Azért a cikk tartalmában szó nincs arról, hogy megközelítették volna a második vonalat. Úgy fogalmaz, hogy "közelebb kerültek" hozzá.
A támadó ukrán csapatok már Moszkva alatt járnak... 900 km-rel Moszkva alatt...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Azért a cikk tartalmában szó nincs arról, hogy megközelítették volna a második vonalat. Úgy fogalmaz, hogy "közelebb kerültek" hozzá.
És még azt is tegyük hozzá, hogy a tankok sem távirányítással működnek...Lockheed EP-3E Aries II a román parton gyártja a hurkokat.
Boeing RC-135W Rivet Joint megjött, a Krím alatti kukkolás indul, de nagyon féltik, mert két Eurofighter Typhoon FGR.4 kíséri
Miért lehetnek a T-64-es harckocsik fontosabbak az ellentámadásban, mint a Leopárdok?
Ukrajnának a régebbi harckocsiparkját kellene bevetnie, hogy felszántsa az Oroszország által aprólékosan aláaknázott területet, hogy megállítsa a kijevi csapatok előrenyomulását - közölte a Newsweek, miközben Ukrajna lassú, de folyamatos ellentámadása apró, fáradságos munkával elért eredményeket hoz a háború sújtotta országnak.
"Nem kockáztatod, hogy a legjobb tankjaid ismert aknamezőket törjenek át" - mondta Dan Rice a Newsweeknek. Rice az amerikai hadsereg egykori tisztje, aki korábban Valerij Zaluzsnyij tábornokot, Ukrajna első számú katonáját látta el tanácsokkal.
Amikor Kijev régóta hangoztatott ellentámadása június elején megkezdődött, az ukrán parancsnokok kezdetben néhány újonnan beszerzett Leopard harckocsit a frontvonalakra vezényeltek, miközben az ukrán erők az ország keleti és déli részén kiépített orosz védelmet szondázták.
Ukrajnának a régebbi tankokat, például a T-64-est kellene használnia az elaknásított területek megtisztítására a nyugati gyártmányú tankok előtt - mondták a Newsweeknek.
A régebbi, kevésbé kifinomult harckocsik, mint a szovjet korszakból származó T-64-esek "feláldozhatóbbak" - mondta Rice, hozzátéve, hogy a Leopard és Abrams harckocsik hatékonyabbak lesznek a kezdeményezés kihasználására, ha Ukrajna képes lesz áttörni az erősen aláaknázott területeket.
A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének adatai szerint 2023 elején, közel egy évvel a háború kitörése után, az ukrán fegyveres erők mintegy 250 T-64BV és 50 T-64BM harckocsival rendelkeztek.
Azóta a német gyártmányú Leopard 1 és Leopard 2, valamint a brit Challenger 2 fő harckocsik érkezése felduzzasztotta a gépesített zászlóaljakat, amelyek készen állnak a frissen kiképzett ukrán erők használatára.
Mégsem korlátlan erőforrások. Egy maroknyi Challenger 2 harckocsival - és az USA által szállított Abramsokkal, amelyek még nem érkeztek meg - együtt Ukrajna több tucat Leopard 2-vel rendelkezik, és a következő hónapokban várhatóan sok korábbi Leopard 1-es is megérkezik az országba.
Az Oryx holland nyílt forrású hírszerző szervezet szerint eddig hat Leopard 2A4-es és kilenc újabb 2A6-os veszett oda, de mivel ez az adat csak a vizuálisan igazolt veszteségeket tartalmazza, a valós szám ennél magasabb is lehet.
Ezek a harckocsik akkor a leghalálosabbak, amikor nagy sebességgel haladva tüzelhetnek az orosz erőkre - mondta Rice. "Én tartalékban tartanám őket egy aknamező áttöréséig vagy egy 'borítékolásig'" - tette hozzá.
Ukrajna számára kockázatos, hogy ezeket a nyugati gyártmányú harckocsikat használja Zaporizzsjában, az elcsatolt dél-ukrajnai régióban, amely heves összecsapások színhelye volt. "Nemcsak az aknák miatt, hanem azért is, mert az oroszoknak a terep földrajzi adottságai miatt nem okozna gondot, hogy könnyen észrevegyék őket" - érvelt Miron.
Az aknamezők azonban nem csupán tüskét jelentettek az előrenyomuló ukrán erők szemében az egész nyári szezonban az országban. És Ukrajna tudta, hogy azok lesznek - alig egy hónappal az ellentámadás kezdete után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Kijev remélte, hogy megkezdheti az orosz erők visszaszorítását, mielőtt Moszkva megerősíthetné a védelmüket.
![]()
Why T-64 tanks may be more pivotal to counteroffensive than Leopards
Ukraine's grinding counteroffensive, now heading towards the three-month mark, has been slowed by Russia's extensive mining of occupied territory.www.newsweek.com
Néhány marhaságot, illetve nyugati önellentmondást megvastagítottam.
Ukrajna első számú katonáját látta el tanácsokkal. És mire is jutottak a tanácsaival?
Dan Rice ért hozzá nagyon a fotelból, csak azt nem mondja meg, hogy mit csináljanak szegény kaprok ha a tank mögé megint szórtak aknát, meg ha elfogyott a T-64?
