[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 360
113
Mondjuk úgy, hogy erősen szkeptikus vagyok ezekben a számokban. (A képpel nyilván illusztrálni akarta a mondanivalót a posztoló csak jobb lett volna ha legalábba típust eltalálja)

Biztos vagyok benne, hogy felpörgettèk a gyártást de ezt sokalllom.

Ettől függetlenül bármi is igaz lehet meg az ellenkezője is.
Nem volt időm részletezni, de a havi 3-ban benne a modernizált T-72B3M verziók is a T-90M mellett. Havi 90, évi 1100 a kapacitás amit ki tudna hozni az UVZ. Ez nem jelenti azt, hogy jelen időben ez így müködik(gyártás mennyisége) Hozzáteszem, hogy a nyugati tudósok szerint az UVZ havi 20 tankot tud gyártani(ők nem számolják bele a modernizáltakat)

Más

Sz-350 "Vityaz" a háborúban.
„A Vityaz légvédelmi rakétarendszer az SVO zónában a világon először harci körülmények között teljesen automatikusan, üzemeltető részvétele nélkül hajtott végre ukrán légi célpontok észlelését, követését és megsemmisítését.
„Az automata üzemmód azon az elven valósult meg, hogy a kialakuló légiharc-helyzet keretein belül a komplex mesterséges intelligencia elemeinek döntéseit az ember nem törli, vagyis egyszerűen nem avatkozott be a működésbe. a komplexumból, ezzel megerősítve a gép által kiválasztott műveleti algoritmust"

images
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
@Kim Philby :
Ez a terrorista gyorstalpaló aztán tényleg hiányzik még...
Igen, ezt nem értem én sem, Ukrajna a Szovjetunió második legnagyobb örököse, ezek ugyan azt tudták mint az oroszok. Ott is van egy rakat atom és rakéta technológiában legalább a 90'-es évekig élen járó iskolákban tanult fizikus, mérnök, katona! Nem ugyan az a szint, mint ha Eritrea jutna hirtelen egy - több nukleáris fegyverhez, hello! Ráadásul kb. eddig úgy tűnik, hogy nyugatról szépen lassan de biztosan MINDEN segítséget megkaptak, igaz csepegtetve, fokozatosan, lépésről lépésre, de akkor is, MINDENT. Néha olyan érzésem van már, hogy a nyugat - legalább is a vezető hatalma az atlanti térségnek - annyira nem is lenne feltétlenül szomorú, itt K-Kelet EU-ban egy kurva nagy világégés miatt...

Pont olyanok viselkedésre, természetre is mint az oroszok, vadak, elszántak, kemények, EU mércével nézve pláne fanatikusnak mondhatóak, én tartok tőle hogy mint egy sarokba szorított patkány, gondolkodás nélkül belemehetnek bármilyen külső szemmel nézve értelmetlen eszkalációba is, mert elismerni a vereséget/tárgyalni úgy látszik nem hajlandóak, járjon közbe ezért Erdogan, a kínaiak, vagy akár a Pápa! Hajtják a hülyeséget, hogy még a Krímet is vissza, ez konkrétan totál esélytelen.

Marhára remélem hogy nem jutnak SOHA atomfegyverhez, s az oroszok sem hiszik ezt róluk hogy kaptak/hozzájuk telepítene az USA, mert ott nekünk hamar le fog főni a kávé itt ebben a térségben biztosan, és akkor még nézegetni sem kell majd a háttérsugárzás számokat, mert kurvára egyértelmű lesz hogy mi az ábra!
Amennyire én tudom nem a tudás az érdekes, hanem az hogy nagyon pontos időzítésekkel kell dolgozni egy atomtöltetnél. Olyan pontos rendszert azért még a know how birtokában is nehéz összerakni, mivel az ilyen pontos idozito/vezérlőchipeket nem kapsz a sarki boltban. Külső segítséggel menne az biztos.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 896
12 482
113
A szabotőrök álmos útja megrázta Oroszországot. A sólymok csecsen forgatókönyvre gyanakszanak


