[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 015
23 371
113
Én konkrétan nem,de minden bizonnyal az oroszok is hamarabb elfogadnák ezt a tárgyalási alapot,mint amiben az USA is szerepel,sőt,mint én is meg páran mások is megemlítették már itt (is) mindenki jobban járna,ha az USA eltakarodna végre a saját kontinensére,és ott is maradna.

csak ugye Európa jelenleg az USA csicskása,de hátha ez a háború ráébreszti őket arra,hogy a kontinens békéjét nem az USA,hanem egy összeurópai haderő tudná a legjobban szavatolni,beleértve ebbe a francia atom arzenált is,és így talán ki lenne húzva az orosz medve foga is (nem érezne közvetlen amerikai fenyegetést,mert az is tény,hogy úgy egyébként a többi nyugat európai országgal nem voltak rossz viszonyban), a jenki dögevő sas meg hazarepülhetne és otthon károghatna a saját kontinensén,egy száraz kaktuszon üldögélve ..


véleményem szerint,ha az EU hadiipara fel lenne pörgetve (fel lesz egyébként a háború miatt) pár éven belül létrejöhetne egy olyan haderő,ami féken tudná tartani az oroszokat,és mint negyedik hatalmi tényező tudna szerepelni a globális játszótéren.

USA/Oroszország/Kína/EU mert jelenleg az EU egy gazdag, de önvédelemre képtelen nímand senkiházi .. egy sötét sikátorban,valljuk be nem a legjobb kombó !!

ami kérdéseket vethetne fel, az pl hogy ki irányítsa ezt a haderőt,erre talán egy rotációs rendszer lenne a legmegfelelőbb,kivéve a francia atomarzenált,amit a franciák nem adhatnak ki (nyilván sosem tennék) a saját hatáskörükből,így efelett ők rendelkeznének, de a technológiai háttere meglenne ennek az elképzelésnek.
ehhez viszont 2 alapvető feltételnek kellene teljesülnie,

-egyik hogy a jenkik elhúznak a francba haza .. (nem ,nincs olyan hogy NATO bázison állomásoznak !!,legfeljebb nem lesz NATO sem,hanem lenne helyette mondjuk EMDA ( European Military Defense Alliance ) ami kölcsönös védelmi szövetség lehetne minden tag részére (ezzel szavatolnák is az EU-n belüli békét,hiszen ha egyik ország rámozdul a másikra azonnal be is tudnak avatkozni) ,viszont belpolitikai beavatkozásra sehol nem lenne felhatalmazása.

-másik,hogy meginduljon végre a normális kereskedelmi kapcsolat /mint ezelőtt/ az oroszokkal,hiszen szükség van a nyersanyagra,és az energiahordozókra.

ezt gátolja az USA a saját érdekei mentén,ott ahol és ahogyan tudja .. addig viszont amíg Brüsszelben nyomást tudnak gyakorolni a "vízfej" döntéshozóira, nem lesz változás,pedig Európa megérdemelné. (elnézést ha kicsit elkalandoztam )
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Lehetnénk 10x is. Sok nyúl egy rakásban. És nem csak, hogy nyulak, hanem elhízott, elkényelmesedett, jóléthez szokott (fűtés, zaba, wellness, fetrengés a kanapén, stb.) lusta és rendkívül gyáva nyulak.
Ezek túlélése nem 4 óra lenne az orosz fronton, ahogy egy usa volt tengerészgyalogos zsoldos mondta az ukrán újoncok kapcsán, hanem kb. 1 óra sem (lengyelek talán kivételek, de ők nem is nyugati népség). Ezekkel semmire sem menne a NATO. Nem véletlen, hogy pánikolnak és a tervek szerint minket K-Európaiakat akarnak betölteni az ukrán darálóba (rájöttek, hogy az amit nekik tanítottak az akadémiákon, az nem igaz, azaz nincs olyan hogy pár tízezres ultraképzett sereggel győzni lehet egy több száz km-es fronton, fél milliós sereggel szemben). Ahogy Gyuribácsi is megjegyezte, a nyugati társadalmak nem bírnák el a veszteségeket, ezért minket kellene oda küldeni, hogy kikaparjuk nekik a gesztenyét. Jó nagy marhák lesznek akik oda mennek.
Szóval 3x több az embere az EU-nak, de semmit sem ér. Ebben az esetben nem lesz igaz az a komcsi mondás, hogy a mennyiség előbb vagy utóbb átcsap minőségbe!
Ahogy Dobó kapitány mondta: "Jobb egy oroszlán, mint száz nyúl."

