Értem.
A vadászgép beszerzés ügye nálunk jelenleg a nincs mit és nincs miből kérdése.
Az előbbire egyesek a JAS-39E-t adták meg, míg az utóbbira lenne a válasz a további JAS-39C gépek beszerzése.
Reálisan számolva, szerinted mennyi további gépre van pénz?
Van egyátalán flottabővítésre pénz?
Ez a nincs miből egy sokat hangoztatott marhaság. Hogy légierőre van-e, abban persze lehet kételkedni, ebben még lehet is igazad, de hogy úgy eleve nem lenen új fegyver vásárlására, az szerintem szimpla hülyeség.
Egyfelől a honvédelmi költségvetés egy bizonyos részét mindenféleképpen új vasak vásárlására kell költeni. Ráadásul mi az elmúlt években irracionálisan magas arányt erre költöttünk, nem a sokat hangoztatott "arra van pénz, amire akarjuk" szólam hangoztatása miatt, hanem egyszerűen a folyamatosan növekvő keretből a másik két fő kiadási tételre egyszerűen nem tudtunk annyit költeni eddig, amennyi normális lenne. A keretet meg vagy el kell költeni vagy átvinni a következő évbe (mondjuk egy beruházás megcsúszása miatti váratlan kifizetés elmaradása esetén).
És jelenleg is nehéz megmagyaráznotok számomra, hogy a katonák béremelése elvitte az egész költségvetést, miközben fel sincs töltve az állomány. Ezt a lehetséges magyarázatot kiveszem, mert ha erről van szó, akkor a bejövő új vasakra sem lesz pénz új katonákat felvenni, ez a lehetőség nem játszik. (Kizárt dolognak tartom vagyis, hogy Krisss meg Dudi lenne annyival túlfizetve az elmúlt emelések miatt, hogy ne lenne keret új eszközt beszerezni.)
A másik lehetőség a kezünkben lévő eszközök fenntartási költségei ugrottak meg esetleg az elmúlt években annyival, hogy elvitte a 2%-ra történő felemelést. Hát... Tudom én, hogy két tucat PZH2000 bérkezett tavaly és az nagyon sokat eszik, de ebben megint csak kételkedem, hogy 1000milliárdot tudna egymaga zabálni.
Ha nem az egyes és nem a kettes zsák lett egy feneketlen kút, akkor csak a hármas zsákban tudjuk keresni a "nincs pénz" okát. Vagyis hogy ki kell csengetni a beérkező cuccokra a zsetont, amivel nekem nincs semmi bajom. Ha idén és jövőre ütemszerűen érkeznek a cuccok (vagy nagyon kis csúszással), annak örülök.
Vagyis abban igazad van, hogy nincs minden évben külön pénz arra, hogy vegyünk 1-2 darab vadászbombázót, de itt nem az a kérdés, hogy van-e pénz új repülőre, hanem az, hogy mikorra időzítve.
Egy évben új fegyverek fizetésére (megrendelés bejelentésekor előleg kicsengetésére vagy a beérkezéskor a maradék kifizetésére) körülbelül annyit kötelesek vagyunk költeni, amennyi
egy század jet ára. Lehet forogni azon, hogy nincs pénz, csak akkor azt kell mondani, hogy azért nincs pénz, mert mást akarunk belőle venni. Vagy még MBT-ket veszünk, hiszen arra is van igény, vagy drónokat, amiből kurva sok és sok fajta kéne.
Nem véletlen szoktam mondani, hogy szerintem az évtized végén új hk zl-at veszünk. Az évtized közepén ki fog pörögni remélhetőleg a
hiányzó képességekre az első tétel megvásárlása. Mert hogy ilyen azért van még több is. A már említett drónokon kívül rakéta tüzérség, meg mások. Utána jönni fog egy új vadász beszerzés, hiszen az Albák száma ezt támasztja alá és addigra bőven meglesz az új pilóták képzése azon a szinten, hogy csak a konkrét típusra át kell őket képezni. És utána simán lesz 2030 előtt pénzünk egy új MBT zl megrendelésére. (Feltéve, ha nem történik valami olyan a csatatéren, ami kvázi új fegyvernemet alkotna, mint az elmúlt évtizedben a drónok tömegessé válása. Régen is voltak, de ilyen léptékben csak Karabahban először.)
Van több nagy horderejű állami beruházás, ami komolyan befolyásolja a rendelkezésre álló pénzt. Nyilvánvaló, hogy atomerőmű vonalon 1-2 éven belül be lesz jelentve egy második projekt is.
És ennek mi köze a topic témájához? Nagyjából semmi. Nem ugyan abból a költségvetésből megy a két dolog. Mások is mondanak olyat, hogy két ember tudja az országban, hogy van-e pénz vadászgépekre, a pénzügyér és a nemzeti bank elnöke. Érteni nem értem, hogy ezek hogy jönnek ebben a témakörben. A kettő közül egyik sem dönt vadászbombázók beszerzéséről. Egyedül annyi köze van a pénzügyhöz az egésznek, hogy kijelöli, hogy a katonai költségvetésnek mennyi lesz az össz pénzügyi kerete. Ezt mostanában divatos úgy lefordítani, hogy lesz 2% vagy nem lesz 2%. Ha az energiaválság, az ukrán háború, vírus, mifaszom miatt nincs 2%, akkor értem, hogy mire mondjátok, hogy nincs pénz.
De akkor nem vadászgépre nincs pénz, hanem wc-re sem lesz, hogy budipapírt vegyünk.
Hogy konkrét példát mondjak és így talán jobban megértitek, amikor talán tavaly vagy tavalyelőtt a csehek azt mondták, hogy nincs meg a 2%, 1,5%-on álltunk és a következő évben
csökkenteni fogjuk, akkor az lefordítható volt náluk arra, hogy nincs pénz IFV tenderre. (Hát azóta meg lett vagy 25-50%-kal több pénz rá, de ebbe ne menjünk bele, mert még nem kötöttek meg minden szerződést.)
Az a gond, hogy a viták legnagyobb része nem arról szól, hogy konkrét költségvetést összeraknánk, ebben meg tényleg Allesmornak van igaza, hogy üres frázisok, hogy "arra van pénz, amire akarjuk", meg "nincs pénz, nincs mit tenni". Csak hát amit ő mond, azt is lehet kritikával illetni.
De úgy általában jó lenne, ha mindenki konkrét számításokat adna és nem olyan számokat, hogy "szerintem ez nem kerülne annyira nagyon sokba".
Akkor ha jól értem évi szaros 30mrd-ból kijönne egy úk Gripen alakulat, és ,éégsincs?
Nem, nem jól érted. Ők azt mondták, ami most meglévő gépek költsége évente. Amit például a cseheknek nem voltak hajlandóak újra felajánlani. De azért jól mutatja valóban, hogy közel sem igaz, hogy több évre lenullázná a költségvetést egy új század beszerzése. (Bár ti nem szeretitek hozzá tenni, de én mindig szeretem úgy gondolni, hogy legalább két légtérirányító gép és egy új század. Az a két gép adna legalább annyi pluszt, mint 12+2 új vadász.)