Szerintem jó, ha mi magunk fejlesztünk és gyártunk. Van a magyar autóiparban 50 vállalat német amerikai és francia amelyek KF foglalkoznak a magyar üzemeikben is és már egy elvárás a mai trendeknek való megfelelés a minőségi gyártás mellet a kutatás fejlesztése...De ez csak 50 kb. 5000 cégből és a multik java bizony 90%-ban még szereldének használja kishazánkat a néppel együtt. Ezért háborognak a vevők a sales-kkel való tàrgyalásoknál, hogy mi az hogy 10% béremelés meg 15% maginflációt bele kell építeni az árba? És ezért jön annyi szerelőmunkás mongol filippínó ukrán meg már afrikai is ide dolgozni. Az itteni vállalatok designerei mérnökei fejlesztői OTTHON a headquarters-ekben vannak ahonnan megszabják, hogy mit mivel és mennyit és mennyiből és miből gyártsanak Magyarországon. Csak szűk a mozgástér a beszállítói vonalon. És már nem annyira a németek, hanem már más szelek fújnak: Kína, India és Japán (Toyota csoport lenyomta 2020-ban VW-t a VW részvényei pedig az elmúlt években nem estek hanem zuhantak.) Ha egy multi kutatás fejlesztése 100% akkor abból ami Magyarországi részleg abból kitesz az kb. 6-8%. Mi csak gyártsunk olcsón! Ez a fő direktíva amin változtatni KELL. Nyilván a hazai autógyártás a '90-es évekbeli trabant alapú Alma járműnél jobbat állítana össze, de az is igaz, hogy még nem lenne fennmaradása a piacokon (mint a román Renault-Dacia vagy a cseh VW-Skoda) az olcsó kunkurencia miatt.Szerintem hiányosak az ez irányú ismereteid. A gond, hogy vannak cégek, amik semmit sem mondanak az egység sugarú állampolgárnak. Csak egy gyors példa, AVL.
In 2002 AVL List GmbH acquired the engine development department of former AUTÓKUT and integrated it in the AVL Group. Starting in 2002 with 16 employees, AVL Hungary currently employs 500 people in 4 locations, including the new headquarters in Érd.
Hát igen, itt is leépült minden, 16-ból 500 fő. És ez biza nem összeszerelés, elhiheted. Pechedre itt a volt szobatársam az egyik vezető fejlesztőmérnök. Szóval kisebb magabiztossággal, ha kérhetem!
Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a mai multinaci világban nem is nagyon létezik olyan, hogy teljes nemzeti képesség. Már az amcsiknak is kellenek külföldi cégek, a franciák feladták a kézifegyvergyártást stb. A cégek tulajdona és így a képességek állandóan vándorolnak. Most akkor a svédek tengófejlesztő képessége az övék, vagy a németeké, akik megvették a céget?