[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 509
113


Well,well, well....


hmm, most a saját szűkebb szakterületem alapján egy példa:
Manapság ugye, már a molekuláris genetika a gyógyszeripar egyik fő iránya.
Molekuláris genetikát tág csoportokban tanulnak
Orvosok, biológusok, gyógyszerészek, biomérnökök
Csak alapvetően más fókusszal.
A biológus arra fókuszál, hogy miért és hogy működik
Az orvos arra, hogy hogyan javítsd meg
A gyógyszerész arra, hogy mivel javítsd meg
A biomérnök meg arra, hogy hogyan csináld meg.
Ahhoz, hogy ebből egy preklin gyógyszer legyen a következőkre lenne szükség:
Kell valaki, aki észreveszi, hogy ez miét és hogy működik
Kell valaki, aki kitalálja, hogy hogyan lehetne megjavítani
Kell valaki, aki kitalálja mivel lehet megjavítani
És valaki, aki kidolgozza a rentábilis fermentációs/gyártási útvonalat.
Na ebből nekünk úgy ahogy megvannak az orvosaink, és a biomérnökeink.




Meg kell egy profi kotrós,aki kiássa andelikvensnek az öröklakást,ha a sok prof elbaszott valamit menet közben.
:rolleyes::D
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 001
113
Újjá lehetne szerintem, csak akkor egy cukorgyár felépítésére is akkora ellenszelet kapnánk mint most paks2.
Időszűkében lennénk. Mivel teljesen le vagyunk gatyásodva sokkal többe kerülne behozni az építőanyagokat. És akkor ott tartunk, hogy oké, felépítünk egy gazdaságot és utána? Drágábban termelünk, drágábban adjuk el a lakosság pedig megvásárolja? Nem hiszem. Igazság szerint a volt kgst piac igazságosabb volt, mint a mostani profitközpontú globális piac. Vagyunk 9 millióan körülöttünk meg 300 milliós piac ami pillanatok alatt megroppantana.
 
K

kamm

Guest
Erről eszembe jut egy nagyszerű géniusz, a szovjet mezőgazdaság történetének legnagyobb agronómusa, az ukrán Trofim Gyenyiszovics Liszenko.
A nevéhez köthető liszenkóizmus volt méretében és súlyosságát tekintve talán az egyik legnagyobb és leghirhedtebb áltudományos csapás szovjet-orosz tudomány történetében.
De emellett a "fantasztikus" tanainak követése okozott károkat Kínában és még köze volt a Ceaucescu-féle román mezőgazdaság összeomlásához is.
És ezt az embert egész életében csak egyszer hívták meg külföldről, hogy előadja tanait, mégpedig a Magyar Népköztársaságból. Máshol nem járt a Szovjetúnión kívül.
Solely for entertaining purposes. :D

Gorbacsov regios vezetoi kinevezese utan elso utja Magyarorszagra vezetett, hogy tanulmanyozza az akkor vilagszintten jegyzett magyar mezogazdasagi termelorendszert, hogy mikkent lehetne atultetni a botranyosan szar szovjet gyakorlat levaltasara... amikor fotitkar lett, akkor is nagy tiszteloje volt a magyar agrariumnak, szoval szerintem az o korosztalyanak mar vilagos volt a szovjet "agrartudomany" csodje.
 
K

kamm

Guest
Hát (civil)jogban speciel pont a római jogra épül a magyar jogrendszer (is) évszázadok óta.*
Dehogy epult csak arra, lasd Opus Tripartitum, Werboczy (ami pontosan arrol szolt, hogy az evszazados szokasjog es kanonjog melle a romai jogbol erkezett elemeket is bedolgozta.) Teljesen vitan felul all, hogy Magyarorszagon a 16. szazadig elsodlegesen a magyar szokasjog es a kanonjog volt a joggyakorlas alapja, nem a romai jog.
Egeszen a fevilagosodasig a Harmaskonyv maradt volt az iranyado, de akkor is eloszor jott a Novum Tripartitum Opus Iuris, aztan jott Maria Terezia alatt a Planum Tabulare, azaz csaknem az 1800-as evekig volt az elsodleges iranyado dokumentum, es ebben a romai jog gyakorlatilag a legkisebb sulyu volt a masik ket, sokkal regebbi jogforras mellett.
Az EU-s jogharmonizáció - strukturális szinten - semmilyen nehézséget nem okozott.

