[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 603
46 701
113
Az oroszok is megtanulták használni a netet, az ukránoknál viszont több mint egy éve szigorú törvényi szabályozást hoztak azok szankcionálására akik engedély nélkül készítenek tesznek közzé illetve osztanak meg felvételt illetve felvételeket az ukrán haderőről a haderő tagjairól az ukrán haditechnikáról azok mozgásáról elhelyezkedéséről az ukrán haderő infrastruktúrájáról illetve logisztikájáról és minden ehhez köthető dologról...
Miért, azt gondolod, hogy az eddigi videókat nem az ukrán propaganda gépezet tette fel egytől egyig?
Nyilván az ukrán drónos videókat is Jevgenyij rögzítette a GoProval, meg az iPhonejával.
Te komolyan azt gondolod, hogy egyszerű közkatonák posztolnak a Twitterre ? OMG! :oops:
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 902
11 371
113
Állítólag...

Az ukrán GUR vezetője, Kirill Budanov eszméletének visszanyerése nélkül halt meg

Ezt Ilja Kiva ukrán politikus mondta, aki elmondása szerint ezt az információt a németországi ukrán nagykövetségtől kapta.

 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 904
12 502
113
Fy1VcGlXsAAilYi


https://twitter.com/mdfzeh/status/ 1670085094999031808/photo/1

Ki ki dontse el hogy ez 1-es Leo vagy Challenger.

Szőőőőőőőr - nem tudod veletlenul igy kapasbol?
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 903
27 639
113
Miért, azt gondolod, hogy az eddigi videókat nem az ukrán propaganda gépezet tette fel egytől egyig?
Nyilván az ukrán drónos videókat is Jevgenyij rögzítette a GoProval, meg az iPhonejával.
Te komolyan azt gondolod, hogy egyszerű közkatonák posztolnak a Twitterre ? OMG! :oops:
Neeee, hát Fegyír Sándor nem csak úgy lelkesedésből posztolt? Hihetetlen.

***

A Gazprom zászlógyűjteményéről a Múmia c film ugrott be, a nyakláncos -medálos csávó.

***

A mainstrem német sajtóban egy szó sincs Budanovról. Ellenben a portugál sajtóban jelennek meg kis színes cikkek, a Jornal de Notícias a dél-afrikai elnököt idézi, szerinte "a háború nem tart örökké" és "Putyin be akarja fejezni a háborút". (A portugálok a gyarma.. izé, volt gyarmataik miatt sokkal jobban figyelnek Afrikára, mint Európa többi országa. Persze a franciák mellett.)
https://www.jn.pt/mundo/presidente-...utin-que-a-guerra-deve-terminar-16546513.html
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 418
46 159
113
Az egyik vojenkor-oldalon azt írták, hogy a mellette lévő szobába csapódott be a rakéta, és a falhoz vágta Budanovot. Helikopteren vitték Lengyelországba, majd onnan tovább Németországba! Ha igaz?

Jens Stoltenberg maradhat a NATO főtitkára​

Feltehetően a Biden-kormány Jens Stoltenberget felkéri majd arra, hogy maradjon a NATO főtitkára még egy évig, mivel a szövetség valószínűleg nem tud kijelölni egy utódot a júliusi NATO-csúcstalálkozó előtt – erősítette meg a hírt a Reutersnek egy amerikai tisztviselő és egy az ügyet ismerő, névtelen forrás.
Stoltenberg hivatali idejét már háromszor meghosszabbították, és szeptemberben, kilenc év után kellene lemondania a főtitkári posztról. Stoltenberget egyébként sokan támogatják a szövetségen belül, a névtelen forrás szerint hatékony vezetőnek tartják.