És igen. Acélgyártásban (mennyiségi!) a fasorban sincs Európa Indiához és az oroszhoz képest. Márpedig a tankicskához acél, nagyon sok acél kell! Ez a mostani háború egy tipikusan anyagháború és tömegháború. Az nyeri aki győzi a tankok és az emberek pótlását.



A nagy orosz ősei lehettek volna okosak és előrelátóak ennek a Gurulovnak. Azok támogatták a létrejöttét ennek a balkáni terjeszkedő miniimpériumnak, azaz Romániának. Ha már az elődöknek nem volt esze, Sztálinnak lehetett volna, és Erdélyt önálló államnak hagyta volna, míg a Párciumot Mo.-hoz, Bánát Maros alatti részét pedig Szerbiához csatolta volna és nem engedte volna meg, hogy egy kisgömbőc érlelődjön a SZU keblén. De hát neki sem volt esze, ahogy a cárnak sem. Majd meglátjuk Putyinnak mennyi van.
Akkor, hogy Gyurka bácsi terveit, elképzeléseit lássuk....

Előzetesen, mi is az a filantróp...
Filantróp szó jelentése: Emberbaráti érzésű (személy, tett, gondolkodásmód), amely a közösséget segítő tettekben, jótékonykodásban, ...


(Persze Bayer is falsch itt is, hiszen ők elég jól elvoltak, megszedték magukat ezzel a nyugattal, alá állva minden követelésüknek pl. privatizáció, ....)
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
353
2 110
93
-egyik hogy a jenkik elhúznak a francba haza .. (nem ,nincs olyan hogy NATO bázison állomásoznak !!,legfeljebb nem lesz NATO sem,hanem lenne helyette mondjuk EMDA ( European Military Defense Alliance ) ami kölcsönös védelmi szövetség lehetne minden tag részére (ezzel szavatolnák is az EU-n belüli békét,hiszen ha egyik ország rámozdul a másikra azonnal be is tudnak avatkozni) ,viszont belpolitikai beavatkozásra sehol nem lenne felhatalmazása.
Ezt a közös európai hadsereget már Macron felvetette egyszer de csak egyszer. Gondolom elbeszélgettek vele nem kéne ilyeneket nyilatkozni azóta nem is tette.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 536
46 524
113
És az a vicces, hogy teljesen jogosan hívják fel a románok figyelmét arra az esetre, ha bele akarnának avatkozni az ügybe, ugyanis erre az esetre sem állna meg az 5. és főleg előfeltételeként a 6. cikkely. :oops:
Annyiban visszatérnék még erre a moldáv ügyre, hogy ez egy igen érdekes szituáció jogilag.
És tulajdonképpen az oroszok eléggé páholyból figyelhetik az eseményeket.
Hogy miért?
  • PMR területe ugyebár erősen szürke zóna. Hivatalosan, nemzetközileg nem elismert terület. Orosz katonai fennhatóság alatt áll, de hivatalosan (ENSZ) Moldáviához tartozik.
  • azaz ha oda be akarnak katonai erővel menni az ukránok, akkor gyakorlatilag agresszornak minősíthetők, mivel egy szuverén (Moldáv) állam területét támadná fegyveresen.
  • ehhez, nemzetközi jog szerint Moldávia hozzájárulására lenne szükség.
  • ezt viszont (ha van egy csöppnyi eszük) akkor sosem fogják megadni, ugyanis ez casus bellinek minősülne azonnal az oroszok szemében. És onnantól teljesen jogosan vonnák be a különleges művelet célpontjaiba egész Moldáviát.
  • Románia és más NATO tagország meg a fentebb írt probléma miatt nem fog beavatkozni, mert az az 5. cikkely hatálya alá nem tartozó konfliktus lenne. És nem gondolom, hogy a románok belekezdenének egy ilyen kalandba a saját szakállukra - az oroszokkal :cool:

Tehát ha az oroszok úgy akarják, civil járatokkal annyi katonaviselt orosz állampolgárt visznek be a PMR területére, amennyit akarnak.
Fegyverből a raktárban van bőven.
Ez későbbiekben egy 3. front megnyitására is egy ideális terep lehet, mert széles támadási felület lehet Ukrajna "hasában". Ha nem történik semmi, akkor az ott pihentetett katonák - Belorussziához hasonlóan - arra is alkalmasak, hogy ukrán csapatokat kelljen velük szemben elvonni a frontra való koncentráció helyett.
Ha meg mégis megindítanak egy kamikaze támadást az ukránok, akkor az ENSZben jogosan kezdi majd el verni az asztalt az orosz küldött.
Ha pedig netalán nem tudná megvédeni az oda telepített orosz haderő a raktárakat, akkor egyszerűen felrobbantják azt a francba. De jogilag akkor is Oroszország lesz nyerő helyzetben, mert az ukránoknak nincsen semmi jogalapja a PMR területére való bevonuláshoz. Mi több ez egy igen jó ok lenne olyan államoknak a kilépést Ukrajna mögül, akik eddig is csak az amerikai, angol kényszer miatt léptek fel támogatólag.

Száz szónak is egy a vége: Annál nagyobb marhaságot nem is lehetne elképzelni, hogy Ukrajna bemenjen a fegyverraktárakért Transznyisztriába.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 925
113
A hálózat újabb videót tesz közzé Odesszából.
A felvételen jól látható a mozgósítás helyzete, amelyet az ukrán hatóságok "ellenőrzés alatt" neveznek.

Soledár irányú helyzet 2023. február 25. 13.00-kor

Bahmut északi részén a Wagner PMC rohamosztagai befejezték Jagodnoje falu megtisztítását , amely az orosz egységek ellenőrzése alatt álló település. Jagodnij elvesztése arra kényszerítette az Ukrán Fegyveres Erők 25. lövészzászlóaljának állományát, hogy kivonuljanak a Sztupka körzet egyik negyedéből .
▪️Ezenkívül a "wagneriták" behatoltak Dubovo-Vasilevkába , ahonnan az ukrán légideszant erők 46. különítményének ejtőernyősei éjjel visszavonultak Bogdanovkából a tüzérség fedezete alatt. Az ukrán fegyveres erők MLRS és támadórepülőgépek segítségével lőnek a falura.
▪️Most az ukrán egységek gyorsan előkészítik a Grigorovka-Bogdanovka-Csasov Yar védelmi vonalat . ATGM lőállásokat állítanak fel Chasy Yar lakóépületeiben.
❗️Yagodny és Dubovo-Vasilevka végső felmosása után a leglogikusabb támadási irány a Khromovo lesz . Ezen a külvároson keresztül haladnak Berhovkával együtt a Bahmut északi peremén lévő AFU csoportosulás fennmaradó ellátási útvonalai.
Soledartól északnyugatra az ukrán légideszant erők 10. gárdadandárjának parancsnoksága a Wagner PMC rohamosztagainak és a reguláris hadsereg egységeinek aktiválását várja a Zaliznyanskoye-Vasyukovka vonalon . A védvonal mentén árkok, lövészárkok épülnek.
A torecki szektorban az Ukrán Fegyveres Erők különleges erői 5. különálló rohamezredének állományának rotációját hajtották végre. 82 mm-es aknavetőket és páncéltörő rendszereket helyeztek át az előretolt állásokba.

