[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 007
113
Tudom, hogy a háború eszkalációja meg az ígyúgyamúgy blablabla a szöveg, de őszintén megvalva, leszarom.
Ha putyesz a háborút választotta, hát akkor kapja meg. Köszönje meg a nyugatnak, hogy eddig nem rakétázhatták az ukránok a hátországát. Majd pont a megtámadott fél fogja vissza magát? Hát milyen világban éltek ti?
Ha püföl az utcán egy nálad erősebb kancigány, nem kapsz fel egy botot, hogy visszavágj, mert miért is?
Mit tesz putyin Ukrajnával ha az orosz hátországban felrobbannak raktárak, hidak, vasúti csomópontok, vezetési pontok? Megtámadja őket?
Az ukránoknak ennél rosszabb lesz. Azoknak is, akiknek eddig annyira nem volt rossz.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 058
2 769
113

Persze ez ukrán hivatalos - nyugatos vonalat képviselő cikk, a cím lehetne az is, hogy "mennyire hisznek az ukránok a hivatalos narratívának, és mennyire utasítják el az annak ellentmondó állításokat"?

Az ukrajnai válaszadók 43%-a és a külföldiek 36%-a nem értett egyet azzal az állítással, hogy "Ukrajnában széles körben elterjedt a náci és/vagy neonáci ideológia";
az ukrajnai válaszadók 29%-a és a külföldi válaszadók 35%-a nem értett egyet azzal az állítással, hogy "A méltóság forradalma Ukrajnában 2013-2014-ben NEM volt puccs";
az ukrajnai válaszadók 26%-a és a külföldi válaszadók 29%-a értett egyet azzal az állítással, hogy "Oroszország a Nyugat/NATO ellen harcol Ukrajnában";
az ukrajnai válaszadók 25%-a és 29%-a külföldön egyetértett azzal az állítással, hogy "A Nyugat saját céljaira használja Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban";
a külföldön megkérdezettek 32%-a értett egyet az "Ukrajnában elnyomják az orosz anyanyelvűeket" állítással.

Úgy sejtem, hogy azért sokan nem igazán jó érzéssel nézik főleg az idősebbek közül (legalábbis Galícián kívül), ahogy az ultranacionalista városi tanácsok Lvivben, Kijevben, Rivnében és máshol utcákat és tereket neveznek át Waffen-SS tisztekről és UPA-sokról, miközben korábban olyan emberekről nevezték el őket, mint Ljudmilla Pavlicsenko és Szemjon Timosenko. Különösen azok, akinek a szülei, nagyszülei generációja még a Generalplan Ost megvalósulása ellen harcolt, és ő maga is olyan szovjet oktatásban részesült, amely még ezt az örökséget képviselte, nem a banderitákét. Nyilván sokan ezek közül az emberek közül, az országon belül és kívül, csak behúzzák a fejüket.

Pesten melyikis volt a Tolbuhin körút meg az Osztyapenkó ?
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 027
23 556
113
Tudom, hogy a háború eszkalációja meg az ígyúgyamúgy blablabla a szöveg, de őszintén megvalva, leszarom.
Ha putyesz a háborút választotta, hát akkor kapja meg. Köszönje meg a nyugatnak, hogy eddig nem rakétázhatták az ukránok a hátországát. Majd pont a megtámadott fél fogja vissza magát? Hát milyen világban éltek ti?
Ha püföl az utcán egy nálad erősebb kancigány, nem kapsz fel egy botot, hogy visszavágj, mert miért is?
Mit tesz putyin Ukrajnával ha az orosz hátországban felrobbannak raktárak, hidak, vasúti csomópontok, vezetési pontok? Megtámadja őket?
Ment a like erre a kommentre, mert valahol egyetértek veled, mondjuk valahol meg nem...

Putyin a háborút választotta, de be felejtsük el, hogy előtte számos lépést tett a békés rendezés irányába, szóval ne felejtsük el, mert ez így korrekt!!!

hülyének nézte a nyugat? igen, hülyének!! felült erre a "kisvonatra"? Igen felült... ez Putyin baja, vagy hibája kész pont..

