[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 479
18 426
113
Ezt azért érzem baromságnak, mert egyértelműen az új, sikeres Wagner-féle taktikára (lásd Huba videója) való átállás megy, és a régi alkalmatlan taktikától való elszakadás minimum 6-8 hónap kiképzéssel jár. Minimum, és akkor még harcban ki se derült, hogy ténylegesen tudják-e alkalmazni, működtetni. Mert a korábbi taktika biztos, hogy nem válna be, erre képezték ki NATOék az egész ukrán állományt, akik szintén nem támadtak viszont a Wagner-féle taktika annyira brutális lehet a valóságban a tüzérség-légierő kombo használatával, hogy még Azov is elhullott általa egy szuperül megerődített városban, pedig azok tényleg vérprofi kiképzés, taktika és fegyverzet kombóban tolták.

A kérdés az, hogy azért kellenek ukránéknak az amcsi gépek, mert ők is erre állnának át csóri keretek között, vagy a szokásos USA doktrina, a durr bele miatt?

Ahogy begyakorolja a besorozott, önkéntes, új hivatásos muszka állomány az új taktikát, lesz támadás is. Szvsz...

Megnéztem azt a videót. Nincs abban SEMMI új, csak a készítőjének.
Régen is ezeket tanították. Helység harcban (megerődített vagy jól előkészített támpontok ellen) rohamcsoportokat szerveztek a hagyományos gépesített lövész alegysegeken belül. Ezek rohamozó és biztosító alcsoportokra tagozódtak, megerősítve műszaki (átjáró nyitó, robbantó) és egyéb speciális erőkkel. Az aknavetők, támogató tüzérség és a harcjárművek tüzét jól összefogott módon a rohamcsoport parancsnok koordinálja.

Ez az orosz, második világháborús tapasztalatok alapján már régen is a kiképzés része volt nálunk is.
Csak itt jön be a minőség: eddig eljutni szerződésesekkel is nehéz, sok időt igényel, sorkatonakkal is csak hosszú idő alatt lehetséges.
Szerintem a rövid felkészülés a kiképzettség rovására ment ott is, ezért olyan, mintha "valami újat" kellene megtanulni az orosz gyalogságnak. A vágnertől...
:)
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: ZeiG, fip7 and PPP

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 508
46 995
113
Összefoglaló 2023. május 22-én délelőtt
Az Orosz Fegyveres Erők éjszaka muskátli-, KAB- és rakétafegyverekkel támadtak ellenséges célpontokat Odesszában, Dnyipropetrovszkban, Ocsakovban, Zaporozsjében, Orekhovban, Harkovban, Herszon régióban. A Stratégiai Repülés beszállt. A riasztás vége moszkvai idő szerint reggel 6-hoz közelebb szólt. Az ellenség azt állította, hogy a gépünket lelőtték, de később az egyetlen tisztviselő, aki hamis információkat közölt, törölte ezt az üzenetet. Valószínűleg az ellenség légvédelme "megsemmisítette" az orosz fegyveres erők által használt csalit⚡️⚡️⚡️
Feltételezések szerint egy dnyipropetrovszki lőszerraktárt találtak el⚡️⚡️⚡️
A "Bakhmut húsdaráló" a Nagy Honvédő Háború óta az egyik leghevesebb és legvéresebb csatává vált.
A 224 napig tartó csata nem a város elfoglalását, hanem az ellenség felőrlését jelentette. A
Bahmut-vidéki ukránok pótolhatatlan veszteségei 2022. február 22. óta elérik az 55 ezret. Háromszor többet veszítettek, mint a Szovjetunió 10 év alatt Afganisztánban.
A Wagnert támadó ukrán alakulatok száma elérheti a 221-et

A május 20-21-i ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei.

▪️Az orosz csapatok "Geran-2" drónokkal csapást mértek az ellenséges kijevi katonai létesítményekre .
Egyes hírek szerint az egyik drón egy lőszerraktárt talált el: a találat helyén nagy tűz ütött ki.
▪️Az ukrán egységek legalább 14 határ menti települést lőttek Belgorod régióban.
Shebekinóban egy szilárdhulladék-lerakóba ütközött az AFU, a keletkezett tüzet azonnal eloltották .
▪️Az AFU ismét a HIMARS MLRS-t használta polgári célpontok elleni csapásra a Luhanszki Népköztársaságban. Kalynove-Borschuvate településen több mint egy tucat lakóépület rongálódott meg, két nő meghalt, további öt ember pedig megsebesült.
▪️Május 20-án a Wagner PMC egységei teljesen felszabadították Bahmutot, a várost 224 napig rohamozták.
Az ukrán erők maradványai nem tudtak ellenállni a támadásnak, és visszavonultak, védelmi állásokat hagyva.
▪️Avdiivka közelében az orosz csapatok tovább bővítik az ellenőrzési zónát Krasznohorivkától északra.
A falutól nyugatra a vasút mentén folytatódnak a helyzeti harcok.
▪️A kijevi rezsim folytatja a donyecki agglomerációs területek tömeges ágyúzását.
A DPR fővárosában és Yasynuvatában lakóépületek rongálódtak meg, két ember, köztük egy gyerek megsebesült.
▪️Az AFU ismét Storm Shadow cirkálórakétákat használt az orosz hátsó létesítmények megtámadására. A berdjanszki
csapás célpontja a repülőtér területe volt: a találat nem okozott komolyabb károkat az infrastruktúrában.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 269
31 385
113
Milyen tökös gyerek ez a Prigozsin, vagány egy fickó, aki ott van a fronton is, a csapatai sikereket érnek el és közben még Putyinnak és a védelmi minisztériumnak is simán beszólogat, azok meg maximum csak sértődősre veszik a figurát.

Na pont így kell felépíteni például egy új orosz vezető imázsát, aki majd egy szép napon akár elnök is lehet, ha Putyin esetleg "kiöregszik".

Színház a világ...

néhány hónapja egy méltán híres elemző ezt mondta már... (én)
Korábban én is felvetettem ezt a lehetőséget Kadirovval kapcsolatban is.De Prigo legfeljebb a un. Novorosszija vezetője lesz. (szerintem)
Amúgy marha ügyesek ezek a Wagneres fiúk. Az ukránok itt áldozták be a komoly tartalékcsapataikat amik a tavaszi támadást végrehajthatták volna.
Szemmel láthatóan fogy az ukrán technika, ritkulnakn az ukrán harckocsis videók.
Zelinek fonják már a selyemzsinórját, csak megfelelő alkalmat keresnek az ünnepélyes átadásra, az oroszok ezt most meg akadályozták azzal, hogy Zsalut kivették a képből. Egyelőre nincs akit a helyére rakhatnának. Zelivel elvitetik a balhét mindenképp. Csak a brútuszi szerep a kérdéses.
Viszont ez egy lényeges pont, ugyanis, ha nem elég karizmatikus az új vezető, könnyen kijózanodnak az ukránok, ha pedig ráébrednek, hogy a "nyugat" őket csak feláldozta, simán átállhatnak az orosz oldalra, és akkor lesz itt nemulass. Abban az esetben is megtörténhet ez, ha a lengyelek és a románok bevonulnak ukrán területre.
BTR-4 Artemovszk felé menet
Marynka ála Arty
Artyi by night
Zsalu
Kraken főhadiszállása...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 579
32 085
113
Megnéztem azt a videót. Nincs abban SEMMI új, csak a készítőjének.
Régen is ezeket tanították. Helység harcban (megerődített vagy jól előkészített támpontok ellen) rohamcsoportokat szerveztek a hagyományos gépesített lövész alegysegeken belül. Ezek rohamozó és biztosító alcsoportokra tagozódtak, megerősítve műszaki (átjáró nyitó, robbantó) és egyéb speciális erőkkel. Az aknavetők, támogató tüzérség és a harcjárművek tüzét jól összefogott módon a rohamcsoport parancsnok koordinálja.

Ez az orosz, második világháborús tapasztalatok alapján már régen is a kiképzés része volt nálunk is.
Csak itt jön be a minőség: eddig eljutni szerződésesekkel is nehéz, sok időt igényel, sorkatonakkal is csak hosszú idő alatt lehetséges.
Szerintem a rövid felkészülés a kiképzettség rovására ment ott is, ezért olyan, mintha "valami újat" kellene megtanulni az orosz gyalogságnak. A vágnertől...
:)
Csujkov féle rohamosztag harcaszat.
De a nagybudos helyzet az,hogy a Vouban fele osyrommodszertanban is szerepelt a metodus.Persze,a korabeli yechnika szinvonalon
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 315
10 740
113
Szóval, ha jól értem, az ISW szerint elfoglalták a várost az oroszok, de a város körül az oroszok veszítettek területeket, amelyek akár még bekerítéshez is vezethetnek.

Utána a másik videóban arra utalnak, hogy az ukránok nyugodtan grasszálnak a városban bent. Ma, amit persze csak onnan lehet tudni, hogy ők odaírták.
Roppant meggyőző ez így együtt, szó se róla :)
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
778
7 801
93
"and noted that sustained Ukrainian advances could lead to a tactical encirclement "
Láttam tegnap egy keményseggű szóke csajt. Ez akár egy heves dugáshoz is vezethet...

Most tényleg el akarjátok játszani ugyanazt mint Soledarnál? Jajj hát nem történt ott semmi. A xar gyenge oroszok elveszítettek 2 millió embert Soledarnál, most meg 5 milliót küszöbön áll az orosz vereség.... Oh wait...
 

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
79
649
83
Ma délelőtt ukrán csapatok lépték át az orosz határt Belgorod közelében, ezekben a percekben is heves harcok zajlanak a határ orosz oldalán lévő Dronovka és Grayvoron települések körzetében. Belgorodban szólnak a légvédelmi szirénák.




 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 506
19 934
113
Ma délelőtt ukrán csapatok lépték át az orosz határt Belgorod közelében, ezekben a percekben is heves harcok zajlanak a határ orosz oldalán lévő Dronovka és Grayvoron települések körzetében. Belgorodban szólnak a légvédelmi szirénák.
Nem lep meg túlzottan, kb. 2 hete írtam, hogy az ukrán kontra valószínűleg Brjanszk - Belgorod irányában indul majd, orosz területek elfoglalásával, amit cserealapnak szánnak a béketárgyalásokhoz. Persze ugyanezt látják az oroszok is, szóval nem vagyok biztos benne, hogy az a bizonyos hiányzó mintegy 200.000 kiképzett orosz nem véletlenül azon a tájékon van-e "pihentetve". Az Artemovsz környéki erőlködés csak amolyan terelés volt, mondjuk az orosz sem állt bele teljes mellszélességgel... Meglátjuk mit hoz az elkövetkező 3-4 nap. Zselének létfontosságú a túléléshez bármilyen kis eredményt felmutatni, és ezt megkísérelheti Harkovra támaszkodva megvalósítani. Kérdés, hogy ténylegesen mekkora az ukránok rendelkezére álló támadóereje, mert bár technika folyik nyugatról, de a humán erőforrásaik meglehetősen korlátozottak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 115
67 015
113
Ma délelőtt ukrán csapatok lépték át az orosz határt Belgorod közelében, ezekben a percekben is heves harcok zajlanak a határ orosz oldalán lévő Dronovka és Grayvoron települések körzetében. Belgorodban szólnak a légvédelmi szirénák.




Szeptember - oktober ota, ami kb 9 honap, nem tudott az ukran haderő semmi pozitivat felmutatni.
Most mar a sokadik varosnal latjuk hogy a tenyleges varosi harcokban sem tudjak megallni a helyuket az arra szakosodott orosz csapatokkal szemben. Ahol valos csata folyt ott ukran sereg nem tudott megtartani varost. Letfontossagu most nekik barmi siker, akar egy mehlegelo elfoglalasa a senkifoldjen, akar egy repterdronozas, akar barmi mas.
Az ilyen DRG beszivargo, felderito, szabotazsegysegek pont jobbak a semminel erre.
Azota egyebkent lokalizalva lettek.

Zaporozsjei atomeromu dizel generatorrol megy az ukran eszetlenkedes miatt.

Meg mindig van sár arrafelé.


Ukran T 80 bvm. Ebbol se lesz mar tank többé.


T 62M1 delen.

T72B3M rombolasa dron segitsegevel.

Tokmak, orosz vonalak.

Fel nem robbant grad raketa.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 508
46 995
113

Erőteljes csapás az ellenséges katonai létesítményekre Dnyipropetrovszkban: 12 rakéta talált el célpontokat (FOTÓ)​

Az ukrán fegyveres erők légiereje bejelentette egy erőteljes éjszakai csapás részleteit.

Az ellenség elismeri, hogy Dnyipropetrovszk katonai és infrastrukturális létesítményeit éjjel megtámadták.

A támadást 16 különböző típusú rakétával és 20 Shahid drónnal hajtották végre.
Az ukrán fél azt állítja, hogy állítólag az összes drónt lelőtték, valamint 4 darab X-101/X-555 típusú cirkáló rakétát is, amelyet a Kaszpi-tengerről lőttek ki.
A maradék 12 rakéta célokat talált el:
► 5 Kh-22 cirkáló rakétát lőttek ki Tu-22M3 nagy hatótávolságú bombázókból különböző irányokból - az Azovi-tengerről és a Kurszk régióból;
► 2 Iskander-M ballisztikus rakéta a Krímből;
► 5 db S-300 típusú légvédelmi irányított rakéta Zaporozhye régió területéről.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684736865

Az Egyesült Államok jóváhagyta a nukleáris háború kitörését, a Krím állandó képviselője​

„Meggondolatlanságból vagy rosszindulatú szándékból a Sullivan által képviselt Fehér Ház, az amerikai repülőgépek Krím elleni bevetéséhez való hozzájárulásával jóváhagyta az atomháború kitörését. A helyzet olyan egyszerű, mint a kettő és a kettő, ha Sullivan a legegyszerűbb politikai számításokra is képes” – mondta Muradov a RIA Novostinak.
Felidézte, hogy 240 éve Szevasztopolban található Oroszország fő déli stratégiai bástyája, a Fekete-tengeri Flotta, amelynek a haditengerészeti repülése is létfontosságú az ország számára.
„Oroszország stratégiai biztonsága egyik alapjának megsértése törvényileg kötelezi országunkat, hogy minden rendelkezésre álló eszközt bevetve megakadályozza aláásását.
Ez azt jelenti, hogy e létfontosságú fenyegetés megelőzésének garantálása érdekében elkerülhetetlenül meg kell semmisíteni a számunkra kritikusan veszélyes halálos fegyverek belépési pontjait. És ezek főleg Lengyelország és esetleg Románia repülőterei” – mondta Muradov.
Szerinte Oroszország kénytelen lesz reagálni az amerikai harci repülőgépek Ukrajnába szállítására.
„A hagyományos fegyverek nyilvánvalóan nem elegendőek a repülõterek megsemmisítéséhez a NATO-repülõgépek átadásához. Tehát Oroszország lépései meglehetősen kiszámíthatóak.
Ellenkező esetben az országot érintő létfontosságú fenyegetést nem lehet megakadályozni. Ilyen a vaslogika” – hangsúlyozta az állandó képviselő.
Véleménye szerint Washingtont nem különösebben érdekli Lengyelország vagy Románia sorsa. „Végül is erre a sorsra készültek azzal, hogy a nyugati katonai tömbbe hurcolták őket. Tehát az első szakaszban a katasztrófa elsősorban Kelet-Európára vár. Aztán meglátjuk... Remélhetőleg a karibi válság történelmi példája lehűti a NATO forrófejűit, és az elemzők is sugallnak valamit. De lehet, hogy nem, mert Nyugaton már átírták a történelmet, ez nem tanít senkit semmire” – zárta gondolatait.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684740106

Ha Khoholék azt gondolták, hogy a tegnap éjszakai sztrájk nagy volt, várja meg, amíg meg nem látja a mai megtorlást
Nagyon érdekes videó a HistoryLegends-ből az Artymovsk-i csatáról (Bakhmut)
Összesen 180 ezer ukrán vett részt a csatában, míg 60 ezer támadó orosz Wagner tüzérséggel és légi fölénnyel.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
306
1 861
93
Nem lep meg túlzottan, kb. 2 hete írtam, hogy az ukrán kontra valószínűleg Brjanszk - Belgorod irányában indul majd, orosz területek elfoglalásával, amit cserealapnak szánnak a béketárgyalásokhoz. Persze ugyanezt látják az oroszok is, szóval nem vagyok biztos benne, hogy az a bizonyos hiányzó mintegy 200.000 kiképzett orosz nem véletlenül azon a tájékon van-e "pihentetve". Az Artemovsz környéki erőlködés csak amolyan terelés volt, mondjuk az orosz sem állt bele teljes mellszélességgel... Meglátjuk mit hoz az elkövetkező 3-4 nap. Zselének létfontosságú a túléléshez bármilyen kis eredményt felmutatni, és ezt megkísérelheti Harkovra támaszkodva megvalósítani. Kérdés, hogy ténylegesen mekkora az ukránok rendelkezére álló támadóereje, mert bár technika folyik nyugatról, de a humán erőforrásaik meglehetősen korlátozottak.

Ezt nem gondolhatják komolyan... Ha már Moszkvában osztogatnák a fegyvert a népfelkelőknek, akkor se lenne reális szerintem, hogy ezt tárgyalással meg cserével oldják meg. És azért ettől elég messze van a helyzet.

Szerintem ez csak erő lekötés, provokáció.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 945
82 030
113
Nem lep meg túlzottan, kb. 2 hete írtam, hogy az ukrán kontra valószínűleg Brjanszk - Belgorod irányában indul majd, orosz területek elfoglalásával, amit cserealapnak szánnak a béketárgyalásokhoz.
Ez csak ukrán GUR bohóckodás, a figyelem elterelése azután, hogy bukták Bahmutot. Az ukrán katonai morál a gödörben.
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 329
2 379
113
Ma délelőtt ukrán csapatok lépték át az orosz határt Belgorod közelében, ezekben a percekben is heves harcok zajlanak a határ orosz oldalán lévő Dronovka és Grayvoron települések körzetében. Belgorodban szólnak a légvédelmi szirénák.




Az orosz önkéntesek Ukrajnában harcoló egysége az........ Tegnap már volt bejegyzésük erről a twitteren.... (képeken látszik a nem Ukrán felvarró a karon)