[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
Sok sikert! :)

A dnyipropetrovszki régió hatóságai fegyverek visszaszolgáltatására kötelezik a lakosságot

A Dnyipropetrovszki régióban a hatóságok azt követelik, hogy a helyi lakosok 10 napon belül adják át a fegyvereket és lőszereket, amelyeket a kijevi rezsim pánikszerűen szétosztott a polgároknak az NWO kezdete utáni első napokban.

Ezen állampolgárok névsorát ismerjük, egyelőre nem hozzuk nyilvánosságra. De még egyszer hangsúlyozom, hogy (március 6-tól) 10 napjuk van arra, hogy az előírt módon visszaküldjék a fegyvereket... Én személyesen fogom ellenőrizni a megfogalmazott követelmények teljesítését” – mondta Serhiy Lysak, a regionális katonai igazgatás vezetője. a dnyipropetrovszki régióból.

Erdekes hir, ket lehetoseg van.
Vagy az van hogy keves a keziifegyver a fronton, de akkor mashol miert nem gyujtik vissza.
Vagy az hogy Dnyipro inog, felnek az elestetol, lazados a kozhangulat. Viszont ez meg meglepő annak tukreben hogy Dnyipro az egyik nackokozpont Ukrajnaban, es a fegyvert azok vittek el felereszt akik harcolni akartak.
Meglehet az is igy hogy igy szedik ossze a hust a frontra...

105mm Oto Malera az ukran oldalon.

A nemetek allitolag nem birnak 30 uzemkepes Leopardot osszeszedni.
Erdekes hir a nemet Leo expor/importtra tekintettel.

Erdekes fejlemeny, mintha mosdatnak a szerecsent.
Valahogy ki kell mosdatni az Usat es a briteket a csovek felrobbantasabol, mert addig terrorallamok. De azok meg megse lehetnek hiszen feher lovon jaro Ensz bt tagok...
Micsoda jatszmak mehetnek a szinfalak mogott...

Hersh reakcioja a NyTimes fenti cikkere.

 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Nézd én feltettem egy kérdést: "Volna egy kérdésem. Sok képet tettek fel, hogy Ukrajnában különféle indokkal villanyoszlopokhoz ragasztanak embereket. Nem is annyira humánus módon. Arról nem találok bejegyzést, hogy mi is történt utána ezekkel."

Tavaly február előtt ilyen oszlophoz kötözős képek nem voltak Ukrajnából. Tavaly február óta ott háborús helyzet van. Tehát nem marhaság feltenni egy ilyen kérdést ebben a topikban, mert az elnevezése is ukrajnai fegyveres konfliktus. Főleg fegyveres férfiak kötöztek ki nőket, férfiakat. Erősen felmerül a kérdés, hogy valóban "csak" sima tolvajokról van szó vagy egészen másról. Más kérdés a 2014 óta mi van.

Nekem a kérdésem az volt, hogy vajon mi történt ezekkel a kikötözött emberekkel? Ennyi és nem több.

Az oszlophoz ragasztás az első nyilvános bemutatója volt, hogy mekkora demokrácia valójában ukrajna, az azovosok és társaik bármit megtehetnek az emberekkel amit akarnak (nyugati fos mosdatta őket, hogy tolvajokat ragasztanak ki).

Maguk az események is főleg a keleti városokra és kisebb részt Kijevre korlátozódtak, legtöbbször azért lettek kiállítva mert oroszul beszéltek (sokukat össze is verték), vagy mert cigánynak születek, tolvaj történet azért sem áll meg, mert sokuk mellett ott volt a tele bevásárlótáska. Ezzel egyúttal a lakosságot is próbálták elrettenteni az orosz kollaborációtól.
Pletykák voltak, hogy legtöbbjüket éjszaka a rokonság levágta, nappal ha megpróbálkoztak vele őket is összeverték, odaragasztották.

Végül a rossz sajtó miatt pár hét alatt le lett állítva a dolog, azóta foglyokon és menekülő katonákon élik ki magukat a "hős" nackók.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 896
113

SÜRGŐS: Prigozhin előrelépést jelentett be Artyomovszkban (MAP)​

A Wagner PMC alapítója, Jevgenyij Prigozsin a napokban jelentette be, hogy az egységek elfoglalták Artemovszk teljes keleti részét.
„A Bahmutka folyótól keletre lévő teljes terület csapataink felügyelete alatt áll” – mondta.
Tegnap az Orosz Tavasz felvételeket mutatott be a PMC zászlónak a város keleti részén, a T-34 harckocsi emlékművére való felszereléséről .
Источник: https://rusvesna.su/news/1678254957
 

mcsaba

Active Member
2014. augusztus 23.
159
111
43
A németek itt azt állítják, hogy a NS felrobbantását egy jachtról végezték. A jachtot egy Lengyelországban bejegyzett, ukrán tulajdonosú cégtől bérelte 5 férfi és egy nő (kapitány, két búvár, két búvárasszisztens, egy orvos) mindegyikük profin hamisított papírokkal rendelkezett. Sok egyéb résztlet van a cikkben (németül): https://www.zeit.de/politik/ausland/2023-03/nordstream-2-ukraine-anschlag
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 815
20 969
113
A hírszerzés jó információkkal rendelkezett? Ilyen pofátlanul még az oroszok sem mondanak teljesen nyilvánvaló hülyeséget! Azt sem tudta megomndani a hírszerzés, hogy az Ukrajnában élők amúgy nem szeretik annyira az oroszokat, hogy csak simán átadják nekik az országot...

Itt nem inkabb arrol van szo, hogy az oroszok nem kaptal el a torpe nyomorekot, ahogy terveztek es ezert nem lett egy Krim 2.0?
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113

Kifogy a tüzérségi lövedékből Ukrajna, Brüsszel vad ötletelésbe kezdett

2023. március 7. 9:20

Havi 250 ezer tüzérségi lövedéket követel az EU-tól Ukrajna, hogy „megfordítsa a háború menetét”. Brüsszel koncepciótlan tervezgetésbe kezdett, bár sem konkrét összegek, sem kapacitások nem állnak rendelkezésre. De azért megígéri Kijevnek, amit kell.
A háború első éve nem csak a konkrét fegyverrendszerek gyártásának óriási globális problémáit fedte fel, de az azokhoz tartozó lövedékek kritikus hiányát is. Az ukrajnai háborúban a tüzérségé a főszerep, a legnagyobb kincsként kezelt 155 mm-es lövedékek azonban olyan ütemben fogynak, hogy azt sem az USA, sem az Európai Unió nem tudja pótolni. Nem csoda. Ukrajna egyetlen hónap alatt lövöldözi el az Egyesült Államok éves gyártási kapacitását, a tartalékok pedig annyira vészesen fogynak, hogy néhány hete a Pentagon már saját izraeli vésztartalékát is megcsapolta, hogy abból tudjon 300 ezer darab tüzérségi lövedéket küldeni Kijevnek.

Nincs jobb helyzetben Európa sem. Bár a háborúpárti országok mindent megtesznek Ukrajna lőszerellátása érdekében, a probléma az EU-ban is állandósult: nincs elegendő készlet, az ukrajnai lőszerfogyasztást egyszerűen képtelenség követnie a gyártásnak. (Azt a kérdést valamiért mindenki elengedi a füle mellett, hogy egy váratlan eszkaláció esetén az európai államok mivel fognak beszállni a háborúba, amikor minden mozdítható készletet Ukrajnának ajándékoznak.)

Adj többet, sokkal többet!​

Reznyikov védelmi miniszter pillanatnyilag azzal érvel, hogy a tüzérségi rendszerek, amelyeket országa a Nyugattól kapott, ötször ennyi lőszert lennének képesek kilőni, ezért arra kéri az EU-t, biztosítson a jelenlegi mellé pluszban minimum havi 250 ezer darabot a lövedékekből. „Ha nem korlátozna bennünket a rendelkezésre álló tüzérségi lövedékek mennyisége, akkor havi 594 ezret tudnánk kilőni” – mondta, kompromisszumos megoldásként felajánlva, hogy a kért mennyiség 60 százalékával, vagyis havi 356 ezer lövedékkel is beérik. De az a minimum.

Az ukránok nyitott kapukat döngetnek a felszólításukkal, csak éppen a kapu mögött újabb zárt terület várja őket. Bár a háború egyik leglelkesebb propagálója, Észtország már a hetekben javasolta, hogy az EU költsön el 4 milliárd eurót az Ukrajnába küldendő tüzérségi lövedékekre, a realitás talaján maradt maroknyi ország igyekszik lehűteni Kaja Kallas miniszterelnök lángoló homlokát. A miből és a hogyan kérdések nem igazán foglalkoztatják az észteket, azonban Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pontosan érzi, hogy a jól bevált kalapozásnál ezúttal többre lesz szükség. Ennél tovább azonban még ő sem jutott.

Borrell egy három elemből álló tervet dolgozott ki, két apró szépséghibával: egyrészt nem kalkulált ütemtervekre alapuló finanszírozási összegekkel, másrészt a három pontból kettőt úgy összemosott, hogy azzal azonnal lelepleződött az ötlettelenség.

