[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93

Nekem nagyon nem egyértelmű, hogy hol történt, de pár napos felvétel. Oroszok UAV-val támogatják a páncélos csapatuk támadását ukrán állások ellen.
Nem tűnik Bahmut környékének, sokkal inkább Sziverszk környéke lehet, de részemről még ez is csak találgatás.
Megnéztem a videót indonéz felirat automatikus forditásával.A lényeg,hogy a találgatásod erdményesnek bizonyult,az automatikus forditás szerint is Szeverszk környékén történt az esemény.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 713
113
Saját ukrán légvédelmi eszköz ment át a Ladán. Ki lett elemezve akkor.
Az meg is van, de én az azzal kb egy időben, a közelben zajló eseményre lennék kíváncsi. A gépágyús Ural, amiből kihullottak a katonák ukrán egyenruhában… először csípőből azt közölte az ukrán vezetés, hogy álruhás diverzánsok voltak, de mintha mondták volna utána azt is, hogy tévedésből lőtték le a sajátjaik.
Lehet tudni, kik voltak?
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
685
2 715
93
Megnéztem a videót indonéz felirat automatikus forditásával.A lényeg,hogy a találgatásod erdményesnek bizonyult,az automatikus forditás szerint is Szeverszk környékén történt az esemény.
Kiegészítésként, a videó alatti leírásból:
"Egy sor támadást láthat az ukrán hadsereg erődítményeiben.
A feltöltés narrációjában elhangzott, hogy támadásról van szó az ukrán nacionalista fellegvár területe ellen Szpornoje falu közelében Szeverszkij felé.
Az Orosz Fegyveres Erők csapásmérő csoportját a T-90, T-80, T-72B3, valamint a BMP-2 harckocsik legénysége támogatta.
A tűz kezelése és beállítása UAV-k segítségével történik.
"Az orosz katonáknak sikerült bevenniük az ellenséges csapat fellegvárát, több tucat nacionalista és géppuska-dobozt semmisítettek meg" - állította az orosz hadsereg.
Az UAV számos katonát is rögzített, amelyek zűrzavarba kerültek."
 

Kurcsipistabácsi

Well-Known Member
2022. március 23.
17
270
48
Én nem hiszek ebben az esetben semmit.
Tudtom, hogy Patriot rendszer PAC-2-es légvédelmi rakéta lövedékkel leszedte a Nagyoroszok hiperszónikus, manőverező csodafegyverét.


A Kinzhal papíron sok minden, valójában meg egy a nyolcvanas-kilencvenes években kifejlesztett föld-levegő rakéta légi indítású változata.
Papíron működik a Nagyorosz technika oroszlánrésze, amennyiben a nyolcvanas évek után fejlesztették.
Tulajdonképpen egy iparuk volt ez előtt a háború előtt, utána meg majd örülhetnek, ha valaki elfogadja ajándékba amit gyártanak. Leszerepelt a technikájuk!
A T-14 ből évente 3-at ha gyártanak... mintha manufaktúrában tolnák...
Az van, hogy a bekebelezett szatelitállamok nélkül a gyártási kapacitás vadkeleten igencsak gyengécske.
Természeti erőforrások vannak, de az kevés.

Tehát nem az lenne, hogy a homokszem behatolna jó mélyre át a földkéreg anyagán, hanem egy robbanás történne.
Erről beszélünk itt most, hogy Bunkerromboló fegyverek milyen mélyre fúródnak.


---
Lazán kapcsolódik.
Aktuálpolitikai tárgyalásszellem.

Kedves Lando úr,leopard2A7+ból mennyit gyárt a német hadiipar évente?Megkapjuk-e a megrendelt mennyiséget időre?Biztos,hogy nem.Slava fuckraini!
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 462
25 252
113
"Németország 2,7 milliárd euró értékben állít össze új katonai felszerelés-szállítmányt Ukrajna számára, ami értékét tekintve a legmagasabb az orosz invázió óta – erősítette meg a Der Spiegel értesülését Boris Pistorius német védelmi miniszter és Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szombaton.

A német védelmi tárca vezetője megjegyezte: Berlin a legújabb fegyvercsomaggal azt akarja jelezni, hogy Németország "komolyan támogatja" Ukrajnát. Németország minden segítséget megad, ameddig csak kell - tette hozzá.

A csomag 20 Marder gyalogsági harcjárművet, 30 Leopard 1 harckocsit, 15 Gepard légvédelmi páncélos járművet, 200 felderítő drónt, négy Iris-T légvédelmi rendszert, továbbá lőszert, tüzérségi lőszert és több mint 200 páncélozott harci és logisztikai járművet tartalmaz. A szállítás "a következő hetekben és hónapokban" történik. Az új segélycsomagot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi aacheni Nagy Károly-díjjal való kitüntetése előtt jelentették be."

