[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 693
55 838
113
Én az eddigi harcokat még mindig csak puhatolózásnak tartom a használt erők korlátozott mérete miatt. A legerősebb egységek még nem kerültek bevetésre. Az igazán massziv ukrán támadás még hátra van szerintem. Végeredményben az sem fog sikerülni, de igen komoly próbára fogja tenni az orosz védelmet.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 114
11 271
113
NATO kiképzés


ukránok által frissen felszabadított fa... mindegy.



Állítólag Erdogan egy üzenetet is átadott a drogosnak:
Mikolajev, Odessza, Harkov. Utána tárgyalhatunk a többiről.


Ukrainian anon reporting in
What has happened in my country today?

The (((official))) media are telling us that:




Sírok :D
AJdcjdx.jpg
.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Amúgy ha olvasnak HírTévések most, akkor jövőhéten berakhatnának -akár minden nap- a reggeli műsorba ezekből a térképekből az orosz védelmi vonalakról legalább egyet. Az első hónapokban nagyon jó volt ez a térképen mutogatom, hogy hol történik, de mostanában az ATV Respergerrel ebben a szegmensben jobb, mert berajzolja, hogy itt várható a támadás, dinamikusabb.

Ezzel nem leszólni akarom őket, nagyon jók ezek a reggeli kibeszélő, vendéghívós műsorok (bár a nyugati média lenne ilyen szinten!), ezt csak egy kis adaléknak gondoltam. Mi már régebb óta nézegetjük ezeket a térképeket, de szerintem átlag nézőt megdöbbentené, hogy még mi várhat az ukrán támadó ékre.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 194
13 735
113
W

Wilson

Guest
Jajj te Pavol, hat milyen felszabaditas az hogy par ora alatt kikergettek a hohol terroristakat abbol a ket deli falubol amik a szurke zonaban voltak?
Tiszta belgorodi feelingem van, gyors foto aztan futas ukran reszrol.

Nem véletlenül támadnak ebbe az irányban az ukrik....




Katonai informátor


június 11., 19:03




31174ae1ed62d11c7b07b4a00adb3bec.jpg


❗️Előfizető katonáink a helyszínről jelentik, hogy az Ukrán Fegyveres Erőknek sikerült előrenyomulniuk a Vremijevszkij-párkány irányába. Blagodatnij és Neskucsnij elfoglalása mellett az ellenség megvehette a lábát Makarovka és az őket követő Urozsajnoje északi peremén . Most éppen harcok folynak.

@milinfolive
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 448
7 206
113
Nem véletlenül támadnak ebbe az irányban az ukrik....
két eset lehetséges
az egyik hogy azért támadnak erre mert erre tudnak előrehaladni, másmerre meg nem tudnak, és hát nekik előrehaladást kell felmutatniuk
az oroszoknak meg mindegy hogy előrehaladnak vagy hátra, az a lényeg hogy fogyjon közben az ukrán sereg
a másik hogy a tavaly őszt akarják újra eljátszani, és azért erőltetik a déli szakaszt hogy az oroszok oda figyeljenek, amíg ők északon (kupjansznknál?) vagy máshol ahol nem várják előbújhatnak az új erők nagyobb részével meglepetést okozva
itt az a kérdés hogy tudnak-e még meglepetést okozni, érdemes volt-e délen ill. múlt héten belgorodban beáldozni figyelemelterelés céljával az erre szánt erőforrásokat
 
K

kamm

Guest
Kérlek olvassátok át ezt az 5. cikkelyt vagy magyarázzárok el nekem mit értek félre.

A NATO hivatalos oldaláról:

--------
With the invocation of Article 5, Allies can provide any form of assistance they deem necessary to respond to a situation. This is an individual obligation on each Ally and each Ally is responsible for determining what it deems necessary in the particular circumstances.
...
It is not necessarily military and depends on the material resources of each country.
--------

Nem "allies must" vagy "allies shall" vagy bármilyen erős elvárás hanem "can", "any" és "deem necessary".

Mindegyik szövetséges saját hatáskörben "individually" dönt.

A nem feltétlenül katonait már talán nem kell tovább ragozni.

Lehet, hogy én vagyok nagyon rossz angolból, de nekem ez az 5. cikkely nagyon azt mondja, hogy "majd csak lesz valahogy" (vagy csak nem olvastam el az apróbetűs részt, és oda van leírva, hogy ha az orosz átdob egy papírrepülőt, akkor rögtön atomot neki).

