti (ez magában is elég szomorú szerintem) de nincs benne semmi fura mivel 2x-ese a haderő alapmérete.

Azért nem lett a románokból hirtelen nepáli ghurka...

Legyen így!

A nyugati-orosz-amcsi SpecOps-ok átszámítása --ami elég nehéz: körte-zeller összehasonlítás-- 6-végtelenig terjed "sima-lövész", és nem becsülném le a román haderő különlegeseit!

A hazaiak --a különlegesek: pusztán a mennyiség/túlerő miatt-- nem biztos, hogy a Gripen-eket és a hozzá tartozó infrastruktúrát meg tudnák védeni! :(

...és van még jó-pár védendő objektum/híd/hadi-ipari kapacitás!

?????

.