Magyar őstörténet és a sztyeppei civilizáció

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 205
67 076
113

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 992
53 878
113
Kizárható,hogy eltemették,inkább elhamvasztották,de ha mégis,akkor mi van?
Mit számít egy 1600 éves holtest?
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Kizárható,hogy eltemették,inkább elhamvasztották,de ha mégis,akkor mi van?
Mit számít egy 1600 éves holtest?
Lehetne venni genetikai mintát, kiderülne (?) valamiféle kontinuitás bármelyik későbbi kárpát-medencei népcsoporttal, vagy benne is megtalálnák a 4-5%-nyi neandervölgyi gént, stb.
Szóval érdekes lenne sok szempontból.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113

Gondok Tuvában: portyák és véres rituálék az ősi sztyeppei nomádok között​

Az ókori történetírók a sztyeppei nomádokat erőszakos embereknek írták le, akik a háború és a rablás iránt elkötelezettek. Azonban kevés régészeti és antropológiai adat áll rendelkezésre az i.sz. korai századok során ezekben a közösségekben tapasztalt erőszakról. Az American Journal of Physical Anthropology új tanulmányában, a Berni Egyetem és az Orosz Tudományos Akadémia kutatói által vezetett nemzetközi csapat új felfedezéseket mutat be a szibériai nomádok által az i. sz. 2. és 4. század között megélt erőszaktípusokról.

A Tunnug1-ben végzett közelmúltbeli ásatások során feltártak egy periférikus temetőt az i.sz. 2-4. századból, amely 87 személy csontvázmaradványait tartalmazza. Ezek közül többen az erőszak kivételes nyomait mutatták fel, nem kizárólag a hadviselés, hanem esetleg a rituálék miatt is.

A tanulmány azt mutatja, hogy az egyének 25%-a halt meg a személyközi erőszak következtében, ami többnyire a kézi harchoz köthető, amelyet gyakran a lefejezés nyomai jelentenek. Bár az erőszak elsősorban férfiakat érintett, nők és gyerekek is voltak az áldozatok között. A Tunnug1-ből származó egyedek némelyikén torokmetszés és skalpolás nyomai láthatók. Marco Milella, a tanulmány első szerzője szerint "ez arra utal, hogy az erőszak nemcsak a rajtaütésekhez és csatákhoz kapcsolódott, hanem valószínűleg az emberek meggyilkolásával és a háborús trófeák gyűjtésével kapcsolatos különleges, máig rejtélyes rituáléknak is köszönhető".
Tunnug1-raidsandblood.jpg
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113

A szkíták: Szibéria nomád harcosainak felfedezése​

Az ie 9. és 2. század között egy sok különböző törzsből álló nomád nép virágzott egy hatalmas területen, amely Észak-Kína és Mongólia határaitól Dél-Szibérián és Észak-Kazahsztánon át egészen a Fekete-tenger északi nyúlványáig terjedt. . Együttesen görög nevükön ismerték őket: szkíták.

Fig-02-1-6.webp
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 962
7 004
113
ISTEN VELETEK!
A héten gondolkodtam, hogy kell-e, érdemes-e egy “leköszönő” főigazgatónak valamiféle búcsúlevelet, utolsó gondolatokat papírra vetnie. Aztán többen jelezték felém, hogy sokan várják, írjak valamit.
Utolsó posztom főleg két dolgot foglal magában: egy tényeken alapuló összegzést és az elmaradhatatlan köszönetnyilvánítást. Mert sok embernek tartozom köszönettel.
Pontosan emlékszem, amikor 2018-ban többen azzal kerestek meg, hogy felmerült egy valóban nemzeti érdekeket szem előtt tartó tudományos intézmény megalapítása és annak létrehozása előkészítését, felállítását, megszervezését és adott esetben a vezetését elvállalnám-e.
Az ötlet nem újkeletű, de még csak nem is eredeti. Bár a kommunisták “jó munkát végeztek”, azért szerencsére Magyarországon nem egy embert érdekel a magyar nép eredete, története, múltja. Az elmúlt 30 évben is számtalanszor felmerült, hogy nemzeti tudományos műhelyek szükségessége. Amelyek aztán létre is jöttek, azonban működésük hatékonyságát mindenki döntse el maga.
Itt jön az első köszönet az EMMI akkori közigazgatási államtitkárságának, akik végig kimagasló színvonalon vettek részt a szükséges jogszabályok létrehozásának előkészítésében; a kormánynak azok elfogadásában, illetve a megalapítás után a Magyar Államkincstár valamennyi együttműködő kollégájának.
Emlékszem, amikor 2019. január elején pár szál papírlappal és tízezer forinttal a zsebemben álltam a Mammutban, hogy elkészíttessem az intézet bélyegzőjét. Így indult a hivatalos munka. Azt hiszem nem túlzás azt mondani, hogy kollégáim segítségével valóban a nulláról építettük fel az intézetet.
Én nem beültem egy kész intézményi struktúrába, egy kész épületbe, nem várt szakemberekből álló feltöltött állomány. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a számunkra kijelölt Úri utcai székhelyünket - amely összesen nyolc irodából állt - csak a megalapításunk után tíz hónappal vehettük birtokba. Addig úgy dolgoztunk, hogy a Nádor utcában kaptunk néhány irodát, ahol maradt egy-két regi fénymásoló és annak a festékpatronjait rázogatva tudtunk nyomtatni. Így állítottam elő sorra a kutatók és a kollégák kinevezését, így adtam be tizenöt pályázatot.
A vonatkozó szabályokat betartva megrendelt számítógépek csak májusban érkeztek, addig saját eszközökön dolgoztunk, telefonáltunk.
Közben létrehoztam a Magyarságkutató Intézet weboldalát, egyéb kommunikációs platformjait, intézményi e-mail rendszerét, valamint a jogi, gazdasági, informatikai és egyéb struktúráját.
Emellett már 2019 nyarán latinul készítettünk könyvet Ferenc pápának a magyar szentekről es boldogokról, amit Őszentsége Csíksomlyón meg is kapott. A rohamtempóban felvett kutatókollégákkal a pápalátogatás és a csíksomlyói búcsú között több, mint 120 előadást tartottunk a hét legnagyobb erdélyi városban. A pénzügyi fegyelem és takarékosság miatt kizárólag használt gépjárműveket szereztem be az intézet számára. Közben azonnal megindult a publikációk írása, a kötetek szerkesztése, konferenciák szervezése, hazai es nemzetközi tudományos együttműködések megkötése. Ez volt az intézet hőskora.
Talán mi voltunk az egyetlen olyan intézmény, amelyben a Covid időszak alatt sem állt le a tudományos munka. Nehézségek, korlátozások adódtak, de a tempóból nem vettünk vissza. Ékes példája ennek az érettségire készülő diákok támogatása: az összes történelem és magyar nyelv tételt kidolgoztuk és a kommunikációs csatornáinkra feltöltöttük segítség gyanánt. Jelenlét nélküli online tudományos konferenciákat tartottunk elsőként az országban, amelyeket azóta több millióan néztek meg.
Röviden, számokban:
  • a Magyar Tudományos Művek Tárában több mint 1700 tudományos és ismeretterjesztő publikációt rögzítettünk,
  • 70 kötet jelent meg felelős kiadásomban,
  • 46 kiállítást szerveztünk,
  • 43 tudományos konferenciát rendeztünk, amelyeken jelentős számú nemzetközi tudós tartott előadást,
  • elérhető tudományos előadásaink száma megközelíti az 1000-et,
  • több mint 30 országban tartottunk előadásokat, jártunk expedíción az elmúlt 4 évben,
  • a magyar kutatóintézetek közül mi léptük át először a YouTube-on az 1 milliós nézettségi határt, eddig több mint 3 millióan nézték meg tartalmainkat és több, mint 16 000-en iratkoztak fel csatornánkra,
