Ez egy rendkívül összetett téma, hirtelenjében csak ennyit írnék róla..
"A Föld forgási tengelye a 20. század kezdetétől napjainkig 10 métert vándorolt nyugati irányba"
Mivel a forgástengely dőlése határozza meg, hogy mennyi energia éri a Napról a Földet, értve ez alatt a szárazföldeket és a vízfelületeket - amik eltérően melegednek az albedó miatt - , ez rendkívül csekély, így a forgástengely változása nem okozhatja ilyen rövid idő alatt a felmelegedést.
Száz év alatt 10 méterrel mozdult el a Föld forgási tengelye. Az emberi tevékenységgel felturbózott klímaváltozás, közelebbről a sarkközeli jégtakaró elolvadása nagyban hozzájárult a jelenséghez.
qubit.hu
A föld forgástengelyének van saját precessziós mozgása a fő ciklus kb. 26 ezer év. Kisebb "rezgések" vannak benne, a Nap és a Hold gravitációs hatása miatt.
Bővebben:
http://volgyesi.hotserver.hu/geofiz/61.pdf
"1993-2010 között a talajvíz kiemelése miatt kb. 80 centivel helyeződött át bolygónk forgástengelye."
1993-2010 között a talajvíz kiemelésének köszönhetően kb. 80 centivel helyeződött át bolygónk forgástengelye.
ng.24.hu
Ez sem számottevő.
Ez is érdekes forgástengelyileg.
A GRACE műhold adatait felhasználva a NASA kutatói két rejtélyt – egy újat és egy századnál régebbit - is megoldottak a bolygó forgástengelyének ingadozásával kapcsolatban.
elteonline.hu
Én a Föld forgástengelyének változását kiejteném, 100-200 év alatt nem befolyásol semmit. A mágneses pólus vándorlása, az más témakör.
Már korábban írtam, hogy én nem találok arra adatot, hogy évek folyamán hogy változik a Földet érő össz. napsugárzás, aminek vizsgálata elsődleges fontosságú lenne véleményem szerint.
Az is fontos lenne tudni globális szinten, hogy az óceánok nagy áramlatai - amik fűtik, hűtik a környezetüket - hogyan változnak.
Korábban már voltak ide belinkelve fölmelegedési kutatások eredményei, azt kiemelve, hogy a nagy világfórumokra csak azokat hagyták meg, amik az emberi tevékenységre visszavezethető, holott ennek valószínűleg töredéke csak a valós hatás.