[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 579
113
Az orosz támadó csoportok előnyös pozíciókat szereztek Artemovszkban
"A támadó csoportok előnyös pozíciókat szereztek az ipari övezetben található Artyomovsk fémfeldolgozó üzem területén. Lehetővé teszik számunkra, hogy ellenőrizzük az ellenség mozgását, és jó hídfőállást teremtenek csapataink további előrehaladásához" - írta.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 962
113
Díszmajmot az ukránok is köpködik, Lembergtől keletebbre csak akkor járt amikor ellátogatott Kijevbe pár napra. Mondjuk eleve csak azért ment vissza ukrajnába, mert a metróban összeverte egy másfél méteres kölyök.


PMC "Wagner" conducts a powerful assault on Bakhmut and threatens to slam the pincers, surrounding the city
Ukrainian military analysts continue to publish panic reports:
"North - the situation is very difficult. Close to critical. But while the "Wagners" are storming the fortifications of Bogdanovka and east of Khromovo, "the Armed Forces of Ukraine hope to win precious time."
The PMC is also seeking to expand the flank from Dubovo-Vasilyevka to the west, towards Chasy Yar. Has some success.
To the east of Ivanovsky, the fighting continues right at the T0504 highway - this means the blocking of the route. She hasn't been a passerby for some time now.
The most intense massive attacks continue in the south of the Kvadraty region, where the Russians are trying to break through the defenses of the Armed Forces of Ukraine and establish control over a section of the T0504 highway.
Heavy fighting continues in the central and northern parts of the Sobachevka region.
The Armed Forces of Ukraine are trying to prevent the Russian advance to the north to the eastern outskirts of Khromovoe.
North of Soledar (Razdolovka-Vasyukovka) "Wagner" is also intensively storming the positions of the Armed Forces of Ukraine, trying to break through the defense.
The southern outskirts of Bakhmut - oncoming battles without advancement from both sides.
"The general situation: the biggest threat to the Armed Forces of Ukraine is now on the Northern and South-Western flanks of the city's defense. The plans of the Russians to meet in two groups (northern and south-western) in Khromovo are more clearly visible, which will mean the encirclement of the city," the Kiev military summed up experts


Prága ma délelőtt
X16VJBS.jpg

Alul a néhány tucat ukránpárti lény akit össze tudtak rántani, ukrán és uniós zászlókkal.
Felül a háború ellenes tömeg cseh zászlókkal, avagy a cnn szerint: orosz párti propagandisták.


ukrajnában azovos férgek "képzik" a kényszersorozottakat


6thUHAs.jpg
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 819
117 992
113
@krisss bejegyzesehez szoltam hozza, vagy egeszitettem ki, amiben o is leirja, hogy a ket tar kialakitasa kozotti kulonbsegnek koszonhetoen az 5.45-os tarnak kisebb hely kell. Ebbol kovetkezik, hogy tobbet tudsz magadra pakolni nagyjabol ugyanakkora helyen. Gyanitom 5.45-os bakelit vagy polymer tarak nem voltak a rajtad meg soha -kulonben tudnad. Nekem volt ez is, az is. A 4 darab 7.62-es es 6 darab 5.45-os tar kb. ugyanakkora helyen es kb. ugyanakkora suly viseleset tapasztalat alapjan irtam, nem kis Tamiya figurakon baboztam el tizenpareve… Bar sehol nem irtam, hogy tobb tarat kapsz, de amugy igen. A fentiek miatt pontosan 2-vel tobbet teszel magadra, ha teheted.
Igen de az alap tár darabszámot sem az oroszok se màs nem változtatta amikor áttért kisebb lőszerre. A lehetőséged viszont megvan hogy ha szükséges többet tudj cipelni.

A lőszer mennyiségének szüksége meg feladatfüggő. Ha takarítani mész többet viszel ahogy gránátból is többet pakolsz.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 916
113
Li Shangfu tábornokot nevezték ki Kína új védelmi miniszterévé, akit 2018 óta az Egyesült Államok szankciói sújtottak az Oroszországgal folytatott katonai együttműködés miatt.
 