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy április elején Kínába látogat

"India úgy véli, hogy az ukrán problémát tárgyalásokkal és párbeszéddel kell megoldani, és kész hozzájárulni a konfliktus békés rendezéséhez" - mondta Narendra Modi indiai miniszterelnök Olaf Scholzcal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az artemovszki bekerítési hadművelet logikus végkifejletéhez ér: Wagenr nyomás alatt van délről és északról, és szűkítő csapásokat mér közvetlenül Artemovszkra.
A legnehezebb helyzet az ellenség számára jelenleg északnyugaton. Paraskoveevka eleste után az ellenség frontja a szemünk láttára kezdett összeomlani. Mától: Berhovka, Jagodnoje és Sztupka környéke, valamint a helyszínről közölt adatok szerint az ellenség maradványai Dubovo-Vasziljevóban. Állítólag a főerőket még egy éjszakára kivonták, és csak egy fedőhelyőrség (öngyilkos merénylők) maradt, amelyet vitéz Wagnerünk most darabokra tép. Estefelé várjuk a falu teljes felszabadulását.
Délen a Konsztantyinovka-Artemovszk autópálya teljes hosszában folytatódnak a nagyszabású támadások. Kísérletek vannak Ivanovskoye (piros) és Stupochek falvak megrohamozására.
A helyiek beszámolója szerint tegnap este óta nem szűnt meg az ágyúzás a városban, sok tűz és pusztítás van különböző területeken, a békés emberek menhelyen vannak.
Artemovszkban az ellenség teljes bekerítésére számítunk a következő napokban. Már nem lehet veszteség nélkül kivenni
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Jaaaj...néztem a hírTV-t (az a csatorna, ahol azok dolgoznak, akik csak 3 óránál rövidebb ideig tapsoltak az évértékelőn, így már nem jutott nekik nemzeti dohánybolt) az ukránok mellett kiálló románok állásfoglalásáról, amely az ukrán kisebbségi törvény miatt most repedezni látszik. A közös magyar-román fellépés miatt.

Szijjártó:"Bocsánat a késésért csak már nem járhatok a "helimel" a retekklubb miatt erre a kib.szott hidat, amin áthajtottunk volna meg ellopták (!!) ..a hidat... másik járható út meg ugye nincs romániában.

Bogdan Aurescu: Miniszter úr! Ez a legjobb schengeni országban is megesik.
Nézze! Az álláspontunk világos: Románia teljes támogatást nyújt önökkel ellentétben ukrajnának a területi integritásukért! Ha más lenne az álláspont az a teljes szövettségi rendszer és a népünk elárulásával érne fel! Kérjük, hogy ezzel legyen is ennyi elég és menjen vissza Budapestre!

-Ohh, a területi integritásról jut eszembe Lavrov miniszter úr üzenete, hogy Moldova egy reszét odaadnák Romániának! ...Na, jó akkor mi megyünk is...

-Petyaaa!!!... Hááát Petikééém!! :) Várjááál!!! Hát hová sietsz annyira? Cimbora!....Minek rohanni? Amúgyis azóta már a ponton hidat is ellopták onnan...Na gyere igyál egy kávét :) meg van itt egy kis harapnivaló! Üjj csak ide (román külügyi asszisztensnek aki bársonyszékén ül szigorúan:"Na huzzál innen!) ..itt a helyed! :) Mellettem! Arany barátom! Gyere... üljünk ide! Na, ...mutasd csak azt az üzenetet...Ühmmm... érdekes :) ühümmm...
...Azt a rohadt mocskos aljas utolsó gané elnyomó kisebbséget zaklató ukrán telibevert buvalb.szott!...:hadonaszos: pföjjj! Így elnyomni szegény kisebbséget!:hadonaszos: pföjj!! Mi románok mindig is érzékenyek voltunk erre! Főleg a magyarokéra!
Támogatjuk a magyar testvéri barátaink álláspontját ukrajnával szemben!!!!