És ehhez olyan nagyon ügyesnek se kell lenni. A Bobr osztag tegnapi videói erre tökéletes példák egytől-egyig. Szinte egyik se egyenesen haladt a célpontjáig, hurkolódtak össze-vissza, kb mint valami légy.srácok, repült már felettetek el ilyen kis quadrocopter? fenéz 5 ember és lehet 10 sec eltelik, mire megtaláljátok.. addigra éles heylzetben már rég késő.
max úgy lehetne humán módszerekkel detektálni jól, mint az uboat toronyban, ahol az ellenséges gépeket kémlelték.
de az pedig rengeteg embert leköt és kimerítő és még csak nem is 100%os.
az, hogy van egy shotgunos erre a célra.. na az szerintem a realitások talajan, villaámgyors észleléssel és reakcióidővel is rég késő.
de egy ügyes drónos akkor is lesz0p@t, ha előre megmondja, hogy honnan jön. akkor is meghalsz csak előtte elszédülsz.
Szemelyi tyukketrec.Szerintem esetleg: akusztikus felderítés + hálóvető puska.
- Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ezért az ENSZ Alapokmánya szerint Ukrajnának joga van megvédeni országát és népét” – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter az oroszországi ukrán támadások védelmében.
Mindenki rugózik a drón idejekoráni felderítésén, na meg a sörétes fegyver esetleges hatásán a drón ellen.Nyugodtság, sehol nem mondtam mekkora faszom van trapp lövészetben, azt mondtam középszar vagyok, és skeetben.
Azt is írtam hogy HA! a detektálás adott, az FPV drónok - tehát ami feléd jön, Te, a Te rajod a célpont és becsapódással pusztít, s nem is kicsi viszont sérülékeny, nem egy kézigránát amit ledobnak 200 m ről, ezt már csak Te hoztad ide! - volt az ami szerintem megoldható.
Tehát akkor a gyengébbek kedvéért, nem akkor ha meglep, mert nem megoldott a korai észlelés, s nem 200m magasból rátok dobott kézigránát, 155mm-es Excalibur, Himars/Uragan/Jarsz ellen működhet ami írtam. Hanem barkács nagy tömegben használt kvadkopter öngyilkos FPV drónok ellen. Értsd már meg hogy mit írtam.
S nem, nem igényel extra képzést sem extra született tehetséget, csak madársörétre töltött saigat pl, meg hogy legyen rajonként legalább egy embernél, HA a detektálás megoldható. HA. Ez a nehezebb dió. De erre is írtam nem viccből, hogy kutya... Én erősen rajta lennék a dolgon harctéri szakaszparancsnokként, látva hogy mekkora számban jönnek a nyakba az FPV drónok, még ha amit írtam fixen nem is 100% megoldás, csak hát a semmitől több, mint feküdni azt várni hogy a fejedre repül egy kalasnyikov drón.
Az hogy én leharcolnám Moszkváig az oroszokat, azon már pláne jót röhögtem, felőlem a határunkon Csapnál vidáman pacsizok velük.
Ha már nem tud egyenesen becsapódni a célba vagy e miatt célttéveszt már jók voltunk . Én megpróbálnám az tuti .Az FPV drónok elég komolyan manővereznek, nem tudom látod-e a videókon.
Szerintem ha a kezelő tudja, hogy le akarják szedni, akkor ugyan nem szedik le sörétessel (se), ha tudják honnan jön, ha nem.
JAjj az skálázható, és hol marad a személyes különleges ügyesség hangsúlyozása, az én is meg tudom csinálni érzés? Ugyanezek az emberek tankcsatákat vizionáltak, meg mesterlövészeket, és erre távirányítós játékrepülőkkel alázzák a kedvenc fegyvernemeik, technikájukat.Látszik a hozzászólásból még nem igen nőttek fel a feladathoz. Drón ellen drón kell, radarral vezérelt AI vezérelt drón falka, ami már létezik is. Autómatikus érzékelés rajban indítás, automatikus keresés, ütközés, esetleg közelségi robbanás. A kínaiak, USA sokat kísérletezett vele, most nagy a kusolás, a jövő fegyvere.
Nem rossz szerintem. Kutya, delfin, mind hasznos bizonyos feladatokra, ez sem hülyeség, azt nem tudom mennyi idő egy egy ilyen madarat betanítani erre, mert a kutya, delfin azért szerintem gyorsabban tanítható, illetve a madárnak robbanószeres cuccot kéne levadászni, ami extra rizikós a jószágra nézve, ha évekig tart kiképezni, és 3 küldés utan elpusztult, az nem fenntartható.Mindenki rugózik a drón idejekoráni felderítésén, na meg a sörétes fegyver esetleges hatásán a drón ellen.
De mi lenne, ha közepes vadászmadarakat reptetne a dróntól terhelt fél. Olyanokat, melyek ki vannak képezve a drónokra és mondjuk a lábaira egy kevlár vagy acélszemcsés "kesztyűt" húznának, hogy a kvadrókopter propellerje nehogy megsértse, amikor lecsap (habár az is igaz, hogy az műanyagból van, így nem nagy az átütő képessége). Egy ilyen vadászmadár km-ről felfedezné a föld felett pár méterrel suhanó dront is, és ha megindulna esélye sem lenne a gépecskének. Na meg egy egész szakaszt is le tudna védeni az ilyen berregő gyilkos szarságok ellen. Igaz, azzal nem számoltam, hogy mi van, ha felrobban a kopter, és oda a madár (ennyi héját, sólymot még az Arab Emirségek sem tudnak prezentálni). Szóval, csak ötlet, de lehet, hogy nem is olyan rossz
.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..