[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 875
15 055
113
A Moszkovszkij Komszomolec az kb. az ottani index. Azok leplezték le állítólag a Putyin-Kabajeva házasságot. Utána pedig a magyar sajtóhírek szerint be lett tiltva a lap. Egy példányát láttam több mint tíz éve az MK-ból,amiben szidták Putyint és Mironovot mint a bokrot.(Mironov akkor még kimondottan jóban volt Putyinnal, és házelnöki tisztségben volt éppen). A Terminatorról csak átfutottam a cikket. A szakértő igen érdekeseket mond. Kezdjük azokkal a megállapításaival, amikkel teljesen egyetértek: még több drón, még több Kalibr, Szolncepjok és Tornado kell a csapatoknak. Most térjünk át a BMPT-ről szóló megállapításaira: Szerinte az a gyengesége a Terminatornak, hogy nincs nagy kaliberű fegyverekkel ellátva, és így nem tudja hatékonyan leküzdeni az ellenséges gyalogságot, csak zavarni, plusz az ellenséges modern tankokat sem tudja leküzdeni a "kiskaliberű fegyvereivel". Ezen kívül a személyzetek kiképzésbeli hiányosságait, a tiszti állomány modern követelményeknek nem megfelelő képzettségét, és az ebből következő egymásközti kommunikáció nem megfelelőségéből következő gondokat emlegette. Továbbá, hogy a "kis kaliberű" fegyvereivel nem tud szétlőlni egy házat, társasházat, ahol ellenséges gyalogsági erők rejtőznek.
A kétcsövű 30mm-es gépágyú nem fogja a gyalogságot,nem lövi át a falat? Az IPTR-ek nem fogják a tankokat? WTF?? És volt még egy érv: az eszköz nem volt elterjedt a csapatoknál nagy mennyiségben így a tankok többségében a BMPT-k támogatása nélkül kellett dolgozzanak, így nem mindig volt tökéletes az együttműködés ott, ahol megjelent az új vas. A BMPT előnyének azt írta jóvá, hogy tényleg olyan mint egy robot, ezért is a "Terminator" név: nagyon gyorsan észleli az ellenséges erőket, nagyon gyorsan tud reagálni, és nagyon sok funkciója automatizált, és az automata módban is hatékony, jól választ, jól küzdi le a célt. A tankok hátránya a gyalogság elleni küzdelemben a rosszabb kilátás elsősorban a szakértő szerint. Szerinte mivel kevés van belőle, így inkább ne is legyen több, hanem a gyalogos katonák kapjanak még a jelenleginél is több páncéltörő eszközt, és ne legyen egy specifikus célra egy külön jármű. Szerintem ismét csak WTF?

Rövidebben összefoglalva a szakértő véleményét: -A Terminator jó mert gyors, mert nagyon gyorsan észleli és leküzdi az ellenséges erőket, és mindezt nagyfokú automatizáltság mellett tudja.
-Nem jó mert csak "kis kaliberű fegyverzete van" (aha 30mm-es gépágyúk, IPTR-ek,automata gránátvetők...)
-Nem jó mert csak kevés van belőle a csapatoknál, így nem mindig zökkenőmentes az együttműködése a harckocsikkal
-Nem jó, mert a parancsnokaik nem elég képzettek a XXI-századi összhaderőnemi harchoz( erről mi a bánatos f@szomat tehet a jármű?????)
-Nem jó mert kevés van, így nem is érdemes rendszeresíteni, inkább a gyalogság kapjon további pct fegyvereket (???)

Tehát nekem ezek nagyon önellentmondásos megállapítások. A 30mm-es gépágyúkra sokmindent lehet mondani, de azt nem, hogy kis kaliber lenne. Az IPTR-ek szintén nem a kis kaliber témakörébe tartozó eszközök. Azt pedig a gép ellen felhozni érvként, hogy a parancsnokai nem elég képzettek, minimum érdekes. Ahogyan az is, hogy kevés van belőle? Bakker rendelni kell belőle sokat, és akkor nem csak kevés lesz belőle. A szalértő szavaiból nekem az tűnik ki, mintha nem látná át a harcjármű mögötti koncepciót. Mert akinek az IPTR-ek és a 30mm-es gépágyúk kis kaliberűek, az inkább még egy tankot akar, nem pedig egy tankTÁMOGATÓ harcjárművet. Csak akkor visszakapná a tanknak minden egyes gyalogsággal szembeni harc esetén meglévő hátrányait is, amelyek ennél a járműnél el sikeresen lettek tüntetve. Egyébként pedig 9 hónap alatt összesen ki tudtak lőni egyet a BMPT-ből. Tehát egyáltalán nem tűnik gagyinak a vas.
Ebből is látszik, ha a heti, vagy napi F.O.S médiában nincs elég, akár lajtos kocsi mennyiségű termés - akkor gyártani kell.
Ahogy Hadházi humoristánk mondta" Ha nem tudsz semmit, akkor is - küzdeni kell"
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Cunci kapitánynak ...azaz khm Roburnak igaza van!
Hatalmas tévedés! Nem mind csődöltek be...nálunk is pl. egy nyugat-európai gyár ("kapcsolatunk") is úgy volt, hogy decemberben becsődől, de mégis dacolt a hatalmas energiáremelésekkel ukrajnáért :hadonaszos::hadonaszos:

