[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Oroszország egy Poseidon víz alatti rakétával fogja letörölni Nagy-Britanniát a térképről egy 1,000 láb magas radioaktív szökőárral, ha a NATO-csapatok bevonulnak Ukrajnába, Putyin propagandistái állítják.
Kár, hogy már rég kiszámolták -pont emiatt- és semmilyen szökőárat nem lehet nukleáris fegyerrel előidézni. Nem igazán érthető, hogy mire és hogyan akarják a Poseidon-t alkalmazni az oroszok! Ez egy furcsa eszköz, amivel maximum egy-egy tengerpart melletti várost lehet támadni, de azt se túl hatékonyan, mert a tengerszint alatti robbanás alapvetően tompítani fogja a nukleráis fegyver hatásait és a detonáció kiterjedtségét. Ahhoz meg túl nagy a drón, hogy egy komolyabb NATO flottakötelék asw rendszerei ne észleljék idejekorán!

Hajlok arra, hogy a Poseidon egy blöff jellegű orosz "csodafegyver", ami jól illeszkedik a legtöbb kortárs orosz fejlesztés semmirevalóságába (Kindzsal, stb.).
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
Nem valószínű hogy ezentúl nem repülnének ott felderítő drónok.De pl mi lenne ha válaszul "baleset"érne nemzetközi vizek felett egy Orosz felderítőt,vadászt a baltikun közelében nemzetközi vizek felett?Lényegében ez az esemény inkább "jelképes" abból a szempontból hogy ez az első "nyílt" konfrontáció az Oroszok-Amerikaiak között a Fekete tenger tétérségében.
Ha a Fekete tenger felett lelőnének egy orosz gépet, biztos lehetsz benne, hogy onnantól semmilyen NATO gép nem repkedhetne a Krím partjától nagyjából 300-350km-es távon belül. Ezt az amcsik is tudják, ezért nem is lesz ilyen. Fontosabb nekik, hogy porszívózhassanak.
Egy vadászt azért nem olyan egyszerű "balesetbe" sodorni. Picit más, mint egy fegyvertelen, lassú, puha drón.
Ráadásul a vadászok párban járnak.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Nagyon reménykedtek ebben a Kindzsal-bunker sztoriban. :)
Valaki írta, és igaza van szerintem: A NATO fejlett vezetési és infokommunikációs rendszerei miatt nem kell egy hadszíntéren ilyen vezetési pontokat berendezni. Minden felderítési adatot képesek valós időben szinte bárhol megjeleníteni. Ezért nem kell NATO törzstiszteknek egy bunkerban ülni Ukrajnában. Ez a része nekem nem hiteles.
Én kellően szkeptikus vagyok ezekkel a bunkerrombolásokkal kapcsolatban. Az egyetlen, amiről láttunk videót, az egy évvel ezelőtti, ivano-frankivszki eset volt:

De az a hírek szerint az eredeti funkcióját látta el (fegyverraktár).
A döntéseket az ukránok hozzák, a NATO intellel támogat, opciókat vázolhat fel, de a NATO vezetési rendszer elemeit nem kell oda helyezni.
A döntéseket részben hozzák az ukránok, de a forgatókönyv nem náluk van. Ők a “B unit”.
A másik a mélység, ha igaz. A GBU 28-ra írtak 50 m földet VAGY 6 m vasbetont. Te számoltál 11 m betont...Jó. De akkor mi van a mélységgel?
Ha igaz az Ivano-Frankovszk-i célpont, akkor az egy atom robbanás ellen tervezett rendszer.
Talán később kiderül, mi az igazság. Lehet, hogy sohasem, mert mindkét fél csak ködösít.
Az elméleti maximális penetráció a penetrátor hosszától illetve a két érintkező anyag sűrűségének hányadosától függ (minél nagyobb a különbség a penetrátor javára, annál jobb). Ki lehet számolni ezt pl földrétegre is.
Én a 11 méter arra számoltam ki, hogy egy 3 méter hosszú wolframrúd milyen mélyen megy egy megerősített betontömbbe - úgymint elméleti maximum. Egy Kinzsalban ez elfér, illetve annak elég komoly kinetikus energiája lesz ahhoz is, hogy ezt az elméleti maximumot megközelítse. A GBU28 a kinetikus energiáját a tömege “adja”, merthogy szabadesésű bomba.