A zaporozsjei irányú helyzet
A legfrissebb adatok szerint a 128. gárda-lövészdandár parancsnoksága megszervezte egy páncéltörő tüzér üteg áthelyezését a hozzá tartozó motoros gyalogsági egységgel a Scserbaki - Novoandreevka település vonalára (16 km-re nyugatra és 5 km-re délnyugatra). az Orekhov-telepen), hogy megerősítsék a területi rohamegységeket. A személyzet és a katonai felszerelés Primorszkoje és Novojakovlevka települések (Zaporozsje városától 21 és 35 km-re délkeletre) területére összpontosul; Omelnik településről (Zaporozsje városától 50 km-re délkeletre) külön egységeket helyeztek át az előretolt állásokba.
Az Ukrán Hadsereg 128. Gárdadandár 2. főtörzsének tisztjei körében a személyi állomány súlyos veszteségeiről és az orosz csapatok Ukrajna Fegyveres Erőinek állásai ellen irányuló támadások nagy intenzitásával kapcsolatos információk terjesztése folyik: pl. a zászlóalj egyik egységében a harci veszteségek 57 katonát tettek ki.
Ezenkívül az ellenség legfeljebb öt Szu-25-ös repülőgépet használt, amelyek a Dnyipropetrovszk régió repülőtereiről indulnak, hogy csapást mérjenek az orosz fegyveres erők állásaira Orekhovsky irányban, a légi fedezetet két MiG-29-es repülőgép biztosította.
A "Vremijevszkij-párkány" irányában az ellenség a 35. és a 231. kb. 128. osztag rohamcsoportjainak támadását indította el, azzal a feladattal, hogy elérje a Rovnopol-Staromayorskoye utat (65 és 83 km-re délnyugatra Donyecktől), de ennek az útiránynak az elzárása, és a páncéltörő fegyverek felállítása nem járt sikerrel.
Annak érdekében, hogy megakadályozzák az orosz egységek ellentámadásait ezen a területen, aknamezőket állítottak fel az erdőültetvény területén „Topol” kódnévvel.
Az Orekhovszkoje irányú helyzetről később adunk kiegészítést.

Orekhov térségében Zaporozsje irányában csapataink visszaverték az ukrán fegyveres erők támadását.⚡️
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 489
24 151
113
horvát rakéta sorozatvető ukri szolgálatban:

Még egy elég furcsán beszélő "ukrán":

Sojgu látogatóban, kb a videón lévő cuccokból egy potens haderőt lehetne kiállítanunk ide a medencénkbe:

Menet közben besült S300 rakétája:

IL76 Teheránban, pár fűnyíró befigyelhet?:

Litvánoknál megint ég a nato technika:

Drónos gránát dobálás:

Kamov vs mezőgazdasági gép:

Észtek lemondtak a saját harckocsiról :D
 
W

Wilson

Guest
Miért, azt gondolod, hogy az eddigi videókat nem az ukrán propaganda gépezet tette fel egytől egyig?
Nyilván az ukrán drónos videókat is Jevgenyij rögzítette a GoProval, meg az iPhonejával.
Te komolyan azt gondolod, hogy egyszerű közkatonák posztolnak a Twitterre ? OMG! :oops:
A szigorítás előtt rendszeresen előfordult....
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 969
66 112
113
Szerintem ez inkább AMX 10RC lesz
Inkabb a brit monstrumnak tunik.


A zaszlokrol:

Budanov irodaja elotti folyoso be volt kamerazva, amit az irodabol nezhetett.
Hat sok haszna nem volt a kameraknak mikor bekopogott az a raketa...
Remelem igaz a hir, es nem epp uj eletet kezd valahol, valami USA kulbirtokon.
Egy terrorista vezerrel kevesebb.

Latvia, de ami felborult az nem Latvia.

Kiegett Bradley.

Ikonikus felvetel lesz. Megbokrosodott ukran S300 a levegoben.

Kiegett MaxxPro

Ilyen vonszolodast sem lattam meg, 4 AFU tank kotelen.

Mindenfele kilott, elhagyott ukran/Nato jarmuvek a Vremievszkij szektorban.