Ellenben ha mondjuk a románok kezdenék el a székelyeket módszeresen basztatni (teszik) , de korántsem hadsereggel, vagy szabadcsapatokkal mint anno az ukránok tették, szóval ha a román hadsereg kezdené el írtani a székelyeket, és lenne elég vér a kormány faszában mi beavatkoznánk - e, és ha igen jogosan?? (mert szerintem igen és igen!!)

Szóval ebben véleményen szerint nincs igazad, abban viszont igen, hogy ha az ukránok csapást mérnek oroszországi célpontokra, abban sincs semmi extra, háború van vice verse alapon ez kölcsönös! Semmi extra, vagy szokatlan nincs ebben.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 460
46 481
113

Az orosz hadsereg leállította az ellenség Orekhov irányú offenzíváját, az ukrán fegyveres erők taktikát váltanak (+VIDEO)​

Az Orekhov-Rabotino vonalon az ellenség folytatja hadműveleteit, de egyelőre nem vet be nagy erőket öngyilkos támadásba.
► Az ellenség taktikát váltott, miután súlyos veszteségeket szenvedett a korábbi támadóhullámok során.
Most folytatódnak az aktív tüzérségi harcok, az ukrán fegyveres erők lövedékekkel bombázzák előretolt lövészárkainkat, tüzérségünk visszavág.
► A Novodanilovka-Rabotino vonalon az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott járművei és személyzete aktívan mozog a 65. és 47. dandárból. Az állások felszerelése, a rohamcsoportok koncentrációja, rotációja történik.
► Napközben az ellenség várhatóan új támadó hadműveletekre áll át az RF fegyveres erők 291. és 70. ezredeinek állásain.
► Az elmúlt napokban az ellenség kis csoportokban támadott, hogy ne essen hatalmas tűz alá és csökkentse a veszteségeket.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688188848

Az orosz haditengerészet megtalálta a módját, hogy "elrejtse" hajóinkat az ellenség elől (FOTÓ)​

Az orosz haditengerészet az új színezés miatt problémákat okozott az ellenségnek, hogy azonosítsa hajóink modelljét.
Ahogy nyugati katonai elemzők írják, az orosz hadihajók, nevezetesen az orr és a tat átfestése miatt gyakorlatilag megszűnt az a képesség, hogy a műholdképek tanulmányozása során azonosítani lehessen egy adott hajómodellt.
Most ezeken a kereteken a hajók mérete erősen torz.
Például az Admiral Makarov fregatt mérete 124,8 m, de újrafestés után már csak 90 m látszik a műholdképen.
A képen a földről - az "Ivan Golubets" aknakereső a Szevasztopoli-öbölben új színben.
Így a hajók álcázása hatékony módszerré válik a légi azonosítás elleni küzdelemben.
Источник: https://rusvesna.su/news/1688190609

Az orosz hadsereg teljesen megtisztította a Dnyeper bal partját az Antonovszkij-híd közelében az ukrán fegyveres erőktől, - Balance​

„Tegnap este a dnyepri csapat katonái végre megtisztították a területet a bal parton, az Antonovszkij-híd közelében.
A különleges alakulatok katonái hátulról hajtottak végre meglepetésszerű támadást, a folyó felől közeledve csónakokkal. Hajnali 3 órára elfoglalták a várat és a szállodát, ahol az ukrán fegyveresek telepedtek le.
A harci hadműveletben a STORM különítmény, a 61. tengerészgyalogos dandár, a 126. parti védelmi dandár, a 127. tartalék dandár és a 205. gépesített lövész dandár katonái vettek részt. Harcosaink, mint mindig, bátorságról, elszántságról és találékonyságról tettek tanúbizonyságot, az ellenség megdöbbent és legyőzött.
Ez van, a bal parton nincsenek "hídfők". Ha nagy erőkkel próbálják kiütni az orrukat, ugyanazt kapják, de nagyobb léptékben” – mondta Saldo július 1-jén reggel.
Emlékezzünk vissza, hogy tegnap az "orosz tavasz" arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők fegyvereseinek csoportját az Antonovszkij-híd alatt eltalálta az "Iszkander".
Источник: https://rusvesna.su/news/1688192918

