[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 623
8 972
113


Mennek az Iszkanderek,strat bombázók a levegőben, pár video a cikkben.

Nem úgy van, hogy elfogyott az oroszoknak minden? :D Amikor sok-sok hónapja az ukránok a kramatorszki pályaudvart szétlőtték Tocskával, rengeteg civil halálát okozva, akkor azt hazudták, hogy az oroszok voltak, mert már nincs Iszkanderük.(Más kérdés, hogy az ukrik utána lebuktak, mert az egyik olasz tv csatorna felvette a rakéta maradványain levő gyári számot, amiből beazonosítható volt, hogy a rakéta az ukrán hadsereg tulajdona volt, de ez ugye nem számít...) Ezek szerint mégis van Iszkanderük is.
Plusz még valami: "Zelenszkij zárt ajtók mögött a Magyarországot ellátó olajvezeték felrobbantására bíztatott."
A kokósnak nem szóltak, hogy az ukrán tankok és egyebek a MOL által finomított orosz olajból készült üzemanyaggal mennek, és így lényegében a saját hadereje üzemanyag ellátását rakná padlóra?
A kedvenc részem, az az amikor az ukrán hatóságok felszólítják a lakosságot, hogy ne kamerázzák a találatot :D
Amit az orosz haderő látni akar, hogy talált-e vagy sem, azt látni fogja lakossági kamerázás nélkül is. Ez a tiltás csak arra jó, hogy olyan civil célpontot hazudjanak be, amilyet csak akarnak.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 936
48 700
113
Nem láttam még linkelve - az ukránok ellentámadását elemzi és a későbbi esélyeiket latolgatja Daniel Davis, egy Öböl háborút megjárt veterán tiszt:

“…the chances of Zelensky ever accomplishing his objectives of forcing Russia out of Ukraine are highly improbable. The most likely outcome is that the war will continue on regardless of this offensive, but over time the conditions will continue tilting in Russia’s direction. Eventually, Kyiv will likely be compelled to seek a negotiated end to the fighting. The West should recognize this probability – now – and begin privately supporting such an outcome with Ukrainian officials. Refusing to take such actions in the hope that Ukraine produces a major battlefield victory could condemn Kyiv to a much worse deal later.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 838
81 275
113
Washington Post

„Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elnyerte a nyugati kormányok bizalmát azzal, hogy megtagadta az általuk biztosított fegyverek használatát Oroszországon belüli támadásokhoz, és előnyben részesítette az orosz erők elleni csapásokat Ukrajnán belül.

Zárt ajtók mögött azonban az ukrán vezető azt javasolta, hogy induljunk el egy merészebb irányba – orosz falvak megszállását, hogy befolyást szerezzenek Moszkva felett, bombázzuk le az orosz olajat a NATO-tag Magyarország felé szivattyúzó vezetéket, és magánéletben vágynak arra, hogy nagy hatótávolságú rakéták érjenek el célokat Oroszország határain belül" - az amerikai hírszerzés titkos dokumentumai szerint.

Más

NATO fegyverek, lőszerek megsemmisítése:
Hmelnyickij

Ternopol
iE1rZcwUUAU.jpg
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 892
12 454
113
Ami itt kiderult az egy terrortamadas tervezese Magyarorszag ellen.

Lehet azt mondani hogy a sajat teruleten robbantotta volna fel a vezeteket, de mondjuk ha Magyarorszag 5 kilometerrel a hatartol elkezdene mergezni a Dunat es a szerbek tiltakoznanak, akkor az erveles hogy a mi szakaszunkat mergezzuk nem allna meg a helyet.

Multkor a torok aramlat felrobbantasanak szandekarol jottek a hirek.

En Orbanek helyeben csinalnek ebbol egy hatalmas nemzetkozi cirkuszt. A nyugati kozvelemeny kurvaja meg egyertelmuen egy terrorista.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 384
45 843
113

Az idő elkezd dolgozni Oroszország ellen​

Egy ismert orosz közéleti személyiség, Szergej Markov politológus a Telegram csatornájában kommentálja az ukrán fegyveres erők Luganszk elleni támadásait .
„Hosszú idő óta először hajtottak végre rakétacsapásokat Luganszkban újonnan az ukrán fegyveres erők számára legfeljebb 250 km-re átadott közepes hatótávolságú rakétákkal .
Kétségtelen, hogy a NATO fokozatosan átadja az Ukrán Fegyveres Erők helyettes hadseregének az Oroszország elleni háború fegyvereinek teljes körét, kivéve a nukleáris fegyvereket.
Sőt, úgy gondolom, hogy egy idő után az Egyesült Államok átadja Ukrajna fegyveres erőinek a taktikai nukleáris fegyvereit is.
Ezért Oroszországnak nem szabad időt vesztegetnie. Oroszország már sok időt veszített. A csapatok beléptetése 8 évig késett.
Egy furcsa háború az NWO nyilvánvaló kudarca után már egy éve tart.
Az egyre erősebb fegyverrendszerek átadása Ukrajna Fegyveres Erőinek Oroszországot a teljes gazdaság és az egész társadalom totális katonai mozgósítására való átállásra vezetheti.
Most, amikor a NATO és az ukrán rezsim gyors teljes mozgósítást hajt végre, és Oroszország az időre játszik, ilyen körülmények között az idő Oroszország ellen kezd dolgozni. És a rakétacsapások erre utalnak."
Источник: https://rusvesna.su/news/1683981283

Szerintem igaza van ennek a politológusnak. Óvatosan adagolják a fegyvereket, olyat is, amit nem jelentenek be. Idő kérdése: hogyan tudják beadagolni a fegyveres arzenál teljes sprektumának átadását. Erre megy ki a játék. Ki tudja, milyen fegyvereket adtak már át.

Komolyan vesszük ezt a háborút?​

...
Nem bontom tovább ezeket az érveimet, különben ismét azzal vádolnak, hogy „Putyin ellen vagyok”, ellenzem „a helyzet politikai célszerűségét”, hogy „Prigozhint propagálom” és „beavatkozom a védelmi minisztérium dolgába” . Ha azt gondoljuk, hogy az emberek nem értik, mi a jó és mi a rossz, akkor ez helytelen. Veszélyes.
Az új és a határ menti területek ágyúzása nem áll meg, ha mindent fele-fele arányban teszünk meg, csak rosszabb lesz. Próbáljunk meg egy nagy dolgot félszegen csinálni, azt is nehéz elhinni.
Csak a teljes számbeli fölény, a vas katonai-civil gépezet és az erős gazdaság segít a győzelemben. Oroszország általános vonala a győzelemre irányul. Le azokkal, akik beleavatkoznak."
Источник: https://rusvesna.su/news/1683980566

Holnap háború lehet​

...
Most a fő. Putyin tapasztalt, állhatatos és kimért vezető. Putyin ma a világ legjobb vezetője, ehhez nem fér kétség.
Tehát ezeknek a nyugati pénzembereknek és követőiknek Putyinért kell imádkozniuk, mert csak Putyinnak van annyi visszafogottsága, hogy ne használjon atomfegyvert. Csak Putyin biztos kezes az életükben.
Azt is meg kell érteniük, hogy Putyin Oroszország vezetője, de Putyin mögött az ország áll. Nem értik, hogy Oroszország áll Putyin mögött. Az az illúziójuk, hogy dominanciájukat Putyin fenyegeti, de ez a hatalom egész Oroszországból ered, Putyin csak a vezére és az orosz érdekek szószólója.
A probléma megoldásához az egész országgal kell foglalkozniuk, de kritikus esetben Oroszország atomcsapással válaszol. Ezért az ésszerű emberek még az EU-n és az Egyesült Államokon belül is egyre gyakrabban mondják: "Nem kell Oroszországgal harcolni." És igazuk van.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683994150

Artyomovsk 95%, Bahmut 5%. Amíg fel nem húzzuk a PMC Wagner zászlót, ez ellenséges terület."
Bár az ukránok a város kevesebb mint 2 kilométerét birtokolják, továbbra is heves harcok folynak benne. Most nyugaton támadás folyik a "Fészek" ellen.
Az ukránok morognak és harcoljon vissza, tüzérséggel és tankokkal próbálja visszatartani az előrenyomuló erőket.A
PMC "Wagner" harcosai azonban tudják, hogy a várost bármitől függetlenül elfoglalják.⚡️
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 330
8 133
113
"Zelenszkij Szviridenko miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen javasolta a Druzsba olajvezeték felrobbantását, amelyen keresztül olajat szállítanak Magyarországra.

"Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kell robbantania a vezetéket, és valószínűleg meg kell semmisítenie a magyar ipart, amely erősen támaszkodik az orosz olajra" - áll a dokumentumban. A titkosszolgálati tisztviselők elismerik, hogy Zelenszkij "haragot fejezett ki Magyarországgal szemben, és ezért túlzott, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazott meg".
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 869
65 633
113
Mikor tér Z vissza Kievbe?
Meg a vegen hozzank is eljon ha elfogynak az orszagok az Eu-ban.

Berakom akkor ide is az ominozus Washingtonpostos cikket hamar letellt a 2 ora.

Robert bacsi tokeletes elemzese.
Gyakorlatilag minden szaval egyetertek. Lehet hogy en is realista vagyok?
Kulonosen az EU helye a nagyvilagban es az Orixos resze az amit figyelembe ajanlok, de minden szava áll.

MSTA S belső.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Mikor tér Z vissza Kievbe?
Most megint visszament Németországba. be van szarva rendesen...
Pedig szerintem az oroszok nem fogják kilőni, nem csinálnak belőle mártírt.
Az orosz bloggerek szerint az éjszakai támadás lehetett a Kreml elleni támadás megtorlása(?) @boki erről mi a véleményed? Én azért valami nagyobb szabású dologra számítok/számítottam.
Meg ugye pár napja egy orosz jelentésben feltűnt az is, hogy az ukránok már használják a szegényített urán tartalmú lövedékeket (?), ami korábban az oroszok szerint szintén vörös vonal volt..
.Lassan annyi ilyen "vörös vonalat" lép át Ukrajna, hogy ne csodálkozzanak az oroszok, ha a nyugat mindig egy lépést előre lép a még komolyabb eszkaláció felé, nem fogják őket komolyan venni ha nem lépnek valami tényleg erőset megtorlásként...
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
112
846
93
Az meg is van, de én az azzal kb egy időben, a közelben zajló eseményre lennék kíváncsi. A gépágyús Ural, amiből kihullottak a katonák ukrán egyenruhában… először csípőből azt közölte az ukrán vezetés, hogy álruhás diverzánsok voltak, de mintha mondták volna utána azt is, hogy tévedésből lőtték le a sajátjaik.
Lehet tudni, kik voltak?
Mult éven olvastam errol a esetrol egy fb posztot (kb. 7-8 holnapja) , amit egy volt ukrán lakos tett közzé fényképekkel együtt, ottan azt írta hogy ukrán katonák voltak akiről azt hitték hogy diverzánsok, ezért nyitottak rájuk tuzet es ölték meg őket.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 398
113
Mindíg megy a duma a rendkívül magasan képzett mérnök és katona urrraktól eltartott kisujjal ,hogy ukrán topik így meg úgy, meg mocsár..( bár ugyanúgy anyázzátok egymást máshol, csak ugye a " szakmai viták" alatt lehet ).És te is átjösz ide tök elfogultan trollkodni.

Mekkora mák, hogy te objektív pártatlansággal, mások vélemény nyilvánítását tiszteletben tartva nem trollkodod szét a topicot.
:D

Az idő elkezd dolgozni Oroszország ellen​

Egy ismert orosz közéleti személyiség, Szergej Markov politológus a Telegram csatornájában kommentálja az ukrán fegyveres erők Luganszk elleni támadásait .
„Hosszú idő óta először hajtottak végre rakétacsapásokat Luganszkban újonnan az ukrán fegyveres erők számára legfeljebb 250 km-re átadott közepes hatótávolságú rakétákkal .
Kétségtelen, hogy a NATO fokozatosan átadja az Ukrán Fegyveres Erők helyettes hadseregének az Oroszország elleni háború fegyvereinek teljes körét, kivéve a nukleáris fegyvereket.
Sőt, úgy gondolom, hogy egy idő után az Egyesült Államok átadja Ukrajna fegyveres erőinek a taktikai nukleáris fegyvereit is.
Ezért Oroszországnak nem szabad időt vesztegetnie. Oroszország már sok időt veszített. A csapatok beléptetése 8 évig késett.
Egy furcsa háború az NWO nyilvánvaló kudarca után már egy éve tart.

Most, amikor a NATO és az ukrán rezsim gyors teljes mozgósítást hajt végre, és Oroszország az időre játszik, ilyen körülmények között az idő Oroszország ellen kezd dolgozni. És a rakétacsapások erre utalnak."
Источник: https://rusvesna.su/news/1683981283

Szerintem igaza van ennek a politológusnak. Óvatosan adagolják a fegyvereket, olyat is, amit nem jelentenek be. Idő kérdése: hogyan tudják beadagolni a fegyveres arzenál teljes sprektumának átadását. Erre megy ki a játék. Ki tudja, milyen fegyvereket adtak már át.

Komolyan vesszük ezt a háborút?​

...
Nem bontom tovább ezeket az érveimet, különben ismét azzal vádolnak, hogy „Putyin ellen vagyok”, ellenzem „a helyzet politikai célszerűségét”, hogy „Prigozhint propagálom” és „beavatkozom a védelmi minisztérium dolgába” . Ha azt gondoljuk, hogy az emberek nem értik, mi a jó és mi a rossz, akkor ez helytelen. Veszélyes.
Az új és a határ menti területek ágyúzása nem áll meg, ha mindent fele-fele arányban teszünk meg, csak rosszabb lesz. Próbáljunk meg egy nagy dolgot félszegen csinálni, azt is nehéz elhinni.