Ezek a hulyek ugy irjak a mainstream mediaban hogy oroszok tamadjak Oroszorszagot a hulye nep meg mint kacsa a nokedlit.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
911
10 353
93
Vélemémyem szerint finoman szólva van ebben némi pontatlanság hogy nem jelent előrelépést a régi szovjet eredetű Ukrán gépekhez képest.Ukrán mig 29,Su 27-el összehasonlítva hatalmas előny hogy 1 időben 4 vagy 6 célpontra indíthat amraamot(fejből most erre nem emlékszem most fejből)amivel akár alkalmas lehet új "nyugati"légvédelmi komplexumokkal együttműködve cirkáló rakéta, drón "vadászatra".R27 legfőbb hátránya a félaktív vezérlés 1 időben1 célpont ráadásul folyamatosan a célpont felé kell repülni rakéta becsapódásáig.Amraamnak csak pályakorrekciós jeleleket kell küldeni az indító gépnek amíg a saját radarja be nem fogja a "célpontot"aminek vagy nem vagy csak akkor jelez a besugárzás jelzője ha már befogta az amraam aktív radarja.Csapásmérőkén meg szerintem nem kell részletezni mennyivel hatékonyabb mint egy "buta"bombákat hordozó Su24 vagy a mélyrepülesben nir-eket "eregető"Su 25-ösök.HARM alkalmazása meg jóval hatékonyabb lehet ha kapnam HTS-pod ot mint ha csak "vaktában"eregetik el őket a légvédelmi komplexumok feltételezett irányába.Abban eggyetértek hogy a modernebb Orosz Su35,korszerűsített mig31-esekkel szemben hátrányban van és egy s300V-s400 komplexummal védett területnek is "öngyilkosság"neki küldeni őket.Mellékesen a Brjanszk-is "eset"óta (2 mi-8,Su35-su34 lelövés) az Orosz harcászati légierő gépei sincsennek "biztonságba"még a frontvonal mögött 50 km-re se.Mellékesen ott van még az Ukránok "mögött"nem elhanyagolható Nato felderítesi adatok.Elnézést ha nem lettem volna túl szakmai de véleményem szerint finoman szólva hatalmas ugrást jelentenek ezek a 90-es évek 2000-es évek elején korszerűsített gépek a régi szovjet eredetű gépeikhez képest amik már a 90-es évek közepére is sok szempontból elavultak.De azzal természetesen egyetértek hogy Kelet Ukrajna felett nem fognak legifölényt biztosítani az Ukránoknak.
Egyelőre F-16 merült fel, aminek komolyságát árnyalja hogy olyan ország állt a program élére akinek pont nincs. De az Amraam hozzá még meg sem lett említve. Tudom a nasams miatt nem ismeretlen odaát, de ha Nato lennék akkor azt is csak oda engedném telepíteni ahonnan nem pottyanhat orosz kézbe - tehát hátországot védeni. Hogy van-e ilyen megkötés a fene tudja. Én nem bíznám az ukránokra a légi indítású c-7-et, ami elég alapkő lett az úgynevezett védelmi szövetségben. Ha pl. régi sidewindereket kapnak, plusz semmi stand-off fegyvert, akkor kb. semmivel nem lesznek előrébb, mert a fejlettebb számítógéppel ugyan pontosan lehet butabombázni de az a légvédelemtől nem véd. Majd meglátjuk mi lesz a csomagban (és főleg mikor). De továbbra is a képzett pilóta a szűkebb keresztmetszet, nem a gép.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
318
1 579
93
@Kim Philby :
Ez a terrorista gyorstalpaló aztán tényleg hiányzik még...

Amennyire én tudom nem a tudás az érdekes, hanem az hogy nagyon pontos időzítésekkel kell dolgozni egy atomtöltetnél. Olyan pontos rendszert azért még a know how birtokában is nehéz összerakni, mivel az ilyen pontos idozito/vezérlőchipeket nem kapsz a sarki boltban. Külső segítséggel menne az biztos.
Idézet egy fórumról, az úriember valószínűleg látott olyan eszközt, ami a töltet élesítéséhez kell. Ezek gyakorlatilag analóg számítógépek.
(Ha valakit érdekel, a lényeget a Google fordító áthozza, ennél többet pedig valamiért nem találni a dologról...)

"В вооруженных силах (в РТБ и ПРТБ) для проверки ядерных боеприпасов в полевых условиях используется специальная стендовая аппаратура в составе соответствующих машин). До ТАКТ-51 и ТАКТ-52 (применяемого ныне), построенных на базе соответствующих ЭВМ, был широко известный (в узких кругах
;)
) ТСЦР-25, сконструированный исключительно на релейных элементах. Именно этим "устройством" оснащались все машины - сборочные залы в 70-х и 80-х годах всех частей ядерно-технического обеспечения - в ВВС, флоте, и ПВО это были машины на шасси Уралов (НГ-2А51, НГ-21А51, НГ-2А14, НГ-21А14, НГ-2А31 и пр.) на ЗиЛ-131 - НГ6А (в ВВС), а в сухопутных войсках - комплекты Целина и Степь на ЗиЛ-131."
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 206
113
Egyelőre F-16 merült fel, aminek komolyságát árnyalja hogy olyan ország állt a program élére akinek pont nincs. De az Amraam hozzá még meg sem lett említve. Tudom a nasams miatt nem ismeretlen odaát, de ha Nato lennék akkor azt is csak oda engedném telepíteni ahonnan nem pottyanhat orosz kézbe - tehát hátországot védeni. Hogy van-e ilyen megkötés a fene tudja. Én nem bíznám az ukránokra a légi indítású c-7-et, ami elég alapkő lett az úgynevezett védelmi szövetségben. Ha pl. régi sidewindereket kapnak, plusz semmi stand-off fegyvert, akkor kb. semmivel nem lesznek előrébb, mert a fejlettebb számítógéppel ugyan pontosan lehet butabombázni de az a légvédelemtől nem véd. Majd meglátjuk mi lesz a csomagban (és főleg mikor). De továbbra is a képzett pilóta a szűkebb keresztmetszet, nem a gép.
Viszont már vannak konkrét "felajánlások"is.Ha storm shadowot átadták akkor menni fog rá szinte minden(JDAM,SBD,Amraam stb).Pilóta kérdés valóban szűk keresztmetszet lehet feltéve ha már nem képzik rég őket.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 377
8 994
113