  • Facebook-on 23 millió elérést produkáltunk és több, mint 66 000-en követik nyomon munkánkat napi szinten,
  • 4 nyelven olvasható a weboldalunk, ezáltal a világba angol, német és orosz nyelven juttatjuk el a magyarságról szóló információkat.
Büszke vagyok arra, hogy
  • a Mongol Tudományos Akadémia régészet igazgatójával olyan viszonyt alakítottam ki, hogy a világ legrégebbi hun öntöttvas üstjét Magyarországra hozhattuk restaurálni és hazánkba került egy 2000 éves hun koporsó szinte teljes maradványa is. Remélem ezek majd még szerepet kapnak a későbbiekben,
  • hazánk visszakerült a hun kutatások elitcsapatába (Belkh, Ar-Gunt),
  • a világ egyik legfejlettebb archeogenetikai laborját építettük ki Szegeden a kollégáimmal,
  • a világ első szent ereklye azonosítását mi végeztük a győri Szent László Hermában található koponyán, így igazoltuk a Szent László ereklye hitelességét,
  • Mátyás király külpolitikai levelezéseinek első kötete 550 év után hamarosan kézbe vehető lesz magyar nyelven,
  • a Hunyadi-házról kiderült hogy ősi Kárpát-medencei eredetű, eldöntve ezzel a származási vitát,
  • Székesfehérváron a püspök úr és polgármester úr támogatásának köszönhetően királyi leszármazókat azonosíthattunk és kiállítást rendeztünk az Árpádok tiszteletére,
  • Abasáron az Abák (a magyarság egyik legősibb, keleti gyökerű uralkodóházának) ezer éves királyi központját és bencés apátságot tártunk fel (szerettem volna a templom visszaépítését is elősegíteni),
  • Számos hazai és nemzetközi tudományos műhellyel megindult a közös együtt gondolkodás és a közös munka.
Itt a helye a második köszönetnyilvánításnak, mert a munkatársaim nélkül nem jöttek volna létre ezek a fentiekben felsorolt (főbb) sikerek és a számos, itt most meg sem említett tudományos paradigmaváltás. Magas tudású, derék és nemzeti szellemiségű kutatókat és szakmai munkatársakat hagyok hátra, akiket kértem, hogy a jövőben is ugyanilyen lelkesedéssel tegyék a dolgukat. Az elmúlt időszakban próbáltam mindent megtenni, hogy a lehető legjobb munkakörülményeket, munkafeltételeket biztosítsam számukra.
Tizenegy hónapja tervezem és felügyelem az Andrássy úti épületet felújítását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Kiving Kft. kiváló munkatársaival közösen. Az épület nyárra elkészül és teljes pompájában használható lesz. Így végre az ötödik évünkben együtt lehet majd a csapat. Szerettem volna az új épületben állománygyűlést tartani, személyesen elmondani, hogy az épület birtokba vétele a munkájuk megbecsülését és elismerését fejezi ki a magyar állam részéről. Számos programot dolgoztam ki, igazi élő, nyitott helynek gondoltam az új székházat, azonban úgy alakult, hogy én már nem vehetek ebben részt.
Szintén köszönettel tartozom azoknak a közreműködőknek (nagyköveteknek, diplomatáknak, művészeknek, kollégáknak, hagyományőrző csapatoknak, tv-, rádió- és sajtó médiumoknak, illetve barátoknak), akik az első négy évben segítették munkánkat és hozzájárultak közös sikereinkhez.
Öt évre vállaltam ezt a feladatot, de végül négy év lett belőle. Küldetésemnek tekintettem a magyar szellemállapot felemelését is, amelyhez a magyarság és ősei többezer éves múltjának megismerése járulhat hozzá a legjobban. Mindig kiemelt figyelmet fordítottam a fiatalokra, éppen ezért az online térben a kezdetektől döntő súllyal alapoztam meg a Magyarságkutató Intézet jelenlétét, amely működésének első alapelveként a tudományosságot, másodikként a nemzetszolgálatot határoztam meg. Ezt a kettőt próbáltam összekapcsolni és megvalósítani munkásságom során.
Teljesítményünket megismerve majd megítélni az utókor, hogy sikerült-e.
Az utóbbi nehéz hónapok alatt álltam a sarat, ahogy tudtam. Úgy érzem, megtettem mindent, ami tőlem telt. Végül pénteken átadtam az intézetet Államtitkár asszonynak. Így most vasárnapra, már túl mindenen, nyugodtabban írhatom, hogy egy felépített, kiváló személyi és infrastrukturális alapokon álló, nem eladósított, rendezett működésű és ki merem mondani: Magyarország egyik legelismertebb kutatóintézetét hagyom hátra.
Az utolsó köszönet pedig az önöké kedves olvasók, kedves közönség! Mert az egész tudományos munka, nemzetszolgálat egy fabatkát sem ért volna önök nélkül! Az önök támogatása, érdeklődése, elismerése és szeretete hajtott valamennyiünket szolgálatunk során.
Mindent köszönök,
Isten veletek!
Horváth-Lugossy Gábor
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 962
7 004
113

