[HUN] Vadászgépek beszerzése

Hiába adtak tűzoltásnak tavaly +200milliardot a honvédelmi alapon keresztül évközben, azt elvitte a szeptemberi béremelés, az egyéni felszerelések és a már megrendelt eszközök áremelkedése a rekordgyenge forint miatt.

Az egyéni felszerelést nem tenném a "kár volt érte" listára. De az igaz, hogy Krisss kicsit fentebb kifejtette, hogy a béremelésük és a szociális juttatásaik mehettek volna nyugodtan új vasak vásárlására, ebbe nem szólok bele. Ezt ők tudják.

Nem kell tovább erőlködni, agyalni: békabábú megmondja mit kell venni! ;)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ahogy írtam is vannak opciók. Ráadásul úgy, hogy leírták, hogy az 1796Mrd hogy áll össze (hogy ebből 1310Mrd a Honvédelmi alap), így azért nagyjából a végösszeg stimmel.
Reménykedjünk benne, hogy ez tényleg el is lesz költve. Mindenesetre a majd 1800Mrd Forint az brutálisan sok a magyar viszonylatokhoz képest.
Ne feledjük idén, és főleg jövőre nagyon sok lesz az eddig berendelt tételek kifizetése (PZH, A7+, H225M, KC, Lynxek, török 4x4-ek, NASAMS és rakétái, +4 Gripen, lőszerek, mindenféle rakéta, drónok, stb. ), de még úgy is marad majd bőven elkölthető keret....
Ezt a plusz 4 gripent készpénznek veszitek. Én úgy tudom, hogy csak egy ppt-ben volt benne, amit valaki kifotózott, de nem volt hivatalos bejelentés, vagy dátum. Rosszul tudom?

Jah. A honvédelmi miniszter ppt-jében érkezési idővel, pontos mennyiséggel...
+ Koller is bemondta egy rádióműsorban januárban, korábban meg Kilián egy előadáson.
Talán még nincs leszerződve (a SAAB vezér szerint), de látva a jövőévi számokat, bele kell férjen +4 gép - pláne egy bérlet konstrukcióban.

+ Koller is bemondta egy rádióműsorban januárban, korábban meg Kilián egy előadáson.
Talán még nincs leszerződve (a SAAB vezér szerint), de látva a jövőévi számokat, bele kell férjen +4 gép - pláne egy bérlet konstrukcióban.
Hogyne lenne leszerződve. Anélkül nem kezdenek hozzá a gyártáshoz/felkészítéshez.

A SAAB vezér mondta, hogy még nincs leszerződve, csak tárgyalnak. Asszem @Terminator hozta ezt az infót valami negyedésves SAAB-tájékoztatóból.
Ki mondta hogy hozzákezdtek? :)
Szerintem ő a további bővítésre értette....
Ott meg van több opciónk is.
A +4 gép egyszerűen amiatt lesz szükséges, hogy nő a terhelés, és az öregedő gépekkel nem fogják bírni a tempót. Túl sok ez a feladat 14 gépre...

Szerintem ő a további bővítésre értette....
Ott meg van több opciónk is.
A +4 gép egyszerűen amiatt lesz szükséges, hogy nő a terhelés, és az öregedő gépekkel nem fogják bírni a tempót. Túl sok ez a feladat 14 gépre...
Nem vitatom, hogy kell még 4 gép, de egyértelműen a SAAB részéről nem lett bejelentve hogy "igen, szállítunk +4 Gripen a magyar légierőnek. Ez is bizonyítja hogy faszagép a Gripen, vegyél te is Gripent, százat!"
Pedig biztos, hogy világgá kürtölnék, mert barmira nem veszik a Gripent, kell a PR. Magyar részről nem titok, hogy akarunk flottát bővíteni 4 géppel, szóval biztos nem tiltanák meg a SAAB-nak, hogy lehozzon egy sajtóközleményt, amint megszáradt a tinta a szerződésen.
Mindebből és a SAAB vezér szövegéből én arra következtetek, hogy a +4 gép ami nincs még leszerződve. A második század az sem biztos hogy Gripen lesz - ha lesz. 2030 körül már a KF-21 is játszhat - ha továbbra sem akarnak F-35-öst. Ez már egy másik topik...
Amúgy ha a svéd légierő készletéből jön, akkor 2 év bőven elég a mi NATO-s igényeinkre alakítsák, szóval a preziben belengetett 2026 akkor is tartható, ha még nincs róla szerződés...

• Tetszik
Reactions: endre
Terveink szerint a szükséges szerződésmegkötés után újabb négy Gripennel bővülhet a JAS 39-es flottánk, így ezekre a gépekre is személyzet kell majd.
@pöcshuszár látod?! Nincs még megkötve! Nem beszélt mellé a SAAB vezér: még csak tárgyalgatnak a +4 gépről.
Ha idén megkötik, akkor 2026-ra ideérhetnek azok a gépek így is. Finoman fogalmazva nincs túlterhelve a Gripen gyártósor...

Ha a légierő készletéből jön, akkor a SAAB-nak van e hozzá köze olyan formában, hogy nyilatkozhasson egy esetleges vételről?
Lehet hogy a svéd légierőnek is vannak letárolt, kivont/kivonásra szánt gépei, amit pl. a SAAB visszavásárolhat.
Igazából nem tudni honnét lesz a +4 gépünk, nem rég kiderült hogy még nincs rá szerződés.
Ezek a gépek kb. 10-15 évig kellenek nekünk legfeljebb, így nem feltétlen kell null-kilométeres gépekből összerakni őket.

Lehet hogy a svéd légierőnek is vannak letárolt, kivont/kivonásra szánt gépei, amit pl. a SAAB visszavásárolhat.
Igazából nem tudni honnét lesz a +4 gépünk, nem rég kiderült hogy még nincs rá szerződés.
Ezek a gépek kb. 10-15 évig kellenek nekünk legfeljebb, így nem feltétlen kell null-kilométeres gépekből összerakni őket.
Nem csak lehet. Biztosan van. Plusz az E-k rendszerbe kerülésével azonnal felszabadul 60db.