...azután egy végzetes januári estén sajnos egy teljesen véletlen epületgépészeti üzemhiba miatt pont, mikor nem volt tartózkodott benn senki ...porig égett :( ...

De mekkora mákjuk volt, hogy még tavaj októberben biztositást kötöttek rá..hmm...tök mázlijuk volt!! Ezek a nyugati vezetők mindig hihetetlen érzékkel készülnek rá a jövőre!

/Igen! Ez megtörtént!! És a gyengébb képességűek miatt: az utolsó pár sorban...csak ironizálok/
Ez (hogy leégett) megjelent valamilyen helyi sajtóban? Meg lehet nevezni?
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 643
9 188
113
Amit már én is kifejtettem ezzel kapcsolatban: ez a jármű semmivel nem tud többet mint egy IFV, cserébe nem képes elvinni egy rajt. És ami még nagyon fontos, hogy nem az orosz haderő igényei elapján készült, hanem elkészítették és rátukmálták a hederőre. Emlékezz vissza az első gyakorlat után mit mondott az orosz hader: jó-jó, dew meg kell találni a helyét. Na ez pont az a szituáció amikor megkérdezik, hogy szép-e a barátnőd és te azt válaszolod, hogy jól főz.

"Jó-jó,de meg kell találni a helyét". Az SZVO pont egy óriási lehetőséget ad arra, hogy megtalálják a helyét. Nem azért csinálták, hogy rajokat vigyen, hanem, hogy csak a személyzetét szállítva elintézze a megerősített elllenséges állásokat, tankokat. A videók tanulsága alapján ezt kiválóan csinálja, ráadásul élesben. 9 hónapja van vesznek részt ezek az eszközök és mindössze egy kapott találatot közülük. A páncélvédettsége és az automatizáltsága is komolyabb, mint amit az IFV-ken van, továbbá a szállítandó gyalogság helyett vihet további lőszerjavadalmazást. Nagyon nem egy alkalmatlan, felesleges járműnek tűnik, az alapján ahogyan szerepel.
A második világháború előtt rakéta sorozatvetője sem volt senkinek. Aztán jött a Katyusa a szovjeteknél. Hülyeség volt? Nem úgy tűnik, mert kb azok kivételével, akikkel kivonatták, mindenki egyre fejlettebbet akar. Halkin-Gol előtt egyetlen légierő sem lődözött, a repülőgépeik fedélzetéről indítható rakétákat az ellenséges repülőgépekre. Aztán a szovjet Polikarpov gépek megkínálták a japánokat pár rakétával. Azóta a rakéták irányíthatóvá váltak és óriási fejlődésen átesve a repülőgépek fő légiharc fegyverei lettek mindenütt. Félre ne érts, nem azt mondom, hogy most majd az egész világ elkezdi a saját BMPT másolatát/megfelelőét létrehozni, mert olyan király az eszköz. Hanem csak annyit, hogy attól, hogy kizárólag az oroszok készítenek ilyen járműveket, nem feltétlenül értelmetlen hülyeség a létezésük.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
A cáfolattal kezdem, mert elég röhejes:
Tehát azért fake, mert minisztériumi a fejléc, és a minisztérium messzebb van. Mert nyilván semmi köze a védelmi minisztériumnak a Bundeswehr alakulataihoz. Ez totál más :)
Gyorsan megtolták térképpel is, hogy ezt az egy giga-mega-érvet elhúzzák még pár karakterrel, hátha valaki nem tudja hogy néz ki 300km a térképen. Minél több karakter, annál tudományosabb, hitelesebb.

