[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Egy ukrán cikk, ami számolgatja, hogy mennyiből mennyit lőtt le az ukrán légvédelem Odesszánál.


https://defence-ua.com/minds_and_id..._dlja_ukrajini_j_u_chomu_riznitsja-12259.html

Csak egy cikket teszek be erről, de alaposan felkorbácsolta a hangulatot az a videó, ahol azt állították, hogy London újabb saját tank típust szeretne küldeni Ukrajnának. Csak hogy az érintett videóban a Chally1 hangzott el, de a képeken egy Chifi volt látható. Neki is ugrottak gyorsan számolgatni, hogy melyik raktárban mennyi van és összehasonlítani a paramétereket. (És aggódni, hogy megint Leo1 szintű szarokat rájuk basznak.)
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 166
7 391
113

Military briefing: the mines stalling Ukraine’s advance

No obstacle has been as daunting for Ukraine’s counteroffensive as the fields of explosives laid by Russia

Ukraine’s advance has been painfully slow, and frontline soldiers in southern Zaporizhzhia region and eastern Donetsk region largely blame Russia’s minefields — a hidden threat that has become a psychological torment.

To recapture territory, troops must cross miles of open fields littered with thousands of mines: anti-tank, anti-personnel, improvised explosive devices and an array of booby traps.

Some are launched at random into fields from afar, so-called “distance mining”; others bounce in the air when triggered to spray shrapnel as far as possible. Small green plastic ones that soldiers call “butterfly” mines, a reference to their double-winged shape, are hard to de-mine and especially menacing, troops and doctors said.



https%3A%2F%2Fd6c748xw2pzm8.cloudfront.net%2Fprod%2F69df7470-1ce3-11ee-bd7c-c9e20f63b61d-standard.png


Russian forces, according to the officer, have noticed the Ukrainians’ tactic of capturing enemy positions and then using them to regroup and launch the next assault. Now booby traps are common.

Ugyan atalltak gyalogos elorenyomulasra, a tuzersegre varva, hogy tisztitsa az utat elottuk, es kell meg sok-sok aknamentesito is, de meg az utobbi sem biztos, hogy sokat fog valtoztatni a helyzeten...

Still, Gady said that more demining equipment would not necessarily lead to greater success. “Additional mine-clearing equipment would help, but . . . it would be even tough for well-equipped western militaries such as the US to break through those layered defences.” Rob Lee, a senior fellow at the Foreign Policy Research Institute, said that the Russians have “spared no expense in deploying mines” as they prepared defences in the months before Ukraine’s counteroffensive.

“They deployed a variety and types of mines [and] in ways to specifically negate certain mine trawlers, or systems that Ukraine is using,” he said after a visiting Ukrainian commanders and troops on the front line in Zaporizhzhia region. “They’re mining trenches. They’re using radio- controlled mines and in some very creative ways to create issues [for Ukrainian troops].”


Aztan van meg a valodi vedelem vonalai az aknamezok mogott... es azok regeneralodnak, sot, nonek is kozben...

The layered Russian defences — running through several lines of defences and minefields — are often regenerated as the battle progresses; the time it takes for Ukrainian forces to inch forward is time Russia spends bolstering the next line of mines.