*Ez alól csak a 4 évtizedes “szovjet jogrendszer” volt (részben) egyfajta anomália.
Pont azt mondom en is, hogy az EUs harmonizacio megsporolt rengeteg idot es munkat, amelyet EU tagsag amugy kenytelenek lettunk volna magunk vegigszenvedni, mert elkerulhetetlen volt a modernizacio .
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Dehogy epult csak arra, lasd Opus Tripartitum, Werboczy (ami pontosan arrol szolt, hogy az evszazados szokasjog es kanonjog melle a romai jogbol erkezett elemeket is bedolgozta.) Teljesen vitan felul all, hogy Magyarorszagon a 16. szazadig elsodlegesen a magyar szokasjog es a kanonjog volt a joggyakorlas alapja, nem a romai jog.
Egeszen a fevilagosodasig a Harmaskonyv maradt volt az iranyado, de akkor is eloszor jott a Novum Tripartitum Opus Iuris, aztan jott Maria Terezia alatt a Planum Tabulare, azaz csaknem az 1800-as evekig volt az elsodleges iranyado dokumentum, es ebben a romai jog gyakorlatilag a legkisebb sulyu volt a masik ket, sokkal regebbi jogforras mellett.

Pont azt mondom en is, hogy az EUs harmonizacio megsporolt rengeteg idot es munkat, amelyet EU tagsag amugy kenytelenek lettunk volna magunk vegigszenvedni, mert elkerulhetetlen volt a modernizacio .

Tehát évszázadokóta_ a római jog az alapja.
Valamint az EU-s jogharmonizáció sem volt probléma - lévén ‘89 után kénytelenek voltunk amúgy is “modernizálni” a jogrendszerünket.

Megspórolhattad volna ezt a kommentet (mindkettőnknek).

Nézd, sokadjára is nyílvánvalóvá vált, hogy - többek között - jogtörténetről és jogelméletről legfeljebb felületes ismereteid vannak. Nincs ezzel baj, még te sem érthetsz mindenhez. Annyi csak, hogy egy jóindulatú korrekcióba nem érdemes beleállni; de persze ez egy fórum, azt teszel, amit jónak látsz.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 511
15 720
113
Ezért írtam, hogy ámítás az önellátás. A legszörnyűbb, hogy a szövetségesünk végezte ki az országot.
Azért nem egészen. Érdemes Gabe Brown (porból élet) könyvét elolvasni. Szerintem (fontossági sorrendben): 1, fokgazdálkodás. Megoldás a vízháztartás javítására, ártéri gyümölcsösök, legeltetés, halászat. 2, gabonabányászat helyett (monokultúra) forgatásmentes polikultúrák. 3, termelő-fogyasztó közvetlen kapcsolat (avagy hogyan lesz a szomszédom 80-100 forintos krumplija 300 ft a boltokban. Utóbbi a saját lustaságunk miatt nehéz. Rózsa Péter biogazda jó úton jár. A minap egyébként leesett az állam egy kertészkedő magyar nő könyvétől. Kicsiben kezdte (300 m2) a biogazdálkodást, de 2021-ben 1800m2-ről több, mint 6 millió ft bevétele volt. Ezen elgondolkodhatna minden kertes házban élő. Csak nyilván kényelmesebb a tv előtt ülve sajnálni magunkat. "A jólét nagyobb veszély, mint a nyomor...K.L".
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113
Időszűkében lennénk. Mivel teljesen le vagyunk gatyásodva sokkal többe kerülne behozni az építőanyagokat. És akkor ott tartunk, hogy oké, felépítünk egy gazdaságot és utána? Drágábban termelünk, drágábban adjuk el a lakosság pedig megvásárolja? Nem hiszem. Igazság szerint a volt kgst piac igazságosabb volt, mint a mostani profitközpontú globális piac. Vagyunk 9 millióan körülöttünk meg 300 milliós piac ami pillanatok alatt megroppantana.
Is-is, szerintem egy tisztán állami mezőgazdasági feldolgozóipar létrehozása, valamilyen termelői program állami támogatás általi beindításával, állattenyészet stb... szerintem 10 év körül megvalósítható egy elég biztos alap létrehozása. Piaccal szerintem nem lenne baj, csak nem nyugatra kell öszpontosítani.
Legjobb lenne valami tanyaprogram felélesztése de ezt sajnos a kommunizmus teljesen kiölte az emberekből.
Igen minden kellene tegnapra, de ha el sem kezdünk semmit mert "késő" akkor soha nem lesz előrelépés.
 