Sajnos, ismerve az ukrán banderisták nácifétisét és a németek történelmi nyüglődését, ez totál életszerű. Állítólag róluk kell példát venni. Nem hiszem hogy a magyaroknak ilyet ki kellett volna írni, de ugye demokrácia a szomszédban van és nem itt - legalábbis a mainstream szerint.
khmm hogy arról ne is beszéljünk hogy a buta kolhozparasztok az útvonaltervet MÜNSTERBE nyomták! :) :) :)
A helyes megfejtés MUNSTER ;)
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 699
15 472
113
Elég furcsa ez már nekem. Lehet, hogy így akarják belülről Shoigut megbuktatni? És így próbálják érzékeltetni a Prigozsint támogató akárkik (akár maga Putyin, vagy valamilyen másik hatalmi kör), hogy a nagy "nyugatos", szabados rongyrázás már nem olyan menő?
Putyin egyébként a beszédében is kiemelte pár napja, hogy akiknek nyugati bankokban és nyugaton ragadt a pénzük, azt az oroszok nem tudják sajnálni, mert nem Oroszországban fektette be, az orosz nép javára.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 054
66 645
113
Tehat ennyihez sikerult egyenlore legenyseget toborozni Lengyelorszagban.
Meddig is tart a magyar tankistak kikepzese Leo A4-re?
Nagyjabol annyi idő mire ukrant latunk A4-et kezelni.

Castel:

A moldavok nem szeretnenek ugy jarni mint az ukranok. Mas kerdes hogy a nép mit akar ha mar a vezetoik dontottek a fejuk felett.

Akksi gyarral zsaroljak a szerbeket. Igy mukszik a fejlett nyugat.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 035
23 705
113
Sajnos ez egy óriási hiba lenne. Baj esetén pont az lenne, mint a Monarchia idejében, amikor a magyar csapatokat is Ausztria védelmére húzták be, itt meg nem volt senki, ezért a szerb, román, stb ellenálás nélkül szállta meg Magyarország részeit. Az osztrák meg pont leszarta.
Azért a Monarchia, meg egy összeurópai haderő teljesen más kávéház lenne, persze sok mindent kellene kidolgozni ehhez, de hosszú távon biztonságosabb lenne, mint az amerikai jelenlét miatti (általuk generált) feszkó az oroszokkal.

de részemről itt zárom is a témát, hagyjuk meg a híreknek ezt a topicot :)
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Sztem az USA által felkészített ukránok messze jobban szerepelnek, mint bárki hitte.
Túl jók eddig, ami aggaszt is.
Kizavarták a ruszkikat a tavasszal elfoglalt területek 40%-ról. Ráadásul ezek gyors offenzívák voltak. Pont a NATO felderítő, hírszerző tevékenységének hála. A NATO itt egy az egyben bent van és pont ez a rész nem csőd, hanem a leghatékonyabb.

Itt a kérdés meddig van ukrán emberanyag. Mert az, ahogy az orosz is durván fogy . Több százezer halott és súlyos sebesült, akik már nem mennek vissza a frontra.
Ha lesznek olyan hülyék a lengyelek, még önkéntesként beküldi őket az USA.
De ez az a része a mateknak ahol nincs az a sztalini dilettantizmus,ami elveheti az orosz sikert. 5szörös orosz túlerő az ötszörös túlerő szemben az ukránokkal. Ráadásul Putyin nem is Sztálin féle kretén, akkor is ha ezt benézte februárban.

Csak remélem minél előbb ideérünk és 1 közepes arcvesztéses tűzszünetiet szépen mki pár évre aláír. Aztán időt nyerünk (Mo.)alkalmazkodni ehhez az új szituhoz.

