[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Sajnos nem működik a link. Tudja valaki linkelni?
Az eleje https://southfront.press –re változott

Az orosz hadsereg az NVO zónában új drónellenes fegyvereket kapott beépített szupresszorral


Az "Ipari kémelhárítási laboratórium" fejlesztői szerint ez a fegyver lehetővé teszi az ellenséges drónok elnyomását egy kilométeres távolságban. A JSC "Az ipari kémkedés elleni küzdelem laboratóriuma" megkezdte az LPD-820 drónellenes fegyverek szállítását beépített szupresszorral az NMD zónába. A katonaság szerint a fegyver már megmutatta az alkalmazás hatékonyságát. Megjegyzendő, hogy egyelőre kevés az LPD-820 az SVO zónában, a fegyver hiánycikk, de a fejlesztők ígéretet tesznek a helyzet orvoslására.
Az LPD-820 rendszer egy érzékelő és elnyomó rendszer. Bármely drón elleni fegyverrel az a baj, hogy a drónt kb 200-300 m-ről látjuk, akkor működik. De ha drónt látunk, az azt jelenti, hogy már korrigált nekünk, vagy éppen ledob.
Az új megoldással akár egy kilométeres távolságból is észlelhetünk egy drónt, amikor még nem látjuk, és azonnal bekapcsoljuk az elnyomás módot. Így egykilométerre tekerjük a drón közeledését - közvetíti a TASS a cég vezetője Denis Oslomenko szavait.
Az iránymérő és a fegyverre szerelt szupresszor antennái azonos hatásszögűek, így az elnyomás az UAV észlelési pontján történik. Ebben az esetben az iránymérő antenna eltávolítható és külön használható.
Az LPD-820 a 2,4 GHz és 5,8 GHz közötti tartományban érzékeli a drónokat, és képes elnyomni őket 1,6 GHz, 2,4 GHz és 5,8 GHz frekvencián. A drónok észlelési tartománya eléri az 1 km-t - tette hozzá.
TopWar


Átértékelni Che Guevarát

A hidegháborús hisztéria torzításában a végletekig fokozódott a Nyugat és Kelet szembenállása. Washington azt a narratívát erőltette, hogy aki nem feltétlenül lojális az amerikai érdekekhez, az csak elvetemült kommunista lehet. Ez azonban nem így volt, és ez különösen Latin-Amerikában mutatkozott meg, amely teljesen kiszolgáltatott volt az Egyesült Államok érdekeinek. Az Amerikával szembeni ellenállás és szabadságharc ikonikus alakja lett az argentin Che Guevara.

Mi közép-európaiak megtapasztaltuk, hogy mit jelent a sztálini típusú kommunizmus, és annak enyhébb, kádári változata, de magát a rendszert és annak fenntartóit utáltuk még a rendszerváltást követően is. Aztán 2013-ban történt valami Kijevben, ami sokunk egész addigi világlátását – legalábbis ami az oroszokat illeti – egy pillanat alatt átalakította. Mert az erőszakos Egyesült Államok szerepét addig sem lehetett ép ésszel pozitívan értékelni.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 048
113
ilyen kamukat ne töltsünk fel,
More images of New PLAAF hardened aircraft bunkers with a J-10 inside


De az utolsó képen miért egy eurofighter áll a boxban?
Még az irás is kínai oldal !

Én az oroszoknak szurkolok.
Na ez a baj ! Hogy iylen foci szurkoló szerűen fogod fel !

1bz86oi4b1871.jpg

Mitől lenne kamu ? Te kamuzol mert ez sem orosz !
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A kijevi erők újabb veszteségeket szenvedtek el, és nem sikerült érdemi előnyre szert tenniük az ellentámadás tizenegyedik hete alatt.

Az orosz védelmi minisztérium augusztus 20-án egy tájékoztató során részletesen beszámolt a különböző irányokban a közelmúltban elszenvedett ukrán veszteségekről.

Zaporozsjei irányban a kijevi erők újabb nagyszabású támadását verték vissza Rabotino és Verbovoje közelében.
Az ukrán veszteségek ebben az irányban legfeljebb 135 katonát, két harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, két Stryker páncélozott személyszállítót, három gépjárművet, egy lengyel gyártmányú Krab önjáró tüzérségi rendszert, egy amerikai gyártmányú M777 vontatott tüzérségi rendszert, valamint brit gyártmányú FH-79 és amerikai gyártmányú M119 vontatott ágyúkat és egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50 páncéltörő radart tettek ki.

Eközben Donyeck irányában az orosz Jug Erőcsoport hat ukrán támadást vert vissza Andrejevka, Veszelojevka, Krasznogorovka, Pervomajszkoje, Veszelojevka, Majorszk és Sztaromihajlovka közelében.
A minisztérium közlése szerint az ezen az irányban zajló harcok során akár 280 ukrán katona is meghalt és megsebesült. Ezenkívül hat páncélozott harcjárművet, két páncélozott harcjárművet, két gépjárművet, egy amerikai gyártmányú M777-es tüzérségi rendszert, valamint D-20-as és D-30-as vontatott ágyúkat semmisítettek meg.
Ezenkívül a kijevi erők lőszerraktárait vették célba és semmisítették meg Kosztantinovka és Ivano-Darjevka közelében.