Mondok egy példát: a lengyelek engednek repülőtér használatot az ukránoknak. Az oroszok odavágnak egy rakétát. A finnek pedig azt mondják, hogy ejnye no, az lesz a reakciónk, hogy még több jó kemény szankciót vezetünk be az oroszok ellen.
En nem tudom, te mit es hol olvasol, de itt a hivatalos szöveg, hátha segít ezt a sok zöldséget helyretenni, ti. NATO sosem volt egy diktatórikus szervezet, alapvetően az európaiak akarták az amerikai erőket a védelmükben elkotelezni a szovjet blokk ellen. Ezt az amerikaiak kötelező módon nem vették magukra sosem, ezért nem "kötelező" semmi sem, hanem arányos választ és részvételt várnak el.
Én tudom, hogy a diktaturakon nevelkedett szovjet-kelet-europai mentalitas nehezen érti ezt meg, de nyugati üzletben és interakciókban általában a szívesség és a kölcsönösség (elonyok es hátrányok is) az alapja minden partneri viszonynak, nem a kényszerítés. Nem kényszerítenek, de ha örökké parazitaskodsz, ráadásul látványosan, akkor a végén kitesznek, és majd kolthetsz 6-8-10% GDPt fegyverkezesre.


Under "A cornerstone of the Alliance", ezt írja:

Collective defence and Article 5

Last updated: 14 Apr. 2023 12:45

The principle of collective defence is at the very heart of NATO’s founding treaty. It remains a unique and enduring principle that binds its members together, committing them to protect each other and setting a spirit of solidarity within the Alliance.


  • Collective defence means that an attack against one Ally is considered as an attack against all Allies.
  • The principle of collective defence is enshrined in Article 5 of the Washington Treaty.
  • NATO invoked Article 5 for the first time in its history after the 9/11 terrorist attacks against the United States.
  • NATO has taken collective defence measures on several occasions, including in response to the situation in Syria and the Russian invasion of Ukraine.
  • NATO has standing forces on active duty that contribute to the Alliance’s collective defence efforts on a permanent basis.


Article 5

In 1949, the primary aim of the North Atlantic Treaty – NATO’s founding treaty – was to create a pact of mutual assistance to counter the risk that the Soviet Union would seek to extend its control of Eastern Europe to other parts of the continent.

Every participating country agreed that this form of solidarity was at the heart of the Treaty, effectively making Article 5 on collective defence a key component of the Alliance.

Article 5 provides that if a NATO Ally is the victim of an armed attack, each and every other member of the Alliance will consider this act of violence as an armed attack against all members and will take the actions it deems necessary to assist the Ally attacked.

Article 5

“The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all and consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defence recognized by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area.

Any such armed attack and all measures taken as a result thereof shall immediately be reported to the Security Council. Such measures shall be terminated when the Security Council has taken the measures necessary to restore and maintain international peace and security.”


This article is complemented by Article 6, which stipulates:

Article 6

“For the purpose of Article 5, an armed attack on one or more of the Parties is deemed to include an armed attack:

  • on the territory of any of the Parties in Europe or North America, on the Algerian Departments of France 2, on the territory of Turkey or on the Islands under the jurisdiction of any of the Parties in the North Atlantic area north of the Tropic of Cancer;

  • on the forces, vessels, or aircraft of any of the Parties, when in or over these territories or any other area in Europe in which occupation forces of any of the Parties were stationed on the date when the Treaty entered into force or the Mediterranean Sea or the North Atlantic area north of the Tropic of Cancer.”

The principle of providing assistance

With the invocation of Article 5, Allies can provide any form of assistance they deem necessary to respond to a situation. This is an individual obligation on each Ally and each Ally is responsible for determining what it deems necessary in the particular circumstances.

This assistance is taken forward in concert with other Allies. It is not necessarily military and depends on the material resources of each country. It is therefore left to the judgment of each individual member country to determine how it will contribute. Each country will consult with the other members, bearing in mind that the ultimate aim is to “to restore and maintain the security of the North Atlantic area”.

At the drafting of Article 5 in the late 1940s, there was consensus on the principle of mutual assistance, but fundamental disagreement on the modalities of implementing this commitment. The European participants wanted to ensure that the United States would automatically come to their assistance should one of the signatories come under attack; the United States did not want to make such a pledge and obtained that this be reflected in the wording of Article 5.