a Hunyadi kutatásra is kitér 39:40-nél
Hunyadiak jellegzetes ZNS (?)szakaszáról beszél hogy az megjelenik a honfoglalókban,avarokban, stb, de a románokra, szerbekre jellemző nincs jelen.
 

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 962
7 004
113

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
718
1 352
93
afölött akkor elsiklottam, mert az öreg nyekegésén átugráltam a Hunyadiak részig.

s valóban. ő a főigazgató.
Köszi ezt sejtettem, :( nem akarok írni nagyon semmit, mivel jót nem tudok. Ilyen stílusú emberekkel viszont sokszor találkoztam. Mikor már aratni kell az érdemeket akkor ő áll oda. - Nem is folytatom. -
Gerinces az biztos.
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
718
1 352
93
Itt a másik ami felbőszített. Török nép eredetének helye. Mongóliában! :rolleyes: Hát hogyne!
A nyelvészek megint alkottak, szuper. Ott fagy meg a muszlim a selyem gatyájában.

- Nem értem meg sehogy hogy miért türközik a Wikipédián is Mongolokat, illetve az ázsiai népeket.
A törököknek semmi közük hozzájuk.
- Az hogy a selyem úton anno a kis-ázsiai török nyelvet használták legtöbbet, mivel rajtuk keresztűl jutottak el Iránig. S onnan fel az ázsiai hegyeken keresztül Kínába. Az nem azt jelenti hogy a török nemzet is ott keletkezet!

- "Ötüken a török népek mitológiájának központi helye, a legendás „Őshaza”, a türkök származási helye.A tengrizmusban a földanya hazája, és az égig érő világfa helye."
Ez így nem igaz! A földanya hazája nem ott van! Az égigérő világfa sem ott van.

"A középkor óta a közép-ázsiai Hangáj-fennsíkon képzelik el, amely így a tengrizmus szent helyévé nőtte ki magát." Nagyon örülünk neki, ám ez sem igaz!

"Földrajzi helyzetére vonatkozóan csak találgatások vannak, a legáltalánosabb elképzelés szerint a Hangáj-hegységben volt, ahol az Orhon völgye és Tuva is könnyen elérhető. Ez azonban azon az előfeltételezésen alapul, hogy a köktürk birodalom létrejötte előtt is ezen a környéken éltek a török népek ősei." - Hát hogyne! - :rolleyes:
PfaKvbv.png


- Szóval feltételezni én is tudok sok mindent, ám nem mindig jön össze.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Az összes török őshaza kapcsán szóbajöhető régészeti kultúra és genetikai örökség a mai Mongólia területéről származik. Gyakorlatilag eldöntött tudományos kérdés ez már. A xiongnukkal kapcsolatos számos részletek vitatottak manapság, nem a török őshaza hozzávetőleges lokalizálása térben és időben erre a területre.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby