A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 112
78 643
113
Mégis a másod meg a harmadvonalas technikával küzdenek nagyrészt mind két oldalon. Az viszont igaz hogy az első vonalassal vágják be a gyomrot mindkét oldalon viszont mivel hiába soknak tűnik az technika mégse tudják eldönteni a küzdelmet. Akármilyen tartalék nélkül humánt is beleértve az első vonalassal nem tudsz érdemben háborút nyerni.
Vizsgáljuk meg az egyik legnépszerűbbet a HIMAS-ot. Kapott Ukrajna 1-2 tucatot amivel azonnal elkezdték lőni az orosz logisztikát aminek mára az lett a következménye, hogy nem olyan folyamatos az utánpótlás mint eddig. Igen ezt hívja a sajtó úgy, hogy elfogyott az oroszok lőszere (itt nem a Vagner és az orosz haderő f@szméregetéséről beszélek). Ez nyilvánvalóan hülyeség, nem fogyott el nekik és nem is fog. Ami történt az az, hogy a HIMARS-ok miatt azokat a logisztikai bázisokat amik eddig 70km-en belül voltak a harcoktól el kellett költöztetniük legalább 100km-re azért, hogy ne lőjék szét őket HIMARS-sal. Mi ezzel a gond? Az, hogy az orosz hadsereg logisztikája úgy van felépítve, hogy teherautóval 70km-ig legyen képes ellátni az alakulatokat, hisz ők alapvetően a vasútra alapozzák a logisztikai ellátást. Az pedig teljesen természetes dolog, hogy egy olyan logisztikai rendszernek ami 70km-ig van kitalálva de 100km-re kell szállítania, akkor elő fognak fordulni kisebb nagyobb fennakadások.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 409
7 943
113
Nem mennyiségről, technikai színvonalról beszéltem. Ebben nem látok külonbseget.

Hozzánk hónapokon belül jön az A7, náluk max. olyan Abrams van, amiben amerikai katonák ülnek.Azt is kötve hiszem, 70 fölötti tuningolt T-55-ösük működőképes. Még megrendelésük sincs .

Spike, sztem idén nálunk is lesz
Patrióta, oké, de idén jön a NASAmS
HIMARS valóban.
A7 ha így haladunk sose fogjuk elérni a kívánt zl mennyiséget.... Geopolitika beszolhat...
Egyébként ha már többször voltunk diplomáciai körön egyiptomban onnét esetleg egyiptomi Abramsot nem e lehetne?? Itthon meg (török-olasz) kapcsolatokkal fel lehetne húzni. A román Abramsok is du meg fejlettebb elektronika nélkül mezítlábas MBT lennének.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 246
67 106
113
A7 ha így haladunk sose fogjuk elérni a kívánt zl mennyiséget.... Geopolitika beszolhat...
Egyébként ha már többször voltunk diplomáciai körön egyiptomban onnét esetleg egyiptomi Abramsot nem e lehetne?? Itthon meg (török-olasz) kapcsolatokkal fel lehetne húzni. A román Abramsok is du meg fejlettebb elektronika nélkül mezítlábas MBT lennének.
Mégis minek? Fejleszteni akkor már Leopard 2 nem? Ráadásul az egyiptomi Abrams-hez is kellene az USA jóváhagyása legalább, tehát nem lenne semmi ebből, mert kell az USA-nak minden lehetséges fillér.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 509
24 369
113
Ennek nagyon örülök. Szerintem sokat lehet tanulni a szerbektől, hogy hogyan lehet egy azonos méretű országként, limitált költségvetéssel, és bizonyos szempontból behatárolt geopolitikai helyzetben egy teljesen vállalható felszereltségű hadsereget építeni és fenntartani, úgy, hogy közben a hazai hadiiparukat is megbecsülik.
most építünk valamiféle ipart, aztán sokaknak még a szar sem elég büdös :D
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 116
10 397
113
A tankjaik, tuningolt T-55, az önjáró lövegeik például sokkal fejlettebbek vagy a turbó MIg-21-esük esetleg a 40 éves F-16.....jah nem.

Nincs nagy különbség technikai színvonalban.
5 dandár vs 1 dandár.
Szerintem erre mondják hogy túlerő.
Ja, a mig-21 szar, az öreg F-16-nál is jobb valamivel a Gripen. Na és? A légvédelmük sokkal erősebb, nem nagyon operálnának a Gripenek ellenük. A 40 darab Maverick-kal. Egyik légierő sem tudna érdemben beavatkozni.
Akkor meg marad az 5 vs 1 továbbra is.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Ocses

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 450
14 558
113
Helyette lenullázták az országot a balkáni háborúval. Oda persze kellett hadsereg. Ez nem kívánságműsor volt, hanem kényszer .
Ezért a közelébe sincsenek a megemelt magyar védelmi költségvetésnek. Közép távon pariban leszünk.
Hogy mikor leszünk pariban, az a jövőben derül ki. o_O


Előre nem kell azzal tervezni ami nincs.
Mert nagyot koppanhat az ember.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Pogány

Star Trek86

Well-Known Member
2017. október 23.
203
398
63
A szerbeknek amire szükségük lehet az ágyúcsöveiknek fejlettebb önjáró váz. A Nora L52 se jó viszont gyengének tűnhet a váz. Rába-Man együttműködés... Normális modern ifv lenne szükségük meg MBT re... A többit megoldják maguknak.
Nekünk szerintem olcsó (olcsóbb) kerekes önjáró lövegekre, Nora Raba-Man alvázzon.... 120-300mm nem irányított és irányitott rakéta tűzérségre A szerbek a fejlesztésekben kész lehetnek (250-300 mm kategóriában), valami olcsóbb tömeg technikára hogy legyen tartalék, olcsóbb tömeg vállról indítható eszközökre, atgm-re.... ja meg tehergépkocsikra.... Apc.....
Hát van még néhány dolog
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
543
1 538
93
Érdekes ez a jelmondat, amit Bobo is kitett.
Tehát felismerték, hogy A BÉKÉHEZ nálunk és a világ kb. minden részén ERŐ KELL, de a magyar kormánypropaganda szerint 1 kivétel csodálatos módon mégis van: az Ukrajnának szállított fegyverek, lőszerek és egyéb erő ott szerintük nem a béke kikényszerítéséhez kell, hanem a hosszabb háborúhoz.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 953
12 664
113
Érdekes ez a jelmondat, amit Bobo is kitett.
Tehát felismerték, hogy A BÉKÉHEZ nálunk és a világ kb. minden részén ERŐ KELL, de a magyar kormánypropaganda szerint 1 kivétel csodálatos módon mégis van: az Ukrajnának szállított fegyverek, lőszerek és egyéb erő ott szerintük nem a béke kikényszerítéséhez kell, hanem a hosszabb háborúhoz.
A bekehez elrettento ero kell(peldaul a hibbantak ellen) hogy a haboru el se kezdodjon. Jatszod itt az ertetlent.