[HUN] Vadászgépek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 862
2 490
113
Nos , igazságod van , a 93.V.H.L.Ve.Re.O. 2001-ben diszlokált át Szolnokra!A katonai vonal akkor lett felszámolva a reptéren!

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 862
2 490
113
Ha a finnek F-35 döntése körül rendeltünk volna 28-30 Gripen E + supportot, akkor azt $3-4B körül megkaptuk volna. Mivel leghamarabb 3 évvel kesobb kezdenének erkezni, lett volna kb 8 év törleszteni, $500M évente... nem volt prioritas, igy nem erre ment. Valahol még értem is, ha először egy ütős légvédelmet építenének (olcsóbb, mint a legifoleny) — de egyelőre qrvara nem úgy néz ki. Ha ezt lett volna a cél, akkor a NASAMS mellé már jönne egy David's Sling vagy hasonló, ami ~300km jó és hozza egy marék olcsó Stunner/Skyceptor, hogy legyen taktikai ABM képesség is, ne csak AA védelem.
A finnek valami röhejes áron, $350M rendelték meg a Davidet, az vidáman beleférne még most is, akkor a hagyományos három légvédelmi layerbol kettőre már meglenne a megoldás plusz a MANPADok, utána már csak venni kell hozza rakettakat, meg remelni, hogy a német Arrow 1000km+ telepítésbe be tudunk majd szállni és akkor meglesz az utolsó layer is.
2.szd. " E" - vel nagyon elégedett lennék!

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
T

Törölt tag

Guest
Tököl egyrészt lerobbant, másrészt sem a Dunáról, sem vasúton nem elérhető, a szárazföldi közlekedés pedig bizonyos időpontokban szinte lehetetlen, tehát ez felejtős. A Liszt Ferenc reptéren pedig bajosan tudnának ennyi szállító eszközt (2+2+2) tárolni.
Egyrészt, bármilyen flottabővítés is fog történni, ott infrát kell majd fejleszteni. Az teljesen értelmetlen, hogy a VIP szállítással foglalkozó képeink ne Budapest vonzáskörzetében legyenek.
A Dunáról való elérést nem is értem. Kecskemét milyen dunai kapcsolattal rendelkezik? Miközben Tököl 13km-re van a Csepeli Szabadkikötőtől?
A csepeli konténer terminál (vasúti átrakó) meg még közelebb van.
Mi több a tököli reptér 4,5km-re van az M0-ástól. Ha már mindenképpen teherforgalomban gondolkozol.
A ferihegyi opciót meg aztán végkép nem értem. Nincs elég hely? A szállítógépeink jelenleg is csak a betonon állnak Kecskeméten is. Ha állami tulajdonba kerül úgy is a ferihegyi reptér, akkor csak találnak nekik 4-6 állóhelyet. Vagy lebetonoznak nekik egy elegendő méretűt.

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 020
5 383
113
A GDP 2%-a az mennyi is? Kb. 4 mrd USD, ami mondjuk 1400mrd HUF.

Ha ennyi lenne a honvédelmi költésünk és csak 30mrd-ba fájna 1 század Gripen, akkor 1 gripen század éves lízingje a honvédelmi költés 2%ából kijönne.
Értsd már meg hogy nincs pènz...:D

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 854
21 175
113
Gondolom az ukrán háború tapasztalatait is átgondolják, egy újabb század beszerzése előtt. Csapásmérő légierőnk nem lenne akkor ha a mostani darabszám marad. Szomszédos országgal vívott konfliktus esetén, 14 gép, inkább kellene a légifölény kivívásához, légtérvédelemre, légiharcra koncentrálva a gépeket. Biztosra veszem, mindössze 1-2 géppár lenne csak, ami csapásmérésre tudna menni, általában. A többi kellene légtérvédelemre.
Szerintem ha nincs újabb század, akkor inkább a légiharc feladatra koncentrálnám az erőket. Mert egyszerűen mindenre kevés a 14 gép. Csapásmérésre pedig tüzérség, harckocsik, páncélozott gyalogság.
Amennyiben lenne újabb század, figyelembe véve a szomszédos országok gépszámát, akkor esetleg több géppár tudna állandóan csapásmérő feladatokban is részt venni.
14 géppel azonban, ne akarjunk mindent megoldani, mert mindenre kevés lesz az erő, ha elaprózzuk a flottát.

