[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Kizártnak tartom még úgy is, hogy nincs benne a Wagner, LNR, DNR saját vesztesége, hogy megálljon az Orosz veszteség 13,000 fő alatt majdnem egy év összfegyvernemi hadviselés mellett, ahol azért süllyedt el Moszkva cirkáló, be tudott lőni az ellenfél az Engelsre, megdurrantotta a Kercsi hidat, van Himars/egyéb prec tüzérsége az ukránoknak, kurva sok helikopter, BMP, és harckocsi személyzete szénné égett igazolva/dokumentálva az ukránok által még akkor is, ha figyelembe veszem hogy gyártottak kamut is szakmányban az ukik, persze.

Mindenki hazudik, de akkor ezt tartsuk figyelemben akkor is, mikor az oroszok kamuznak be egy ilyen pofátlan számot, hogy 12538! Vicc! Közelebb lesz/van az a 100.000 hez, ez csak egy megérzés! Pláne hogy én hajlamos vagyok elfogadni azt is, hogy az ukránok meg ettől is jóval több embert vesztettek eddig, hiába főleg ők védekeznek!


De ez a 12538, bahhh, ettől kamuzhatnának azért az oroszok is valami hihetőbbet, mert ha kétszer ennyit mondanának, még arról is rögtön tudná mindenki aki nem hülye, hogy kamu!!!

De Jabu nem is ezt írta, hanem hogy 30.000 ès 120.000 sebesült. Ez cca 150.000 fô!
Az a 12-13 ezres szàm gyûjtès a közössègi mèdiàból…. Semmi több!

BBC első nap óta gyűjti az infókat, tavaly szeptemberben 10.000 halottnál feladták az adatok közlését (valószínűleg, hogy ne lehessen az ukrajnai eseményekre érvként felhozni).
Az, hogy az oryx lehazudja a csillagokat az égről az egy másik dolog.


Ahogy az ukránok, úgy az oroszok sem tudnának eltitkolni 100.000+ fős veszteséget a szociális médiák korában, lásd wartears:


Btw. Ezen a héten 960-nal nőtt az igazolt ukrán halottak száma az autista táblázat szerint.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
"Putyin biztosított arról, hogy nem fogja megölni Zelenszkijt" - emlékezett vissza Naftali Bennett, Izrael korábbi miniszterelnöke.

Bennett még Moszkvában, a Kremlből a repülőtérre tartva felhívta Zelenszkijt, hogy közölje vele, hogy nem fenyegeti halálos fenyegetés.

"Biztos vagy benne - kérdezte Zelenszkij.

"Száz százalékig" - válaszolta Bennett. Órákon belül Zelenszkij visszatért az irodájába, és készített egy videót, amelyben elmagyarázta, hogy nem fél, mondta Bennett.


Elmagyarázta, hogy Zelenszkij kérésére ment Moszkvába, mert úgy vélte, hogy van egy kis időablak, amelyben egyezségre lehet jutni a háború befejezése érdekében.

 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
573
2 334
93
Egy orosz zászlóalj 170 000 dollárt fizet egy működőképes állapotban elfogott Leopard, Abrams vagy Challengerért - RT (Részlet)

A bejelentést a Pavel Sudoplatov zászlóalj tette, egy nemzetközi önkéntes egység, amelyet 2022 szeptemberében hoztak létre az orosz Zaporozsje régióban, és egy híres szovjet időkbeli kémparancsnokról nevezték el, aki az ukrán nacionalisták elleni hadműveleteiről ismert.

A Telegramon a zászlóalj azt közölte, hogy „hivatalosan kijelenti, hogy 12 millió rubelt (170 000 dollárt) fizet minden egyes használható fogságba esett Leopard, Abrams vagy Challenger tankért”.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 562
80 924
113
BBC első nap óta gyűjti az infókat, tavaly szeptemberben 10.000 halottnál feladták az adatok közlését (valószínűleg, hogy ne lehessen az ukrajnai eseményekre érvként felhozni).
Az, hogy az oryx lehazudja a csillagokat az égről az egy másik dolog.


Ahogy az ukránok, úgy az oroszok sem tudnának eltitkolni 100.000+ fős veszteséget a szociális médiák korában, lásd wartears:


Btw. Ezen a héten 960-nal nőtt az igazolt ukrán halottak száma az autista táblázat szerint.
"Rácz pökhendien az elemzőközpontot alapító Mihail Zvincsukot csak "Rybar-os figuraként" emlegeti. Azt a Zvincsukot, aki képzett katonai tolmács (az ezzel együtt járó hírszerzői kiképzéssel), aki éveket húzott le terepen az orosz különleges erőkkel Szíriában és Irakban, majd egy olyan színvonalas elemzőintézetet alapított, hogy a nyugati sajtóban is tömegesen szemlézik. Ezzel szemben Rácznak egy történész diplomája van, harctéri tapasztalata meg annyi, hogy a Délszláv Háború végeztével néhányszor kiment fényképezni a Balkánra. Munkahelyéről, az NKE-ről már nyáron elzavarták, és azóta se kapkod utána senki. Szóval több szerénységet!"

Más.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Az a változat elképzelhetetlen hogy azért mond fel mert rájött hogy akovetkezo hullámban öt fogják odadobni az oroszoknak?? Erről voltak hírek a német haderoben is, hogy tömeges felmondási hullám van mert rajottek hogy b+ itt lehet harc lesz és hát kinek van kedve megdogleni? A lengyelek amit tolnak ez elmúlt egy évben az hajmeresztő!! Simán el tudom képzelni hogy akinek nincs kedve meghallni a magasztos nyugati demokratikus értékekért egy kietlen kelet Ukrajnai vizesárokban az átgondoltan ezt és elhúz a seregből. A Lengyelek feszìtővassal nyitogatjak a pofonládát, és nem sok kell hogy kinyiljon!!
A lengyelek és a baltiak ismerik a legjobban az oroszokat a nato-ból. A többiek csak ízelítőt vagy azt se kaptak az orosz uralomból.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 794
113

Nem áll túl jól az ukik szénája! :oops::)

Zelenszkij kérésére Macron felhívja Putyint – közölte a francia külügyminisztérium.​


2023. február 04.

Emmanuel Macron francia elnök felhívja Vlagyimir Putyin orosz elnököt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére – közölte Anne-Claire Legendre, a francia külügyminisztérium szóvivője az RTVI-vel.

63971561fc7a1cf8648b466f.jpg

Lejandre hozzátette, hogy az ukrán elnök kérésére a francia államfő orosz kollégájával a Zaporozsje területen található Energodar atomerőmű kérdéseit is megvitatta, ami lehetővé tette, hogy a NAÜ megfigyelőit oda küldjék.

De eljön az idő, amikor az Ukrajnának nyújtott támogatást figyelembe véve az ukránok úgy döntenek, hogy eljött az ideje a tárgyalásoknak, amelyek célja területi integritásuk és szuverenitásuk visszaállítása. Ezért tartjuk hasznosnak a párbeszéd e csatornájának fenntartását
- közölte.

Január elején Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy Putyin és Macron kapcsolatban áll egymással. A Kreml szóvivője szerint most “szünet” van a két vezető közötti párbeszédben. Ugyanakkor a korábbi kapcsolatok “nagyon hasznosak és nagyon konstruktívak voltak, minden létező, többek között mély nézeteltérés ellenére”.

A két államfő előző megbeszélésére szeptemberben került sor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------​

Zelenszkij bevallotta: nehéz helyzetben van az ukrán hadsereg.​


2023. február 05. - 08:46

Egyre nehezebb helyzetben van az ukrán hadsereg a keleti front több pontján – erről beszélt szombat éjjel közzétett videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

zel220227-1.jpg


Az ukrán elnök azt mondta, hogy Oroszország egyre nagyobb erőkkel indít támadásokat ellenük.

„Gyakran kellett már azt mondanom, hogy a fronton egyre keményebb a helyzet, és most is erről van szó. Az agresszor egyre több erőt csoportosít át annak érdekében, hogy megtörje a védekezésünket”
– mondta Zelenszkij, hozzátéve:

Nagyon nehéz a helyzet Bahmutban, Vuledarban, Limanban, és más térségekben is.
A The Guardian megjegyezte, hogy az oroszok már hónapok óta próbálnak elérni egy nagy győzelmet a háborúban.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ukránellenes óriásplakátok jelentek meg Lengyelországban.​


2023. február 05.

Ukránellenes óriásplakátokat helyeztek ki a lengyelországi Czestochowa városában - idézte a naTemat hírügynökség Leszek Sykulski politikai aktivistát.

nevtelen-3016.jpg


A "Ez nem a mi háborúnk" feliratú plakátok egy katonanadrágos férfit ábrázolnak ukrán és orosz zászlókkal a háttérben. Az ukrán oldalon lévő lábat protézisként ábrázolják.

Sykulski elmondta, hogy ilyen hirdetőtáblákat terveznek elhelyezni Lengyelország-szerte.

A Gazeta Wyborcza jelentése szerint nem tudni, hány óriásplakát lesz, mennyibe kerülnek, és honnan szerezték a pénzt a szervezők.

Korábban Mariusz Blaszczak lengyel miniszterelnök-helyettes és nemzetvédelmi miniszter azt mondta, hogy Varsó február végéig várja azokat, akik hajlandóak csatlakozni az Ukrajnáért létrehozott "tankkoalícióhoz".

Oroszország február 24. óta különleges katonai műveletet folytat Ukrajna demilitarizálására és "nácitlanítására". Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, hogy célja "azoknak az embereknek a védelme, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott, népirtásnak vetett alá". A fegyveres erők feladata Donbassz felszabadítása és Oroszország biztonságának garantálása.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
"Putyin biztosított arról, hogy nem fogja megölni Zelenszkijt" - emlékezett vissza Naftali Bennett, Izrael korábbi miniszterelnöke.

Bennett még Moszkvában, a Kremlből a repülőtérre tartva felhívta Zelenszkijt, hogy közölje vele, hogy nem fenyegeti halálos fenyegetés.

"Biztos vagy benne - kérdezte Zelenszkij.

"Száz százalékig" - válaszolta Bennett. Órákon belül Zelenszkij visszatért az irodájába, és készített egy videót, amelyben elmagyarázta, hogy nem fél, mondta Bennett.


Elmagyarázta, hogy Zelenszkij kérésére ment Moszkvába, mert úgy vélte, hogy van egy kis időablak, amelyben egyezségre lehet jutni a háború befejezése érdekében.

Pedig az árulókat meg szokták ölni, igaz nem az oroszok árulója, hanem az ukráoké, majd felkoncoltatja velük a színészt, ha elfogják s nem sikerűl elmenkülnie vagy a CIA nem likvidálja, mert túl sokat tud.

A lengyelek és a baltiak ismerik a legjobban az oroszokat a nato-ból. A többiek csak ízelítőt vagy azt se kaptak az orosz uralomból.
A magyarok meg az ukránok rémtetteit ismerik és nem kérnek belőle.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Én ezt értem, hogy a Wagnert, a DNR-LNR veszteségeket sem oda számolják az orosz haderőhöz, meg a csecseneket sem, de totálisan hiteltelennek tartom ezt a 12538 fős veszteséget. Nyilván bizonyítékom nincs erre, de azért ez a valóságban egy háború, 1 éve, ahol az ukránok is okoztak komoly veszteségeket az oroszoknak, néha meg is kellett futniuk, és nem tudnak mindent intéztetni másokkal, a helikoptereikben az Ő deszantosaik vannak/voltak, amiket szénné égve láttunk rögtön az első napon pl. a bebukott Kijevi villámháborúnál, sok sok harckocsi, BMP, tüzérségi eszköz, repülőgép és helikopter személyzete szintén elpusztult, azokat nem csecsenek vagy Wagneresek vezették/kezelték/utaztak bennük.

Macgregor egy 400.000 fős Ukrán veszteségről beszélt a napokban, hajlamos vagyok elhinni - sebesültekkel együtt - , de akkor az oroszok veszteséglistája sem lehet reálisan 13.000 fő halott, meg kb. akkor 30.000 sebesült, mert nincs arányban. Az 1:8 hoz amiről Putyin beszélt, nagyon diplomatikus leszek, engem megmosolyogtat. Nyilván nem igaz.
Figyelmedbe ajánlom @Ooorky által linkelt cikket, egyes részeit kiemlem neked:
A BBC-nek nyílt források alapján több mint 10 ezer orosz katona nevét sikerült megállapítania, akik az ukrajnai háborúban haltak meg. Közülük több mint 400 mozgósított.
A BBC orosz szolgálata a háború első napja óta vezeti az Ukrajnában elesett orosz katonák listáját, a Mediazona (Oroszországban „külföldi médiaügynökként” elismert) kiadvány és egy önkéntes csapat mellett. December 9-én 10 002 halott katona és tiszt adatait tudtuk megerősíteni.
Csak megerősített halálesetekre támaszkodunk, így az összegyűjtött adatok nem tükrözik a valós áldozatok számát. Feltételezzük, hogy listánk legalább 40-60%-kal kevesebb halott nevet tartalmazhat, mint amennyit Oroszországban ténylegesen eltemettek. Erre a következtetésre jutottunk Oroszország több mint 60 településén található katonaemlékek, emléktáblák és a temetők helyzetének tanulmányozása után.
Ezért a legóvatosabb becslés szerint az orosz hadsereg és a nemzeti gárda vesztesége Ukrajnában több mint 20 ezer ember lehet.
Oroszország teljes helyrehozhatatlan vesztesége (azaz a sérülés, haláleset vagy eltűntek száma) legalább 90 000 fő lehet.

December 2-án az önjelölt DPR hatóságai 4001 katona halálát ismerték el. A veszteségekről nem számol be az önjelölt LNR, de nyílt forrásokból az következik, hogy egyértelműen több mint 1000 emberről van szó.
Még ha csak ezeket az adatokat is figyelembe vesszük, az Oroszország oldalán harcolók összvesztesége meghaladja a 25 ezer embert.
A sebesültekkel együtt az oroszbarát erők összes vesztesége meghaladhatja a 112 500 főt.


Felhívnám a figyelmedet, hogy ezen becsléseket a Putyini Oroszországgal szemben álló média tette közzé.

T-80BV-b.jpg
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 424
44 122
113
Figyelmedbe ajánlom @Ooorky által linkelt cikket, egyes részeit kiemlem neked:
A BBC-nek nyílt források alapján több mint 10 ezer orosz katona nevét sikerült megállapítania, akik az ukrajnai háborúban haltak meg. Közülük több mint 400 mozgósított.
A BBC orosz szolgálata a háború első napja óta vezeti az Ukrajnában elesett orosz katonák listáját, a Mediazona (Oroszországban „külföldi médiaügynökként” elismert) kiadvány és egy önkéntes csapat mellett. December 9-én 10 002 halott katona és tiszt adatait tudtuk megerősíteni.
Csak megerősített halálesetekre támaszkodunk, így az összegyűjtött adatok nem tükrözik a valós áldozatok számát. Feltételezzük, hogy listánk legalább 40-60%-kal kevesebb halott nevet tartalmazhat, mint amennyit Oroszországban ténylegesen eltemettek. Erre a következtetésre jutottunk Oroszország több mint 60 településén található katonaemlékek, emléktáblák és a temetők helyzetének tanulmányozása után.
Ezért a legóvatosabb becslés szerint az orosz hadsereg és a nemzeti gárda vesztesége Ukrajnában több mint 20 ezer ember lehet.
Oroszország teljes helyrehozhatatlan vesztesége (azaz a sérülés, haláleset vagy eltűntek száma) legalább 90 000 fő lehet.

December 2-án az önjelölt DPR hatóságai 4001 katona halálát ismerték el. A veszteségekről nem számol be az önjelölt LNR, de nyílt forrásokból az következik, hogy egyértelműen több mint 1000 emberről van szó.
Még ha csak ezeket az adatokat is figyelembe vesszük, az Oroszország oldalán harcolók összvesztesége meghaladja a 25 ezer embert.
A sebesültekkel együtt az oroszbarát erők összes vesztesége meghaladhatja a 112 500 főt.


Felhívnám a figyelmedet, hogy ezen becsléseket a Putyini Oroszországgal szemben álló média tette közzé.

T-80BV-b.jpg
Ha ez igaz, akkor viszont nem értem az oroszokat lesajnáló - körberöhögő - nyilatkozatokat, ami azért nagyjából egyöntetű az összes hazai szakértő által. Még Nyugger és Stier is többször elismerte, hogy komoly veszteségeik vannak az oroszoknak, pedig őket azért nehéz ukránbarátnak beállítani.

Ha tényleg igaz a kb. 8x ukrán veszteség az oroszhoz képest, akkor éppen katonai bravúrt hajtanak végre, viszont ezt kétli itthon kb. minden katona akivel beszéltem eddig, nem csak itt a fórumon Dudi, vagy Krisss.

Egyöntetű véleménye azoknak akiknek adok a szavára, hogy behúzzák az oroszok, de nagyon komoly és fájó, könnyen nem visszaszerezhető veszteséget szenvednek közben, folyamatosan.

Én meg ezt innen nem tudom megítélni jobban, mint kb. hiszek azoknak akiknek ez a hivatásuk.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 860
113
Figyelmedbe ajánlom @Ooorky által linkelt cikket, egyes részeit kiemlem neked:
A BBC-nek nyílt források alapján több mint 10 ezer orosz katona nevét sikerült megállapítania, akik az ukrajnai háborúban haltak meg. Közülük több mint 400 mozgósított.
A BBC orosz szolgálata a háború első napja óta vezeti az Ukrajnában elesett orosz katonák listáját, a Mediazona (Oroszországban „külföldi médiaügynökként” elismert) kiadvány és egy önkéntes csapat mellett. December 9-én 10 002 halott katona és tiszt adatait tudtuk megerősíteni.
Csak megerősített halálesetekre támaszkodunk, így az összegyűjtött adatok nem tükrözik a valós áldozatok számát. Feltételezzük, hogy listánk legalább 40-60%-kal kevesebb halott nevet tartalmazhat, mint amennyit Oroszországban ténylegesen eltemettek. Erre a következtetésre jutottunk Oroszország több mint 60 településén található katonaemlékek, emléktáblák és a temetők helyzetének tanulmányozása után.
Ezért a legóvatosabb becslés szerint az orosz hadsereg és a nemzeti gárda vesztesége Ukrajnában több mint 20 ezer ember lehet.
Oroszország teljes helyrehozhatatlan vesztesége (azaz a sérülés, haláleset vagy eltűntek száma) legalább 90 000 fő lehet.

December 2-án az önjelölt DPR hatóságai 4001 katona halálát ismerték el. A veszteségekről nem számol be az önjelölt LNR, de nyílt forrásokból az következik, hogy egyértelműen több mint 1000 emberről van szó.
Még ha csak ezeket az adatokat is figyelembe vesszük, az Oroszország oldalán harcolók összvesztesége meghaladja a 25 ezer embert.
A sebesültekkel együtt az oroszbarát erők összes vesztesége meghaladhatja a 112 500 főt.


Felhívnám a figyelmedet, hogy ezen becsléseket a Putyini Oroszországgal szemben álló média tette közzé.

T-80BV-b.jpg
Ezért írtam múltkor, hogy aki teheti nézzen utána kik alapitottak azt a bizonyos sajtoorgánumot, és ennek tükrében értékelje az ott leírakat...


Ezek szerint kevesen néztek utána :)
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
De továbbra sincs az, amitől menők:
Nincs légitámogatásuk, a tüzérségi meg lovász az ellenségéhez képest. Nem győztes szitu ez nekik, inkább a ruszkiknak: szépen, de biztosan darálják a harcedzett NATO fanatikusokat. Nagy kérdés most az, hogy a jelenleg Ukrajnában lévő NATO katonák maradnak-e Bahmutban, vagy azon az egy úton, ami van, kijutnak-e belőle? Csak a végén nehogy olyan eresztés maradjon a NATOnak, aki azt se tudja, fiú v lány!
Szerintem maradnak Bahmutban, legalábbis addig amíg a biolabort nem telepítik ki onnan.

Addig megy a daráló: Total - 9019 db, MBT - 1673 db
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
???

Ez pedig a hétvégi kötelező olvasmány. Egy igencsak alapos elemzés: