[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 431
113
Valaki nagyon jó nemetes, mit mond pontosan Markus Reisner? Ez all a nagy europai leszerelesi hullam mogott?
Azt mondja kb ami a gépi fordított szöveg is, annyi kiegészítéssel, hogy ezt egy lehetséges megoldásként vázolja, nem pedig tényként állítja, hogy ez a helyzet.
Röviden: a NATO katonák nem kell, hogy NATO katonaként menjenek ukrajnába harcolni - szimplán felmondanak az adott NATO ország seregében, és aláírnak egy szerződést máshol.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 124
113
MacGregor: Az oroszok nem állnak meg addig, amíg meg nem semmisítik Ukrajna fegyveres erőit

2023. FEBRUÁR 04. - 19:55

MacGregor volt Pentagon-tanácsadó: Oroszország az ukrán fegyveres erők teljes vereségéig folytatja a különleges hadműveletet.



Oroszország addig folytatja a különleges műveletet, amíg teljesen le nem győzi az Ukrán Fegyveres Erőket (AFU), amely a Nyugat segítségével fenyegetést jelent a biztonságára - jelentette ki Douglas MacGregor ezredes, a Pentagon volt főtanácsadója a Youtube-on közzétett blogjában.


- emlékeztetett a szakértő.

Elmondása szerint a fegyveres erők teljes demilitarizálására vonatkozó döntést Vlagyimir Putyin elnök már a különleges művelet kezdetétől fogva meghozta.

MacGregor korábban 150 ezer főre becsülte az ukrán veszteségeket. Elmondása szerint a mozgósítási források hiánya miatt Kijevnek sürgősségi intézkedéseket kell hoznia, tizenéveseket és munkaképtelen embereket kell besoroznia a hadseregbe. A tiszt ugyanakkor méltatta az orosz hadsereg személyi állományának kiképzését és a harci feladatokhoz való felelősségteljes hozzáállásukat.

Moszkva február 24. óta különleges katonai műveletet folytat Ukrajna demilitarizálására és nácitlanítására. Vlagyimir Putyin céljának nevezte, hogy "megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá". A fegyveres erők feladata Donbassz felszabadítása és Oroszország biztonságának garantálása.

Lehet itt kicsit tuloz amugy :)
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 131
19 916
113
Nem tudom volt-e?
Mára gyakorlatilag megszűnt az amcsi Mozart PMC, amelynek a vezetője Andrew Milburn hajdani ezredes volt.
Készült vele egy kettő és negyed órás podcast, kb. 2 hónapja. Elmond néhány dolgot és nem dicséri az ukrán vezetést.
Az anyag egyelőre még elérhető:
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 427
12 106
113
Miért van elhomályosítva az indító csövek hátulja? o_O
No igen, és még állványról kamerázza más is.
Valami tuti lehet.
Plusz egy ilyen fegyvernél több egyenkénti lövés.. hát ha tippelni kéne, akkor akár irányított rakéta éles próba.

Mondjuk úgy tényleg kegyetlen egy fegyver lenne, ha lézeres seekerrer egyesével mennének a termobarikus fejek, drónos céljelölés mellett. Egy egész lövészárokrendszert pár perc alatt "semlegesítene" egy két ilyen gép.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Oroszok Ugledarnál
Ukrán BMP pusztulása Kremennaja körzetében
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Azt mondja kb ami a gépi fordított szöveg is, annyi kiegészítéssel, hogy ezt egy lehetséges megoldásként vázolja, nem pedig tényként állítja, hogy ez a helyzet.
Röviden: a NATO katonák nem kell, hogy NATO katonaként menjenek ukrajnába harcolni - szimplán felmondanak az adott NATO ország seregében, és aláírnak egy szerződést máshol.
Az a változat elképzelhetetlen hogy azért mond fel mert rájött hogy akovetkezo hullámban öt fogják odadobni az oroszoknak?? Erről voltak hírek a német haderoben is, hogy tömeges felmondási hullám van mert rajottek hogy b+ itt lehet harc lesz és hát kinek van kedve megdogleni? A lengyelek amit tolnak ez elmúlt egy évben az hajmeresztő!! Simán el tudom képzelni hogy akinek nincs kedve meghallni a magasztos nyugati demokratikus értékekért egy kietlen kelet Ukrajnai vizesárokban az átgondoltan ezt és elhúz a seregből. A Lengyelek feszìtővassal nyitogatjak a pofonládát, és nem sok kell hogy kinyiljon!!
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 513
15 749
113
Nagyon sok néger főgonosz van. A kaukázusi embertípus, az meg nem orosz, hanem a fehér ember megnevezése. A maffia meg a filmekben olasz, ha unják orosz, de van albán, de időnként magyar is. Ha a kliséktől eltekintünk bizony az oroszok nem mint ellenség jelennek meg jó ideje a filmekben, hanem mint társ. Lásd Armageddon. Sokszor az oroszok a tudomány, a művészet - pl balett stb jeles képviselőiként jelennek meg. A John Wickben is van rendes orosz - színház vezető nő.
Szerecsenmosdatás. Ez jutott eszembe a kommentről. Meg sem próbálsz a sorok közé látni vagy összefüggést keresni. Jelenleg -bár ez csak a véleményem- a fehérnek mondott populáció (kaukasian) démonizálása és irtása (abortusz, polar bear hunting, stb.) zajlik. Ebben jókora kerékkötő oroszország egyébként. Az armageddon -szerinted- pozitív orosz hőse egy alkoholista, bomlott elméjű, "csöves". A "sokszor" jelzőjű mondatod után írhatnál "sok" ilyen filmet.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Rövid elemzés a Bakmut könyéki harcokról (úgy látszik Krasna Hora és a mögötte lévő másik kisebb település bevétele nélkül is be tudtak lépni Észak Bakmutba; bár sztm ez így kicsit kockázatos orosz szemszögből):

Kupjansk-front:

Ugledartól északra/észak-keletre:
https://www.youtube.com/watch?v=EGjLdTe-j_w

Egyébként, ha és amennyiben lesz téli orosz offenzíva, akkor én azt valamikor a jövőhéten tartom esélyesnek (az időjárás miatt tartósan megfagy a talaj és befagynak a kisebb folyók is). A jelenlegi több kisebb támadás csak arra jó - Bakmut&környéke kivételével -, hogy úgymond "előcsalogassa" az ukrán tartalékokat (ezt lehetett látni pl. Ugledárnál).
Azért ez még senkit nem jogosít fél a szomszédja megtámadására.
Sem területének nagysága, sem ásványkincsei.
;)
Oroszország gazdaságilag lemarad, folyamatosan veszít szerepéből, a birodalmi vágyak csak háborúval tűntek elérhetőnek.
A vesztes háború segít az orosz társadalomnak a realitások megtalálásában, úgy vissza tudnak illeszkedni a közösségbe, lesz jövőjük.
Az orosz győzelem további háborúkat eredményezne szerte a világban, akár atom eszközökkel is.
Ezért fogtak össze az országok Oroszország agressziója ellen, nem azért, mert kedvelik az USA-t.
Nem is erre reagáltam, csak arra, hogy Oo.-t nem akarják egyenrangú félként kezelni. Ezentúl, pedig valóban számos területen el van maradva, s jelenleg a kiesett piacok pótlása is nehézkes számukra, s a különböző termékeiknél akár évekig is eltarthat, míg át tudják csoportosítani, de ez a folyamat előbb-utóbb egyszer végbe fog menni (sajnos én úgy gondolom, hogy hamarabb, minthogy a szankciókat feloldják), mivel Oo. egyszerűen nem mellőzhető a világgazdaságból. Nem iránról, vagy venezueláról beszélünk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a világ súlypontjai (gazdasági és kereskedelmi téren) folyamatosan tolódnak el, így a semlegesnek tekintett országok (amelyekből több van, mint az oldalt választókból) ma már valós alternatívát kínálhatnak, főleg akkor, ha jelentősen ár alatt tudnak vásárolni.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
A külügyminiszter arra reagált, hogy a nyugati államokban több helyen is megemlékezéseket terveznek szervezni az Oroszország által még mindig „különleges katonai művelet” néven emlegetett háború február 24-én esedékes évfordulójára.

Lavrov úgy fogalmazott, hogy hazája diplomatái már dolgoznak egy olyan lépésen, amely „fel fogja kelteni a világ figyelmét.”

A politikus nem közölt részleteket arról, hogy pontosan milyen választ terveznek adni a nyugati rendezvényekre, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy katonai vagy diplomáciai akcióról lesz-e szó.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 979
113
Szerintem az volt a baj hogy hetero volt a kinalat, nem sokbetus. Ugy teljesen EU konform lenne.
Vazz komplett bunszervezetkent mukodik a rendorseguk...


Terkep.
Fenn Vanzettinel ha sikerul eljutni Vasjukovkaba akkor be tudnak nezni delre a harom "hegy" moge amit a 128-asok maradeka es meg 3 masik ukran zaszloalj ved. Ugy talan sikerul megkerulni az az erodrendszert. Mondjuk azt meg nem lattuk mi van Vasjukovkatol nyugatra es eszakra...

Osszefoglalo.
❗️ Soledar irány
2023. február 4. esti helyzet

A Soledar szektorban a Wagner PMC rohamkülönítményei támadják az ukrán légideszant erők 10. fegyveres erőinek állásait Razdolovka külterületén, és Sakko és Vanzetti faluból is nyugat felé haladnak Vasyukovka felé.

▪️Folytatnak az összecsapások Krasznaja Gora és Paraszkovjevka környékén. Az ellenség jelentős veszteségeket szenved: az ukrán parancsnokság kivonult a 46. oambr DShV Szlavjanszk különálló egységei és a 147. és 116. TRO Krasznaja Gorából.

▪️Az ukrán UAV-személyzet figyeli az Orosz Fegyveres Erők előrenyomulási területeit, és biztosítják az ágyú- és rakétatüzérség célkijelölését Blagodatnij környékén.

Bahmutban a "wagneriták" behatoltak a város északi részén fekvő Stupka területére. Heves harcok dúlnak a városi területeken. Az ukrán fegyveres erők védelmében történt áttörésről szóló állítások nem igazak – az ukrán alakulatok továbbra is ellenállnak.

Ugyanakkor az egységek részleges kivonása Bahmut északi elővárosaiból, valamint 63 gépesített dandár tegnapi távozása a városból a helyőrség esetleges átadásának előkészületeit jelzi. Az ukrán fegyveres erők most arra összpontosítanak, hogy megtartsák a Chasy Yar felé vezető útvonalat, hogy megőrizzék a logisztikai csomópontot.

▪️Ugyanakkor folytatódnak az intenzív harcok a keleti külterületi ipari területen, valamint a déli városrész lakónegyedeiben, ahol rohamosztagok támadják az Ukrán Fegyveres Erők állásait a Pervyy Radyansky utcában.

Bahmuttól délnyugatra az orosz egységek a Chasov Yar-Bakhmut autópálya szakasza irányába nyomulnak előre. A "wagneriták" Krasznoe felé haladtak - kevesebb mint másfél kilométer maradt a külvárosig.

▪️Az ukrán fegyveres erők parancsnoksága munkaerőt és páncélozott járműveket szállít Konsztantyinovkából Csasov Jar környékére. Ugyanakkor magában Konstantinovkában további védelmi vonalakat készítenek elő.

▪️Az orosz tüzérség hatalmas lövöldözést hajt végre azokon a területeken, ahol az ellenséges erősítés összpontosul a Konsztantyinovka-Chasov Yar-Bakhmut autópályán.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Azért kíváncsi lennék a valós számokra is! Elképzelhető, hogy kevés, ha ebben nincs benne a Wagner, DLNR, de azért egy éve háborúznak, és bár tényleg nem az orosz rohan sorozni, de ha ez tényleg csak ennyi, és DLNR és Wagner ezen felül se sokkal több, akkor nagyon, nagyon, nagyon, nagyon, nagyon ..... megszopta a NATO.

Más.
Veszteségek:


Kizártnak tartom még úgy is, hogy nincs benne a Wagner, LNR, DNR saját vesztesége, hogy megálljon az Orosz veszteség 13,000 fő alatt majdnem egy év összfegyvernemi hadviselés mellett, ahol azért süllyedt el Moszkva cirkáló, be tudott lőni az ellenfél az Engelsre, megdurrantotta a Kercsi hidat, van Himars/egyéb prec tüzérsége az ukránoknak, kurva sok helikopter, BMP, és harckocsi személyzete szénné égett igazolva/dokumentálva az ukránok által még akkor is, ha figyelembe veszem hogy gyártottak kamut is szakmányban az ukik, persze.

Mindenki hazudik, de akkor ezt tartsuk figyelemben akkor is, mikor az oroszok kamuznak be egy ilyen pofátlan számot, hogy 12538! Vicc! Közelebb lesz/van az a 100.000 hez, ez csak egy megérzés! Pláne hogy én hajlamos vagyok elfogadni azt is, hogy az ukránok meg ettől is jóval több embert vesztettek eddig, hiába főleg ők védekeznek!


De ez a 12538, bahhh, ettől kamuzhatnának azért az oroszok is valami hihetőbbet, mert ha kétszer ennyit mondanának, még arról is rögtön tudná mindenki aki nem hülye, hogy kamu!!!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 938
113
Azt mondja kb ami a gépi fordított szöveg is, annyi kiegészítéssel, hogy ezt egy lehetséges megoldásként vázolja, nem pedig tényként állítja, hogy ez a helyzet.
Röviden: a NATO katonák nem kell, hogy NATO katonaként menjenek ukrajnába harcolni - szimplán felmondanak az adott NATO ország seregében, és aláírnak egy szerződést máshol.
De továbbra sincs az, amitől menők:
Nincs légitámogatásuk, a tüzérségi meg lovász az ellenségéhez képest. Nem győztes szitu ez nekik, inkább a ruszkiknak: szépen, de biztosan darálják a harcedzett NATO fanatikusokat. Nagy kérdés most az, hogy a jelenleg Ukrajnában lévő NATO katonák maradnak-e Bahmutban, vagy azon az egy úton, ami van, kijutnak-e belőle? Csak a végén nehogy olyan eresztés maradjon a NATOnak, aki azt se tudja, fiú v lány!
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
532
4 801
93
Rövid elemzés a Bakmut könyéki harcokról (úgy látszik Krasna Hora és a mögötte lévő másik kisebb település bevétele nélkül is be tudtak lépni Észak Bakmutba; bár sztm ez így kicsit kockázatos orosz szemszögből):

Kupjansk-front:

Ugledartól északra/észak-keletre:
https://www.youtube.com/watch?v=EGjLdTe-j_w

Egyébként, ha és amennyiben lesz téli orosz offenzíva, akkor én azt valamikor a jövőhéten tartom esélyesnek (az időjárás miatt tartósan megfagy a talaj és befagynak a kisebb folyók is). A jelenlegi több kisebb támadás csak arra jó - Bakmut&környéke kivételével -, hogy úgymond "előcsalogassa" az ukrán tartalékokat (ezt lehetett látni pl. Ugledárnál).