 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 518
12 817
113
The British magazine Spectator discusses why the economic war against Russia failed.

The publication writes that the confrontation with the Russian Federation is not only on the military, but also on the economic front, and "few people in the West realize how bad things are in this aspect of the war."

One reason is "while the West was interested in economic warfare, the rest of the world didn't want it."

Russia quickly increased exports to China and India, which preferred to buy oil at a discount than resist an invasion of Ukraine.

Europe also continues to trade with Russia through third countries.

“German car imports to Kazakhstan, for example, grew by 507% between 2021 and 2022, and to Armenia by 761%. Exports of chemical products to Armenia increased by 110 percent, and to Kazakhstan by 129 percent. Sales of electric and computer equipment to Armenia grew by 343%," the report says.

Calculations for the collapse of the Russian economy did not come true either.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 071
83 368
113
Orosz részről a téli, tavaszi időszak egyik fontos újítása: az átállás a hagyományos gépesített lövész taktikáról az új úgymond rohamosztály, rohamszakasz taktikára.
Mi volt a reform célja? Miért szűntek meg a zászlóalj harccsoportok? Melyek az új harcászat főbb jellemzői? Hogyan épülnek fel ezek az új roham alegységek? Hogyan alkalmazzák azokat erdővel fedett területen, nyílt terepen, avagy városban? Mennyire jó, és mennyire elterjedt ez az újítás?
Ezekre a kérdésekre próbálok ebben a videóban választ adni.
Nagyon jó anyag! Nem csoda, hogy jelenleg alig mozdul a front. Totálisan új, nehéz taktikákról van szó. Nem erre lettek kiképezve, meg kell tanulni, nem könnyű ezt megtanulni, főleg nem a nemrég sorozottaknak.

Más.
Mit találhattak el a ruszkik ami ekkorát robbant?
Itt egy lehetőség? :)
"Ott robbantak fel a szegényített urániumot tartalmazó lövedékek! Szóval, disznóarcú, boldog új Csernobilt! Vegyetek dózismérőt és jódtablettát! Igen! A jó hír az, hogy a földetek valószínűleg már nem érdekli a multinacionális cégeket! Szóval, viszlát fegyverek! Viszlát pénz! Pigscot a komposztba."
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
521
1 741
93
Nagyon jó anyag! Nem csoda, hogy jelenleg alig mozdul a front. Totálisan új, nehéz taktikákról van szó. Nem erre lettek kiképezve, meg kell tanulni, nem könnyű ezt megtanulni, főleg nem a nemrég sorozottaknak.

Más.
Mit találhattak el a ruszkik ami ekkorát robbant?
Itt egy lehetőség? :)
"Ott robbantak fel a szegényített urániumot tartalmazó lövedékek! Szóval, disznóarcú, boldog új Csernobilt! Vegyetek dózismérőt és jódtablettát! Igen! A jó hír az, hogy a földetek valószínűleg már nem érdekli a multinacionális cégeket! Szóval, viszlát fegyverek! Viszlát pénz! Pigscot a komposztba."
Milyen összefüggés van a robbanás nagysága és a szegényített urántartalmú lövedékek között?

Tudtommal a lövedék keménységét növeli a szegényített uránérc, semmi köze nincs a robbanóanyag tartalomhoz, vagyis elég meredek következtetés hogy azért durrant ilyen nagyot mert ott az urán (De nyugodtan mondja bárki ha nem így van). Az megint jó kérdés hogy ha eldurranna egy ilyen pakk (14 harckocsihoz való teljes lőszerkészlet pl. - már ha egy helyen tartanák mindegyiket) akkor az milyen környezetkárosítást okozna.

Szóval azon kívül hogy mint lehetőség ez Neked tetszik, igazából semmi nem utal erre szerintem.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 485
24 115
113
Milyen összefüggés van a robbanás nagysága és a szegényített urántartalmú lövedékek között?

Tudtommal a lövedék keménységét növeli a szegényített uránérc, semmi köze nincs a robbanóanyag tartalomhoz, vagyis elég meredek következtetés hogy azért durrant ilyen nagyot mert ott az urán (De nyugodtan mondja bárki ha nem így van). Az megint jó kérdés hogy ha eldurranna egy ilyen pakk (14 harckocsihoz való teljes lőszerkészlet pl. - már ha egy helyen tartanák mindegyiket) akkor az milyen környezetkárosítást okozna.