  1. Article 6 has been modified by Article 2 of the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Türkiye.
  2. On January 16, 1963, the North Atlantic Council modified this Treaty in its decision C-R(63)2, point V, on the independence of the Algerian departments of France.
  3. Documents on Canadian External Relations, Vol. 15, Ch. IV.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 521
47 133
113

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe június 11-én este​

Friss információk az elmúlt napról
A tárgyalások eredményeként az orosz hadsereg 94 katonája tért vissza ukrán hadifogságból. A felvételen látszik, mennyire örülnek a srácok, hogy visszatértek szülőföldjükre, mindenkinek orvosi és pszichológiai segítséget kapnak.
Az elmúlt napi helyzet a frontokon:
Donyecki irány:
Orosz harcosok ellentámadást indítottak Avdejevszkij térségében, Szevernij térségében. Eközben Maryinkán a tüzérségi előkészítés után folytatódik a roham a nyugati külterületen;
Zaporizzsja irány: az Orekhovsky szektorban az orosz hadsereg Lobkovszkij és Pjatikhatka közelében harcol. A Vremijevszkij-párkányon az RF fegyveres erői visszavonultak Makarovkán túlra és a Harvest-re. Az orosz harcosok Novodonyeck és Novomajorsk környékén is visszaverték a militáns támadásokat.
Az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma tájékoztatása szerint egy ukrán Szu-25-öst lőttek le a Herson régió Osokorovka térségében.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
En nem tudom, te mit es hol olvasol, de itt a hivatalos szöveg, hátha segít ezt a sok zöldséget helyretenni, ti. NATO sosem volt egy diktatórikus szervezet, alapvetően az európaiak akarták az amerikai erőket a védelmükben elkotelezni a szovjet blokk ellen. Ezt az amerikaiak kötelező módon nem vették magukra sosem, ezért nem "kötelező" semmi sem, hanem arányos választ és részvételt várnak el.
Én tudom, hogy a diktaturakon nevelkedett szovjet-kelet-europai mentalitas nehezen érti ezt meg, de nyugati üzletben és interakciókban általában a szívesség és a kölcsönösség (elonyok es hátrányok is) az alapja minden partneri viszonynak, nem a kényszerítés. Nem kényszerítenek, de ha örökké parazitaskodsz, ráadásul látványosan, akkor a végén kitesznek, és majd kolthetsz 6-8-10% GDPt fegyverkezesre.
Kevesebb mellébeszéléssel is leírhattad volna.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Ezektől az önkéntesektől már lépni sem lehet, akkora bennük a buzgalom hogy védjék a hazát!
Pappperger elvtársnak meg szobrot emeltetnek majd a hálás orosz háziasszonyok!!!
A bölcs Vezető gratulációja Putyin elvtársnak Oroszország napja alkalmából.
Szórják az aknákat mint bolond a lisztet
Kubinkába csak jók lesznek ezek is.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 961
82 081
113
Brit tudósok ismét megszakértették a dolgokat:

A SkyNews, Nagy-Britannia fő propagandacsatornája komolyan vitatja, hogy a kilőtt NATO-technikáról készült videó egy orosz hamisítvány.
"Tűz egy téglalapban. A tűz soha nem ég egyenletes téglalapban. Olyan, mint egy rendezett videó."
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 778
48 128
113
Ebben bízom kb. én is. Mert ha nem az, akkor mivel ez nem egy random falfirka, hanem állami megrendelés, ez azért egyértelmű indikátor hogy ezek ahogy lazul az orosz hurok a nyakuk körül, és össze tudják szedni magukat, velünk fognak majd foglalkozni. Remélem akinek kell, azért látja ezeket, s van valami elképzelésünk, addig is jobb híján bízhatunk csak benne, hogy nagyon megtépázza a haderejüket az orosz, s nem sok energiájuk marad ránk ha vége van.
Furcsa ez a kép… nekem se a Google se a Yandex nem hozott rá találatot. A QR kód már inaktív. A magyar felirat csálé.
És a szokásos fake “betegség”: kis felbontású és agyontömörített.

Mindenesetre el tudom képzelni, hogy legalább egy példányban kikerült valahova, mert a formátum egyébként stimmel, az ukrán propagandplakátok nagyon hasonlóak.