Источник: https://rusvesna.su/news/1683980566

Holnap háború lehet​

...

Tehát ezeknek a nyugati pénzembereknek és követőiknek Putyinért kell imádkozniuk, mert csak Putyinnak van annyi visszafogottsága, hogy ne használjon atomfegyvert. Csak Putyin biztos kezes az életükben.
Azt is meg kell érteniük, hogy Putyin Oroszország vezetője, de Putyin mögött az ország áll. Nem értik, hogy Oroszország áll Putyin mögött. Az az illúziójuk, hogy dominanciájukat Putyin fenyegeti, de ez a hatalom egész Oroszországból ered, Putyin csak a vezére és az orosz érdekek szószólója.
A probléma megoldásához az egész országgal kell foglalkozniuk, de kritikus esetben Oroszország atomcsapással válaszol. Ezért az ésszerű emberek még az EU-n és az Egyesült Államokon belül is egyre gyakrabban mondják: "Nem kell Oroszországgal harcolni." És igazuk van.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683994150

Artyomovsk 95%, Bahmut 5%. Amíg fel nem húzzuk a PMC Wagner zászlót, ez ellenséges terület."
Bár az ukránok a város kevesebb mint 2 kilométerét birtokolják, továbbra is heves harcok folynak benne. Most nyugaton támadás folyik a "Fészek" ellen.
Az ukránok morognak és harcoljon vissza, tüzérséggel és tankokkal próbálja visszatartani az előrenyomuló erőket.A
PMC "Wagner" harcosai azonban tudják, hogy a várost bármitől függetlenül elfoglalják.⚡️

Ébredezik az orosz közvélemény.
A nyugat valóban apránként adagolja a pénzt, fegyvert.
Vajon miért?

Hogy Putyinnak legyen lehetősége kissebb arcvesztéssel kilépni a konfliktusból. Mindenkinek ez az érdeke, kap még egy esélyt.
Ehhez az kell, megértse:
Nem tud már nyerni, céljait sehogy sem tudja elérni. Viszont megőrizheti hatalmát, ha rendezetten visszavonul.

Putyint még hitegetik dilettáns kegyeltjei.
Természetesen görcsösen ragaszkodik birodalmi ábrándjaohoz, nem tudja elfogadni a valóságot, Steinerekben, csodafegyverekben reménykedik még.
Az isten tudatú diktátoroktól távol áll a pragmatizmus. :)
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
Pár napja kérdezte @cirqle az ukránosban, hogy a tavaly Kijevben
a lakótelepes, uralos ukrán egyenruhások mik is voltak.
Erre írtam, hogy a városhatárról visszavonuló ukrán AD egység, ami
friendly fire áldozata lett.
+betettem egy képet a téren álló kocsiról, hogy erre gondolt-e.

Ezt miért töröltétek?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 936
48 700
113
Pár napja kérdezte @cirqle az ukránosban, hogy a tavaly Kijevben
a lakótelepes, uralos ukrán egyenruhások mik is voltak.
Erre írtam, hogy a városhatárról visszavonuló ukrán AD egység, ami
friendly fire áldozata lett.
+betettem egy képet a téren álló kocsiról, hogy erre gondolt-e.

Ezt miért töröltétek?
Mindenesetre ez pont az a sztori lehetne, amit ha megfilmesítenének (mondjuk egy hasonló orosz esettel párhuzamosan, két rendezővel, a’la Tora!Tora!Tora!) az olyan film lenne, amit szívesen megnéznék az ukrán háborúról… úgy 10 év múlva.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
Mindenesetre ez pont az a sztori lehetne, amit ha megfilmesítenének (mondjuk egy hasonló orosz esettel párhuzamosan, két rendezővel, a’la Tora!Tora!Tora!) az olyan film lenne, amit szívesen megnéznék az ukrán háborúról… úgy 10 év múlva.
Minek? Az elejétől látjuk filmen az egészet. Bizonyos eseményeket egymással teljesen ellentétes forgatókönyvek alapján is :D
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
Mert pont egy ilyen film ilyen történetei tudnák kicsit emberközelibbé tenni a történteket, nem pedig mindenféle sztupid telegram meg twittervideók százai.
Elég emberközeli volt ezt így kvázi élőben, az egész elején látni.
De amúgy értelek.
Sztem majd egy olyan 50+ év múlva születhetnek jó filmek.
Ha egyáltalán eljutnak majd odáig, hogy objektíven tudnak bármikor is hozzányúlni a témához.
De elnézve, hogy milyen indulatokat vált ki, én erősen kétlem, hogy lesz ilyen.