Prigozhin elárulta az artyomovszki művelet részleteit​

Jevgenyij Prigozsin megosztotta az Artemovszk elfoglalására irányuló művelet részleteit.
„Bahmutban harcoltunk az ukrán erők ellen, körülbelül 50 000 ukrán fegyveres erőt semmisítettünk meg, és 70 000-et megsebesítettünk.
A Wagner PMC-nek 3,2-szer kevesebb halottja volt, mint az ukrán fegyveres erőknek, és körülbelül 2-szer kevesebb a sebesültje.
Az artyomovszki PMC-ben 50 000 fő, az Ukrán Fegyveres Erőké 82 000 fő volt, a támadás aránya 3:1 legyen a támadók esetében.
A műtét során 50 000 foglyot ejtettünk, akiknek 20%-a meghalt, további 20%-a megsérült.
Artemovszk célja nem maga Artemovsk, hanem a Bahmut húsdaráló volt. Artemovszkban pedig mindenkit megsemmisítettünk, akit el kellett volna pusztítanunk, teljesítettük a feladatot.
A feladat a legmagasabb szintű szervezésnek köszönhetően teljesült.
Megvan a sajátunk: repülőgépek, helikopterek, légvédelem, tüzérség, MLRS, felderítés
Источник: https://rusvesna.su/news/1684880962

Nekem azért nem jön ki a Prigozsin-féle matek. Ha ötvenezer fő harcolt, akkor a halottak és sebesültek aránya miatt alig maradt Wagner-erő. A számokkal úgy egészében baj lehet. Valaki helyre tudja ezt tenni? Én pont nagytakarításban vagyok, nincs időm keresgélni!

A napokban nyilatkozta valahol Prigo, hogy a Wagner PMC-be, havonta 10000 új harcos érkezett az artyemovszki harcok ideje alatt.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

RIA Novosztyi: Zaluzsnyij súlyosan megsebesült egy rakétatámadásban​


Az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij fejsérüléseket és repeszsérüléseket szenvedett az orosz csapatok által május elején egy Herszon melletti parancsnoki állás ellen intézett rakétatámadásban - közölte egy forrás a RIA Novosztyval.

A forrás szerint Zaluzsnyij koponyatörést szenvedett, és nem lesz képes folytatni a szolgálatát.


Május 10-én vált ismertté, hogy Zaluzsnyij megtagadta, hogy részt vegyen a NATO katonai bizottságának vezérkari főnöki szintű ülésén. Ekkor olyan pletykák láttak napvilágot, hogy megsebesült vagy akár meg is ölték. Helyettese, Anna Malyar azonban kitartott amellett, hogy a főnök továbbra is ellátta feladatát.

 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 691
8 714
113

Én nem tudom mi megy orosz oldalon, de az hogy Prigo így beszél egy ideje elég komoly belső feszültségre utal. Az orosz legnagyobb ellensége nem is az ukrán, hanem a másik orosz.
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
356
2 098
93

RIA Novosztyi: Zaluzsnyij súlyosan megsebesült egy rakétatámadásban​


Az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij fejsérüléseket és repeszsérüléseket szenvedett az orosz csapatok által május elején egy Herszon melletti parancsnoki állás ellen intézett rakétatámadásban - közölte egy forrás a RIA Novosztyval.

A forrás szerint Zaluzsnyij koponyatörést szenvedett, és nem lesz képes folytatni a szolgálatát.


Május 10-én vált ismertté, hogy Zaluzsnyij megtagadta, hogy részt vegyen a NATO katonai bizottságának vezérkari főnöki szintű ülésén. Ekkor olyan pletykák láttak napvilágot, hogy megsebesült vagy akár meg is ölték. Helyettese, Anna Malyar azonban kitartott amellett, hogy a főnök továbbra is ellátta feladatát.

Úgy tűnik az orosz rakéták sok fejfájást tudnak okozni az ukrán hadseregnek .... a főparancsnokuk sem kivétel.