Az ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei június 30-án

▪️Starobilsk irányában az AFU a Torske kiemelkedés környékén próbál ellentámadást végrehajtani .
Az ukrán egységekben a harci műveleteket lőszer- és személyzethiányos körülmények között hajtják végre.
▪️Soledar irányában a tüzérséggel támogatott ukrán erők tovább támadnak Rozdolivka közelében.
A kiélezett harcok eredményeként az orosz egységek átlagosan 150 métert vonultak vissza, tartalék védelmi vonalat elfoglalva.
▪️Bakhmut közelében az AFU egységei továbbra is támadnak az oldalakon, többek között Berhivka, Klyshchyivka és Kurdyumivka térségében .
Az orosz erők magabiztosan tartják a helyüket, megsemmisítik az ellenséges felszerelést és munkaerőt.
▪️Az ukrán erők a nap folyamán kaotikusan ágyúzták a Donyecki Népköztársaság lakott területeit.
Yasynuvata erős tűz alá került: lakóházak, magánházak, a közigazgatás és a kórház megsérült. Kilenc ember megsebesült.
▪️Zaporizzsja irányában az ukrán egységek az orosz védelmet szondázzák, kis gyalogsági csoportokban lépnek fel. Összességében az Orikhiv melletti területeken a helyzet továbbra is stabil és ellenőrzés alatt áll.
▪️Az AFU ismét viharárnyék rakétacsapásokat indított a Zaporizzsja régióban található Berdyansk ellen.
A légvédelmi csapatok összehangolt munkájának köszönhetően a balesetek és a jelentős pusztulás elkerülhető.
▪️Herson irányában az orosz erők Iskander rakétavetőkkel csaptak le az Antonovszkij -hídra.
Ennek ellenére az ukrán erők továbbra is távolról aknásítják a bekötőutakat, megakadályozva a hídfő felszámolását.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 808
77 965
113
Na mi történt? Hülyének voltam nézve amikor azt feltételeztem, hogy átkeltek a Dnyepperen az ukránok valamekkora erővel, most azt olvasom, hogy az "át sem kelt" ukránokat visszaszorították a bal partról? Hogy történhet meg az, hogy napokig tartson felszámolni egy olyan hídfőt ami nem is létezik (abba bele se menjünk, hogy biztos nem egy felderítő rajjal bohóckodtak napokig az oroszok)?

Jó lenne már elhinni amit látunk még akkor is, ha nem vág egybe a hittel.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Attól, hogy Goncsarenko neve ott van még nem az a forrás, ő ott valamilyen helyi vezető, ezért írta ő alá a papírokat.
Elkerülte a figyelmem, hogy Donyeckben rakétázás vagy terrorbombázás volt, de majd jobban fogok figyelni ez után, ha látom azt is megosztom.
Elkerülte a figyelmedet? 2014 júli 13 óta, tehát 9 éve ágyúzzák Donyeck belvárosát is kb napi szinten, szóval a csillagokat azért nem kéne lehazudni az égről. Hallatlan cinizmus részedről. Nem elég nekünk hogy minden média hazudik?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 141
13 601
113
Na mi történt? Hülyének voltam nézve amikor azt feltételeztem, hogy átkeltek a Dnyepperen az ukránok valamekkora erővel, most azt olvasom, hogy az "át sem kelt" ukránokat visszaszorították a bal partról? Hogy történhet meg az, hogy napokig tartson felszámolni egy olyan hídfőt ami nem is létezik (abba bele se menjünk, hogy biztos nem egy felderítő rajjal bohóckodtak napokig az oroszok)?

Jó lenne már elhinni amit látunk még akkor is, ha nem vág egybe a hittel.

Már amenyire viszaszorították - látván, milyen bohócokat kuldtek az oroszok az akcióba (a videó nem nyilvános - rá kell kattintani az alabbi tweetre és felette van):


 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 476
18 395
113
Ahol gyerekek civilek veszítik életüket háború miatt az mindig tragédia.
De mindig ismerni kell a körülményeket.