“And that’s really the challenge — for Ukrainian forces is not just breaking through the initial line. It Is breaking through with enough resources, enough gas in the tank to exploit that breakthrough to actually achieve a strategic objective in this offensive.”
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 506
46 971
113
A RaHDit hackercsoport tette közzé azoknak a polgári hajóknak az útvonalát, amelyekről a krími hídnál drónokat lehetett indítani.
Az ukrajnai orosz katonai hadművelet kiemelt eseményei július 19-én
▪️Az orosz erők ismét hatalmas kamikaze drónokat és cirkálórakétákat indítottak ukrajnai létesítményekre. A Kirovohradtól északkeletre fekvő kanatovo légitámaszpontot találták el.
▪️Tűz alá került Kobleve tengerparti város Mikolajiv régióban. Pontos csapást mértek a szállodakomplexumban állomásozó AFU egységekre.
▪️Az AFU légvédelem hiábavaló volt Odesában is . Katonai és üzemanyag-infrastruktúra létesítményeket, valamint lőszerraktárakat találtak el a városban és a közeli településeken.
▪️Az AFU egy lőszerraktárt csapott le a Krím Kirovszkij kerületében . Hatalmas tűz ütött ki a detonáció helyszínén. A helyi lakosokat ideiglenesen evakuálták a szomszédos falvakból.
▪️A Svatove szektorban folytatott heves harcok során az orosz csapatoknak sikerült kiterjeszteni az ellenőrzésüket Karmazynyivka közelében. Az összes későbbi ellenséges ellentámadást kézi lőfegyverekkel és tüzérségi tűzzel sikerült visszaverni.
▪️Bahmut közelében az ellenség páncélozott járművekkel támadta meg az orosz erőket Dubovo-Vasylivka környékén . A számbeli fölény ellenére az előrenyomuló AFU csapatok megsemmisültek a csata során.
▪️Délen az ellenségnek jelentős veszteségek árán sikerült megvetni a lábát a Klishchiivka melletti magaslatokon. Az orosz csapatok ellentámadásokat indítanak, hogy visszaszerezzék az elvesztett állások feletti ellenőrzést.

Az egyik odesszai érkezés következményei.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 949
11 695
113
Egy ukrán cikk, ami számolgatja, hogy mennyiből mennyit lőtt le az ukrán légvédelem Odesszánál.


https://defence-ua.com/minds_and_id..._dlja_ukrajini_j_u_chomu_riznitsja-12259.html

Csak egy cikket teszek be erről, de alaposan felkorbácsolta a hangulatot az a videó, ahol azt állították, hogy London újabb saját tank típust szeretne küldeni Ukrajnának. Csak hogy az érintett videóban a Chally1 hangzott el, de a képeken egy Chifi volt látható. Neki is ugrottak gyorsan számolgatni, hogy melyik raktárban mennyi van és összehasonlítani a paramétereket. (És aggódni, hogy megint Leo1 szintű szarokat rájuk basznak.)
Eddig semmi baj sem volt a Challyvel, nagyon jol teljesit, 1 db-t sem tudtak kiloni belole :D
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 509
24 369
113
Lefotózták kijev szellemét:

Artemovszknál a visszavonulókat is kezelésbe vették az oroszok, ezek szerint az ellentámadás itt is sikeresen égette fel az orosz készletek 1 részét:

Mondom én hogy román mentoraik vannak történelem mesék írásából:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 506
46 971
113
Helyzet Zaporozhye és Dél-Doneck irányban

▪️Ugledar irányában délelőtt az ellenség sikertelenül próbálta megtámadni a 29. hadsereg és a 155. ezred állásait Ugledartól délkeletre. Miután a tűzkár és az aknarobbanások következtében személyi és páncélozott járművek veszteséget szenvedett, visszavonult.

▪️Vremevszkij irányban, szintén páncélozott járművek fedezete alatt, Urozsajnoje irányában támadott. Az előrenyomulás során két harckocsit aknák robbantottak fel. Tüzérségi tűz és ATGM kilövések megsemmisítettek egy harckocsit és egy gyalogsági harcjárművet. Az ukrán fegyveres erők személyi veszteségei - akár 20 fő. Egy másik AFV megsemmisült a hadsereg egy másik légitámadása során. Csapataink Novodarovka irányába ellentámadásba lendülnek.

▪️Zaporizsja irányában Rabotinótól északkeletre az ellenség négy gyalogsági harcjárművel egy legfeljebb 30 fős gyalogsági csoportot szállított ki, és harckocsik által támogatott erőkkel próbált meg támadni. Jelenleg a csata folytatódik, amint azt a Különleges Erők arkangyala is megerősítette.