Amúgy a mostani eset NEM Ivano-Frankivszkben volt (ha megtörtént egyáltalán). Jópáran keverték a két esetet, de ez volt az eredeti hír a mostaniról:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113

Az Egyesült Államokban felfedték a drónnal történt incidens részleteit​

A New York Times nyilvánosságra hozta az amerikai légierő Fekete-tenger feletti drónrepülésének részleteit.
Egy magas rangú katonai tisztviselő szerint tegnap kora reggel drón szállt fel egy romániai katonai támaszpontról egy tervezett küldetésre, amely általában 9-10 óráig tart. Fegyver nem volt rajta, bár a drón kialakítása ezt biztosítja.
A New York Times egyik forrása szerint Reaper a Krímtől mintegy 75 mérföldre délnyugatra volt megfigyelés alatt. Elmondása szerint a készülék kifinomult kamerákkal és egyéb szenzorokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a "Krím-félszigetre" és a nemzetközi térből való betekintést.
25 ezer láb (kb. 7,6 km) magasságban volt, amikor orosz repülőgépek elfogták. Körbejártak fölötte, és üzemanyagot öntöttek rá, a forrás szerint úgy tűnik, hogy meg akarják rongálni a berendezését.
A The New York Times forrása szerint ez az epizód megdöbbentette az amerikai hadsereget, akik a németországi Ramstein bázisról nézték a drónt.
Hozzáteszi, hogy a magas rangú amerikai tisztviselők hónapok óta aggódnak amiatt, hogy a Fekete-tenger feletti bármely incidens közvetlen konfrontációhoz vezethet Oroszország és az Egyesült Államok között.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678831119

Lviv. Majdnem Lengyelország. De a címerek továbbra is parancsolnak és rúdokhoz kötik az embereket.
És ez két Vöröskereszt önkéntes. Azt mondják, ezért rúgták ki őket – amiatt, hogy videóztak, nem azért, mert nácik voltak
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
Ha a Fekete tenger felett lelőnének egy orosz gépet, biztos lehetsz benne, hogy onnantól semmilyen NATO gép nem repkedhetne a Krím partjától nagyjából 300-350km-es távon belül. Ezt az amcsik is tudják, ezért nem is lesz ilyen. Fontosabb nekik, hogy porszívózhassanak.
Egy vadászt azért nem olyan egyszerű "balesetbe" sodorni. Picit más, mint egy fegyvertelen, lassú, puha drón.
Ráadásul a vadászok párban járnak.
https://www.portfolio.hu/global/202...-az-usa-val-az-orosz-nagykovet-szerint-602964."Hivatalosan" az Oroszok nem akarnak "konfintrációt"Hivatalos állaspontjuk szerint nem "érintkeztek" a drónnal.Véleményem szerint ugyanúgy fognak folytatódni a felderítő repülések a térségben.Az a 300-350 km nagy magasságban repülő nagy reflexiójú célpontokra érvényes.Egy raptort vagy akár egy F35-öst jóval kissebb távolságból képes detektálni.Megvannak nekik is az "eszközeik"hogy éles helyzetben megvédjék a felderítőiket.Ha meg lelőnének egy Nato felderítő drónt S400-al nemzetközi vizek felett "tökéletes"indok lenne akát az ACATM-s rakéták átadásához a Himarsokhoz hogy átadják az Ukránoknak amivel "kényelmesen"elérhetővé vállnának Krím félszigeten levő célpontok.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
A logikus következő vádpont a rasszista lesz.
Az nem un fosztóképzővel kezdődik. Most 4U-nál tartunk:

Unsound Unprofessional Unprovoked Unjustified

Javaslatod szerintem az Untolerant (sic!) szó bevezetését fogja eredményezni!

És a végére utolsónak a korona Unkraynyan lesz majd.

(ui: a merriam webster szerint a separatism az közel-ellentettje az antiracist-nek! A separatism szinonimája a segregation és apartheid. Az amerikaiak szűklátókörűsége a piac <-> kommunista 1 bites dologban is lenyűgöző, de ez szintén gyönyörű példa)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 897
113
!!!
Stier írása a Wagnerről:
"A csoport névadója az orosz katonai hírszerző szolgálat (GRU) egyik különleges alakulatának volt parancsnoka, egyben a Wagner alapítója. Ez volt ugyanis – feltehetően az ultrakonzervatív politikai nézetei mellett a náci eszmékhez fűződő romantikus vonzódása miatt – Dmitrij Utkin tábornok harctéri neve."

(...)

