Ami nekem szemet szurt, az az eszement UAV vesztesegek az ukran oldalon:
"Ukrainian UAV losses remain at approximately 10,000 per month."
Holy. Mother. Of. God.![]()
![]()
![]()
A legtöbb szerintem nem MALE kategóriájú cucc, nem török TB2-esekből vesztenek ennyit, hanem kis méretűt. Nekem hosszú ideje az a meggyőződésem, hogy értelmetlenné vált drónok darabszámáról bicepszet mutogatni, mint a cseh döntésnél, hogy nem 3 MALE nagy teljesítményű UAV-ot veszünk, melyek egy marék irányított rakétát is tudnak magukkal vinni, hanem pár száz mini szart. De a számháborút megnyerték.
Akkor lenne értelme ennek a havi 10ezer számnak, ha szétszálaznák, hogy ebből mennyi a 10ezer métert meghaladó szolgálati plafonos gép, amit ilyen formán egy kézi rakétával el sem érnének; mennyi az Orlan-1 nyugati riválisából gyártott olcsó tüzérségi felderítő; mennyi a kínai qvadrocopter; van-e ebben a számban öngyilkos...
Viszont ez jelzi azt számunkra, hogy nem egyéni megrendelésben kéne gondolkodni a kisebb méretű tüzérségi és raj pk felderítő kategóriákban, hanem béke időben csak azt érdemes számolni, hogy hány gyártósorod van. Még egy Magyarország méretű kis országnak is havi 1000 legyártására kellene legyen kapacitása, még ha ez mondjuk úgy is, hogy a zalai gyárban át tudod pakolni a melósokat más munkára is, ha nincs épp megrendelés ennyi kamikáze drónra. (De kisebb mennyiségben évente rendelnénk és a képesség meglenne a gyors felpörgetésre.)
Ráadásul most van ideális idő arra, hogy ebben lépjünk, amikor már látszik, hogy ez lőszergyártás szintjén szükséges fogyócikk lesz, de még nagy szóként eladható a cseh pár száz darabos megrendelése. Még a döntéshozók fejébe nem ment át, hogy ezt ugyan úgy futószalagon kell majd gyártani és raktáron spájzolni, mint egy 155-ös buta lőszert.