K

kamm

Guest
Tehát évszázadokóta_ a római jog az alapja.
Tehat evszazadok ota NEM a romai jog az alapja, sot, sosem volt az alapja.
Meg1x: konkretan a romai jog sosem volt a magyar jogrendszer alapja. Az evszazadok soran beemeltek belole sok mindent, egyik, de nem alapveto forras lett. Azert ekkora tulzast meg elsoeves joghallgatok sem szoktak mondani...

Valamint az EU-s jogharmonizáció sem volt probléma - lévén ‘89 után kénytelenek voltunk amúgy is “modernizálni” a jogrendszerünket.
Igen, ezt irtam mar le ketszer is...

Megspórolhattad volna ezt a kommentet (mindkettőnknek).
Tekintve hogy tevedest ismetelgetsz, nem igazan ertem, hogyan sporolhattam volna meg...?

Nézd, sokadjára is nyílvánvalóvá vált, hogy - többek között - jogtörténetről és jogelméletről legfeljebb felületes ismereteid vannak.

Avagy neked nincs fogalmad arrol, milyen szerepe is volt a romai jognak...?
Vagy mit jelent az "alapja" szo...?
Egykori latin szakoskent (no meg szulok reven) szerintem errol meg tobbet is tudok, mint az atlag jogaszok. :p

Nincs ezzel baj, még te sem érthetsz mindenhez. Annyi csak, hogy egy jóindulatú korrekcióba nem érdemes beleállni; de persze ez egy fórum, azt teszel, amit jónak látsz.
Nezd, en leirtam a tortenelmi tenyket. Te ahelyett, hogy hozzaszolnal, probalsz okoskodni meg folenyeskedni - szerintem onmagaert beszel. :cool:

FYI nem tudom, mennyi idos vagy, de ez a romai jogozas, mint az mindennek forrasa, tipikusan a kommunistak alatt ment izombol, mert minden mast el akartak torolni, kulonosen a kanonjogot, valamint a magyar szokasjogot – de igazan ott is csak a foximaxirol erkezett elvtarsaknak volt ez a rogeszmejuk.
A romai jogozas ti. hogy mindennek az alapja. ez tipikus felmuvelt okoskodas volt mindig is.
Kiscsillio konyv van (online is) elerheto, amelyekben szepen le van irva, mennyire kulonbozo fejlodesen ment at a nyugati-romai fennhatosag alatti teruletek jogfejlodese ill. a magyar avagy tolunk keletebbre fekvoke.

