[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 035
54 118
113
Elon srác az smo elején még le akarta boxolni Putyinnal a helyzetet,most meg már jókat dumálnak.



A maradék, épeszű ukrán katonáknak addig kellene a főnackóikat,főkatonákat,és politikusaikat felhentelni,amíg vannak-legalább-ehhez elegen,elindult a hógolyó,ki tudja mekkora lesz hamarosan, ami az ukrán ügy mögül kihátrálókat illeti,csak felébrednek a maradék ukránok, és meglépik.
Egész elérzékenyültem,ami a kijevi sugárutak közvilágításának másodlagos felhasználását illeti, de bevált már a taljánoknál a benzinkút is,ha kapkodni kell.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Aztán érkezik egy drón kézigránáttal te meg baxhatod hogy mekkora a fa...od a trapplövészetben.... De oké játszunk el a gondolattal. Legyen minden rajban egy automata shotgun. Drónokat parban röptetem ellened. Megy egy kézigránatos meg megy egy termobárikus. Kidugod a fejed megy a gránát, vagy megy a termobar. Miközben az orosz tüzérség épp vlagyivisztokban tölti a szabadságat és a páncélosok is épp Kazanyban edzenek a tank biatlonra.
Azt felejted el hogy te mikor koronra lövöldözöl akkor nincs mas zavaró tényező, nem lökdösnek, nem ordítoznak, nem robban melletted semmi. Arról sem vagyok meggyőződve hogy megállnád a helyed, mivel az csak ott és akkor derül ki ténylegesen. Na mindegy lehet tovább az észt osztani hogy egyedül legyőzöd az oroszokat és ősszel már Moszkvában fogsz teázni....
Túl spilázod ! Senki nem állította, hogy tuti 100%os megoldás! De ha az észlelés megoldható legalább 100+m távolságból akkor egy közepes koronglövő szinte biztos, hogy lelövi a drónt ! Ha én kiállnék a Benellimel ami 12/76os kaliberű és a full szűkítésű libázó chokemat használnám 2es vagy 4es söréttel a 2. 3. Lövésre tuti leszedném ! Ha egy tőkés réce nem tréfál meg akkor a drón se fog ha időben felfedezem !
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 712
113
Tehát akkor mégegyszer, a detektálást kell megoldani, hogy legyen elég idő rá hogy készülhess kb. iránnyal. Arra hogy ha jön feléd szerinted nehezebb leszedni a drónt mint ha nem ilyen pályán mozog, hanem eltérő sebességgel és irányból megdobva egy amúgy kisebb cucc, már mondani sem tudok semmit. Nem tudod hogy melyik toronyból és milyen sebességgel dobják, s középszar lövőként én is oldottam meg ilyet.

Tehát még egyszer, ha a detektálás adott, megoldható, igen, ha kéznél van egy madársörétes bock is akár. A rajban több irányból érkező FPV is egy ideig, ha nem két lövésed van, hanem egy saigád, pl.

Lehet röhögni akkor, ismét...
Az FPV drónok elég komolyan manővereznek, nem tudom látod-e a videókon.
Szerintem ha a kezelő tudja, hogy le akarják szedni, akkor ugyan nem szedik le sörétessel (se), ha tudják honnan jön, ha nem.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 960
21 780
113
Ezt a dronos-soretes dolgot szerintem nagyon benezitek es keveritek a szezont a fazonnal, amikor a korong meg vadkacsa loveszethez probaljatok hasonlitani.
Csak ott bukik el a dolog, hogy a dronok nem kacsak vagy korongok. Aztan nincs rajonkent -Ukrajnaban es mashol se- egy ilyen kepessegu, kepzettsegu lovesz viszont dron meg dogivel. Tovabba a korulmenyek finoman fogalmazva is teljesen masok, mint korong loveszeten vagy kacsazgatas kozben.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Szkepticizmus: az ukránok pesszimistábbak helyzetüket illetően

Az ukrán ellentámadás akadozik. Az ukránok elsöprő többsége ennek ellenére ellenzi, hogy kompromisszumokat kössön az ellenségével, Oroszországgal.


Az ukrán erők és tűzerő rosszul van elosztva, mondják amerikai tisztviselők

Amerikai stratégák szerint Ukrajna csapatai túlságosan szétszórtak, és az ellentámadás déli fő frontja mentén kellene koncentrálniuk.