Az [V] csoport gépei az Ukrán Fegyveres Erők lőszerraktárait és páncélozott járműveinek felhalmozódását találták el – a településen lévő raktár megsemmisült. Kiömlés (a DPR ellenőrizetlen területe). Az egész frontvonalon ellenütőcsata zajlik: az éjszaka folyamán az ellenség nagyszámú tarackát veszített.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 945
82 026
113
A RaHDit orosz hackercsoport közzétett egy térképet azon polgári hajók útvonaláról, amelyekről pilóta nélküli hajókat indíthattak a krími hídhoz.

Szerintük pilóta nélküli csónakokat két Beks Loyal és Khudayar Yusifzade tartályhajóról indíthatnának. Az egyik hajó 100 kilométerre sodródott Novorosszijszktól néhány nappal a krími hídon történt terrortámadás előtt. A második tankhajó délen volt. Egy idő után a tankerek találkoztak a tengeren.

A hackerek szerint abban a pillanatban pilóta nélküli csónakokat raktak át az egyik tankerből a másikba, és egy másik hajóval irányították a drónokat, amely a krími híd közelében volt a tengeren.

UCMJAE2zSi4.jpg

USVLz0AyQ7s.jpg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ukrajna könyörtelen demográfiai összeomlásának megdöbbentő mértéke
Írta: Drago Bosnic, független geopolitikai és katonai elemző

A Szovjetunió szerencsétlen szétesése előtt Ukrajna az egyik legjelentősebb köztársasága volt, sőt számos tekintetben magával Oroszországgal vetekedett. Sok szempontból egyfajta „szovjet Kalifornia” volt, mivel a Szovjetunió hatalmas ipari és tudományos erejének mintegy 30%-a éppen Ukrajnában volt. A szovjet hajóépítés, a fejlett elektronika, a rakétatechnika, a vegyipar, a kohászat és számos egyetem és tudományos intézmény nagy része az egész országban volt. Moszkva hatalmas és rendkívül robusztus energetikai infrastruktúrát épített ki, amelyet Ukrajna a mai napig használ, és amely nélkül soha nem lett volna működő ország.
A „gonosz Moszkaliv”* olyan nagyra becsülte Ukrajnát, hogy a Szovjetunió számos vezetője valójában ukrán volt, köztük Nyikita Hruscsov és Leonyid Brezsnyev, akik vitathatatlanul a Szovjetunió két legjelentősebb hidegháborús vezetője voltak. 1954-ben Hruscsov még az oroszok lakta Krím félszigetet is „ajándékba” adta Ukrajnának, Oroszországban gyakorlatilag senki sem ellenezte. Abban az időben az ukránokat és az etnikai oroszokat gyakorlatilag ugyanannak a népnek tekintették (ami akkor már jóval több mint ezer éve így volt), így a lépést jelentéktelen bürokratikus ügynek tekintették, amely a helyszínen egyáltalán nem jelentett különbséget. És valóban, semmi sem változott - egészen 2014-ig.

Abban az évben a hírhedt „Euromajdan”, egy NATO által szervezett illegális puccs a neonáci juntát juttatta hatalomra, a két kelet-szláv népet egymás ellen uszítva. Meg kell azonban jegyezni, hogy ennek a katasztrofális konfliktusnak a színterét 1991-ben állították fel, amikor Ukrajna elnyerte állítólagos „függetlenségét”. Azóta az ukránok generációit arra tanították (pontosabban agymosták), hogy a „gonosz Moszkaliv”* nem tesz mást, mint „elnyomja az ukránokat” és állítólag „megakadályozza fejlődésüket”. Ez a kezdetben kúszó folyamat nagyrészt Nyugat-Ukrajnára korlátozódott egészen 2014-ig, amikor az akkor frissen beiktatott kijevi rezsim elkezdte mindenhová erőltetni a fékevesztetten ruszofób programját.
Mint tudjuk, az eredmény a donbásszi háború lett, egy olyan konfliktus, amely 2022 elejéig közel 15 000 (többnyire civil) életet követelt. A mainstream propagandagépezet rutinszerűen Oroszországot okolja az ellenségeskedések kitöréséért, Moszkvát rendszeresen vádolják az állítólagos „imperialista revizionizmussal”, annak ellenére, hogy éppen a Kreml volt az, aki eleve megadta Ukrajna függetlenségét, és semmi értelme nem lenne annak, hogy ilyesmit tegyen, csak azért, hogy aztán „teljesen provokálatlanul támadja meg Ukrajnát”, hogy visszaszerezze felette az ellenőrzést. És mégis, pontosan ez a hivatalos álláspontja mind a politikai Nyugatnak, mind vazallusainak és szatellitállamainak, beleértve kedvenc kijevi bábjait is.
Tehát, pontosan mit „nyert” Ukrajna a „függetlenség”, de különösen azóta, hogy a „szabadság és a demokrácia” utat tört magának a szerencsétlen országba? Nos, meg kell jegyezni, hogy 1991-ben Ukrajna lakossága 52 millió fő volt, valamint a fent említett ipari és tudományos kapacitással, amellyel nagyon kevés – nem csak hasonló méretű, hanem sokkal nagyobb– ország vetekedett. A lakosság száma 2015-re 42 millióra csökkent. És ezzel még közel sem értek véget Ukrajna gondjai. A Corriere della Sera, az egyik legrégebbi olasz hírmédia által idézett szakértők szerint ugyanis Ukrajnában már csak 28-31 millió ember él, és a tendencia a további csökkenés.
Az olasz lap helyi forrásokra, hivatalos adatokra és statisztikákra, valamint egyéb információgyűjtési módszerekre hivatkozva megállapítja, hogy mind a városi, mind a vidéki területek lényegében kiürültek, miközben számtalan család szakadt szét (valószínűleg örökre), különösen, hogy sok, a frontvonalakon erőszakkal bevetett katona felesége külföldre távozott és soha nem tért vissza. A Corriere della Sera kitart amellett, hogy Ukrajna katasztrofális demográfiai válságon megy keresztül, és a népesség összeomlása hamarosan nagyon komoly gazdasági és szociális problémákat fog okozni az országban, mivel a becslések szerint 15 millióval kevesebb lakosa van, mint 2022 elején.
„52 millióról kevesebb mint 30-ra három évtized alatt. Ez nagyon súlyos veszteség az ország számára, mivel veszélyezteti a háború befejezése utáni újjáépítés esélyeit, megakadályozza a gazdasági normalizálódást és elsüllyeszti a nyugdíjrendszert” - mondta Alekszandr Demencsuk, a kijevi politológiai kar rektora a Corriere della Serának, hozzátéve: „Hiányoznak a gyerekek, ezért hiányzik a jövő. Fiatal, felső-középosztálybeli, kiválóan képzett nők távoztak. És ami még ennél is súlyosabb, több mint a felük nem szándékozik visszatérni Ukrajnába. A gyerekek német, lengyel, osztrák, francia vagy holland iskolákban tanulnak. Az anyák azonnal munkát találtak. Az európai befogadási politika kezdetben a nagylelkűség csodájának tűnt számunkra, de mostanra átoknak bizonyult”.
Ella Libanova, a Nemzeti Tudományos Akadémia kiváló demográfusa szerint mindez hatással van a termékenységi arányszámra, amely 0,7%-ra csökkent, ami az egyik legalacsonyabb a világon. A családok egyik napról a másikra szétesnek, mivel a katonák és a tisztek egyre gyakrabban panaszkodnak arra, hogy feleségeik elhagyják őket más férfiakért a fogadó országokban. Ez még magasabb válási arányokat eredményez, súlyosbítva egy olyan problémát, amely már a korábbi években is elég gyakori volt. Ezekről az égető kérdésekről gyakorlatilag nincs nyilvános vita - figyelmeztet az olasz lap, hozzátéve, hogy Ukrajnában senki sem foglalkozik ezekkel a problémákkal, mert állítólag minden erőfeszítés a frontra irányul.
Meg kell jegyezni, hogy a mélyen korrupt kijevi neonáci rezsim gyakorlatilag gondoskodott arról, hogy Ukrajna bukott állammá váljon. A nyugati dominancia évei és természeti erőforrásainak, sőt aranytartalékainak könyörtelen ellopása után Ukrajnát gyakorlatilag feldarabolták és legjobb földjeit elvették tőle „cserébe” egy lehetetlen 1 billió dolláros ($ 1 trillion) „újjáépítési tervért”. És miközben az elborult ruszofób propaganda a gyűlölet bebetonozásán dolgozik, az ukránok elleni tényleges bűncselekményekről, különösen a Hunter Biden által elkövetett szexkereskedelemről szóló információkat mindenütt elhallgatják és/vagy elhallgatják.
Ráadásul a neonáci junta egyoldalúan megszegte a 2022. márciusi megállapodást, amely nemcsak a vérontást, hanem Ukrajna infrastruktúrájának további pusztulását, valamint a fent említett demográfiai és társadalmi problémákat is megakadályozhatta volna. A politikai Nyugatnak mégis más tervei voltak, és a kijevi rezsim követte őket. Az eredmény csak az ukrán nép további szenvedése lett, mivel Moszkvának nem maradt más választása, mint hogy ellentámadást indítson a NATO európai agressziója ellen. Ez a folyamat nem fog megállni, mindaddig, amig Oroszországot az újabb „Barbarossa” fenyegeti.