"Így azt is mondhatjuk, hogy a Kreml a Wagner Csoporttal sajátos módon a Francia Idegenlégió oroszországi megfelelőjét alkotta meg."
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
325
3 643
93
https://www.portfolio.hu/global/202...-az-usa-val-az-orosz-nagykovet-szerint-602964."Hivatalosan" az Oroszok nem akarnak "konfintrációt"Hivatalos állaspontjuk szerint nem "érintkeztek" a drónnal.Véleményem szerint ugyanúgy fognak folytatódni a felderítő repülések a térségben.Az a 300-350 km nagy magasságban repülő nagy reflexiójú célpontokra érvényes.Egy raptort vagy akár egy F35-öst jóval kissebb távolságból képes detektálni.Megvannak nekik is az "eszközeik"hogy éles helyzetben megvédjék a felderítőiket.Ha meg lelőnének egy Nato felderítő drónt S400-al nemzetközi vizek felett "tökéletes"indok lenne akát az ACATM-s rakéták átadásához a Himarsokhoz hogy átadják az Ukránoknak amivel "kényelmesen"elérhetővé vállnának Krím félszigeten levő célpontok.
Nem fog oda menni sem raptor sem f35. Ha mégis, hülyék az amerikaiak. Ha egy olyan akár csak (valóban) véletlen balesetet szenved ott, a fekete tengeri flotta felszedi. Ezt nem kockáztatnák meg.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 509
15 693
113
rnél

Az Kindzsal szerkezetének döntő rélsze elektronika, rakéta hajtómű és üzemanyag akárcsak az Iszkandernél. Te komolyan azt gondolod, hogy ezeknek a részeknek bármilyen hatása van a penetrációra? Szerinted egy rakéta hajtóműnek van értelmezhető átütőereje? Vagy egy üres hajtóanyag tartálynak esetleg az elektronikai blokknak?Tessék itt egy Iszkander/Kindzsal szerkezeti rajta:
images-2.jpg



Nem becsülöm le, de a kinetikus energiának csak lokális pusztítóereje van egy olyan jól megerősített komplexummal szemben mint egy bunker. Tehát ahol eltalálod ott pusztít és annyi. Nem véletlen az, hogy a MOAB tömegének majd 80% robbanóanyag. A robbanóanyag képes elpuszítani egy bunkert nem a kinetikus energia, az csak arra kell, hogy bejuttasd a robbanóanyagot a bunkerbe.

Ha képtelen vagy érvekkel előállni a hülyeségen kívül akkor kérlek hanyagolj.
Nagy csalódás ez az izzadtságszagú önigazolási kísérlet:( Tehát még egyszer; kérlek említs nekem olyan burkolatot ( ugye azt talán elismered, h nem az elektronika érintkezik a torlódó plazmával) ami alkalmas erre a feladatra. Annyit segítek, h az alumínium és ötvözetei kiesnek. Az ábrát meg...valljuk be, annyit ér, mint egy paint rajz (felteszem nem a tervezőasztalról mentetted). Sem Neked, sem nekem nincs semmilyen fogalmunk arról, h hogyan épül fel és miből. Ha lenne, akkor az usa nem szenvedne 1986 óta a hiperszonikus meghajtással. Fizikai segítségként egy képet hagyok itt, ahol a puha fa átüti a betont:
EUXlGQhXkAU42k_

E=¹/2*m*v*v, ahol m-tömeg, v-sebesség.
Még egy összefüggést itt hagyok; az anyagok keménysége jól összefügg a szakítószilárdsággal. Utóbbi a hő hatására általában csökken.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Ott a számítás egyel fentebb. 500kg-s wolfram penetrátor betonban 11,7m.
Látom hombre az arányosítást se ismered pedig sokszor reálisabb minden bármilyen számítás . @cirqle olvtárs nagyszilárdságú betonban számolt 11.7m ! De csak kérdem hol építettek ilyen vastag speciális betont ? Hát nem az '50es évek SZU-jában. Ott nem ki etikus energiák ellen hanem nukleáris csapás ellen tervezték a bunkit . Arra meg tökéletes volt a 100mnyi föld ! De 16.5Gj mozgási energia wolfram penetrátorral nem ugrik meg ettől a földmennyiségtől és ha el is veszti a mozgási energia mondjuk 50%-t akkor is pont 100 x nagyobb lesz mint a GBU28 kezdője ! Tehát ha egy normál bunki mondjuk 2mes normál betonból készült és mire oda ér a penetrátor már csak 8Mj energiája lesz a számítás szerint még mindig fog tudni 5.85m nagyszilárdságú betont ez sima betonból mennyi lehet 8m ? Azaz még 4 emeletet átverne . Persze ez csak elmélkedés!
De ha arányosítok a 80Mjos GBU28 és a 16Gjos kindzsal között akkor is sokszoros átgatolást kell látni a kettő között! Kötheted az kutyát a karóhoz de minek ? A tények az álláspontod ellen szólnak!
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 563
113
Az ukrán fegyveres erők egyes részei országutak mentén próbálnak visszavonulni Artemovszkból
Puszilin tanácsadója, Gagin: az ukrán fegyveres erők egységei országutak mentén próbálnak visszavonulni Artemovszkból
"Az ukrán fegyveres erők egyes szétszórt egységei időnként megpróbálnak visszavonulni Artemovszkból. Az utak ellenőrzése miatt országutakon vagy szántóföldeken, erdőültetvényeken keresztül próbálnak visszavonulni" - mondta.