-Rendben! De mi lesz a "teljes szövettségi rendszer és nép elárulásával"???

-Ahhh, Petikééém...mintha nem történt volna már ilyen a történelemben :oops: ho-ho-ho...nemigaz?? :D Ha-Ha-Ha!

- :rolleyes: hááát ...ha-ha-ha ...deee dee igeen...lehet már előfordult az ókorig visszanyuló nagy román történelemben...ho-ho-ho! :D
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 490
113
Oroszország és Ukrajna között a különbség még az űrből is látszik.
Egyszerű a megoldás. A magyarországi fatelepi ár már 2 évvel a konfliktus előtt 7 azaz hétszeresére nőtt. Ma a tetőszerkezeti faanyagot, gerendát 180 000,- től 230 000,- Ft ért veheted meg köbméterét az átlag 30 000 Ft helyett (és örüljél ha kapsz még).

Oka hogy a Biden család a kevésbé sikeres olajkiszívási project után felvásárolta Ukrajna erdeinek jelentős részét -bagóért.

Nekiugrottak teljes gőzzel tarvágással termelni az ésszerű erdőgazdálkodás helyett hiszen tudták, hogy a "terv" szerint kevés idejük lesz az üzletet végrehajtani. Érdekes módon a fát kiszállították Nyugatra, még az USA-ba és Kanadába is jutott belőle pedig ott nincs fahiány..
Ahogy a cikk is írja, ez a rablás már felülről műholddal is látható, ennek álcázásához, a polgárok figyelem eltereléséhet kellene az állandóan égő Ukrajna álcázó áldozó füstje.
Tehát ne csodálkozzunk azon ha a Nagy Fehér Főnökünk ilyen lelkesedéssel, tökig beleállva a konfliktusba védi a családi vagyont - a gazdasági gyarmaton.
És ő még csak 1 a sok gazdasági gyarmatosító közül... Ezért ez a többek közt az Ukrán politikai vezetés elmúlt 30 éves , "jól sikerült" politikájának eredménye, amire azért egy kis Nyugati rásegítés, folyamatok kenegetése is kellett.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 687
8 699
113
Angol tudósok szerint az oroszok kifogytak az iráni drónokból, irja Die Welt.
Amúgy tényleg. Mi van az ukrán energetikai infrastruktúrával?

Olyan meggyőződéssel írták itt a kommentelők hogy Oroszország csettintésre el tudja pusztítani, hogy még én is elhittem. Egy jó ideje viszont csönd van.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Amúgy tényleg. Mi van az ukrán energetikai infrastruktúrával?

Olyan meggyőződéssel írták itt a kommentelők hogy Oroszország csettintésre el tudja pusztítani, hogy még én is elhittem. Egy jó ideje viszont csönd van.
Nincs amit lőni.
Nagyrészt szét van cseszve a rendszer. Csak szakaszosan, részlegesen tudják működtetni. Nehéz a szabályozás, mert sok feszültségszabályozó kiesett. Ha van áram Kijevben, akkor tőle délre le kell kapcsolni. Ugyanez van a többi régióban. Naponta 3-5 órát van áram. Ezzel a civil szféra még elvan, de az ipart nem lehet így működtetni. Esztergál Volodimir, aztán elmegy az áram és máris törik a kés, meg roncsolódik a munkadarab. Szóval amit akartak az oroszok, nagyrészt elérték. Az ipar mondhatni, hogy áll.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 008
113
ehhez, nemzetközi jog szerint Moldávia hozzájárulására lenne szükség.
  • ezt viszont (ha van egy csöppnyi eszük) akkor sosem fogják megadni
a két héttel ezelőtti moldáv kormányváltásnak nincs más magyarázata, mint hogy a volt kormányfő nem volt hajlandó behívni a felszabadító ukrán - és talán román - seregeket
mert úgy vélte hogy a következmények nem szolgálják moldova érdekeit
inkább lemondott
az újnak meg már nincs ilyen problémája, behívta vagy behívja őket