Last edited by a moderator:

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 848
113
Sőt, az 5,45-öshöz létezik 40/45/60 db lőszeres tár is. A 60 lőszeres az 4 soros "koporsó" elrendezésű.
iu
Van ez 5,56-osból is csak kb teljesen felesleges.
A lőszer mennyiségének szüksége meg feladatfüggő. Ha takarítani mész többet viszel ahogy gránátból is többet pakolsz.
Bár én erre inkább porszívót használok.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 571
113
Leopard Artyemovszkban (Bahmut)

Egy néni a jobboldali szektorból (most 67-es ombr-ként van összeállítva) arról számolt be, hogy nagy és súlyos veszteségeik vannak Bahmutban, sok halott, nincs felszerelésük.
Azt is elmondja, hogy kevesebben vannak, mint Wagnerek, ezért az ukránok inkább adakoznak a Mavikokra, hogy "technológiailag" legyőzzék a moszkovitákat. Valamiért december óta a VSU-snikok elkezdték azt mondani, hogy kisebbségben vannak az orosz hadsereghez képest. Nagyon furcsa-tekintettel az általános(állandó) mozgósításra.
qvrhdXIMJjY.jpg

A francia animátorok animációs sorozatot adtak ki a drogfüggő Zelenszkijről "Corporation Ukraine" címmel. A remekmű 20 epizódból áll majd.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
532
4 801
93
Jómúltkor volt itt egy cikk, hogy az ukránok mentőcsapatokat lőnek.
Csak az objektivitás kedvéért, ugyan ez vice-versa:
/a 2bitesek kedvéért jegyzem meg, hogy az ilyet, oldaltól függetlenül mélységesen elítélem/

+az orosz veszteségek margójára:
Javaslom értelmezd ezt a szóösszetételt: "Ukraine government organization" az orosz vesztességek margójára.

Erről adatokat egyik fél sem fog közölni. Mindkét fél a másik vesztességeit nagyítsa fel. Ez már az emberiség kialakulása óta így megy. Mindig az ellenség vesztességei a nagyobbak.

A klasszikus rohamozásnál mindig a támadóké a nagyobb vesztesség, de itt vannak új tényezők. Drónok, telefonos bemérések, + a hagyományos tüzérség. Már önmagában a drónos felderítés csökkenti a támadók vesztességeit. Nem beszélve az infravörös felderítésről.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Szerintem Maderspach Viktornak nem volt ekkora kaliberű fegyvere (max. a Mauser 7.92-ese lehetett, igaz az 8 mm:), de közel sincs 5000J) és mégis elég szépen boldogult a medvékkel. Igaz volt olyan amelyik több km-re vitte a lövést és napokig kereste. Ajánlom az általa írt könyvet, a "Medve és annak vadászata". Youtubon, hangoskönyvként fent van.
Ismerem Domnule Viktor összes művét, része több mint 300 kötetes vadász könyvtáramnak . Vadászott ő fekete lőporos .500as elöltöltős dupla golyóssal ugyan úgy mint 6.5 x 54 MS v. 9.5 x 57 MS hadi karabêlyokkal . Rövid ideig használta a Mauser 8mm ami valóban 7.92mm volt . A könyv címe helyesen Medve . De akkoriban vastag golyós kap berek csak az Afrika kaliberek voltak . Nádler Herbert is meglőtt minden 7x64 Brenekkével de mégse azaz ideális bikára és medvére . .338WM vagy egy 9.3X62 meggyugtatóbb tud lenni .
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 979
113
1. 600 kilós medvében kevesebb kárt tesz azonos űrméretű/sevességű/kialakítású lövedék, mint egy 90 kilós emberben.
2. ha egy vad túlél pár órát a lövés után, már valószínűleg elveszik (nem derül ki, hogy elpusztult) ellentétben egy emberrel.
Vadaknal amelyik olyan a szorzet es a bor is csillapit valamennyit, ellentetben az emberrel.


Nato legvedelem ismet fejjel haritott.


Jó buliba vitte Zelenszkij Sanna Marint Kijevben, elajandekozta a hazaja legierejet.

A T-62-es harckocsikra szakosodott 103-is panceljavito uzemben folyo munka, es a kesztermek.


Donyeck sajnos ujabb ukran/Nato tamadast szenvedett el. Ket civil halt meg, apa es fia. A fiú a 8-ik szuletesnapjara tartott.

Igy indul es erkezik a Lancat dron.
Hm, Honvedsegunk hany szaz darab ehhez hasonloval rendelkezhet vajon?

Szvatovo fele jo nagy a dagonya, a japan meg a ruszki technika birja.
T-80-ak,Msta lovegek, Uralok is vannak arrafele.

A gruzokat hevitik ismet az atlantiak.
Demokratizalodnak.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 815
20 984
113
Igen de az alap tár darabszámot sem az oroszok se màs nem változtatta amikor áttért kisebb lőszerre. A lehetőséged viszont megvan hogy ha szükséges többet tudj cipelni.

A lőszer mennyiségének szüksége meg feladatfüggő. Ha takarítani mész többet viszel ahogy gránátból is többet pakolsz.