Dél-Donyeck irányában az orosz Vosztok erőcsoport a kijevi erők több egységét vette célba Sztaromajorszkoje és Urozsajnoje közelében.
A csoport továbbá semlegesítette az ukrán 56. gépesített dandár és a 38. tengerészgyalogos dandár négy szabotázs- és felderítő csoportját Marfopol, Cservonoj és Urozsajnoje közelében.
A minisztérium szerint az ezen az irányon folytatott harcok során több mint 130 ukrán katonát, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet, három gépjárművet, egy Msta-B vontatott haubicst és egy Gvozdika önjáró tüzérségi rendszert semlegesítettek.

Kupjanszk irányában az orosz Zapad erők csoportja hat ukrán támadást vert vissza Olszana, Szinkovka, Ivanovka és Novoszelovszkoje közelében. Az ukrán veszteségek ebben az irányban 60 katonát, két gyalogsági harcjárművet, három gépjárművet, egy Gvozdika önjáró tüzérségi rendszert és egy D-30-as vontatott haubicát tettek ki.

Krasznij Liman irányában az orosz Centr erőcsoport három támadást vert vissza a kijevi erők részéről Torszkoje és Belogorovka közelében. A minisztérium közölte, hogy az ebben az irányban zajló harcok során 70 ukrán katonát, valamint két páncélozott harcjárművet és két kisteherautót semlegesítettek.

Az orosz védelmi minisztérium a következő részleteket is közölte a tájékoztató során:
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek haderőcsoportjainak operatív-taktikai és hadsereges légiereje, rakétacsapatai és tüzérsége az elmúlt nap folyamán 153 területen támadta meg az ellenség embereit és katonai eszközeit.
A légvédelmi rendszerek három HIMARS lövedéket fogtak el és egy HARM sugárzásgátló rakétát lőttek le.
Ezenkívül 23 AFU pilóta nélküli légi járművet lőttek le Novopetrikovka, Zaitsevo, Jakovlevka, Pavlovka, Szemigorje (Donyecki Népköztársaság), Tokmak (Zaporozsjei terület), Kamenka, Novoalekszejevka (Herszon terület) és Lisicsanszk (Luganszki Népköztársaság) közelében.
A különleges katonai művelet során összesen 461 repülőgépet és 246 helikoptert, 5877 pilóta nélküli légi járművet, 431 légvédelmi rakétarendszert, 11 409 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1144 MLRS-sel felszerelt harcjárművet, 5951 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 12 334 darab speciális katonai felszerelést semmisítettek meg.

Ezenkívül orosz hírforrások megosztották azokat a videókat, amelyek a közelmúltban Lancet lőszerrel és FPV öngyilkos drónokkal végrehajtott csapásokat mutatják. A csapások során több haditechnikai eszközt semmisítettek meg, köztük egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-36 típusú anti-battery radart.
Annak ellenére, hogy a kijevi rezsim súlyos veszteségeket szenvedett, és mintegy tizenegy héten keresztül nem tudott érdemi eredményeket elérni, valószínűleg nem fogja leállítani az ellentámadást. A kijevi erők egészen jövő őszig, sőt, ha az időjárási körülmények lehetővé teszik, akár télen is folytathatják a támadásokat.


Új hídfőállás, újabb vereség az ukrán hadseregnek

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 690
55 814
113
Ha igaz, amit az oroszok mondanak ( ballsteffl hozta feljebb), akkor ma az ukránok 675 embert vesztettek. Úgy tûnik, egyre nagyobb elkeseredettséggel rohamozzák az orosz vonalakat, az embervesztességekkel nem törődve, de lényegében eredmény nélkül. 11 hét után még nem èrték el az 1. orosz vèdvonalat sem.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
333
3 718
93
Na ez a baj ! Hogy iylen foci szurkoló szerűen fogod fel !
Bocsi nem láttam, hogy bezzeg kínai poszt. Nem értettem mit keres ez ebben a topicban. Most már világos.

Jaaaajjj, nem úgy fogom én fel. Csak szeretném végre felkeresni apám sírját anélkül, hogy elvinnének megdögleni ezért a tróger ukrajnáért egy lövészárokba. Adja Isten, hogy orosz zászló legyen Beregsurány túloldalán ha már magyar nem lehet. Kalibrálják csak ki a moderálva
 
Last edited by a moderator:

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 517
47 101
113
A biztonsági erők felajánlották Putyinnak, hogy rúgja ki Sojgut, vezesse be a hadiállapotot és indítsa el az általános mozgósítást – Bloomberg.
Az orosz különleges szolgálatok egyes képviselői az ukrajnai fronton az agresszívabb fellépésekre való átállást támogatják⚡️
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 958
82 070
113
VCWhx1SLuDo.jpg



Más

Több mint 10 000 lengyel halt meg az NVO során Ukrajnában.

