Ha nagyon offnak minősül itt a hsz-em, akkor a moderátorok átrakják máshova, de a tegnapi dolgok fényében szeretnék felvetni pár múltbeli kérdést... anélkül, hogy akár egyre is válaszolni tudnék, vagy bármelyik is az én ötletem, saját gondolatom lenne.
1, PMC-k terjedése. Először az USA-ban kezdődött talán, majd minden magát nagyhatalomnak képzelő ország átvette, de annyira eluralkodott, hogy a Közel-Kelet forrongó pontjain több csoport középhatalmak szárnyai alatt már sokkal inkább ebbe a kategóriába sorolható, mint a régi fanatikus csoport. (Törökök által újjá szervezett szír lázadók, melyek kezdetben valóban helyi frakcióknak voltak tekinthetők, de Líbiában később Karabahban szereplésük már nagyon gyenge lábakon áll politikai vagy vallási meggyőződésükből való levezetéssel, hiszen síita azeriek oldalán ontják a vérüket, miközben odahaza ezek ellen harcoltak.)
Itt a régi kérdés, hogy visszahozzuk-e a magán hadseregeket, mint a középkorban vagy elkötelezzük magunkat az állam erőszakmonopóliuma mellett és tűzzel-vassal irtjuk a rendőrségre vagy akár a reguláris hadseregre is veszélyes maszek csoportosulásokat? Az elmúlt évtized másról sem szólt, mint annak hasznosságáról, hogy zsoldos cégeket alapítottak olyan államok, amelyek jóval erősebb hadsereggel rendelkeztek és ezeket nagyhatalmi terveikhez mozgatták. Látszólag a reguláris erőkkel való beavatkozás pedig háttérbe szorult, abból pedig inkább a légierő lett túlsúlyba, miközben a szf-i csapatok intenzív háborúba egyre kevésbé vettek részt, a béketeremtés egyre inkább a PMC-k (és vallási fanatikus csoportok) meccse lett, nekik pedig a békefenntartás, papucsos kecskepásztorok utáni rohangálás.
2, Büntető zászlóaljak. Bahmut alatt az ukránok sokat filozofáltak azon, hogy vajon a fegyelmet lazítja-e a börtönből toborzottak katonai kiképzése? Annak ellenére, hogy ők is milyen szívesen alkalmazták az első hónaptól kezdve, hamarabb alkottak törvényt erre a lehetőségre, mégis az ellenségtől kéjes sóvárgással várták, hogy a rabok tömeges felfegyverzése tönkre vágja az amúgy sem túl szilárd orosz hadsereg integritását. (Értve ez alatt főleg a korrupciót, ahol a tankból is eladják a naftát vodkáért meg cigiért a kisebb szinteken, felfelé skálázva egyre elképesztőbb dolgok.. ami a másik oldalon az ukránok CAESARE eladása és páncéltörők mexikói drogkartelleknél felbukkanása kapcsán elmondható... egy vérből valók. De itt tényleg csak arra szeretnék szorítkozni, hogy a sittesek rontanak-e a helyzeten? Vagy független a baljós előjelektől az, hogy felülről szervezve a zsoldosok tegnap fellázadtak?)
3, Vajon milyen következménye lesz a rendőrségre nézve, ha az alvilágba visszakerülnek katonai kiképzést és harctéri tapasztalatot szerzők több ezres tömegei? Prigozsin, az egykori börtöntöltelék, azt tudjuk, hogy Beloruszba megy. Mennyire lesz sikeres a hátra hagyott kiképzett hadsereg integrálása a békés társadalomba? Sok a homály, hogy akkor csak azokat veszi át a hadsereg, akik nem vettek részt a lázadásban?
+Én elég furán vagyok összedrótozva, valahogy mindig azt nézem, ami ránk tartozik és nem a nagy, világmegmentő képet. Bahmutnál engem elborzasztott, ami hatást gyakorolhat egy 5-60.000 fős PMC, ami békével hirtelen munka nélkül marad és bárhol megjelenhetnek. A koszovói misszióban fel lettünk volna-e készülve, hogy hirtelen egy Magyar Honvédség méretű, harcképes szervezet bekapcsolódik "privát" a buliba és elkezdi támadni a békefenntartók és albán hadsereg állásait? Konkrétan a helyi erőket szerintem elsöpörné, ha ez előre meg van tervezve. És akkor beszélhetünk a helyi szerb civilek rendfenntartó kezeléséről, és egy szerb hadseregről, ami ellen nem lehet a koszovói albánokat multiplikálni, hogy ezzel is fognak foglalkozni, meg azzal is, meg a harmadikat is meg tudják oldani...
Nem leszek népszerű, de én jobban érzem magam azzal, hogy az oroszok bedarálták a zsoldos cégeiket és inkább a központi kormány hadsereget igyekeznek megerősíteni. Szerintem nekik ez a belső szilárdság megerősítéséhez jól jön. És nekünk a saját problémáink kezelhető méretűként tartásához jól jött. Még ha egyiket sem oldotta meg és a hadsereg átfegyverzésén és erősítésén továbbra is dolgoznunk kell.