Nem irtam sehol olyat, hogy valtoztattak volna. A tarak mereterol, sulyarol volt szo. Igy kezdodott a tema. En pedig megjegyeztem, hogy a 7.62-es illetve 5.45-os tarak kozotti kulonbsegnek koszonhetoen meg, ha nem is duplan teszed a tarakat, akkor is 4 darab 7.62-es helyen 6 darab 5.45-os tarral 60 loszerrel tobb van nalad. Ebbe okoskodott bele kedves bajtarsad teljesen ertelmetlenul… Azonban:

1.) Sajat es masok tapasztalta alapjan irtam, hogy magadon, mellenyen a 4 darab 7.62-es tar helyen 6 darab 5.45-os tudsz vinni hely es suly gyarapodas nelkul.

2.) En sehol nem irtam, hogy az alkalmazott loszer urmeretenek valtoztatasa miatt az oroszok vagy mas valtoztatta volna a katonak alap tar darabszamat.

3.) Es bar nem irtam, hogy az oroszok valtoztattak volna amikor a 7.62 helyett jott az 5.45 akar irhattam is volna, ugyanis az addig 3 darabos tartaska mellett akkor jelent meg naluk az uj taska, amelybe mar 4 darab bakelitnek volt hely es a 6 tar helyett 8-at vittek a katonak. De mivel kozben meg hasznaltak a 3-as taskakat is, majd kesobb a 6 es 8 taras chest rig-eket igy alapvetoen valtozott is meg nem is. Mindenesetre az 5.45-os kaliber megjelenesevel jottek a 4-es tartaskak es a plusz 60 loszer a katonaknal.

AK 47 3-as taska
eng_pl_Russian-Ammo-Pouch-AK47-triple-OD-green-used-21497_5.jpg


AK 74 4-es taska
ak74-mag-pouch.jpg


AK 74 chest rig
afghan_vest_russian.jpg

Szoval ezert irtam, hogy igazad is van meg nem is.

Azt nem tudom @dudi te milyen beosztasban milyen rendfokozattal mit viszel a seregben, de neha nagyon meg tudsz lepni egy-egy veretes f@szsaggal… Nem is ertem tenyleg.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 564
80 940
113

 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 819
117 992
113
Sőt, az 5,45-öshöz létezik 40/45/60 db lőszeres tár is. A 60 lőszeres az 4 soros "koporsó" elrendezésű.
iu
Igen még 150 lőszeres csiga és dobtárak is vannak, de ezek általában nem rendszeresítettek hanen civil piacról vásárolt (nekem is van még a polcon egy 75-ös csigám 7.62x39-eshez) cuccok kivétel ezalól pl az rpk tára.

És emiatt nem mindegyik adogat tökéletesen. Alapvetően azt lehet mondani, hogy a kisebb lőszerrel felxibilisebb az alkalmazás viszont hatásos lőtávot veszítesz.

A kérdés mindig, hogy mire akarod alkalmazni? Milyen a tervezett hadszíntér ami a haderőd fő alalmazási területe? Mik a fenyegetések etc. Ez a kaliberkérdés nyitja.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93
"Jó buliba vitte Zelenszkij Sanna Marint Kijevben, elajandekozta a hazaja legierejet."

Ez b+ a legszebbek egyike... Aláírom hogy szimpi egy bulizós csaj, de b+ csak úgy elosztogatja a légierőt. Hát csodálatos. Komolyan igaza van annak a mondásnak hogy jó idők hitvány embereket produkálnak... Persze már úton vannak a rossz idők amik talán majd jó embereket hoznak létre...
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 187
113
Ismerem Domnule Viktor összes művét, része több mint 300 kötetes vadász könyvtáramnak . Vadászott ő fekete lőporos .500as elöltöltős dupla golyóssal ugyan úgy mint 6.5 x 54 MS v. 9.5 x 57 MS hadi karabêlyokkal . Rövid ideig használta a Mauser 8mm ami valóban 7.92mm volt . A könyv címe helyesen Medve . De akkoriban vastag golyós kap berek csak az Afrika kaliberek voltak . Nádler Herbert is meglőtt minden 7x64 Brenekkével de mégse azaz ideális bikára és medvére . .338WM vagy egy 9.3X62 meggyugtatóbb tud lenni .
Amit lehetett én is elolvastam a Nagy Magyar Vadászoktól. De azért nekem Maderspach a kedvencem. Amin az az ember átment, Menekülésem Erdélyből című regény szerint, kb. negyedébe belehaltam volna. Télen, majdnem mezítláb át a Retyezáton, hát azt ma sem sokan csinálnák utána:oops:. Még nyáron is kihívás! Igaz acélember volt! Hogy az Úr venné fel az örök vadászmezökre.
Vissza a bundásra. Azért a 300 WM-től sem sokáig vakaródzik;).