Durva becsélés van 200k Ukrán katonai veszteség (halott+sebesült) 2022ben. (Orosz oldalon is kb ennyi vagy több) Jelenleg az Ukrán hadsereg kb 600-700k fős és 1+millió embert még tényleg simán mobilizálnak. Ha csak ezen múlik és 2022es intenzitással megy tovább a háború akkor még 8+évig lazán bírják.
Én mindkét oldalon a hadianyagot messze szükösebbnek gondolom. Azt a szintű veszteséget ami 2022ben volt szerintem nem lesz már 2023ban sem. De ha igen akkor egy év múlva már tényleg Kubinkából is küldik oroszok a tankokat és Ak-47el felszerelt Barkas lesz az orosz fő IFV.
Ha nagyon szám vonalon mozgunk 5* túlerőhoz jelenleg 3millió orosz katona kéne...
Szerintem egy tűzszünet Ukrajnának katasztrofális lenne, míg Oroszoknak hibátlan. Oroszok 4-5éves távban lemodernizálja a T-62ket amennyi T72B3/T90M/BMP3at tudnak legyártanak kiképeznek 2millió katonát és folytatják ahol abbahagyták. Ezellen Ukrajna tehetetlen, kb az adna neki valós esélyt ha NATO taggá vállna. Lássuk be van már "megnemtámadási" szerződési Ooal avval is mire ment.
MO amennyire látom teljesen elment az Orosz irányba. Gerinctelen oroszbérencek máshogy: Hasznos idióták lettünk.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 635
55 509
113
Be kellene látni, hogy semmi pontosat nem tudunk arról, hogy valójában mi és miért történik a fronton és nem tudjuk,melyik hír valós, melyik hamis.
Viszont biztosan megállapítható, hogy Ukrajna a 2022 február 24 előtti formájàban megszünt, a lakóssága drasztikusan csökkent, az ország infrastruktúrája nagyrészt romokban hever és az állam nyugati támogatàs nélkül hetek alatt összeomlik. És ezen nem változtat se pár tucat harckocsi, se pár repûlőgép, se párszáz rakéta,se akármilyen propaganda, se ukrán hősiesség.
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 203
2 508
113
Az úriember aki állítólag katona és képezték az ilyettén tényeket gyakran ignorálja és csak azok érdeklik amik az ő magasztos szakmai gondolatmenetét alátámasztják ! Mellesleg tényleg megnéznék egy olyan nyugati IFV-t amint van 2 db 30 mm-es gépágyú , 2db 40 mm-es automata gránátvető és 4 db ATGM indító illetve olyan felderítő és tűztámogató automatizált rendszer mint a BMPT-ben ! A páncélvédettségét most nem firtatnám újból !
A 2 db AGLt már kiszedték belőle, elég hülyeség volt egyáltalán belerakni. A 4atgm nice to have feature, több, mint amit jellemzően ifvre raknak. Az optika és tuzvezetes modern nyugati ifvben legalább olyan jó, sőt..
Na, most a 2db gepagyu az jelenleg az ultragaz kategória - ha minden igaz, bár én meg most sem akarom elhinni, nincs dual feed. Aztán ránézek a konstrukcióra és vakaron a fejem, hogy basszus...ha vegyesen akarsz lőni, akkor egyik cső ilyen, másik cső olyan.
A pancelozottsag, na az legalább harckocsi - de hogy ez a különbség mennyire számít, azt én meg nem mondom (nyugati modern ifv is bírja szemből a 30mmt, atgmet meg ez se nagyon.)
Mindezt úgy, hogy az eredeti ötlet teljesen rendben volt: tegyünk a rengeteg rendelkezésre álló már elavult harckocsi testre egy egyszerű tornyot olcsón, és akkor nem kell szopni a bmpk gyenge védelmével.
Na, erre jót egy akkora scope creep, hogy örüljenek hogy nincs rajta sztrela radarral meg óratorony haranggal.

"Jó-jó,de meg kell találni a helyét". Az SZVO pont egy óriási lehetőséget ad arra, hogy megtalálják a helyét. Nem azért csinálták, hogy rajokat vigyen, hanem, hogy csak a személyzetét szállítva elintézze a megerősített elllenséges állásokat, tankokat. A videók tanulsága alapján ezt kiválóan csinálja, ráadásul élesben. 9 hónapja van vesznek részt ezek az eszközök és mindössze egy kapott találatot közülük. A páncélvédettsége és az automatizáltsága is komolyabb, mint amit az IFV-ken van, továbbá a szállítandó gyalogság helyett vihet további lőszerjavadalmazást. Nagyon nem egy alkalmatlan, felesleges járműnek tűnik, az alapján ahogyan szerepel.
A második világháború előtt rakéta sorozatvetője sem volt senkinek. Aztán jött a Katyusa a szovjeteknél. Hülyeség volt? Nem úgy tűnik, mert kb azok kivételével, akikkel kivonatták, mindenki egyre fejlettebbet akar. Halkin-Gol előtt egyetlen légierő sem lődözött, a repülőgépeik fedélzetéről indítható rakétákat az ellenséges repülőgépekre. Aztán a szovjet Polikarpov gépek megkínálták a japánokat pár rakétával. Azóta a rakéták irányíthatóvá váltak és óriási fejlődésen átesve a repülőgépek fő légiharc fegyverei lettek mindenütt. Félre ne érts, nem azt mondom, hogy most majd az egész világ elkezdi a saját BMPT másolatát/megfelelőét létrehozni, mert olyan király az eszköz. Hanem csak annyit, hogy attól, hogy kizárólag az oroszok készítenek ilyen járműveket, nem feltétlenül értelmetlen hülyeség a létezésük.