Nem is erre reagáltam, csak arra, hogy Oo.-t nem akarják egyenrangú félként kezelni. Ezentúl, pedig valóban számos területen el van maradva, s jelenleg a kiesett piacok pótlása is nehézkes számukra, s a különböző termékeiknél akár évekig is eltarthat, míg át tudják csoportosítani, de ez a folyamat előbb-utóbb egyszer végbe fog menni (sajnos én úgy gondolom, hogy hamarabb, minthogy a szankciókat feloldják), mivel Oo. egyszerűen nem mellőzhető a világgazdaságból. Nem iránról, vagy venezueláról beszélünk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a világ súlypontjai (gazdasági és kereskedelmi téren) folyamatosan tolódnak el, így a semlegesnek tekintett országok (amelyekből több van, mint az oldalt választókból) ma már valós alternatívát kínálhatnak, főleg akkor, ha jelentősen ár alatt tudnak vásárolni.
"jelenleg a kiesett piacok pótlása is nehézkes számukra, s a különböző termékeiknél akár évekig is eltarthat, míg át tudják csoportosítani, de ez a folyamat előbb-utóbb egyszer végbe fog menni (sajnos én úgy gondolom, hogy hamarabb, minthogy a szankciókat feloldják), mivel Oo. egyszerűen nem mellőzhető a világgazdaságból."

Szerintem meg fogják oldani. Kína és India felé kiépítik a kereskedelmi csatornákat és akkor az európai királyról ki fog derülni, hogy meztelen. Európába honnan fogják beszerezni a működőképességhez szükséges anyagot? Kínából, Indiából fogják beszerezni sokszoros áron? Vagy a világ más tájairól még sokszorosabb áron. Ha egy kereskedelmi kapcsolat kiépül, akkor azt elég nehéz puszira felbontani. Költséges. Most az oroszokra rákényszerítettek egy költséges váltást. Ursulának hányszor kell majd Putyin előtt letérdelni vagy Ursula utódjának, hogy Putyin hajlandó legyen visszaállítani az európai kapcsolatokat? Mit kell majd beígérni? Mennyire kell megalázkodni erkölcsileg, anyagilag? Mekkora plusz költségbe fog kerülni a lefoglalt orosz vagyonok visszaadása.

Természetesen ez a teljes optimista verzió. A pesszimista verzió az, hogy semmi ilyen nem fog történni, mert meg fog történni a Great Reset. Akkor meg nem lesznek ilyen problémák.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 905
48 431
113
Az a változat elképzelhetetlen hogy azért mond fel mert rájött hogy akovetkezo hullámban öt fogják odadobni az oroszoknak?? Erről voltak hírek a német haderoben is, hogy tömeges felmondási hullám van mert rajottek hogy b+ itt lehet harc lesz és hát kinek van kedve megdogleni? A lengyelek amit tolnak ez elmúlt egy évben az hajmeresztő!! Simán el tudom képzelni hogy akinek nincs kedve meghallni a magasztos nyugati demokratikus értékekért egy kietlen kelet Ukrajnai vizesárokban az átgondoltan ezt és elhúz a seregből. A Lengyelek feszìtővassal nyitogatjak a pofonládát, és nem sok kell hogy kinyiljon!!
Az eddigi beszámolók alapján az ukrajnai önkéntesek kb ezekből állnak össze:
  • full pszichopata gyilkosok
  • “én csak evakuálok, de van fegyverem”
  • “én csak elsősegélyt adok, de van fegyverem”
  • airsoft milsim expertek, akiknek volt éles fegyvere is (USA)
  • exkatonák, akik ki akarják próbálni magukat egy “rendes” háborúban (ebből szerintem sok van)
  • mindenféle fedett úton-módon odakerült, nyugati haderőtől sebtiben kiléptetett katona - ezek szoktak “kiképezni” ukránokat tipikusan

Ez utóbbi kísértetiesen emlékeztet az amerikaiak vietnámi tevékenységére. Nem, nem a mindenki által ismert sima “katonai tanácsadókra” gondolok, hanem a MACV-SOG-ra.
Mivel már a titkosítás egy ideje lekerült ezekről az akciókról, elég nagy mennyiségben bukkantak fel nyugdíjazott katonák (jellemzően SEAL, Ranger), akik részletesen beszámolnak kb mindenről, beleértve azt is, hogy milyen módon kerültek állományba Vietnámban (ez lenne itt most releváns ukrajna esetében). Ajánlott a témában Jocko Willink podcastje, nagyjából bármelyik vietnámi SEAL-lel készült interjú, vagy csak keressetek rá a listában a “MACV”-re, de ahogy nézem, van már külön playlist is.
Erre pont emlékszem, hogy sokat mesél a fedett akcióikról a bácsi:

Úgy tűnik, egyelőre nem állítottak fel egy ilyen “studies and observations” :D csoportot, de szerintem maradékukrajnában már lesz ehhez hasonló a tűzszünet és/vagy a következő dEmOkRaTikUs választások után.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Kizártnak tartom még úgy is, hogy nincs benne a Wagner, LNR, DNR saját vesztesége, hogy megálljon az Orosz veszteség 13,000 fő alatt majdnem egy év összfegyvernemi hadviselés mellett, ahol azért süllyedt el Moszkva cirkáló, be tudott lőni az ellenfél az Engelsre, megdurrantotta a Kercsi hidat, van Himars/egyéb prec tüzérsége az ukránoknak, kurva sok helikopter, BMP, és harckocsi személyzete szénné égett igazolva/dokumentálva az ukránok által még akkor is, ha figyelembe veszem hogy gyártottak kamut is szakmányban az ukik, persze.

Mindenki hazudik, de akkor ezt tartsuk figyelemben akkor is, mikor az oroszok kamuznak be egy ilyen pofátlan számot, hogy 12538! Vicc! Közelebb lesz/van az a 100.000 hez, ez csak egy megérzés! Pláne hogy én hajlamos vagyok elfogadni azt is, hogy az ukránok meg ettől is jóval több embert vesztettek eddig, hiába főleg ők védekeznek!


De ez a 12538, bahhh, ettől kamuzhatnának azért az oroszok is valami hihetőbbet, mert ha kétszer ennyit mondanának, még arról is rögtön tudná mindenki aki nem hülye, hogy kamu!!!
Ez nem a hivatalos orosz veszteséglista, ha jól tudom emigráns oroszok gyüjtése a közösségi médiákból. Az igazolt halálesetek szerepelnek rajta. Egyedül DNR hozta nyilvánosságra a veszteségeit, ők négyezerpárszáz halottat és valami 16 ezer sebesültet vesztettek ha jól emlékszem. Ez a nyílt háború előtti teljes haderejük gyakorlatilag, azonban ők végig a húsdarálóban hadakoztak. A luganszkiak veszteségeit ezer halottra és négyszer annyi sebesültre teszik. A Wagner csoport veszteségei ismeretlenek. Jó esetben 20 ezer, rosszabb esetben 30 ezer fős körül lehet az oroszok élőerő vesztesége halottakban, mintegy ötöde az ukránokénak. Ne felejtsük el hogy a veszteségek döntő részét a tüzérség okozza, márpedig a tüzérségi fölény a háború eleje óta az oroszoknál van.

BMP-3.jpg

orosz BMP-3
DPR-er-k-ltal-zs-km-nyolt-s-haszn-latba-vett-2-S1.png

A donyecki népi milicia által zsákmányolt és használatba vett 2Sz1
FNBr-xf-Xo-A0-U1-Yq.jpg