Az általa jegyzett dokumentum szerint ugyanis az EU létrehozna egy 1 milliárd eurós csomagot, amelyet azon tagállamok között osztanának szét, amelyek tüzérségi lövedékkel látják el saját készletükből Ukrajnát. Ez első pillantásra jól hangzik – leszámítva azt az apróságot, hogy pontosan erre a célra hozták létre a szebb napokat látott Európai Békekeretet, amelynek összegét éppen a közelmúltban kezdték el újra növelni. Miután Borrell hárompontos tervében a második az Európai Békekeret lehetőségeit is fókuszba helyezi, nem egészen érthető, miért akar ezen felül külön zsebet létrehozni, és miért választja szét a két finanszírozási lehetőséget, amikor az gyakorlatilag egy és ugyanaz.

367979_m777.jpg

 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Az oszlophoz ragasztás az első nyilvános bemutatója volt, hogy mekkora demokrácia valójában ukrajna, az azovosok és társaik bármit megtehetnek az emberekkel amit akarnak (nyugati fos mosdatta őket, hogy tolvajokat ragasztanak ki).

Maguk az események is főleg a keleti városokra és kisebb részt Kijevre korlátozódtak, legtöbbször azért lettek kiállítva mert oroszul beszéltek (sokukat össze is verték), vagy mert cigánynak születek, tolvaj történet azért sem áll meg, mert sokuk mellett ott volt a tele bevásárlótáska. Ezzel egyúttal a lakosságot is próbálták elrettenteni az orosz kollaborációtól.
Pletykák voltak, hogy legtöbbjüket éjszaka a rokonság levágta, nappal ha megpróbálkoztak vele őket is összeverték, odaragasztották.

Végül a rossz sajtó miatt pár hét alatt le lett állítva a dolog, azóta foglyokon és menekülő katonákon élik ki magukat a "hős" nackók.
Egyetértek az elemzéssel, csak annyit tennék hozzá, hogy nem a dolog lett teljesen leállítva, hanem Ukrajnában tavaly óta az Államtitkokról szóló törvény értelmében semmiről nem lehet fényképet, videót készíteni ami bármi kapcsolatban van a fegyveres erők és egyéb milíciák tevékenységével. Jó hosszú a lista, hogy miről nem lehet, a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy közterületen semmiről. Meg egyébként is teljes kommunikációs és médiadiktatúra van érvényben tehát egy bajszod alatt elmormolt kurvanyádon kívül nem ajánlatos bármiféle kritikus hangot megütni sem a személyes sem az online csatornákon. Mondjuk ez nem meglepő, a háború ezzel jár. Meg azzal is, hogy a maradék lakosság már kurvára nem akarja a folytatást, és mondjuk kétmillió "hazafit" leszámítva simán aláírná a 4 megye nélküli békét.


“Article 8 of this law defines a list of information in the field of defense that belongs to military secrets. This list includes a significant amount of information, objects and information that are state secrets (in particular, information about weapons, deployment, movement, results of activities) of the armed forces and other military formations. According to Article 18 of the Law on State Secrets,"

 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 725
113
A németek itt azt állítják, hogy a NS felrobbantását egy jachtról végezték. A jachtot egy Lengyelországban bejegyzett, ukrán tulajdonosú cégtől bérelte 5 férfi és egy nő (kapitány, két búvár, két búvárasszisztens, egy orvos) mindegyikük profin hamisított papírokkal rendelkezett. Sok egyéb résztlet van a cikkben (németül): https://www.zeit.de/politik/ausland/2023-03/nordstream-2-ukraine-anschlag
Nagy utat tettünk meg az "oroszok voltak csőgörénnyel" narratívától. Szánalmas az emberiség kognitív hanyatlása.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Mondjuk azért vannak bizonyos nem elhanyagolható kérdések, valamint mindebből származó következtetések. A legnagyobb kérdés ki állítja a költségeket. Az USA szerint Ukrajna. Ukrajna szerint az EU. A beszállítók szerint a megrendelő. Az EU szerint mi. Hogyha Ukrajna elbukik akkor a pénznek annyi. Azért van az a költség amit az USA petrodollar sem bír el. Az USA lassan annyit költött ukrajnára mint 20 év alatt Afganisztánban. + Az EU pénzek ehhez hozzá jönnek, ráadásul hitelből mert az EU pénz a tagállamok pénze. Néha az az érzésem hogy az oroszok direkt húzzák az időt. Már csak 1 dolog hiányzik a kirakósból a kínai szankciók. Ugyanis az oroszok érdeke az hogy ebbe a csapdába belépjen az EU. Akkor aztán kész az EU csődje, az USA - é is. Furcsa módon ez az oroszok érdeke . Gondoljuk bele miért húzza ilyen hosszúra a háborút Putyin a nagy játékos.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
A németek itt azt állítják, hogy a NS felrobbantását egy jachtról végezték. A jachtot egy Lengyelországban bejegyzett, ukrán tulajdonosú cégtől bérelte 5 férfi és egy nő (kapitány, két búvár, két búvárasszisztens, egy orvos) mindegyikük profin hamisított papírokkal rendelkezett. Sok egyéb résztlet van a cikkben (németül): https://www.zeit.de/politik/ausland/2023-03/nordstream-2-ukraine-anschlag
Hamarosan az is kiderül majd, hogy a Szojuz modul szivárgása is ukránbarát hobbiasztronauták által elkövetett szabotázs. Állítólag tarasz, oxána és volodimir magaslégköri léggömböket béreltek hamis papírokkal kínától.
@Renitens
Az a 600 ezer db még átlag 25 kilóval számolva is havi 15 ezer Tonna jó acél... Ami mint tudjuk a fán terem ;)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 559
113
Megjelent egy friss videó teljes verziója, melyben az OBTF "Kaskad" (@obtf_kaskad) katonái az Ukrán Fegyveres Erők harcosait örökítik meg Ugledar irányában.