Romai jog jelen volt evszazadokon at, de az alapja a magyar jogrendszernek nem volt. Amint azt feljebb vazoltam, az 1100 eves tortenelemhez kepest jo keson hoditotta meg igazan a jogot; nem eskuszom meg ra, de csaknem biztos vagyok benne, hogy alapvetoen nemet (osztrak) befolyas reven (gondolom, a gazdasagi fejlodes menten uzleti/magajnogi teruleten...?) Viszont azutan nem sokkal aztan ki is lett irtva minden a komcsik altal, es jott a 'szocialista jog' es egyeb allatsagok. :D
Amugy a 70-es evekben volt egy reform, ahol peldaul a csaladjogi resz kifejezetten korszerure valtozott, egeszen a kilencevenes evekig modellerteku volt a sokkal gazosabb nyugatiakhoz kepest, emlekszem szuloi beszelgetesekre errol. MOst nem tudom, milyen. Bar rosszabb nem lehet, mert pont a csaladjog szinte mindenhol egy rakas tragya meg meg ma is Nyugaton (a legkatasztrofalisabb termeszetesen a common law teruleteken, azok mind a sotet kozepkor szintjen mozognak ezen a teren.)
A mai Ptkt nem ismerem, de ketlem, hogy tul sok ilyesmi maradt volna benne (ahhoz tulzottan elavult ma mar szinte minden
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
530
4 783
93
Azért nem egészen. Érdemes Gabe Brown (porból élet) könyvét elolvasni. Szerintem (fontossági sorrendben): 1, fokgazdálkodás. Megoldás a vízháztartás javítására, ártéri gyümölcsösök, legeltetés, halászat. 2, gabonabányászat helyett (monokultúra) forgatásmentes polikultúrák. 3, termelő-fogyasztó közvetlen kapcsolat (avagy hogyan lesz a szomszédom 80-100 forintos krumplija 300 ft a boltokban. Utóbbi a saját lustaságunk miatt nehéz. Rózsa Péter biogazda jó úton jár. A minap egyébként leesett az állam egy kertészkedő magyar nő könyvétől. Kicsiben kezdte (300 m2) a biogazdálkodást, de 2021-ben 1800m2-ről több, mint 6 millió ft bevétele volt. Ezen elgondolkodhatna minden kertes házban élő. Csak nyilván kényelmesebb a tv előtt ülve sajnálni magunkat. "A jólét nagyobb veszély, mint a nyomor...K.L".
"Kicsiben kezdte (300 m2) a biogazdálkodást, de 2021-ben 1800m2-ről több, mint 6 millió ft bevétele volt. Ezen elgondolkodhatna minden kertes házban élő."

Egy hektár az 10000 négyzetméter. Egy katasztrális hold 5754 négyzetméter. Valamiért kételkedek az általad leírtak valódiságában.
Az 1800 négyzetméter beművelése nem sokba kerül. Egy rotával egy délután kész. Viszont mind a szerves trágya, mind a műtrágya ára szépen megugrott.
Úgy 15 évvel ezelőtt elég volt egy szezonban max. 3* permetezni. Pár év óta 7 permetezés alatt nem lehet megúszni.
Vegyszerezés nélkül meg ugrik az egész termés. A biogazdálkodás a jobbak szerint az éjszaka történő permetezést jelenti. Az időjárásváltozás meg a globális piac miatt rengeteg kártevő jelenik meg hazánkban, ami ellen még nem nagyon lehetséges védekezni. Igen, kapcsolatban állok olyanokkal, akik megpróbálják megmenteni az őshonos fajtákat, de sajnos egyik sem nyereséges. Tisztelem a tevékenységüket, mert elképzelhető, hogy azok a fajták, amelyek a középkorban megállták a helyüket a mostani klímánál is bizonyítani fognak. Csak kérdéses a mostani előírások alapján a kiskerteken kívül lehet-e majd terjeszteni őket?

Véleményem szerint az ilyen csoda termesztő (mármint az 1800 négyzetméteres) hasonlít azokhoz a vidékre költöző széplelkű facen és rengeteg helyeken írogató "értelmiségiekhez", akik megvesznek valami füves, bokros területet, felhúznak rajta egy jurtát és dicsekszenek, hogy milyen csodálatos életük van két kutya és egy ló mellett. Igaz napelemről van valami elektromosság is, meg elég a hideg vízben fürdés, meg különféle zöldségeket termesztenek, de amúgy a megélhetésük valódi forrásáról nem nagyon nyilatkoznak. Páran azért elkottyintják, hogy a városban eladták az örökölt házat és abból olcsón megvették a területet és a maradékból szépen éldegélnek. Ez akár működhet is úgy 30-35 éves korig (vissza a természethez), de mit fognak csinálni ha elfogy a pénz? Idősebbek lesznek, orvosi ellátásra lesz szükségük. Szép dolog a remeteség is meg a kommuna is, mert páran ilyen közösségben képzelik el az életüket.

