Nem elemi eseményt használsz, így nem összeadható. Mert különben 10 rakétából meg lenne a Tőr 200%-os elfogása, aminek nincs értelme, főleg úgy, hogy 20% esélynél mind a 10 dobás lehet zsinórban nulla, vagyis elvétette. (Ezt csak azért írom le, hogy talán egyszerű és átlátható matek bizonyítás arra, hogy még 10 ellenrakéta sem lehet 100%, vagyis teljesen biztos találat, miközben a te elved szerint már kétszeres túlbiztosítás lenne.)
Gyakorlatilag az SZ-300-as két rakétával 80%-os elfogási arányának a közelében sem vagy, ha egy próbálkozásnál öt az egyhez az esélyed, és 5 lövést leadsz. (SZ-300 ügye úgy jött ki, hogy egy rakétának ~55% az esélye, kettőnek 80%.) Nem tudom, mennyi rakétát kellene venni 20%-nál, hogy ilyen esélyeket feltételezve kijöjjön a 80%, kedvem sincs számolgatni pontosan.
Hangsúlyoznám, hogy ezzel nem azt állítom, hogy 1 Patriot üteg akkor tud elfogni egy Tőrt, ha és ilyen arányok! Továbbra sem tudom sem igazolni, sem cáfolni, hogy valaminek 20% az esélye légelhárításnál, pusztán azt, hogy a fórumon felröppenő esélyeket hogyan kell kiszámolni.
A helyes képlet: Kiszámoltad az események összegét (ez a 100%, amit megkaptál), ebből kivonod annak az esélytét, hogy kétszer is sikerült lekapni a támadó rakétát, majd hozzá adod annak az esélyét, hogy háromszor sikerül az ötből, majd kivonod azt, amikor ötből 4-szer teli találat, majd hozzá adod azt, amikor ötből mind az öt talált.
Remélem segítettem és érthető.