Szóval azon kívül hogy mint lehetőség ez Neked tetszik, igazából semmi nem utal erre szerintem.
A lényeg az, hogy az őrök is atomokra estek nem csak az amit ott tároltak.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Milyen összefüggés van a robbanás nagysága és a szegényített urántartalmú lövedékek között?

Tudtommal a lövedék keménységét növeli a szegényített uránérc, semmi köze nincs a robbanóanyag tartalomhoz, vagyis elég meredek következtetés hogy azért durrant ilyen nagyot mert ott az urán (De nyugodtan mondja bárki ha nem így van). Az megint jó kérdés hogy ha eldurranna egy ilyen pakk (14 harckocsihoz való teljes lőszerkészlet pl. - már ha egy helyen tartanák mindegyiket) akkor az milyen környezetkárosítást okozna.

Szóval azon kívül hogy mint lehetőség ez Neked tetszik, igazából semmi nem utal erre szerintem.
Lehet a robbanás nagyságához nincs köze de máshoz nagyon is van !

 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 375
10 884
113
"A csapások célja egyértelmű: az ukrán fegyveres erők támadó képességének minél nagyobb mértékű gyengítése."

Azért ez egy szép mondat a ruszkiktól a 3 naposra tervezett "különleges művelet" 15. hónapjában!
Sokan nem hitték volna el tavaly februárban, hogy még a következő évi győzelem-napi parádé után is az ukránok támadó képességét kell valahogy gyengíteniük...

Gondolom szerkesztés közben valahogy lemaradt/küldés közben törlődött a folytatása a hozzászólásodnak:

...ahogy azt sem hitte volna senki, hogy a NATO, meg az Európai Unió (utőbbinak jellegénél fogva semmi keresnivalója sincs egy fegyveres konfliktusban, maximum a békére törekvés) fegyverekkel, lőszerrel, felderítéssel, parancsnoki láncolattal, civil politikusokkal propagandával, a világ minden táján felhajtott, felvásárolt további fegyverekkel teljesen beleáll (mínusz saját emblematikus harckocsik és repülőgépek) egy olyan konfliktusba, ami:
  • nélküle nem jött volna létre
  • a határain túl van
  • a nyelvi, népi rokonságán túl van
  • egyáltalán: semmi köze az egészhez.

Így már érthetőbb, hogy három nap, három hét vagy három hónap után még miért van folyamatban az oroszok részéről az ukránok támadó képességének a gyengítése.

Szívesen.

...
Tippek a "Mit kellene tenni?" témakörhöz:
...
Érdekes a második pont nekem is eszembe jutott valamelyik este fürdés közben (ez fontos információ volt részemről, hiszen ahogy az egyik klasszikus mondta: Én három hetente megfürdök; ha kell, ha nem).

Csak én Mindig van Lejjebb asszonyságot láttam magam előtt a terepbe olvadó, 20 évvel ezelőtti Múcsony-Albert-telepi búcsú kompatibilis kosztümjében a bokrosban kóricálni...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 935
65 929
113
Nagyon jó anyag! Nem csoda, hogy jelenleg alig mozdul a front. Totálisan új, nehéz taktikákról van szó. Nem erre lettek kiképezve, meg kell tanulni, nem könnyű ezt megtanulni, főleg nem a nemrég sorozottaknak.

Más.
Mit találhattak el a ruszkik ami ekkorát robbant?
Itt egy lehetőség? :)
"Ott robbantak fel a szegényített urániumot tartalmazó lövedékek! Szóval, disznóarcú, boldog új Csernobilt! Vegyetek dózismérőt és jódtablettát! Igen! A jó hír az, hogy a földetek valószínűleg már nem érdekli a multinacionális cégeket! Szóval, viszlát fegyverek! Viszlát pénz! Pigscot a komposztba."
Azert az eleg hamar kiderulne.
Vagy nem.
De en nem bannam ha igaz lenne!

Zseller az OUN hivatalosan naci, masodik vh-s szervezet cimerevel a pulcsijan pacsizott a papaval.
Kiderult meg a Geranokat sem tudjak leloni, pedig mindig mindent lelonek. 75 raketabol 120-at.

Mit kerestek a sapkajaban, atombombat?
Tenkjuverimaccs pidarasz. :D

A brit sajto elegedett a 6 sebesult es egy elegett gyerekkel. Lassan tenyleg Nato kompatibilis lesz ez az ukran sereg.
Terkep Bahmut eszak.

A Kína elleni összehangolt fellépésről tárgyalnak a G7 pénzügyi vezetői​



Meloni szeretne ha az ukranok EU tagok lennenek.