Azután lehetséges, hogy a mostani helyzetben ők lesznek a nyerők. Ki tudja mit hoz a jövő?
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
530
4 783
93
"Kicsiben kezdte (300 m2) a biogazdálkodást, de 2021-ben 1800m2-ről több, mint 6 millió ft bevétele volt. Ezen elgondolkodhatna minden kertes házban élő."

Egy hektár az 10000 négyzetméter. Egy katasztrális hold 5754 négyzetméter. Valamiért kételkedek az általad leírtak valódiságában.
Az 1800 négyzetméter beművelése nem sokba kerül. Egy rotával egy délután kész. Viszont mind a szerves trágya, mind a műtrágya ára szépen megugrott.
Úgy 15 évvel ezelőtt elég volt egy szezonban max. 3* permetezni. Pár év óta 7 permetezés alatt nem lehet megúszni.
Vegyszerezés nélkül meg ugrik az egész termés. A biogazdálkodás a jobbak szerint az éjszaka történő permetezést jelenti. Az időjárásváltozás meg a globális piac miatt rengeteg kártevő jelenik meg hazánkban, ami ellen még nem nagyon lehetséges védekezni. Igen, kapcsolatban állok olyanokkal, akik megpróbálják megmenteni az őshonos fajtákat, de sajnos egyik sem nyereséges. Tisztelem a tevékenységüket, mert elképzelhető, hogy azok a fajták, amelyek a középkorban megállták a helyüket a mostani klímánál is bizonyítani fognak. Csak kérdéses a mostani előírások alapján a kiskerteken kívül lehet-e majd terjeszteni őket?

Véleményem szerint az ilyen csoda termesztő (mármint az 1800 négyzetméteres) hasonlít azokhoz a vidékre költöző széplelkű facen és rengeteg helyeken írogató "értelmiségiekhez", akik megvesznek valami füves, bokros területet, felhúznak rajta egy jurtát és dicsekszenek, hogy milyen csodálatos életük van két kutya és egy ló mellett. Igaz napelemről van valami elektromosság is, meg elég a hideg vízben fürdés, meg különféle zöldségeket termesztenek, de amúgy a megélhetésük valódi forrásáról nem nagyon nyilatkoznak. Páran azért elkottyintják, hogy a városban eladták az örökölt házat és abból olcsón megvették a területet és a maradékból szépen éldegélnek. Ez akár működhet is úgy 30-35 éves korig (vissza a természethez), de mit fognak csinálni ha elfogy a pénz? Idősebbek lesznek, orvosi ellátásra lesz szükségük. Szép dolog a remeteség is meg a kommuna is, mert páran ilyen közösségben képzelik el az életüket.

Azután lehetséges, hogy a mostani helyzetben ők lesznek a nyerők. Ki tudja mit hoz a jövő?
Akartam még hozzáfűzni, de az időlimit miatt már nem tudtam javítani. Tehát:

Amúgy lehetséges egy szuperötlet kihasználása is. Az egyik ismerősöm abból csinált szuperüzletet, hogy pár hektár sütőtököt (sonka) olcsón felvásárolt pár éve, amikor nem volt keletje és pálinkát főzetett belőle. Igaz nem volt kiadós, de az ínyenceknek horribilis összegért tudta eladni. Literjét olyan ~ 50 eFT-ért. Megkóstoltam, maradok az ócó szilvapálinkánál.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Akartam még hozzáfűzni, de az időlimit miatt már nem tudtam javítani. Tehát:

Amúgy lehetséges egy szuperötlet kihasználása is. Az egyik ismerősöm abból csinált szuperüzletet, hogy pár hektár sütőtököt (sonka) olcsón felvásárolt pár éve, amikor nem volt keletje és pálinkát főzetett belőle. Igaz nem volt kiadós, de az ínyenceknek horribilis összegért tudta eladni. Literjét olyan ~ 50 eFT-ért. Megkóstoltam, maradok az ócó szilvapálinkánál.
főztem én is tökből nem egyszer. (a dinnye is egyébként tök.)
kb vodkát ad. nincs a aromálya jól is adja. egy hártánya van iszonyatosan forr. felénél tovább nem lehet rakni a hordót. ahogy a főzőt sem mert főés közben is habzik. én alma árba adtam. az alma sem valami extra...
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 511
15 720
113
"Kicsiben kezdte (300 m2) a biogazdálkodást, de 2021-ben 1800m2-ről több, mint 6 millió ft bevétele volt. Ezen elgondolkodhatna minden kertes házban élő."