• Tetszik
Reactions: ZeiG and Catles

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 269
70 625
113
Több reptér nem feltétlen jelente csak azért több embert, mert több helyrajzi számon operál a technika. A járulékos állomány (karbantartás, humán előljárók, törzstisztek, stb) nem kell, hogy automatikusan redundánsak legyenek.
Viszont békeidőben se ártana szétpakolni kicsit jobban a gépeket, mert hiába hisszük, hogy minden háború előre látható, egyrészt a meglepetésnek van a legnagyobb ereje, másrészt jobb, ha az állomány és a technika időben ott van "fejben" is.
Az ukránok például a tavaly február 24-i támadás előtt három órával már megkezdték a Kiev körüli ezredek széttelepítését, mert sanszos volt a gépek földön történő elvesztése. Az csak az oroszokon múlott, hogy ők nem akartak lenullázni egy hatalomátvételt követően átfordítandó haderőt és például a Gosztomel elleni VDV támadást kudarcba fullasztó ukrán Szu-24-es géppár betonrombolása is ezért a kihagyott ziccerért volt lehetséges. Az más kérdés, hogy a kettő közül az egyiket végül lelőtték (vagy az oroszok, vagy az ukránok maguk), de pl a VDV Il-76-osok is azért fordultak vissza Belaruszba, mert a széttelepült 29-esek Kiev felett a levegőben voltak. Hasonlóan jártak a Melitopolba áttelepített hat darab ukrán Szu-25-ös, melyeket a támadás előtt az ukránok mégtovább pakoltak szét.
Ehhez a művelethez kell a békeidős rutin. Háborúzni nem a háborúban kell megtanulni. Manapság az Iszkander kaliberű harctéri ballisztikus tüzérségi rakéták komoly veszélyt jelentenek az olyan "látványpékség" alakulatoknak, mint a kecskeméti.

Az a baj, hogy sokan itt a NATO-tagság és a 14 darab Gripen adta "légierő" óta szocializálódtak védelempolitikai kérdésekben, holott előtte is volt élet. Az más kérdés, hogy azt teljesen felszámolták. Nem volt fenékig tejfel, de a fürdővízzel együtt sikerült kiönteni a gyereket is. Most meg kapkodnánk, hogy hogyan csináljunk hadsereget az egyszázados légierőnkből.

Ami pedig a pénzt illeti, fentebb úgy látom, lazán kijött a matek, bőven van tehát bátran miből költeni sok repülőgépre, fegyverre, hajózóra. Akkor szerintetek miért nem történik mégse semmi?

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 862
2 490
113
Több reptér nem feltétlen jelente csak azért több embert, mert több helyrajzi számon operál a technika. A járulékos állomány (karbantartás, humán előljárók, törzstisztek, stb) nem kell, hogy automatikusan redundánsak legyenek.
Viszont békeidőben se ártana szétpakolni kicsit jobban a gépeket, mert hiába hisszük, hogy minden háború előre látható, egyrészt a meglepetésnek van a legnagyobb ereje, másrészt jobb, ha az állomány és a technika időben ott van "fejben" is.
Az ukránok például a tavaly február 24-i támadás előtt három órával már megkezdték a Kiev körüli ezredek széttelepítését, mert sanszos volt a gépek földön történő elvesztése. Az csak az oroszokon múlott, hogy ők nem akartak lenullázni egy hatalomátvételt követően átfordítandó haderőt és például a Gosztomel elleni VDV támadást kudarcba fullasztó ukrán Szu-24-es géppár betonrombolása is ezért a kihagyott ziccerért volt lehetséges. Az más kérdés, hogy a kettő közül az egyiket végül lelőtték (vagy az oroszok, vagy az ukránok maguk), de pl a VDV Il-76-osok is azért fordultak vissza Belaruszba, mert a széttelepült 29-esek Kiev felett a levegőben voltak. Hasonlóan jártak a Melitopolba áttelepített hat darab ukrán Szu-25-ös, melyeket a támadás előtt az ukránok mégtovább pakoltak szét.
Ehhez a művelethez kell a békeidős rutin. Háborúzni nem a háborúban kell megtanulni. Manapság az Iszkander kaliberű harctéri ballisztikus tüzérségi rakéták komoly veszélyt jelentenek az olyan "látványpékség" alakulatoknak, mint a kecskeméti.