Amerikai és más nyugati tisztviselők szerint Ukrajna őrlődő ellentámadása nagyrészt azért küzd az orosz védelem áttörésével, mert túl sok katonája, köztük legjobb harci egységei közül néhány rossz helyen tartózkodik.

Az ellentámadás fő célja az orosz utánpótlási vonalak elvágása Dél-Ukrajnában az Oroszország és a megszállt Krím félsziget közötti úgynevezett szárazföldi híd elvágásával. De ahelyett, hogy erre összpontosítottak volna, az ukrán parancsnokok nagyjából egyenlő arányban osztották el a csapatokat és a tűzerőt a keleti és a déli területek között - mondták az amerikai tisztviselők.
Ennek eredményeként több ukrán erő tartózkodik Bakhmut és más keleti városok közelében, mint a déli Melitopol és Berdianszk közelében, amelyek stratégiai szempontból sokkal jelentősebb frontok - mondják a tisztviselők.
Amerikai tervezők azt tanácsolták Ukrajnának, hogy koncentráljon a Melitopol felé vezető frontra, amely Kijev legfőbb prioritása, és az orosz aknamezők és más védelmi elemek áttörésére, még akkor is, ha az ukránok több katonát és felszerelést veszítenek eközben.
Csak a taktika megváltoztatásával és egy drámai lépéssel változhat az ellentámadás tempója - mondta egy amerikai tisztviselő, aki a cikkhez megkérdezett másik féltucat nyugati tisztviselőhöz hasonlóan névtelenséget kérve beszélt a belső tanácskozásokról.
Egy másik amerikai tisztviselő szerint az ukránok túlságosan szétszóródtak, és egy helyen kell megszilárdítaniuk a harci erejüket.
Közel három hónapja tart az ellentámadás, és az ukránok talán megszívlelik a tanácsot, különösen mivel a veszteségek egyre nőnek, és Oroszország még mindig előnyben van csapatok és felszerelés tekintetében.
Augusztus 10-én Mark A. Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, brit kollégája, Sir Tony Radakin admirális és Christopher Cavoli tábornok, az Egyesült Államok európai főparancsnoka egy videokonferencián arra ösztönözte Ukrajna legmagasabb rangú katonai parancsnokát, Valerij Zaluzsnij tábornokot, hogy egyetlen fő frontra összpontosítson. A telefonbeszélgetésről tájékoztatott két tisztviselő szerint Zaluzsnij tábornok egyetértett ezzel.
Radakin admirális szerepe különösen fontos volt, és eddig nem értékelték széles körben - mondták a tisztviselők. Milley tábornok körülbelül hetente beszél Zaluzsnij tábornokkal a stratégiáról és az ukrán katonai szükségletekről. A Biden-kormányzat azonban biztonsági okokból és a Moszkvával való feszültség fokozásának elkerülése érdekében megtiltotta, hogy magas rangú amerikai tisztek Ukrajnába látogassanak. Nagy-Britannia azonban nem szabott meg ilyen korlátozásokat, és Radakin admirális, egy fényes tiszt, aki háromszor szolgált Irakban, szoros kapcsolatot alakított ki ukrán kollégájával többszöri látogatása során.
Amerikai tisztviselők szerint vannak arra utaló jelek, hogy Ukrajna megkezdte a tapasztaltabb harci erők egy részének átcsoportosítását keletről délre. De még a legtapasztaltabb egységeket is többször újjáalakították, miután súlyos veszteségeket szenvedtek. Ezek az egységek a rangidős parancsnokok egyre szűkülő káderére támaszkodnak. Egyes szakaszokat többnyire sebesült és a harcba visszatért katonák alkotják.


Hanna Maliar kapor védelmi miniszterhelyettes megmagyarázta már, hogy Ukrajna a régi szovjet kommunista doktrína szerint harcol, amely a hadsereg frakciói közötti rivalizálás minimalizálására törekszik azáltal, hogy egyenlő mennyiségű embert és felszerelést biztosít a parancsnokságok között.

És, mivel ez a világ legeslegjobb taktikája, ő szembeszállt a katonai doktrínával.



Ukrajna az esélyekkel dacolva ellentámadásba lendült


Kijev, augusztus 22. (Reuters) - Ukrajna előrelépést ért el az orosz erők elleni ellentámadásában, egyszerűen azzal, hogy bebizonyította, képes visszaszorítani a jobban felfegyverzett és számbeli fölényben lévő ellenséget - mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő kedden.
Az ukrán csapatok a június elején indított ellentámadás során hatalmas orosz aknamezőkkel és lövészárkokkal találták szembe magukat, és egy amerikai tisztviselő a múlt héten azt mondta, hogy nem tűnik valószínűnek, hogy Kijev képes lesz visszafoglalni a stratégiai fontosságú déli Melitopol várost.
Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes azonban félresöpörte azokat a felvetéseket, amelyek szerint Kijev túl lassan halad, és azt mondta, hogy Ukrajna gyakorlatilag szembeszállt a katonai doktrínával azzal, hogy olyan ellenséget támadott meg, amely létszámbeli és fegyverzetbeli fölényben van.
"Helytelen méterekben vagy kilométerekben mérni ezt az előrehaladást" - mondta Maliar a Reutersnek adott interjúban. "Ami fontos, az maga a tény, hogy mindennek ellenére, annak ellenére haladunk előre, hogy kevesebb emberünk és kevesebb fegyverünk van".
Elmondta, hogy nincs tudomása arról, hogy nyugat nyomást gyakorolna az ukrán hadseregre a műveletek felgyorsítása érdekében, és kétségbe vonta az általánosan "helyes" tempó gondolatát.
Maliar kiemelte a háborúban tapasztalható kíméletlen kimerültséget, különösen Ukrajna keleti részén, ahol szerinte az orosz erők - amelyek légi fölényt is élveznek - hetente 400-500 ezer tüzérségi lövedéket tudnak kilőni, vagyis körülbelül tízszer annyit, mint Ukrajna.
Elismerve a nyugati katonai segítség létfontosságú szerepét a háborúban, hozzátette: "Mondanom sem kell, hogy a velük való egyenlőség eléréséhez szükségünk van erre a segítségre".
Nyugati tankokkal és gyalogsági harcjárművekkel felfegyverkezve Ukrajna visszafoglalt egy sor falut, de nagyobb településeket nem. Az októbertől kezdődő csapadékosabb és hidegebb időjárás megnehezítheti a hadműveleteket a harctéren.
A DÉLNYUGATI NYOMAKODÁS
Maliar, aki háborús bűnökkel foglalkozó jogász, 2021 óta védelmi miniszterhelyettes. Oroszország tavaly februári teljes körű inváziója óta rendszeresen beszámolt a legújabb harctéri fejleményekről.
Kedden korábban azt mondta, hogy az ukrán csapatok megvetették lábukat a délkeleti Robotyne faluban a Tokmak felé vezető úton, egy elfoglalt vasúti csomópontban, amelynek visszafoglalása mérföldkő lenne Kijev délre, az Azovi-tenger elérésére irányuló törekvésében. A következő nagyobb település a nagy regionális város, Melitopol.
Németország külügyminisztere kedden azt mondta, hogy Ukrajnának több segítségre van szüksége az orosz aknamezőkön való behatoláshoz, és hogy Berlin tárgyal partnereivel arról, hogyan teljesíthetné Kijev több felszerelésre vonatkozó kérését.
Maliar szerint az ellentámadást nem szabad összehasonlítani sem azzal, ahogyan Ukrajna tavaly gyorsan visszafoglalt területeket a keleti Harkiv régióban, sem azzal, ahogyan sikeresen kiszorította az orosz csapatokat a délnyugati Herszon városából, mert minden harctéri helyzet egyedi.
"Amikor Herszon felszabadult, ne feledjük, hogy a fegyveres erők megteremtették a feltételeket ahhoz, hogy később többé-kevésbé gyorsan felszabadítsák" - mondta.
Az amerikai háborús doktrína szerint a fő törekvés mindig az, hogy a lehető legtöbb erőforrást egyetlen frontra fordítsák, még akkor is, ha a támogató erők más területeken harcolnak, hogy fedezzék a kudarcot vagy a szétszórt ellenséges védelmet.
Ukrajna és Oroszország azonban a régi szovjet kommunista doktrína szerint harcol, amely a hadsereg frakciói közötti rivalizálás minimalizálására törekszik azáltal, hogy egyenlő mennyiségű embert és felszerelést biztosít a parancsnokságok között.
A tisztviselők szerint mindkét hadsereg elmulasztotta rangsorolni a legfontosabb célkitűzéseit.

Az egerek is elbüszkélkedtek, hogy egy társuk még a macskát is megharapta…
A focit gólokra játsszák, a kapufák és a gyönyörű előretörést követő mellébombázás nem jelenik meg az eredményjelzőn.
Az előrehaladást csak kilométerekben lehet mérni, még annak is aki szembeszáll a katonai doktrínákkal.
Nem az oroszok vannak a spájzban!, az amik már ismerik az oroszok legfontosabb célkitűzéseit, amiket azok elmulasztottak rangsorolni. Pedig eddig én azt hittem, az amik csak hőbörögnek (vagy szájmenés, vagy nagyokoskodás).
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
775
1 978
93
Állítólagok:

Egy orosz S-400-as komplexum megsemmisült a Krím-félszigeten:


Egy Bastion-t is kilöttek:


Közben a liveuamap szerint 4 katona meghalt, 7 megsebesült Luhovoy mellett (Briansk régió) egy szabotázsakcióban.

Romnyban (Sumy régióban) az oroszok leromboltak egy iskolát és megöltek legalább 2 pedagógust. Az Állami Sürgősségi Szolgálat mentői kiszabadították a holttestüket. További 3 ember megsérült. Ezt Ihor Klimenko, az ukrán belügyminisztérium vezetője jelentette be. Információk szerint az intézmény további 2 dolgozója a romok alatt van. A kutató-mentő akció folyamatban van.

https://twitter.com/Flash_news_ua/status/1694279578980696349

Sumy-t támadják az oroszok, a légvédelem akcióba lépett. Állítólag lelőttek 2 db Shahed drónt.

Dnyitropetrovszk-ban ugyanez a helyzet, de ott nincs infó károkról, vagy elfogásról.

Igor Girkin aggódik valami miatt. Egy oroszul értő kérem fordítsa.:

https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1694287814743949325
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 896
12 482
113
Az ukránok megközelítették az orosz védelem második vonalát, amely lehet gyengébb is


Mi a f@sz van? :D


A Musk meg "bejaratos" a Kremlbe :D
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 560
18 714
113
Az ukránok megközelítették az orosz védelem második vonalát, amely lehet gyengébb is


Mi a f@sz van? :D


A Musk meg "bejaratos" a Kremlbe :D
Milyen második vonalat, még az elsőt sem érték el! A szürke zónaba található falvakért megy a harc!
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 094
12 092
113
Ezt a dronos-soretes dolgot szerintem nagyon benezitek es keveritek a szezont a fazonnal, amikor a korong meg vadkacsa loveszethez probaljatok hasonlitani.
Csak ott bukik el a dolog, hogy a dronok nem kacsak vagy korongok. Aztan nincs rajonkent -Ukrajnaban es mashol se- egy ilyen kepessegu, kepzettsegu lovesz viszont dron meg dogivel. Tovabba a korulmenyek finoman fogalmazva is teljesen masok, mint korong loveszeten vagy kacsazgatas kozben.
KI kell képezni rá embereket - ennyi az egész.

Továbbá, járművédelemre használva, nagyságrenddel kevésbé veszélyes a saját élőerőre, mint bármelyik APS védelem.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 471
17 906
113
Milyen második vonalat, még az elsőt sem érték el! A szürke zónaba található falvakért megy a harc!
Igen, valahogy én is lemaradtam arról a hírről, hogy az ukránok áttörték volna az első vonalat és már a második vonalnál vannak. Persze papíron már lehet, hogy Moszkvánál járnak :D
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 900
11 366
113
Milyen második vonalat, még az elsőt sem érték el! A szürke zónaba található falvakért megy a harc!
Az ISW es a briTT hirszerzes szerint, amire a cikk hivatkozik. Azt is irja, hogy az ellentamadas kezdete ota az oroszok nem tudtak uj egysegeket bevonni/bevinni oda es a masodik vonal nagyon gyengen van feltoltve emberanyaggal :D :D

szoval itt allnak az ukrik a gyozelem kapujaban... ...legalabbis a cseh napilap szerint :D lehet tenyleg ez a helyzet es hamarosan kapitulalnak az oroszok? (hint> NEM)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 538
45 044
113
Aztán érkezik egy drón kézigránáttal te meg baxhatod hogy mekkora a fa...od a trapplövészetben.... De oké játszunk el a gondolattal. Legyen minden rajban egy automata shotgun. Drónokat parban röptetem ellened. Megy egy kézigránatos meg megy egy termobárikus. Kidugod a fejed megy a gránát, vagy megy a termobar. Miközben az orosz tüzérség épp vlagyivisztokban tölti a szabadságat és a páncélosok is épp Kazanyban edzenek a tank biatlonra.
Azt felejted el hogy te mikor koronra lövöldözöl akkor nincs mas zavaró tényező, nem lökdösnek, nem ordítoznak, nem robban melletted semmi. Arról sem vagyok meggyőződve hogy megállnád a helyed, mivel az csak ott és akkor derül ki ténylegesen. Na mindegy lehet tovább az észt osztani hogy egyedül legyőzöd az oroszokat és ősszel már Moszkvában fogsz teázni....
Nyugodtság, sehol nem mondtam mekkora faszom van trapp lövészetben, azt mondtam középszar vagyok, és skeetben ;).

Azt is írtam hogy HA! a detektálás adott, az FPV drónok - tehát ami feléd jön, Te, a Te rajod a célpont és becsapódással pusztít, s nem is kicsi viszont sérülékeny, nem egy kézigránát amit ledobnak 200 m ről, ezt már csak Te hoztad ide! - volt az ami szerintem megoldható.


Tehát akkor a gyengébbek kedvéért, nem akkor ha meglep, mert nem megoldott a korai észlelés, s nem 200m magasból rátok dobott kézigránát, 155mm-es Excalibur, Himars/Uragan/Jarsz ellen működhet ami írtam. Hanem barkács nagy tömegben használt kvadkopter öngyilkos FPV drónok ellen. Értsd már meg hogy mit írtam.

S nem, nem igényel extra képzést sem extra született tehetséget, csak madársörétre töltött saigat pl, meg hogy legyen rajonként legalább egy embernél, HA a detektálás megoldható. HA. Ez a nehezebb dió. De erre is írtam nem viccből, hogy kutya... Én erősen rajta lennék a dolgon harctéri szakaszparancsnokként, látva hogy mekkora számban jönnek a nyakba az FPV drónok, még ha amit írtam fixen nem is 100% megoldás, csak hát a semmitől több, mint feküdni azt várni hogy a fejedre repül egy kalasnyikov drón.

Az hogy én leharcolnám Moszkváig az oroszokat, azon már pláne jót röhögtem, felőlem a határunkon Csapnál vidáman pacsizok velük ;) .
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 143
12 114
113
Az ISW es a briTT hirszerzes szerint, amire a cikk hivatkozik. Azt is irja, hogy az ellentamadas kezdete ota az oroszok nem tudtak uj egysegeket bevonni/bevinni oda es a masodik vonal nagyon gyengen van feltoltve emberanyaggal :D :D

szoval itt allnak az ukrik a gyozelem kapujaban... ...legalabbis a cseh napilap szerint :D lehet tenyleg ez a helyzet es hamarosan kapitulalnak az oroszok? (hint> NEM)
gyerekek szerda van, mindjárt péntek :)

tudod péntek.
kapitulálnak is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 400
45 998
113
Szergej Surovikin továbbra is a FÁK-országok védelmi miniszteri tanácsa alá tartozó légvédelmi kérdésekkel foglalkozó koordinációs bizottság elnöke marad, ahogy az a SPARK adataiból következik.

A Tarkhankut-fok rakétatámadásáról

Augusztus 23-án reggel az ukrán alakulatok ismét megtámadták a Krím-félszigetet. Eltalálták a Tarkhankut-fokot, amelyen több katonai létesítmény található, és amelyet az ukrán fegyveres erők hetek óta aktívan figyelnek, többek között NATO-műholdak segítségével.
❗️Az Ukrán Fegyveres Erők ezúttal csak a taktikán változtattak: először két, a Krivoj Rogról felszálló drón, valószínűleg a Mugin-5 30-40 km-re közelítette meg a félszigetet, és légvédelmi tüzet vontak magukra.
A drónokat lelőtték, de szinte azonnal a légvédelmi rakéták kilövése után három ukrán rakétát lőttek ki a tengerből .
Éppen tegnap, 40 km-re Tarkhankuttól az Ukrajna Hírszerző Főigazgatóságának felderítő tisztjeivel egy hajócsoport működött , amely valószínűleg a Krím közelében lévő objektumok vizuális megfigyelését végezte.
Igen, pilótáink megsemmisítették az egyik csónakot, valamint még kettőt a Snake Island közelében , de a többi, 5-10 km-re üzemelő, elment. Az ottani tevékenységük egyedülálló volt, de a mai támadás azt mutatja, hogy nem volt véletlen.
Magát a csapást feltehetően hajóellenes rakéták mérték. Ez lehet "Szigaronok" és "Neptunusz" is. És itt érdemes hozzátenni, hogy az ukrán tengerészek két hétig aktívan szállítottak azonosítatlan fegyvereket a Zmeiny-szigetre és a tőle keletre lévő üres gáztermelő létesítménybe.
A csónakok fenyegetése pedig nem írható le. Legalább ember által hordozható légvédelmi rakéta- és páncéltörő rendszereik vannak, köztük az RBS-17, Hellfires-szel felfegyverkezve.

A térképen jól látszik, hogy csapataink a tegnapihoz képest tovább bővítették a falu ellenőrzési területét (Rabotino)
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 709
28 206
113
Állítólagok:

Egy orosz S-400-as komplexum megsemmisült a Krím-félszigeten:

Rybar Sz-300 változatot ír és valszeg egy TEL járművet plusz egy tanker kocsit sikerült eltalálniuk Taraszéknak a Tarhankut-foknál. Azt is írják, hogy nem kizárt, hogy a csapást a csónakokra telepített Brimstone II rakétával hajtották végre. Mondjuk más forrás meg Storm Shadow-t ír, ám ami biztos, hogy kettős támadás volt, ahol először a Krivoj Rog felől érkező drónok kiugrasztották az orosz légvédelmet a bokorból, és mikor megvoltak a pontos koordináták, akkor jött az igazi csapásmérő fegyverzet.

Mindenképpen összehangolt akció volt, mert közben meg ezek a nyugati gépek pásztázták Flightradar szerint a fekete-tengeri légteret
uZKUEs376YE.jpg


Miután holnap lesz az ukrán függetlenség napja és a frontokon igazán eredményt nem tudtak elérni, így megint a szokásos módszerhez folyamodtak, ahol valami kis sikerszerűt el tudnak adni a hazai közönségnek. Akárcsak a Moszkva elleni dróntámadások. Plusz az éjjel lehet még érdekes, mert simán kinézem megint, hogy próbálkoznak egyet a krími híd ellen újra.

Ami meg a megoldás lehetne, ott megint csak az, hogy ami van ukrán kikötői infra, azt szépen szarrá kell lőni Geranyokkal, plusz aktívabb felszíni járőrözés a Krím körüli vizeken
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
366
2 437
93
Az ukránok megközelítették az orosz védelem második vonalát, amely lehet gyengébb is


Azért a cikk tartalmában szó nincs arról, hogy megközelítették volna a második vonalat. Úgy fogalmaz, hogy "közelebb kerültek" hozzá.

Ezt ugye mindenki értelmezze úgy ahogy akarja. Én például minden hónapban fizetésnapon közelebb kerülök Bill Gates-hez vagyon szempontjából. De valahogy mégsem tűnik reálisnak, hogy még idén lehagyjam.

De legyünk megértőek, miről írjon a szerencsétlen?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Lockheed EP-3E Aries II a román parton gyártja a hurkokat.
Boeing RC-135W Rivet Joint megjött, a Krím alatti kukkolás indul, de nagyon féltik, mert két Eurofighter Typhoon FGR.4 kíséri


Miért lehetnek a T-64-es harckocsik fontosabbak az ellentámadásban, mint a Leopárdok?


Ukrajnának a régebbi harckocsiparkját kellene bevetnie, hogy felszántsa az Oroszország által aprólékosan aláaknázott területet, hogy megállítsa a kijevi csapatok előrenyomulását - közölte a Newsweek, miközben Ukrajna lassú, de folyamatos ellentámadása apró, fáradságos munkával elért eredményeket hoz a háború sújtotta országnak.
"Nem kockáztatod, hogy a legjobb tankjaid ismert aknamezőket törjenek át" - mondta Dan Rice a Newsweeknek. Rice az amerikai hadsereg egykori tisztje, aki korábban Valerij Zaluzsnyij tábornokot, Ukrajna első számú katonáját látta el tanácsokkal.
Amikor Kijev régóta hangoztatott ellentámadása június elején megkezdődött, az ukrán parancsnokok kezdetben néhány újonnan beszerzett Leopard harckocsit a frontvonalakra vezényeltek, miközben az ukrán erők az ország keleti és déli részén kiépített orosz védelmet szondázták.
Ukrajnának a régebbi tankokat, például a T-64-est kellene használnia az elaknásított területek megtisztítására a nyugati gyártmányú tankok előtt - mondták a Newsweeknek.
A régebbi, kevésbé kifinomult harckocsik, mint a szovjet korszakból származó T-64-esek "feláldozhatóbbak" - mondta Rice, hozzátéve, hogy a Leopard és Abrams harckocsik hatékonyabbak lesznek a kezdeményezés kihasználására, ha Ukrajna képes lesz áttörni az erősen aláaknázott területeket.
A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének adatai szerint 2023 elején, közel egy évvel a háború kitörése után, az ukrán fegyveres erők mintegy 250 T-64BV és 50 T-64BM harckocsival rendelkeztek.
Azóta a német gyártmányú Leopard 1 és Leopard 2, valamint a brit Challenger 2 fő harckocsik érkezése felduzzasztotta a gépesített zászlóaljakat, amelyek készen állnak a frissen kiképzett ukrán erők használatára.
Mégsem korlátlan erőforrások. Egy maroknyi Challenger 2 harckocsival - és az USA által szállított Abramsokkal, amelyek még nem érkeztek meg - együtt Ukrajna több tucat Leopard 2-vel rendelkezik, és a következő hónapokban várhatóan sok korábbi Leopard 1-es is megérkezik az országba.
Az Oryx holland nyílt forrású hírszerző szervezet szerint eddig hat Leopard 2A4-es és kilenc újabb 2A6-os veszett oda, de mivel ez az adat csak a vizuálisan igazolt veszteségeket tartalmazza, a valós szám ennél magasabb is lehet.
Ezek a harckocsik akkor a leghalálosabbak, amikor nagy sebességgel haladva tüzelhetnek az orosz erőkre - mondta Rice. "Én tartalékban tartanám őket egy aknamező áttöréséig vagy egy 'borítékolásig'" - tette hozzá.
Ukrajna számára kockázatos, hogy ezeket a nyugati gyártmányú harckocsikat használja Zaporizzsjában, az elcsatolt dél-ukrajnai régióban, amely heves összecsapások színhelye volt. "Nemcsak az aknák miatt, hanem azért is, mert az oroszoknak a terep földrajzi adottságai miatt nem okozna gondot, hogy könnyen észrevegyék őket" - érvelt Miron.
Az aknamezők azonban nem csupán tüskét jelentettek az előrenyomuló ukrán erők szemében az egész nyári szezonban az országban. És Ukrajna tudta, hogy azok lesznek - alig egy hónappal az ellentámadás kezdete után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Kijev remélte, hogy megkezdheti az orosz erők visszaszorítását, mielőtt Moszkva megerősíthetné a védelmüket.

Néhány marhaságot, illetve nyugati önellentmondást megvastagítottam.
Ukrajna első számú katonáját látta el tanácsokkal. És mire is jutottak a tanácsaival?
Dan Rice ért hozzá nagyon a fotelból, csak azt nem mondja meg, hogy mit csináljanak szegény kaprok ha a tank mögé megint szórtak aknát, meg ha elfogyott a T-64?
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
771
7 018
93
Lockheed EP-3E Aries II a román parton gyártja a hurkokat.
Boeing RC-135W Rivet Joint megjött, a Krím alatti kukkolás indul, de nagyon féltik, mert két Eurofighter Typhoon FGR.4 kíséri


Miért lehetnek a T-64-es harckocsik fontosabbak az ellentámadásban, mint a Leopárdok?


Ukrajnának a régebbi harckocsiparkját kellene bevetnie, hogy felszántsa az Oroszország által aprólékosan aláaknázott területet, hogy megállítsa a kijevi csapatok előrenyomulását - közölte a Newsweek, miközben Ukrajna lassú, de folyamatos ellentámadása apró, fáradságos munkával elért eredményeket hoz a háború sújtotta országnak.
"Nem kockáztatod, hogy a legjobb tankjaid ismert aknamezőket törjenek át" - mondta Dan Rice a Newsweeknek. Rice az amerikai hadsereg egykori tisztje, aki korábban Valerij Zaluzsnyij tábornokot, Ukrajna első számú katonáját látta el tanácsokkal.
Amikor Kijev régóta hangoztatott ellentámadása június elején megkezdődött, az ukrán parancsnokok kezdetben néhány újonnan beszerzett Leopard harckocsit a frontvonalakra vezényeltek, miközben az ukrán erők az ország keleti és déli részén kiépített orosz védelmet szondázták.
Ukrajnának a régebbi tankokat, például a T-64-est kellene használnia az elaknásított területek megtisztítására a nyugati gyártmányú tankok előtt - mondták a Newsweeknek.
A régebbi, kevésbé kifinomult harckocsik, mint a szovjet korszakból származó T-64-esek "feláldozhatóbbak" - mondta Rice, hozzátéve, hogy a Leopard és Abrams harckocsik hatékonyabbak lesznek a kezdeményezés kihasználására, ha Ukrajna képes lesz áttörni az erősen aláaknázott területeket.
A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének adatai szerint 2023 elején, közel egy évvel a háború kitörése után, az ukrán fegyveres erők mintegy 250 T-64BV és 50 T-64BM harckocsival rendelkeztek.
Azóta a német gyártmányú Leopard 1 és Leopard 2, valamint a brit Challenger 2 fő harckocsik érkezése felduzzasztotta a gépesített zászlóaljakat, amelyek készen állnak a frissen kiképzett ukrán erők használatára.
Mégsem korlátlan erőforrások. Egy maroknyi Challenger 2 harckocsival - és az USA által szállított Abramsokkal, amelyek még nem érkeztek meg - együtt Ukrajna több tucat Leopard 2-vel rendelkezik, és a következő hónapokban várhatóan sok korábbi Leopard 1-es is megérkezik az országba.
Az Oryx holland nyílt forrású hírszerző szervezet szerint eddig hat Leopard 2A4-es és kilenc újabb 2A6-os veszett oda, de mivel ez az adat csak a vizuálisan igazolt veszteségeket tartalmazza, a valós szám ennél magasabb is lehet.
Ezek a harckocsik akkor a leghalálosabbak, amikor nagy sebességgel haladva tüzelhetnek az orosz erőkre - mondta Rice. "Én tartalékban tartanám őket egy aknamező áttöréséig vagy egy 'borítékolásig'" - tette hozzá.
Ukrajna számára kockázatos, hogy ezeket a nyugati gyártmányú harckocsikat használja Zaporizzsjában, az elcsatolt dél-ukrajnai régióban, amely heves összecsapások színhelye volt. "Nemcsak az aknák miatt, hanem azért is, mert az oroszoknak a terep földrajzi adottságai miatt nem okozna gondot, hogy könnyen észrevegyék őket" - érvelt Miron.
Az aknamezők azonban nem csupán tüskét jelentettek az előrenyomuló ukrán erők szemében az egész nyári szezonban az országban. És Ukrajna tudta, hogy azok lesznek - alig egy hónappal az ellentámadás kezdete után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Kijev remélte, hogy megkezdheti az orosz erők visszaszorítását, mielőtt Moszkva megerősíthetné a védelmüket.

Néhány marhaságot, illetve nyugati önellentmondást megvastagítottam.
Ukrajna első számú katonáját látta el tanácsokkal. És mire is jutottak a tanácsaival?
Dan Rice ért hozzá nagyon a fotelból, csak azt nem mondja meg, hogy mit csináljanak szegény kaprok ha a tank mögé megint szórtak aknát, meg ha elfogyott a T-64?
És még azt is tegyük hozzá, hogy a tankok sem távirányítással működnek...