Bármilyen hihetetlen, de a nebelwrfer hamarabb állt szolgálatba mint a bm13. Meg ha kevésbé is volt sikeres konstrukció.
Legiraketakat pedig már az első vhban használták a nyugati fronton ballon vadászatra.
A bmpt egy speciális problémára adott speciális válasz volt, leginkább az új us mgs (mpfs?) Hez tudnám hasonlítani ebből a szempontból.
De ha van értelmes, védett normális ifvd, akkor szerintem redundans.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 926
5 258
113
Durva becsélés van 200k Ukrán katonai veszteség (halott+sebesült) 2022ben. (Orosz oldalon is kb ennyi vagy több) Jelenleg az Ukrán hadsereg kb 600-700k fős és 1+millió embert még tényleg simán mobilizálnak. Ha csak ezen múlik és 2022es intenzitással megy tovább a háború akkor még 8+évig lazán bírják.
Én mindkét oldalon a hadianyagot messze szükösebbnek gondolom. Azt a szintű veszteséget ami 2022ben volt szerintem nem lesz már 2023ban sem. De ha igen akkor egy év múlva már tényleg Kubinkából is küldik oroszok a tankokat és Ak-47el felszerelt Barkas lesz az orosz fő IFV.
Ha nagyon szám vonalon mozgunk 5* túlerőhoz jelenleg 3millió orosz katona kéne...
Szerintem egy tűzszünet Ukrajnának katasztrofális lenne, míg Oroszoknak hibátlan. Oroszok 4-5éves távban lemodernizálja a T-62ket amennyi T72B3/T90M/BMP3at tudnak legyártanak kiképeznek 2millió katonát és folytatják ahol abbahagyták. Ezellen Ukrajna tehetetlen, kb az adna neki valós esélyt ha NATO taggá vállna. Lássuk be van már "megnemtámadási" szerződési Ooal avval is mire ment.
MO amennyire látom teljesen elment az Orosz irányba. Gerinctelen oroszbérencek máshogy: Hasznos idióták lettünk.
Véleményem szerint az Ukránoknál inkább az emberanyag "szűkösebb"mint az Oroszoknál.Hadianyag terén leginkább az Usa részéről hatalmas készletek vannak mind "aktív"állományban,mind a sivatagban "letárolva".4-5 éves távlatban mind nehéz technikával,mind legierő,légvédelem terén alaposan fel tudnák "pumpálni"az Ukránokat.Ahol ezeknél jelenleg a kiképzett személyzet hiánya annak kiképzésének ideje a szűk keresztmetszet.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Ráadásul Putyin nem is Sztálin féle kretén, akkor is ha ezt benézte februárban.
Talán a krími akció sikerén felbuzdulva, de megpróbáltak egy okosháborút, csak elbukták, még ha állítólag nem is sokon múlott.
Elnézve a mostani hagyományos háború áldozatainak számát és a pusztítást, azt hiszem tényleg meg kellett próbálniuk, mert ha kicsi is volt az esély, de a haszon sokszorosa lehetett volna. Egy év szűnni nem akaró öldöklés után ma már más a véleményem erről, mint ahogy tavaly tavasszal kinézett a dolog, és még ki tudja mikor lesz vége...
:rolleyes:
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113

Ha stratégiai szinten nézzük és elemezzük a nem-háborút, nos, nem tehetünk mást, mint hogy a pesszimisták által bemutatott következtetésekre és beszédtémákra jutunk. Mármint ha őszinték vagyunk.
De a narratíva mostanra eltolódott, és a vita taktikai szinten kerül kialakításra. Vagyis a Bakhmut körüli eseményekről beszélnek most az orosz hírek és a kommentátorok. De a Bakhmut körüli akció taktikai jellegű. A katonai műveleteknek három szintje van, legalábbis az orosz iskola szerint.

