Ezt amugy leragtuk mar sokszor, de akkor meg1x: a kerekes IFV elonye, hogy konnyebbre, ezaltal uszokepesre (ad absurdum: Milleniummal szallithatora is!) konfigolhato, valamint olcsobb, normalisabb utakon meg joval gyorsabb is lehet.
Azzal azért legyél tisztában, hogy egy akkora torony, mint ami a Lynxen van, gyakorlatilag lehetetlen feladat elé állítja a mérnököket.
A lengyeleknek emiatt kellett kifejleszteni a saját ZSSW-30-as RC tornyot, mert a Hitfist-tel így is nagyon határon billegtek a Rosomakkal. És azon még nem volt ATGM. Ha azt is beleteszel (minimum 2 kell egy ilyen IFV toronyba) akkor az akkora növekményt jelent, hogy túl nehéz lesz.
Voltak olyan pletykák, hogy a RM is küzd, mint néger a jégen az ausztrál Boxerrel. Egyszerűen nem ideális a kerekes platformra az emberes nagy kaliberű torony. Az ember miatt túl nagy védelmet igényel, ráadásul ergonómiai okokból nagy felületen is.
Persze, teljesen logikus, hogy a mar rendszeresitett Mausert tegyuk erre is.
Ahogy írta
@Pogány , a 30x113 egy jelentősen csökkentett energiájú fegyver, ugyanakkor bizonyos kompromisszumokkal mindazt tudja, amit már fentebb leírtam.
Nem latom ertelmet egy negyedik fegyverplatformnak is, szerintem ertelmetlen. Ha ugyanazt a Mausert beleteszed egy nyitott toronyba, esetleg, de ahhoz azert draga jatekszer az... APCnek szerintem eleg a .50 cal, harcolni meg legyen rendes, standard IFV tornya.
Ha köztes IFV/APC feladatkört szervezed a kerekes platformnak, akkor csak 3 fegyverplatformra lesz szükség.
Lynx - Mauser 30x173mm Lance toronyban (170+db)
IFV/APC kerekes (direkt nem írtam kerékképletet) - 30x113mm RS6 RC toronyban (5-600db)
4x4 kerekes - .50-es vagy 40mm AGW RC toronyban (lehet ez akár RM Natter vagy a fentebb említett Kongsberg torony kisebb RS4-es verziója) (500-600db)
Itt már - a számokból láthatóan - természetesen egy emelt létszámú Honvédséggel számoltam. Hja és azért írtam a alternatívát a 4x4-re, mert nem vagyok benne biztos, hogy ezek a SARP tornyok lesznek mindenképpen a 4x4-es járműveken. Ugye a Natter toronynak itthonra volt tervezve a gyártása.