Egy hektár az 10000 négyzetméter. Egy katasztrális hold 5754 négyzetméter. Valamiért kételkedek az általad leírtak valódiságában.
Az 1800 négyzetméter beművelése nem sokba kerül. Egy rotával egy délután kész. Viszont mind a szerves trágya, mind a műtrágya ára szépen megugrott.
Úgy 15 évvel ezelőtt elég volt egy szezonban max. 3* permetezni. Pár év óta 7 permetezés alatt nem lehet megúszni.
Vegyszerezés nélkül meg ugrik az egész termés. A biogazdálkodás a jobbak szerint az éjszaka történő permetezést jelenti. Az időjárásváltozás meg a globális piac miatt rengeteg kártevő jelenik meg hazánkban, ami ellen még nem nagyon lehetséges védekezni. Igen, kapcsolatban állok olyanokkal, akik megpróbálják megmenteni az őshonos fajtákat, de sajnos egyik sem nyereséges. Tisztelem a tevékenységüket, mert elképzelhető, hogy azok a fajták, amelyek a középkorban megállták a helyüket a mostani klímánál is bizonyítani fognak. Csak kérdéses a mostani előírások alapján a kiskerteken kívül lehet-e majd terjeszteni őket?

Véleményem szerint az ilyen csoda termesztő (mármint az 1800 négyzetméteres) hasonlít azokhoz a vidékre költöző széplelkű facen és rengeteg helyeken írogató "értelmiségiekhez", akik megvesznek valami füves, bokros területet, felhúznak rajta egy jurtát és dicsekszenek, hogy milyen csodálatos életük van két kutya és egy ló mellett. Igaz napelemről van valami elektromosság is, meg elég a hideg vízben fürdés, meg különféle zöldségeket termesztenek, de amúgy a megélhetésük valódi forrásáról nem nagyon nyilatkoznak. Páran azért elkottyintják, hogy a városban eladták az örökölt házat és abból olcsón megvették a területet és a maradékból szépen éldegélnek. Ez akár működhet is úgy 30-35 éves korig (vissza a természethez), de mit fognak csinálni ha elfogy a pénz? Idősebbek lesznek, orvosi ellátásra lesz szükségük. Szép dolog a remeteség is meg a kommuna is, mert páran ilyen közösségben képzelik el az életüket.

Azután lehetséges, hogy a mostani helyzetben ők lesznek a nyerők. Ki tudja mit hoz a jövő?
Nem tudom felmérni az igazságtartamát, de utána járok (kipróbálom). Amit írsz; értem mire gondolsz. Itthon gyümölcsfáim vannak. Semennyire (még lemosó vagy rézgálic sem) nem permetezem. Eddig ami terméskiesést okozott az a késői fagyok (barack), virágzáskori eső, meg az aszály. Viszont okos ember ültethette, mert minden évben van valami, ami roskadozik (tavaly a birs termett iszonyú sokat, előtte a barack, stb.). Batul alma -majdnem- mindent bír. Évente (ha forintosítanám) kb. 200-300 ezer hufnyi gyümi pár fáról..szinte csak a szüretre szánunk energiát (nem metszem).
Az invazív fajokkal sok a gond (mandula termésem pl miattuk nincs), de spanyol csigára futókacsa, poloskára a kakas jó ;)
A veteményes e meg a kapa hajlongás kombó van (krumplibogár/gyom mentesítés). Van, h nincs szüret és (még) nem is ebből élek.
A kivonuló hippiket nem tekintem parasztembernek...ahhoz nincs elég tudásuk, de nekem sincs.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 824
31 828
113
Nem tudom felmérni az igazságtartamát, de utána járok (kipróbálom). Amit írsz; értem mire gondolsz. Itthon gyümölcsfáim vannak. Semennyire (még lemosó vagy rézgálic sem) nem permetezem. Eddig ami terméskiesést okozott az a késői fagyok (barack), virágzáskori eső, meg az aszály. Viszont okos ember ültethette, mert minden évben van valami, ami roskadozik (tavaly a birs termett iszonyú sokat, előtte a barack, stb.). Batul alma -majdnem- mindent bír. Évente (ha forintosítanám) kb. 200-300 ezer hufnyi gyümi pár fáról..szinte csak a szüretre szánunk energiát (nem metszem).

Mi sem permetezünk a telken, de a monília bizony rámegy a gyümölcsfákra, a fúrólégy a dióra.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 353
113
Bezárul az ukrajnai migráns útvonal:

"Csak úgy" megemlíteném, hogy a debreceni reptérről fapadosokkal 50€ körüli összegért lehet a 4 perc 30 alatti menekült-pecsétes "ukránokat" -az igazit is, meg a többit is-- el-reptetni, az ellátásuk összegét meg-nem-szavazó Uniós országokba!!! :oops: :oops: :oops:
Nem kell a pénzük sem, de lassan előkészíteném --zárni-- a nyugati határokat is... :oops: :oops: :oops:

... + : Petya-csapatnak: Ezt a "Támogatjuk mindenben Ukrajnát, de --főleg a Magyar-ba-- menekülőkre nem adunk ám pénzt" tényt miért nem közöljük le az újságjaikban 1-2 oldalas hirdetésben???
Költői kérdés, a sokadik ??? Túl sok kezd lenni !!! :mad:


Végre nem csak "kevésbe sz@rul" kéne csinálni a dolgokat, hanem "JÓL" !!!
A negyedik, azaz a 4. kétharmadra sem sikerült ezt megtanulni ???
...vagy nem is kell, mert újra "megvan", tényleg hülyék/ +átvertek a választók!
Végül is: "Hozott anyag..." Élnek az előnyével! ...vissza! ...még mindig lehet, "megy"!

.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
...ahol nem kell futeni az uveghazakat...?

Ez ugyanaz az Ukrajna, aki meg magat sem kepes ellatni elelmiszerrel, azokon a termofoldeken kizarolag a legprimitivebb technologiat igenylo gabonat termel, azt is teljesen ellenorizetlen, kovethetetlen modon, ismeretlen kemikaliakkal, mikozben meg krumplibol is orosz importra szorult tavaly februar 24-ig?

Gondolom, ezert mennek a holland farmerek meg agrarcegek a foldeket tucatjaval MAgyarorszagra, uzmeletetnek hatalmas farmokat Alfoldon stb...?

Mint irtam, nem onellatoak, hanem exportorok voltunk mindig is, emellett - szemben a sosem letezett ukranok tudomannyal - nalunk evszazados hattere van az agrartudomanynak, nemesitesnek stb.

Hat ez meg hulyeseg, senki nem mondott ilyet. Amugy rendesen el vagy keveredve, mert az "Europa eleskamraja" az ukranok szovege.
Ebbol egyebkent annyi latszik, hogy az elmeroggyant woke EU vammentesse tette oket, mondvan szegenyek, exportaljanak Afrikaba az EUn keresztul, mire a sok sunyi ukran egybol elarasztotta a ki tudja, milyen szemettel kezelt olcso szarjaval az EUt, dompingaron.
Ne haragudj, de nincs időm ezekre válaszolni. De ha kicsit belemélyedsz, és utána jársz, hogy a világban milyen éghajlati viszonyokon milyen termőképességek vannak, és ezt párosítot egy fejlett gazdasággal, akkor elég elkederítő képet kapsz a magyar lehetőségekről. Természetesen a mostaninál nyilván lehetne sokkal jobb. De ezer sebből vérzik sajnos a dolog.... ( Az Európa éléskamrája pedig egy történelmi szlogen. Bár, régen ezt a Kárpát medencére értették. Ukrajára most kezdték ezt emlegetni. (meg akkor is ha arra inkább igaz)