Ogyessza, szep kristalytiszta felvetel ahogy ejjel beerkezik egy raketa.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 556
13 663
113

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 895
13 569
113
Én azt akartam írni erre -hogy én meg azt hallottam hogy 200 BF-109-et ad a német állam az ukiknak...azt rájöttem...az a gép égetné a seggét egy ukrán pilótának!!!! Az Tuti! Vagy magától lezuhanna...
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 305
10 620
113
Felmerül a kérdés, hogy ki ad nekik Gripeneket, mert ez alapján valaki beígérte már. Feltéve persze, hogy igaz a hír.
Persze alapvetően a háború végkimenetelét nem befolyásolja, hogy kapnak-e 10-20 vadászgépet az ukránok, de ettől még érdekes, hogy vannak még olyanok, akiknek megéri kidobálni az ablakon a méregdrága katonai felszereléseit.
Roppantul várom, hogy mi fog történni, amikor Nyugat-Európában az átlagpolgárban tudatosulni fog, hogy nagyságos vezetőik mekkora kárt okoztak nekik. Mert előbb-utóbb elérkezik az igazság pillanata.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
nehezen megy a mentés is...
ezeknek tényleg beteg az agyuk...
RFlQUUafwsQUC3qsnskU2IyA8WrfRIqdmYqPOLLVUJ4u37TUgROOQhnp_j-em88IYtcRBlMMd4kOPuiCRiMmr8oW3wjDq-OHc5WUav08KdJWHckUO3WXiHnKhaCbknbdFFMr2I37SOdyZvErzGDlgRQJa-dNvXSCW8NU_6fBiNQwyfUSWBPYzWLJGYjlAtqADKwhA9xTMUZJZv1LAz5KDs0kIuDaThBRDRiuyFyN-v8PI-eHxph0c5_-UJ5gPBWp44-2UgxXq_8iBY3NlyMOnrSlMqHlLjb_RGqrFIQsLIncO1yKZiD4hrnA7MAif6P0vcCmxh2pr8XcvHd3yBKU5w.jpg

Scholz dilemmája...

Nagyon nem örülök a Gripenes sztorinak, mert ha kiképzik őket rá, tuti zicher hogy itt fognak követelőzni az agresszív kódisai nálunk, mondván Ti még semmit sem adtatok! :(
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 843
14 650
113
Egy itteni , nem oly régi posztomban írtam, hogy egy 2000 utáni, utazásom alatt érintettem Lemberg városközpontját, és ott fényes nappal letörték az ablaktörlőket a parkoló járgányról, a motorháztetőre helyezve a vendégszeretetüket és a miheztartásom kifejezése végett.
Ezt látva tudtam hogy ott még izzik az Európát 60 évvel azelőtt lángba borító nacionalizmus parazsa, amelyet lelkes pénz és ideológiai pumpálással mára már egy eléggé khmmm kellemetlen mozgalommá dagadt - Ukrajna szerte.

Egy a biztos, ezt nem az oroszok követték el.

Itt van egy hír, amely bizonyítja hogy Lemberg ennek ma is a központja:

"A második világháborúban a hitleri Németország oldalán harcoló Galícia SS-hadosztály katonáinak az ukrán függetlenségért küzdő veteránokként történő állami szintű elismerését követeli a kormánytól és a Legfelső Tanácstól kedden elfogadott határozatában a Lemberg megyei tanács"

Ezt biztosan hamarább jóvá fogja hagyni az ottani Kormány (azaz HelytartóTanács), mint az 1993-as Kárpátaljai Népszavazás végeredményét.. hiszen most ez a divat,..