Egy pizzéria teletömve magasanképzett képzett NATO tisztekkel mindig zsírosabb célpont lesz mint egy város a maga lázadó csőcselékével.
Vagy úgy is lehet mondani, hogy hol nagyobb az egy négyzetméterre jutó képzett katona? Abban az étteremben vagy egy Donyeck nevű városban mondjuk 2018-ban.

Ha erre nem tudod a választ és másképp gondolod mint én akkor végre megértetem, hogy te mit keresel ebben a topikban.


Miért lenne a donyecki pizzériaban kevesebb a katona, mint a kramatorszkiban? 2014-óta háború van.

Ha erre nem tudod a választ, akkor tudom mit keresel itt.
;)

Zaluzhny találkozott Zelenszkij fő ellenfelével, Krivonos tábornokkal
Krivonosz tábornok jelenleg azon kevesek egyike Ukrajnában, akik nyilvánosan sértegetik Zelenszkijt, hazája árulójának tekintve, aki több százezer katonát ölt meg.
A minap találkozott vele Zaluzsnij főparancsnok, aki közvetve azt is elismerte, hogy Zelenszkij média-elképzelései a repülőgépek és egyéb dolgok nélküli ellentámadásról az ukrán fegyveres erők vereségéhez vezettek.
Úgy látszik, a „régi gárda” összefog Zelenszkij ellen. Érdeklődéssel figyeljük, mi történik.

Irány Zaporozhye 21:50
Pjatikhatki üres, az ellenség kis csoportokban (7-9 fő) hajt végre felderítést, miután tűzkárt okoztak a járőröknek, visszavonulnak, elhagyják a sebesülteket. Többnyire kisteherautóval közlekednek, páncélozott járműveket nem használnak.

Krasznolimanszki irány 21:50-kor:
Az irány helyzetét nyugodtan irányítják, a mi és az ellenséges tüzérség is dolgozik. Az ellenség az ejtőernyősök tűzsebzése után visszarepült, "sebeket gyógyít". A légideszant egységek légi felderítést végeznek az ellenség további megsemmisítésére.

Április 1-jén Oroszország külső adóssága 25,9 milliárd dollárral (6,8%-kal) csökkent 2023 elejéhez képest, és 354,8 milliárd dollárt tett ki.
Ezt június 30-án jelentette be a Bank of Russia. Ez 2006 vége óta a legalacsonyabb érték. A csökkenés oka a külső adósság minden összetevőjének csökkenése.
A szankciók megfojtják Oroszországot!” azt mondták⚡️

Akkor most Zsalu él!?

Megint hazudott a ruszkifos propaganda.
:)

Hát hogy lehet így bármit is elhinni?

"Súlyos harcok Artemovszk északi szárnyán.
Az ellenség egyik rohamot a másik után intézi. Csapataink, beleértve az önkéntes alakulatokat is, megtartják állásaikat és felőrlik az ellenséget. Vannak pozíciók, amelyek gazdát cserélnek. Valójában a Bahmuti húsdaráló folytatódik."


Érdekes ez a bahmuti darálás.
Ha az orosz támad, akkor az ukrán darálódik, ha viszont az ukrán támad, akkor is.
:D

Egyformát kellene már hazudni, mert megint nem fogjátok érteni, mi történt.
;)

Az orosz hadtudomány feltalálta a multicam-et.


Dől a lé. Drágul a kudarc. :)

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 850
14 803
113
Ukrajna már 2008-ban felkínálta magát a NATO-nak, megsértve ezzel az állítólagos független, "szuverén" státuszát.

2007 végéig még a szovjet időkben létesült, 2 rakéta előjelző radarállomást üzemeltetett Oroszország és Ukrajna, közösen viselve a több millió dolláros éves költséget. Az egyik a Krim félszigeten, Szevasztopol közepén, a másik Kárpátalján, Munkács mellet van ("Tésztagyár", anno én is láttam az energia ellátását, még szerelés közben) .