Az a baj, hogy sokan itt a NATO-tagság és a 14 darab Gripen adta "légierő" óta szocializálódtak védelempolitikai kérdésekben, holott előtte is volt élet. Az más kérdés, hogy azt teljesen felszámolták. Nem volt fenékig tejfel, de a fürdővízzel együtt sikerült kiönteni a gyereket is. Most meg kapkodnánk, hogy hogyan csináljunk hadsereget az egyszázados légierőnkből.

Ami pedig a pénzt illeti, fentebb úgy látom, lazán kijött a matek, bőven van tehát bátran miből költeni sok repülőgépre, fegyverre, hajózóra. Akkor szerintetek miért nem történik mégse semmi?
Az 1000000 Forintos kérdés...

T

Törölt tag

Guest
1. a védelmi költségvetés 2 éve még fele sem volt a jövő évinek. Itt hatalmas ugrásokról van szó, ráadásul emellett a szárazföldi erők irgalmatlan alulfegyverzésén is dolgozni kell. Nyilván megvannak a lépések a Zrínyiben a korlátozott pénzügyi keret optimális kihasználására.
2. menet közben volt egy újratervezés szerintem. Korábban azt gondoltam, hogy a C/D+-ból be kell vásárolni további 2 századot, meg persze a jelenlegit is ugyan arra a szintre hozni, és felfegyverezni - de nyakig.
Most viszont már nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez lesz a menetrend. Jó lehetett volna ez, ha nem pörögtek volna fel a fejlesztések. Szerintem a Gripen E ára is kicsit szelidült. Ráadásul ott a Boramae is, Amilyen tempóban dolgoznak a koreaiak, azt mondanám, hogy 2-3 éven belül IOC meglesz, 5 éven belül meg a FOC.
Így szerintem kicsit kinyíltak a lehetőségek. Azt mondanám, hogy egy IOC állapotban én már simán megrendelném a Boramae-t.
Szóval én ennek "újratervezésnek" az eredményeként látom azt, hogy csak +4 C/D-t rendeltünk, mintegy időhúzás gyanánt.
Addig meg inkább a szárazföld kap nagyobb prioritást.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 649
18 739
113
1. a védelmi költségvetés 2 éve még fele sem volt a jövő évinek. Itt hatalmas ugrásokról van szó, ráadásul emellett a szárazföldi erők irgalmatlan alulfegyverzésén is dolgozni kell. Nyilván megvannak a lépések a Zrínyiben a korlátozott pénzügyi keret optimális kihasználására.
2. menet közben volt egy újratervezés szerintem. Korábban azt gondoltam, hogy a C/D+-ból be kell vásárolni további 2 századot, meg persze a jelenlegit is ugyan arra a szintre hozni, és felfegyverezni - de nyakig.
Most viszont már nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez lesz a menetrend. Jó lehetett volna ez, ha nem pörögtek volna fel a fejlesztések. Szerintem a Gripen E ára is kicsit szelidült. Ráadásul ott a Boramae is, Amilyen tempóban dolgoznak a koreaiak, azt mondanám, hogy 2-3 éven belül IOC meglesz, 5 éven belül meg a FOC.
Így szerintem kicsit kinyíltak a lehetőségek. Azt mondanám, hogy egy IOC állapotban én már simán megrendelném a Boramae-t.
Szóval én ennek "újratervezésnek" az eredményeként látom azt, hogy csak +4 C/D-t rendeltünk, mintegy időhúzás gyanánt.
Addig meg inkább a szárazföld kap nagyobb prioritást.

Csakis a belső fegyverteres verziót. És max csak egy század, majd egy század Tempest vagy FCAS később.
Egyszer. Előbb viszont tisztességes GBAS, réteges, és rengeteg MANPADS. Sokkal fontosabb jelenleg, mert a reptérhez kötött eszközökkel ellentétben jobban bírják az olyan ellenséget, aminek van támadópotenciálja is.