T
Törölt tag
Guest
Hogy mi?Tökölre?Szerinted, a 2001-es bezárása óta mennyit kellene rákölteni?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Hogy mi?Tökölre?Szerinted, a 2001-es bezárása óta mennyit kellene rákölteni?
2.szd. " E" - vel nagyon elégedett lennék!Ha a finnek F-35 döntése körül rendeltünk volna 28-30 Gripen E + supportot, akkor azt $3-4B körül megkaptuk volna. Mivel leghamarabb 3 évvel kesobb kezdenének erkezni, lett volna kb 8 év törleszteni, $500M évente... nem volt prioritas, igy nem erre ment. Valahol még értem is, ha először egy ütős légvédelmet építenének (olcsóbb, mint a legifoleny) — de egyelőre qrvara nem úgy néz ki. Ha ezt lett volna a cél, akkor a NASAMS mellé már jönne egy David's Sling vagy hasonló, ami ~300km jó és hozza egy marék olcsó Stunner/Skyceptor, hogy legyen taktikai ABM képesség is, ne csak AA védelem.
A finnek valami röhejes áron, $350M rendelték meg a Davidet, az vidáman beleférne még most is, akkor a hagyományos három légvédelmi layerbol kettőre már meglenne a megoldás plusz a MANPADok, utána már csak venni kell hozza rakettakat, meg remelni, hogy a német Arrow 1000km+ telepítésbe be tudunk majd szállni és akkor meglesz az utolsó layer is.
Nem, az összesért éves lízing díj vagy valami ilyesmi...Darabonként? Mert az egész pakkért sokkal többet, euróban milliárd körül.
Nem, az összesért éves lízing díj vagy valami ilyesmi...
Egyrészt, bármilyen flottabővítés is fog történni, ott infrát kell majd fejleszteni. Az teljesen értelmetlen, hogy a VIP szállítással foglalkozó képeink ne Budapest vonzáskörzetében legyenek.Tököl egyrészt lerobbant, másrészt sem a Dunáról, sem vasúton nem elérhető, a szárazföldi közlekedés pedig bizonyos időpontokban szinte lehetetlen, tehát ez felejtős. A Liszt Ferenc reptéren pedig bajosan tudnának ennyi szállító eszközt (2+2+2) tárolni.
Dehogy koltenek annyit, joval $100M alatt van évente.Darabonként? Mert az egész pakkért sokkal többet, euróban milliárd körül.
Nem kell utana semmi, te valamit nagyon félreértettél. Annyiért evente meg lehetne őket venni, baszki...Egy nullát minimum tegyél utána.
Ez nem egy összeg, hanem évente ennyit perkálunk, Pöcshuszár leírta egy oldallal visszább.Egy nullát minimum tegyél utána.
Dehogy. Használd már a fejedet! 300Mrd HUF az 800M USD. Hogy fizethetnénk annyit évente?Egy nullát minimum tegyél utána.
Dehogy. Használd már a fejedet! 300Mrd HUF az 800M USD. Hogy fizethetnénk annyit évente?![]()
Bakker az rengeteg pènz....bruhahhhaAkkor ha jól értem évi szaros 30mrd-ból kijönne egy úk Gripen alakulat, és ,éégsincs?
Bakker az rengeteg pènz....bruhahhha
Értsd már meg hogy nincs pènz...A GDP 2%-a az mennyi is? Kb. 4 mrd USD, ami mondjuk 1400mrd HUF.
Ha ennyi lenne a honvédelmi költésünk és csak 30mrd-ba fájna 1 század Gripen, akkor 1 gripen század éves lízingje a honvédelmi költés 2%ából kijönne.
Az 1000000 Forintos kérdés...Több reptér nem feltétlen jelente csak azért több embert, mert több helyrajzi számon operál a technika. A járulékos állomány (karbantartás, humán előljárók, törzstisztek, stb) nem kell, hogy automatikusan redundánsak legyenek.
Viszont békeidőben se ártana szétpakolni kicsit jobban a gépeket, mert hiába hisszük, hogy minden háború előre látható, egyrészt a meglepetésnek van a legnagyobb ereje, másrészt jobb, ha az állomány és a technika időben ott van "fejben" is.