Taktikai

Operatív

Stratégiai

És ha a Bakhmut offenzíva gyors befejezésében reménykedtek, nos... Van még egy rossz, de teljesen kiszámítható hírem a számotokra.

URA:

A Wagner PMC alapítója, Jevgenyij Prigozsin cáfolta a Bakhmut (Artemovszk) közelében 1,5 ezer ukrán katona bekerítéséről szóló információkat. Kommentárját Prigozsin sajtószolgálata a hivatalos távirati csatornán tette közzé. Megjegyezte, hogy az ukránok erős ellenállást tanúsítanak, és Bakhmut (Artemovszk) a közeljövőben nem lesz bevéve.

"Az ellenség minden irányban egyre aktívabb, egyre több új tartalékot vonultat fel. Minden nap 300-500 új harcos közelít Bakhmut felé minden irányból. A tüzérségi tűz napról napra fokozódik" - mondta Jevgenyij Prigozsin. Felhívta a figyelmet a pozitív ígéretek helytelenségére, amelyek a közeljövőben nem válnak valóra.

Jelenleg heves harcok folynak Bakhmut (Artemovszk) közelében. Az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeiről Bakhmut közelében számolt be az amerikai média, számol be a 360 TV csatorna . Jevgenyij Prigozsin azt mondta, hogy Bakhmut elfoglalása lesz a kulcsa Oroszország győzelmének az ukrajnai konfliktusban, írja a Nemzeti Hírszolgálat . A DPR megbízott vezetője Denis Pushilin azt mondta, hogy az orosz hadsereg 1,5 ezer ukrán katonát vett körül Bakhmut közelében .

Ezt állítsa szembe a háború kezdeti napjaival, amikor Ukrajna egész területeit színezték ki a térképeken és osztották meg Oroszország szakértői és bloggerek. Most pedig mezők, gyárak és kis farmok vannak kiszínezve. És megpróbálják ugyanazt a hype-ot fenntartani, mint amikor egész tartományok elfoglalásáról beszéltek. Vagy talán videókat mutatnak majd egy felrobbantott tankról. Vagy egy szakasznyi katonát, akikre egy drónról dobnak le egy gránátot. Nagyon érdekes felvételek, ne értsenek félre. Egy másfajta háborút látunk - az első világháborús lövészárok-háború és a mini-sztálingrádok keverékét.

De tagadhatatlan, hogy egyfajta "nagyítás" történt. Legjobb esetben is végtelenül sok olyan városról beszélünk, amelyekért már hónapok óta harcolnak.

A dolgok taktikai szintjéről vitát folytatni a maga nemében méltó elfoglaltság. De nem akkor, ha azt egy csali és csere kontextusában tálalják. Vagyis nagyszabású offenzívákat ígértek nekünk. Bármilyen hevesek is a harcok Bakhmutban, ez nem vesz el semmit abból a tényből, hogy a frontvonalakon mindenhol máshol holtponton vagyunk. Ráadásul az emberek a taktikai szintű adatok alapján következtetéseket vonnak le a háború stratégiai szintű helyzetéről.

A hadműveleti szintű fejleményekkel kapcsolatban is tévednek.

Mondok egy konkrét példát arra, hogy mire gondolok. Bakhmut, még ha be is veszik, operatív szinten nem fogják kihasználni. Vagyis nem terveznek semmilyen nyomon követést. Ezt már hónapok óta mondom. Nincsenek nagy mennyiségű tankok és tartalékos csapatok, amelyeket az ellenségre vethetnének, ha Bakhmut, az ukrán védelmi vonal egyik kulcspontja (legalábbis ezt mondják nekünk) végre Ukrajnához kerül. És most megerősítést kaptunk arról, hogy Bakhmut nem esik el egyhamar az ottani harcokat vezető ember által. Tehát itt van a megerősítés, hogy Wagner, aki nagyrészt egyedül dolgozik, sem taktikailag, sem operatívan nem képes biztosítani a győzelmet ezen a fronton.

Ha Bakhmut valóban fontos pont lenne a védelmi vonalban, és mindenáron el kellene foglalni, akkor több erőforrást kellene a területre fordítani. Ismétlem, Oroszország nem fordít jelentős erőforrásokat arra, hogy taktikai vagy hadműveleti győzelmet érjen el a térségben. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy Bakhmut egy politikai cél, amelyet Wagner azért követ, hogy javítsa a politikai rangsorban elfoglalt helyét otthon, akkor a helyzet hirtelen világosabbá válik. Ez fényt deríthet arra is, hogy Wagner csapatai miért támadták hangosan Geraszimov első védelmi miniszterhelyettest, amiért nem látja el őket a szükséges lőszerrel. Progozsin viszálykodik a védelmi miniszterrel, Shoigu-val, és talán még egy puha puccsot is megkísérelt ellene.