A halottakat mindig önkéntesként és zsoldosként emlegetik, de többségük lengyel katona és tartalékos, akiket az "önkéntesek" legendája alatt küldenek ki - írja a Mysl Polska.

Figyelembe véve, hogy a lengyel hadseregnek körülbelül 160 ezer katonája van, ebből 60 ezer a szárazföldi erő, Lengyelország veszteségei az NVO-ban a teljes összetétel 16,5%-ára becsülhetők.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
VCWhx1SLuDo.jpg



Más

Több mint 10 000 lengyel halt meg az NVO során Ukrajnában.

A halottakat mindig önkéntesként és zsoldosként emlegetik, de többségük lengyel katona és tartalékos, akiket az "önkéntesek" legendája alatt küldenek ki - írja a Mysl Polska.

Figyelembe véve, hogy a lengyel hadseregnek körülbelül 160 ezer katonája van, ebből 60 ezer a szárazföldi erő, Lengyelország veszteségei az NVO-ban a teljes összetétel 16,5%-ára becsülhetők.
Mi hír az égő TU22M3-asokról ? Kamu volt vagy valós ?
 
  • Tetszik
Reactions: Totya and Tumpek

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 654
16 676
113
Nem tudom, hogy ki hogy látja itt a háború végkimenetelét, de én afelé tendálok már egy ideje, hogy ez a koreai háborúhoz nagyon hasonló. Ott a vége egy béke nélküli demarkációs vonal lett. Az északi oldalt milliós kínai önkéntesek segítették a technikai fölényben levő nyugattal szemben. Az ott 3 éves volt.
Itt is meg lesz a három év. Itt is kimerülésig fogják a felek tolni. Itt is élőerővel ellensúlyozzák az ukránok az orosz technikai létszám és technikai fölényt. Mivel itt mindkét oldalt csoport harcol és a vereség végletes lenne, ezért kézenfekvő a kimerülésig való harc.

A nagy kérdés, hogy itthon egy három éves ukrán háború alatt, után a gazdaságunk, társadalmunk milyen állapotban lesz (infláció, recesszió, menekültek)?
Ami még kérdés, hogy a háború után melyik oldal mennyire fogja, akarja majd a másik felé erősíteni magát a térségben. Lásd jelenlegi észak és dél korea helyzete.

ui: koreában is felmerült az egyik oldalt az atom bevetése, de lemondtak róla. Vagyis az oroszok sem fognak hozzá nyúlni.
Ukrajna elveszett. Ha abból indulok ki, h a teljes népességben a katonakorú (20-44-ig mondjuk) férfiak száma kb. 5,5 millió fő, és ebből alkalmas (legyünk megengedőek, mondjuk a fele...bár ahol a férfi elhalálozások 40%-ban alkohol eredetűek, ez barokkos túlzás) mondjuk 2,75 millió fő (amiből ki tudja mennyien léptek le). Alsó hangon kiesett már 1-1,5 millió fő (elhunyt 600 ezer /szerintem több, de erről később/, sebesült minimum duplája), így maradt 1,2-1,75 bevethető. Miközben az ország működését már 45+ évesek viszik, ilyen ütemben 1 év alatt elfogy ez az állomány. Ha hitlerjugend mintára bevonnák a 15-19 éveseket (880 ezer fő, max 400 ezer bevethető) konkrétan kihalnak. Ha az idősebbeket, akkor +1 év agónia.
Jelenleg a legoptimistább forgatókönyv szerint elvesztettek annyi embert, mint mi 1918-ra (az akkor még sokkal egészségesebb korfánkból)!
Ha nem hülyül meg a világ, 1 év alatt béke lehet, de orosz-szatelit maradék ukrajnával (erre kicsi esélyt látok), valószínűbb, h az orosz csapdát állít a nyugatnak egy 5-10 éves békével (helyreállítás, pénz beletolás terhe) és utána behúzza az egészet...vagy most. Arra minimális esélyt látok, h ukrajna megmarad a mostani frontok mentén.
Európa megy az USA után harmadik világbeli államnak. És ez a jobb forgatókönyv.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 110
1 998
113
Más

Több mint 10 000 lengyel halt meg az NVO során Ukrajnában.

A halottakat mindig önkéntesként és zsoldosként emlegetik, de többségük lengyel katona és tartalékos, akiket az "önkéntesek" legendája alatt küldenek ki - írja a Mysl Polska.

Figyelembe véve, hogy a lengyel hadseregnek körülbelül 160 ezer katonája van, ebből 60 ezer a szárazföldi erő, Lengyelország veszteségei az NVO-ban a teljes összetétel 16,5%-ára becsülhetők.

Ezt rajtad kívül senki sem hiszi el! Még a szektások sem!
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 417
23 441
113