„Nem szép játékokat adunk, hanem megtanítjuk a túlélésre”
Hogyan segítik az önkéntesek a mozgósított embereket a taktikai orvoslás alapjainak elsajátításában
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Nagy csalódás ez az izzadtságszagú önigazolási kísérlet:( Tehát még egyszer; kérlek említs nekem olyan burkolatot ( ugye azt talán elismered, h nem az elektronika érintkezik a torlódó plazmával) ami alkalmas erre a feladatra. Annyit segítek, h az alumínium és ötvözetei kiesnek. Az ábrát meg...valljuk be, annyit ér, mint egy paint rajz (felteszem nem a tervezőasztalról mentetted). Sem Neked, sem nekem nincs semmilyen fogalmunk arról, h hogyan épül fel és miből. Ha lenne, akkor az usa nem szenvedne 1986 óta a hiperszonikus meghajtással. Fizikai segítségként egy képet hagyok itt, ahol a puha fa átüti a betont:
EUXlGQhXkAU42k_

E=¹/2*m*v*v, ahol m-tömeg, v-sebesség.
Még egy összefüggést itt hagyok; az anyagok keménysége jól összefügg a szakítószilárdsággal. Utóbbi a hő hatására általában csökken.
Azért ez mégis csak egy rakéta aminek elöl van a harci része hátul a rakéta hajtómű előtte a tüzelőanyaggal. Az is logikus, hogy az elektronikát nem az orrba teszik ahol a legnagyobb a hőhatás. Ehhez nem kell mérnöknek lenni, vagy szerinted nem így logikus? Igen én is láttam már tornádó után deszkába állt fűszálat aztán valahogy a penetrátorokat mégis olyan drága anyagokból csinálják mint a speciális acélok vagy a wolfram. Bár lehet, hogy akik ilyesmiket terveznek nem konzultáltak veled előtte.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Azért ez mégis csak egy rakéta aminek elöl van a harci része hátul a rakéta hajtómű előtte a tüzelőanyaggal. Az is logikus, hogy az elektronikát nem az orrba teszik ahol a legnagyobb a hőhatás. Ehhez nem kell mérnöknek lenni, vagy szerinted nem így logikus? Igen én is láttam már tornádó után deszkába állt fűszálat aztán valahogy a penetrátorokat mégis olyan drága anyagokból csinálják mint a speciális acélok vagy a wolfram. Bár lehet, hogy akik ilyesmiket terveznek nem konzultáltak veled előtte.
A penetrátort alapvetően nagy sűrűségű anyagból érdemes csinálni, mert az elsődleges faktor lesz a hatékonyságában.
A wolframot azért szeretik, mert hőálló és nagy sűrűségű.

Szerintem @rappali_ itt arra gondohatott amúgy, hogy nem sajtból készült a Kindzsal orrkúpja sem, hogy bírja a hőterhelést.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
https://mandiner.hu/cikk/20230314_d..._ukrajna_egyesult_allamok#commentanch15022680
Demkó szakért.... Az eddigi munkásságából is lejött, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban, de most önmagát is sikerült alulmúlnia. De legalább hithű jenkibérenc hazaáruló, így a munkanélküliség nem fenyegeti!!!
A ruszki pilóták szarok... ahha szerintem is. Végülis csak egy éve háborúznak, hol vannak ezek a magyar srácoktól?
Eleve nem voltak rossz pilóták szerintem, aztán ugye Szíriában is szereztek némi tapasztalatot és azóta rátettek még egy lapáttal, hiszen jelenleg valós fenyegetettségben repülnek napi szinten éles bevetéseket amit semmilyen kiképzés vagy gyakorlat nem tud szimulálni. És mivel folyamatosan rotálják őket, így már az állomány jelentős része olyan rutint szerzett, hogy én azt mondanám, jelen pillanatban kb az izraeliekkel holtversenyben állnak az élen az állomány kiképzettségét és harci rutinját is számítva.
Ha elfogadjuk a rybar által közzétett repülési útvonalat, akkor se a kerozintól, se ütközéstől nem változtathatott irányt, véletlenül pont a Krím irányába. A másik verzió ugye az, hogy "valamitől" lepottyant, s "valahol" a Fekete-tengerbe érkezett. Sajnos utóbbiról csak az oroszok adtak meg helyet a rybar-on keresztül.