Bakhmut tehát Wagner tollának kellett volna lennie, nem pedig a háború fordulópontjának.

Ez jól kapcsolódik a háborús erőfeszítések stratégiai dimenziójáról szóló vitánkhoz. Az első napokban egy világos stratégiát láttunk, amely nagy csapatmozgásokban, gyors áttörésekben és területmegszilárdításban stb. nyilvánult meg. Azóta nagyon keveset láttunk ugyanebből a fajta hadviselésből. Volt egy sikeres előrenyomulás Donyeckben, de kifogyott a lendületből, és az ukrán hadsereg őszi ellentámadásai visszafordították az elért eredményeket.

És ezután már tényleg nem láttunk semmit, ami egy koherens stratégiára hasonlított volna Oroszország részéről. Csak feudális parancsnokai közötti viszálykodást és egy védekező vonal megtartására tett kísérletet. Jelenleg sehol sincsenek nagy koncentrációban friss orosz erők, kivéve talán Fehéroroszországot.

Fogalmunk sincs arról, hogy mik Oroszország tervei stratégiai szinten.

Egyesek a kimerítő hadviselés gondolatát vetették fel - vagyis azt, hogy az oroszok egyszerűen arra összpontosítanak, hogy minél több ellenséges katonát öljenek meg, és nem a kulcsfontosságú célok vagy területek biztosítására. Ha egy pillanatra eltekintünk attól, hogy ez egy szörnyű stratégia, kevés jel utal arra, hogy Oroszország valóban ezt a stratégiát követi. Ismétlem, Bakhmut, ahol Oroszország brutális őrlő akciót folytat, és tömbről tömbre harcol az épületekért és gyárakért, szó szerint az ellentéte az állítólagos kimerítő hadviselési stratégiának. Wagner embereket küldött arra, hogy frontálisan vegyék be az ellenség megerősített állásait. Minden háborúban egy megerősített védekező állás elfoglalása erőtöbbletet vagy ütközőt jelent a védők számára. Ha a cél a kopásos hadviselés, akkor miért kell támadásba lendülni az erődített állások ellen?

Ennek egy cseppnyi értelme sincs.

Továbbá, ahhoz, hogy ennek a kimerítő hadviselési stratégiának értelme legyen, Oroszországnak sokkal több embert kellene megölnie, mint amennyit elveszít. A mostani adatok szerint azonban Oroszország a háború kezdeti napjaiban több embert vesztett a kockázatos hadműveletek miatt. Aztán a tüzérségi fölényüket felhasználva több ukrán embert kezdtek el ölni, mint amennyit elvesztettek, ez igaz. Azonban az erődített állások elleni támadásnak ismét a másik irányba kellett volna kiegyenlítenie a mérleget.

Úgy vélem, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy Ukrajna gyorsan megközelítette a 100 ezer katonai halottat az SMO kezdetének évfordulójára, és Oroszország lemaradt, de nem ennyivel. A témára pedig a Nem-háború kezdetének egyéves évfordulóján visszatérek.

Ha a stratégia a kimerítő hadviselés, akkor egyszerűen számoljatok magatoknak. Hány évnyi harcra lesz szükség ebben az ütemben ahhoz, hogy megsemmisítsük az ukrán hadsereget, amely most legalább 700 ezer főt számlál, és amelynek létszáma folyamatosan emelkedik, és amely elméletileg könnyen besorozhatna még egymillió embert? És persze a soraikat mindeközben nyugati zsoldosokkal egészítik ki. Lengyelország nyíltan bevallja, hogy tankcsapatokat képez ki és tiszteket küld Ukrajnába, és a NATO is ezt teszi.
Tehát igen, voltak taktikai győzelmek Bakhmutban. A Herszonból való sima visszavonulás óta azonban nem voltak sikeres orosz hadműveletek (ha azt is bele akarjuk számítani), és senki sem tud rámutatni egy olyan koherens stratégiára, amelyet akár a harctéren, akár a belügyi fronton követnének.

Mindez arra utal, hogy az orosz elitnek nincs gyomra ehhez a harchoz, és a háttérben zajlik az alku kidolgozása.


Ha stratégiai szinten a cél a kimerítő hadviselés, akkor ez egyszerűen nem működik elég gyorsan.

Sok pesszimista oroszbarát elemző már erre a következtetésre jutott, és rámutat, hogy új stratégiára van szükség. Hogy Oroszországnak úgy kell megvívnia ezt a háborút, ahogy a háborúkat általában vívják. Oroszországnak a területfoglalásra és a stratégiai célkitűzésekre kell összpontosítania, az ellenséges vonalak áttörésére, majd az állásaik bekerítésére. Több emberre és felszerelésre van szükség a döntő győzelmek eléréséhez, amelyeket aztán követni lehet, és a háborút gyorsabban le lehet zárni, nem pedig elhúzódva, a halottak számának folyamatos emelkedésével és Ukrajna egyre nagyobb és nagyobb részének parázsló romokban hagyásával.

Azzal, hogy a taktikai szintű harcokra szűkítjük a figyelmünket, amelyek egy bakhmut-i vagy ugledari pajtáért folynak, szem elől tévesztjük a háború stratégiai céljait.

Az SMO kezdeti célja az volt, hogy gyorsan, indokolatlan vérontás nélkül visszavegye Ukrajnát. Most azonban megvalósult a rémálom forgatókönyv. A neokonok megkapták az elhúzódó háborújukat, és ez kivérezteti a szláv népeket. A Nyugatnak rengeteg pénzt kellett költenie a háború fenntartására, igaz, de ennek a pénznek a nagy részét ellopták, hogy megtömjék ugyanazon politikusok zsebét, akik eleve akarták a háborút. Igen, az átlagos brit vagy német szegényebb lett a liberális demokráciáért és az ukrán határok szentségéért folytatott szent keresztes hadjárat eredményeként, de a politikusok csak profitáltak belőle. És egy liberális demokráciában valójában csak ez számít.
Ha ezt Prigo írta és nem dezinfós céllal akkor egy ökör aki most festett a fejére egy célkeresztet . De szerintem inkább az információs összezavarása az ellenségnek a cél !
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 098
92 253
113
Elég furcsa ez már nekem. Lehet, hogy így akarják belülről Shoigut megbuktatni? És így próbálják érzékeltetni a Prigozsint támogató akárkik (akár maga Putyin, vagy valamilyen másik hatalmi kör), hogy a nagy "nyugatos", szabados rongyrázás már nem olyan menő?
Putyin egyébként a beszédében is kiemelte pár napja, hogy akiknek nyugati bankokban és nyugaton ragadt a pénzük, azt az oroszok nem tudják sajnálni, mert nem Oroszországban fektette be, az orosz nép javára.
Ha Putyinnak van embere az Sojgu. Aki Sojgut lövi az Putyint lövi, csak még nem meri direktbe. Persze lehet Putyinnak nem lesz más választása és az egészségi allapotára hivatkozva beáldozza.
 
  • Hűha
Reactions: ogretankHU

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
437
3 300
93
Nem tudnak végezni az oroszok Európában. Még Ukrajnában, de Donyeckben sem. Azt a xaros kis Bakhmutot, 70.000-es porfészek ősz óta ostromolják.
Menj el Egerbe,feltéve ha tudod hogy hol van,ha nem tudod a Google megmutatja.Járd körbe a várost,majd gyalogold végig hosszában és keresztben is egyszer,hogy legyen fogalmad arról,hogy mekkora terület egy xaros kis 70.000-es porfészek.Elgondolkodhatsz rajta,hogy mekkora védelmi erőket lehet egy ilyen területre telepiteni.Sztálingrád nem volt félmilliós város és a 6.német hadseregen kivül(figyeled:hadsereg ez már azért egy komoly egység)még más erök is védelmezték.
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
367
2 452
93
Valaki, aki ért hozzá meg tudná nekünk mondani, hogy mennyi idő alatt kellene az oroszoknak bevenni Bakhmutot a nagykönyv szerint?

Mert eddig csak azt hallottuk, hogy lassúak, de nekem például fogalmam sincs, mit jelent a gyors.

Az egyetlen támpontom a már sokat emlegetett Fallujah, de azt gondolom, ott a koalíciós erőknek sokkal könnyebb dolga volt. 10x-es túlerő, maximális technikai fölény, teljes körülzárás, profi hadsereg vs mezitlábas ellenállók. Itt ezek közül egyik sincs meg.