Az ellenséges katonák többsége megsemmisült a csatában, és a sebesültek közül ketten úgy döntöttek, hogy megadják magukat. Az egyik 19, a másik 22 éves. A felvételen az elsősegélynyújtás és az elfogott ukrán katonákkal folytatott beszélgetés látható.

Itt nincs kínzás, torokvágás vagy szétlövés mint az ukránok csinálnak az orosz hadifoglyokkal. Két különböző hozzáállás-fejlettségi fok.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 107
113
Mondjuk azért vannak bizonyos nem elhanyagolható kérdések, valamint mindebből származó következtetések. A legnagyobb kérdés ki állítja a költségeket. Az USA szerint Ukrajna. Ukrajna szerint az EU. A beszállítók szerint a megrendelő. Az EU szerint mi. Hogyha Ukrajna elbukik akkor a pénznek annyi. Azért van az a költség amit az USA petrodollar sem bír el. Az USA lassan annyit költött ukrajnára mint 20 év alatt Afganisztánban. + Az EU pénzek ehhez hozzá jönnek, ráadásul hitelből mert az EU pénz a tagállamok pénze. Néha az az érzésem hogy az oroszok direkt húzzák az időt. Már csak 1 dolog hiányzik a kirakósból a kínai szankciók. Ugyanis az oroszok érdeke az hogy ebbe a csapdába belépjen az EU. Akkor aztán kész az EU csődje, az USA - é is. Furcsa módon ez az oroszok érdeke . Gondoljuk bele miért húzza ilyen hosszúra a háborút Putyin a nagy játékos.
Usa nagyrészt pénzénél van sőt.Eleve "lenyúlták" az Európai gázpiacot,olaj piac egy jó részét.Fegyvergyártók hatalmas megrendeléseket "söpörnek"be.És a fegyver segélyek egy jelentős része is elavult(pl nagy számú M113-as).És persze megerősítik itteni érdekszférajukat..lAki leginkább "ráfizet" az-az EU.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
Usa nagyrészt pénzénél van sőt.Eleve "lenyúlták" az Európai gázpiacot,olaj piac egy jó részét.Fegyvergyártók hatalmas megrendeléseket "söpörnek"be.És a fegyver segélyek egy jelentős része is elavult(pl nagy számú M113-as).És persze megerősítik itteni érdekszférajukat..lAki leginkább "ráfizet" az-az EU.
Az a vicc (dehogy vicc, inkább szomorú), hogy ezt az itteni "NATO huszárok" is elismerik, és ennek ellenére nyáladzva élvezkednek az újabb és újabb szankciók bejelentésén.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 573
113
fqozdg10.jpg

A fiú, aki megmentette a két lányt a Brayansk régióban lévő falu elleni náci támadás során, jól van, és kitüntetést kapott.

fqpfyx10.jpg

Előkerült az első kép a szabotázscsoportról. Ük robbantották föl az északi áramlatot.


Bandita, a szolgálaton kívüli kutya, aki a frontvonal utolsó hónapjait az orosz tengerészgyalogsággal tölti.

Az orosz erők ellenőrzik Artemovszk teljes keleti részét

A tüzérek ukrán páncélozott járműveket és egy tarackot semmisítettek meg Herszon közelében
Orosz tüzérek ukrán páncélozott járműveket és D-30 tarackokat semmisítettek meg Herszon közelében