Az ukránok például a tavaly február 24-i támadás előtt három órával már megkezdték a Kiev körüli ezredek széttelepítését, mert sanszos volt a gépek földön történő elvesztése. Az csak az oroszokon múlott, hogy ők nem akartak lenullázni egy hatalomátvételt követően átfordítandó haderőt és például a Gosztomel elleni VDV támadást kudarcba fullasztó ukrán Szu-24-es géppár betonrombolása is ezért a kihagyott ziccerért volt lehetséges. Az más kérdés, hogy a kettő közül az egyiket végül lelőtték (vagy az oroszok, vagy az ukránok maguk), de pl a VDV Il-76-osok is azért fordultak vissza Belaruszba, mert a széttelepült 29-esek Kiev felett a levegőben voltak. Hasonlóan jártak a Melitopolba áttelepített hat darab ukrán Szu-25-ös, melyeket a támadás előtt az ukránok mégtovább pakoltak szét.
Ehhez a művelethez kell a békeidős rutin. Háborúzni nem a háborúban kell megtanulni. Manapság az Iszkander kaliberű harctéri ballisztikus tüzérségi rakéták komoly veszélyt jelentenek az olyan "látványpékség" alakulatoknak, mint a kecskeméti.
Az a baj, hogy sokan itt a NATO-tagság és a 14 darab Gripen adta "légierő" óta szocializálódtak védelempolitikai kérdésekben, holott előtte is volt élet. Az más kérdés, hogy azt teljesen felszámolták. Nem volt fenékig tejfel, de a fürdővízzel együtt sikerült kiönteni a gyereket is. Most meg kapkodnánk, hogy hogyan csináljunk hadsereget az egyszázados légierőnkből.
Ami pedig a pénzt illeti, fentebb úgy látom, lazán kijött a matek, bőven van tehát bátran miből költeni sok repülőgépre, fegyverre, hajózóra. Akkor szerintetek miért nem történik mégse semmi?
Szerintem nem ennyire egyszerű a helyzet.Az 1000000 Forintos kérdés...
1. a védelmi költségvetés 2 éve még fele sem volt a jövő évinek. Itt hatalmas ugrásokról van szó, ráadásul emellett a szárazföldi erők irgalmatlan alulfegyverzésén is dolgozni kell. Nyilván megvannak a lépések a Zrínyiben a korlátozott pénzügyi keret optimális kihasználására.Ami pedig a pénzt illeti, fentebb úgy látom, lazán kijött a matek, bőven van tehát bátran miből költeni sok repülőgépre, fegyverre, hajózóra. Akkor szerintetek miért nem történik mégse semmi?
Az 1000000 Forintos kérdés...
Szerintem nem ennyire egyszerű a helyzet.
1. a védelmi költségvetés 2 éve még fele sem volt a jövő évinek. Itt hatalmas ugrásokról van szó, ráadásul emellett a szárazföldi erők irgalmatlan alulfegyverzésén is dolgozni kell. Nyilván megvannak a lépések a Zrínyiben a korlátozott pénzügyi keret optimális kihasználására.
2. menet közben volt egy újratervezés szerintem. Korábban azt gondoltam, hogy a C/D+-ból be kell vásárolni további 2 századot, meg persze a jelenlegit is ugyan arra a szintre hozni, és felfegyverezni - de nyakig.
Most viszont már nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez lesz a menetrend. Jó lehetett volna ez, ha nem pörögtek volna fel a fejlesztések. Szerintem a Gripen E ára is kicsit szelidült. Ráadásul ott a Boramae is, Amilyen tempóban dolgoznak a koreaiak, azt mondanám, hogy 2-3 éven belül IOC meglesz, 5 éven belül meg a FOC.
Így szerintem kicsit kinyíltak a lehetőségek. Azt mondanám, hogy egy IOC állapotban én már simán megrendelném a Boramae-t.
Szóval én ennek "újratervezésnek" az eredményeként látom azt, hogy csak +4 C/D-t rendeltünk, mintegy időhúzás gyanánt.
Addig meg inkább a szárazföld kap nagyobb prioritást.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..