No ezek után kérem tagadni hogy Ukrajnában nincs mesterségesen felpumpált náculás - ismét
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
NgDCUZEANnQZlPXlJt2whIBP80vkS-B5IQWh4W2vy9NR--YU2KzR6aDdwhCI41yefQ9_0kVax-vdfodIK2HavhUyt7JC_e1M3pY1boY-CZ9e4YI0BCUitn32cOPrAkpssW1Ke6Q4RAl0yK3HwXlTZGWmRm5i8985qo0eWLiJiSPOvVDOQyPyhrsxJidvL-rIH4YyxfQZbtiE_xP1uQT-SHGsEcv37_yOtrHu4hca2Ql4QuphAdoEh-nZJ9lDmAdScrrJVluNXBygl7g7EgJSpIbo3DrwcpvLu5VgyeehRP5Kg_Tug-tdFUS2xc9PzblHUB6t8PJ-V04C75_PrFjrfQ.jpg

Dobroe utro tovarisi!!!

Nem írtak itt el valamit véletlenül? A gonosz orkok nukleáris fegyvereket mozgatnak a NATO-ba??? Ezt hogy értette az öreg húgyos Jóska bá?
Én egy módját tudom ennek, de ha egy atomtöltetű Kinzsalt küldenének Mordorból Rzeszowra, arra nem épp a felelőtlenség a megfelelő kifejezés.
banderisztán kettes szülő árulói!!! Ezek nem akarják hogy felszabadítsák őket Mordor uralma alól, ez hallatlan. Pedig az azovos náczyk szuper pogromokat szerveznének nekik, hogy méltón ünnepelhessék a junta martalócainak újbóli eljövetelét!
Annyira dúl bennük a hazaszeretet és a tenni akarás hogy csak na! Gondolom azért igyekeznek elkerülni a harcot, mert tudják hogy tudásuk nélkülözhetetlen az újjáépítéshez! Mérnökök, agysebészek stb...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Felmerül a kérdés, hogy ki ad nekik Gripeneket, mert ez alapján valaki beígérte már. Feltéve persze, hogy igaz a hír.
Persze alapvetően a háború végkimenetelét nem befolyásolja, hogy kapnak-e 10-20 vadászgépet az ukránok, de ettől még érdekes, hogy vannak még olyanok, akiknek megéri kidobálni az ablakon a méregdrága katonai felszereléseit.
Roppantul várom, hogy mi fog történni, amikor Nyugat-Európában az átlagpolgárban tudatosulni fog, hogy nagyságos vezetőik mekkora kárt okoztak nekik. Mert előbb-utóbb elérkezik az igazság pillanata.
Thaiföldön épp kormányváltást készít elő az USA, ott vannak Gripenek.
De ha tippelnem kéne, majd a svédek adnak.

Nem jelentették volna be, hogy pilótákat képeznek ki, ha nem lenne ilyen szándék. A Saabnak meg úgy hiányzik némi combat-proven PR, mint egy falat kenyér, lévén a Gripen programmal (de mondhatnám a Viggent is) nincs semmi, háborús körülmények közt szerzett tapasztalat.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 571
113
Felmerül a kérdés, hogy ki ad nekik Gripeneket, mert ez alapján valaki beígérte már. Feltéve persze, hogy igaz a hír.
Persze alapvetően a háború végkimenetelét nem befolyásolja, hogy kapnak-e 10-20 vadászgépet az ukránok, de ettől még érdekes, hogy vannak még olyanok, akiknek megéri kidobálni az ablakon a méregdrága katonai felszereléseit.
Roppantul várom, hogy mi fog történni, amikor Nyugat-Európában az átlagpolgárban tudatosulni fog, hogy nagyságos vezetőik mekkora kárt okoztak nekik. Mert előbb-utóbb elérkezik az igazság pillanata.
Pár éve volt hír, hogy Dél-Afrika kukázná a Gripenjeit, 1-2 századot, mert nem tudják őket üzemeltetni. Még itt is ment az agyalás, hogy szarár-húggyér meg kéne venni őket, aztán felújítani és magyarosítani. Most lehet ha visszavásároltatják a svédekkel vagy harmadik féllel megvetetik, aztán felújítás után átadják Ukrajnának.
Valahonnan biztosan látnak lehetőséget, hogy Gripeneket kapjanak az ukránok, hanem nem fognának bele a pilótaképzésbe, hacsak nem kamu a hír.