2008 ban az oroszok úgy döntöttek, hogy nem fizetik tovább az ukránok által meghatározott üzemeltetési díj rájuk eső részét, és csak a továbbított adatokat fizették ki (gondolom ezt is sokallották mint a gáztranzit és nyersolajszállítási díj meredeken emelkedő értékét).

Juscsenko és az Elnöki Hivatala kitalált egy szerintük jó hasznosítási lehetőséget, a NASA nak vagy a NATO-nak kívánták ezt a két állomást üzemeltetésre "bérbeadni".

Erről elnöki rendelet is készült, valamint 2008 júliusában Viktor Juscsenko dnyipropetrovszki munkalátogatásán a helyi állami gépgyár vezetőitől tájékozódott a munkácsi és a szevasztopoli rakéta-elhárító bázisok korszerűsítésének módjáról és anyagi vonzatáról.

Azért nem semmi volt ez az elképzelésük, amiről írásos dokumentumok is fennmaradtak.

Hogy nézett volna ki a szevasztopoli kikötő orosz katonai használata a tőle északra, a tergerparton néhány 10 km-en belüli NATO üzemeltetésű több ezer km távolságig ellátó radarral?

No ez a 2008-as Elnöki elképzelés is mutatja hogy az ukránok még a látszatra sem adtak a függetlenséget illetőleg. Hiába a pénz szagára akkor is nagyon fogékonyak voltak a "vezetőik"..

Tehát a Nyugat a Majdankodással nem csak a Krimen található tengeralatt járós hadikikötő megszerzését tűzte ki célul, hanem egy "füst" alatt a radarállomások is célpontok lett.

Természetesen akkor, 2008-ban erről az elképzelésről hamar kiderült, hogy megálmodóiknak bilibe logott a kezük.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 007
113
Miért lenne a donyecki pizzériaban kevesebb a katona, mint a kramatorszkiban? 2014-óta háború van.

Ha erre nem tudod a választ, akkor tudom mit keresel itt.
;)
A donyecki belövésekről készült videókon elvétve látsz katonát.
A kramatorszki esetnél, közvetlenül a támadás előtt készült képeken/videókon is tobzódzak a katonák a hotel éttermében.
Hát még utána.
Akkor most Zsalu él!?
Zaluzsnijról annyit tudunk, h “nyilatkozott”. Lássunk előbb egy aktuális videót, amelyen pl jár-kel, esetleg hosszan beszél. Elmehetne mondjuk Vilniusba könyörögni a NATO tagságért, te meg mondjuk videózhatnád.
Megint hazudott a ruszkifos propaganda.
:)
A “ruszkifos” propaganda abból kiindulva írta, hogy komoly gond van Zaluzsnijjal, hogy az egyik támadás után hirtelen eltűnt, és utána is csak foghíjasan szerepeltették (alig beszél/mozog a videókon). Biztosan csak néhány megmondóember állította, h meghalt, a józanabbik fele arra tippelt, hogy szar állapotban van.

Ha már előkerült a téma: Budanov új frizurája (és Zaluzsnijhoz fogható agilitása) vajon mihez köthető? Hirtelen melege lett és a nagy melegben el is fáradt?
Hát hogy lehet így bármit is elhinni?
Az emojik számával fordítottan arányos bárminek/bárkinek a hitelessége.
Az orosz hadtudomány feltalálta a multicam-et.

Ej, de súlytalan ez… amióta világ a világ, azóta lesnek el egymástól technológiai és egyéb megoldásokat. A .300BLK kaliber eredete megvan? Vagy hogy az amerikai manőverező harcmodort honnan emelték át?
Dől a lé. Drágul a kudarc. :)

Tehát Hókuszputyinék fizuemelést vezetnek be az orosz haderőnél, és ebből arra következtetünk, hogy… rosszul állnak?
Valahol megnyugtató, hogy ilyen híreken pörögtök.
Hogy történhet meg az, hogy napokig tartson felszámolni egy olyan hídfőt ami nem is létezik (abba bele se menjünk, hogy biztos nem egy felderítő rajjal bohóckodtak napokig az oroszok)?
Te tudod, mivel bohóckodtak napokig? Hány ukrán kelt át? Vittek valami technikát is?