2Sz1 önjáró lövegek
grad.jpg

Grad
Uragan.jpg

Uragan
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Ez nem a hivatalos orosz veszteséglista, ha jól tudom emigráns oroszok gyüjtése a közösségi médiákból. Az igazolt halálesetek szerepelnek rajta. Egyedül DNR hozta nyilvánosságra a veszteségeit, ők négyezerpárszáz halottat és valami 16 ezer sebesültet vesztettek ha jól emlékszem. Ez a nyílt háború előtti teljes haderejük gyakorlatilag, azonban ők végig a húsdarálóban hadakoztak. A luganszkiak veszteségeit ezer halottra és négyszer annyi sebesültre teszik. A Wagner csoport veszteségei ismeretlenek. Jó esetben 20 ezer, rosszabb esetben 30 ezer fős körül lehet az oroszok élőerő vesztesége halottakban, mintegy ötöde az ukránokénak. Ne felejtsük el hogy a veszteségek döntő részét a tüzérség okozza, márpedig a tüzérségi fölény a háború eleje óta az oroszoknál van.

BMP-3.jpg

orosz BMP-3
DPR-er-k-ltal-zs-km-nyolt-s-haszn-latba-vett-2-S1.png

A donyecki népi milicia által zsákmányolt és használatba vett 2Sz1
FNBr-xf-Xo-A0-U1-Yq.jpg

2Sz1 önjáró lövegek
grad.jpg

Grad
Uragan.jpg

Uragan
Én ezt értem, hogy a Wagnert, a DNR-LNR veszteségeket sem oda számolják az orosz haderőhöz, meg a csecseneket sem, de totálisan hiteltelennek tartom ezt a 12538 fős veszteséget. Nyilván bizonyítékom nincs erre, de azért ez a valóságban egy háború, 1 éve, ahol az ukránok is okoztak komoly veszteségeket az oroszoknak, néha meg is kellett futniuk, és nem tudnak mindent intéztetni másokkal, a helikoptereikben az Ő deszantosaik vannak/voltak, amiket szénné égve láttunk rögtön az első napon pl. a bebukott Kijevi villámháborúnál, sok sok harckocsi, BMP, tüzérségi eszköz, repülőgép és helikopter személyzete szintén elpusztult, azokat nem csecsenek vagy Wagneresek vezették/kezelték/utaztak bennük.

Macgregor egy 400.000 fős Ukrán veszteségről beszélt a napokban, hajlamos vagyok elhinni - sebesültekkel együtt - , de akkor az oroszok veszteséglistája sem lehet reálisan 13.000 fő halott, meg kb. akkor 30.000 sebesült, mert nincs arányban. Az 1:8 hoz amiről Putyin beszélt, nagyon diplomatikus leszek, engem megmosolyogtat. Nyilván nem igaz.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Én ezt értem, hogy a Wagnert, a DNR-LNR veszteségeket sem oda számolják az orosz haderőhöz, meg a csecseneket sem, de totálisan hiteltelennek tartom ezt a 12538 fős veszteséget. Nyilván bizonyítékom nincs erre, de azért ez a valóságban egy háború, 1 éve, ahol az ukránok is okoztak komoly veszteségeket az oroszoknak, néha meg is kellett futniuk, és nem tudnak mindent intéztetni másokkal, a helikoptereikben az Ő deszantosaik vannak/voltak, amiket szénné égve láttunk rögtön az első napon pl. a bebukott Kijevi villámháborúnál, sok sok harckocsi, BMP, tüzérségi eszköz, repülőgép és helikopter személyzete szintén elpusztult, azokat nem csecsenek vagy Wagneresek vezették/kezelték/utaztak bennük.

Macgregor egy 400.000 fős Ukrán veszteségről beszélt a napokban, hajlamos vagyok elhinni - sebesültekkel együtt - , de akkor az oroszok veszteséglistája sem lehet reálisan 13.000 fő halott, meg kb. akkor 30.000 sebesült, mert nincs arányban. Az 1:8 hoz amiről Putyin beszélt, nagyon diplomatikus leszek, engem megmosolyogtat. Nyilván nem igaz.
De Jabu nem is ezt írta, hanem hogy 30.000 ès 120.000 sebesült. Ez cca 150.000 fô!
Az a 12-13 ezres szàm gyûjtès a közössègi mèdiàból…. Semmi több!