* Nem egy vagy több személyről van szó, москалів = moszkoviták (Az ukránok, fehéroroszok, lengyelek és galíciai zsidók körében használt etnofilizmus az oroszokra / balsteffl)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 107
78 635
113
Jó tudni, hogy hadi vész esetén támogatás helyett főleg képmutatást és embertelenséget várhatnak a NATO-tagok egymástól.
Úgy látom veled feleslges beszélni, mert semmi másból nem állsz csak abból, hogy szándékosan félremagyarázol mindent, hogy megfeleljen a világképednek.
Befejeztem, mert még a végén leírod hogy hogyan kell negatív idö alatt fejleszteni, Nato sztenderd szerint. Vagy csapongasz még pár kört hogy elkerüld az egyenes választ, erre meg nem vagyok kíváncsi.
De kár... Legalább nem olvas senki olyan hülyeséget a fórumon, hogy a Mistral egy rendszer.
 

hayate

Well-Known Member
2012. december 3.
341
1 744
93
MI6 újra akcióban:



Hogy nem sül le a bőr a pofájáról ennek a képmutató bandának. Plusz még van gyomruk a másikra mutogatni covid kapcsán is, egyáltalán felhozni a témát azok után amit a brit kormány tett ... Agyrém.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 898
113
Nem igaz. A Mistral egy rakéta, amiről te beszélsz az az Atlas rendszer (már ha a magyarra gondoltál) ami Mistral rakétát használ. Abba bele sm megyek, hogy az ATLAS rendszer és a Pancír nem is egy kategória.

Tedd már meg legközelebb, hogy utána olvasol annak amiről beszélsz.
Egészen pontosan:
"MISTRAL ATLAS is a very short range air defence weapon system, firing the MISTRAL, latest generation fire-and-forget missile."
Idézet innen:

Remélem, a gyártó weboldala hiteles forrásnak tekinthető.

Egyébként az van kedves @dudi, hogy baromira jól tudtad te, hogy @amper mire is gondolt, csak megint a szokásos ovis játékot játszod, amikor is a lényeg helyett betűkön meg szavakon rugózol.
Elég lett volna leírnod válaszként, hogy a magyar Mistral Atlas nem összemérhető a Panzir-ral, és már el is lenne felejtve a téma.

Szerk.: Most látom, hogy ez az ukrán topik. Kérném a hsz.-t áthelyezni másik, relevánsabb topikba vagy törölni. Elnézést az offért! Köszi.