Amúgy valaki megmondaná, hogy mennyi az su-27 átesési sebessége kb.? A reaper utazási sebessége 313km/h, s abban biztos vagyok az átesési sebessége is alacsonyabb. Szóval az hogy először kerozinnal "locsolgatják", majd pedig valahogy "finoman" ütköznek vele, az a reaper sebességének csökkentésével elkerülhető (mondjuk 250 alá?). Ezek inkább csak kérdések, mivel nem találtam adatokat az átesési sebesség kapcsán.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nagy csalódás ez az izzadtságszagú önigazolási kísérlet:( Tehát még egyszer; kérlek említs nekem olyan burkolatot ( ugye azt talán elismered, h nem az elektronika érintkezik a torlódó plazmával) ami alkalmas erre a feladatra. Annyit segítek, h az alumínium és ötvözetei kiesnek. Az ábrát meg...valljuk be, annyit ér, mint egy paint rajz (felteszem nem a tervezőasztalról mentetted). Sem Neked, sem nekem nincs semmilyen fogalmunk arról, h hogyan épül fel és miből. Ha lenne, akkor az usa nem szenvedne 1986 óta a hiperszonikus meghajtással. Fizikai segítségként egy képet hagyok itt, ahol a puha fa átüti a betont:
EUXlGQhXkAU42k_

E=¹/2*m*v*v, ahol m-tömeg, v-sebesség.
Még egy összefüggést itt hagyok; az anyagok keménysége jól összefügg a szakítószilárdsággal. Utóbbi a hő hatására általában csökken.
A fa az egy tömör szerkezet, míg a rakéta az nem. A Kindzsal pontosan úgy viselkedne penetráció szempontjából puszta szerkezetét tekintve, mint egy Boeing a Pentagonnál:
Aerial_view_of_the_Pentagon_during_rescue_operations_post-September_11_attack.JPEG


Ellentétben a tudatlan összeesküvéselmélet-hívők azóta is terjesztett elvárásaival minimális károk pusztán a becsapódó könnyűszerkezetű, minimális anyagot tartalmazó tárgy kinetikáját tekintve. (az utasszállító frontálisan csapódott be, mindössze egy kis szekciót tudott teljes saját tömegével és szerkezetével megrogyasztani, a rakéták ugyanúgy vékony alumíniumhengerek, csak százszor kisebbek) A rakéta pusztítását a robbanóanyag okozza (megjegyzem a Pentagonban okozott utasszállító-pusztítás javát is a gép üzemanyaga okozta), így néz ki az Iszkander krátere puha talajban:
80

Nevetséges az orosz propaganda azon állítása, hogy Kindzsallal -ami nem több mint egy légi indítású Iszkander- bármilyen megerősített földalatti fedezéket ki tudnak ütni. Atomcsapásra tervezték az ilyen vezetési pontokat, nem olyan szánalmas eszközökre mint a Kindzsal (ami a szegény ember hiperszonikus rankétája, hiszen az ötvenes-hatvanas évek technológiai színvonalán áll, semmi olyasmire nem képes, amit a modern hiperszonikus fegyverektől várnak az azokat fejlesztő hatalmak, mindössze az orosz nagyhatalmiság illúzióját próbálták a tudatlan tömegeik irányába megadni egy ötven évvel ezelőtti nyugati ötlet (Skybolt ALBM) felevenítésével és új "hiperszonikus" fegyverként való eladásával -hiába az technikailag, ez nem az, amit nyugaton vagy Kínában annak neveznek majd ha a fejlesztések révbe érnek, az oroszoknál is a Zircon lenne az, csak úgy tűnik az se lesz, hogy is lehetne az ő szintjükön!).
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 897
113
Most mondjam azt, hogy hajrá?! :D

Front:



200 dolláros drónok:

Fedor kijön a kórházból: