[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
632
2 228
93
Helyzet Rabotino környékén
Az ukránok gyakorlatilag teljesen leállították a nagyobb offenzív műveleteket. A taktikai szintű támadások néha folytatódnak, de nem rendszeresek.
"Az offenzívában részt vevő dandárok egy részét kivonják. Az ellenségnek rengeteg refunyika van, még a nyakkendő megszerzése is óriási problémát jelent.
Megkockáztatom, hogy két lehetőség közül az egyik vár ránk.
A kimerült egységek forgatása és újakkal való cseréje, vagy az offenzíva végleges leállítása és leereszkedés a helyi csatákba. Az újabb egységeket sikeresebb területekre helyezik át. Például Artyomovsk (Bakhmut) vagy a Vremevsky párkány.
Az ellenség általános behatolása pozícióinkba:
— 7 km mélységig
— 7-9 km széles
A 3 hónapos harc és a rengeteg felszerelés és személyzet vesztesége miatt az eredmény több mint szerény. Annak ellenére, hogy az ellenség valójában az előtérért harcolt.
Az ellenséges tüzérség továbbra is aktív, és nincs problémája a lőszerrel. Most leginkább az üteg elleni tűzzel foglalkozik. De azt sem tartják szégyenletesnek, ha egy kazettás lőszert 2-3 gyalogos célpontjára dobnak, ami ilyen kiadások lehetőségére utal.
Tüzérségünk sem kíméli a lövedékeket, és minden forgási, mozgási vagy helyi offenzíva-kísérlet szinte napi 24 órában tüzérségi razziáknak van kitéve.
Légiközlekedésünk továbbra is umpk-vel működő FAB-okat használ Rabotinóban és a környéken. Az a véleményem, hogy ennek inkább pszichológiai az eredménye. Rabotinóban nem ül senki, mert ott már nincs hely. Az 500 kg-os légibomba robbanásából származó éjszakai villanások azonban csodálatosak.
Befejezésül megismétlem. Számíthatunk a dandárváltásra és a folyamatos támadásisi kísérletekre Tokmak irányába, vagy a főtámadás irányába való elmozdulásra. Erősen megnőtt csapataink sűrűsége és a naponta elhasznált tüzérségi lőszer mennyisége. Ezért a nagyszabású offenzíva új kísérlete még hevesebb ellenállásba ütközik, mint a legelején, amikor szinte az egész offenzívát egy 42. hadosztály tartóztatta."

Felrobbantották az Oskol feletti központi hidat Kupjanszkban
Szintén tegnap légicsapások akadályozták meg az átkelőket Nyevszkoje és Makeevka településeken.
Az átkelőket az Ukrán Fegyveres Erők tartalékainak szállítására használták Szvatovszk és Kupjanszk irányban.
⚡️
Szintén vannak jelentések az Oszkol folyón átvezető átkelőhelyek megsemmisüléséről Nyevszkoje és Makeevka falvak környékén.

Ukrajna megtagadta a tankok átvételét Németországból - Der Spiegel​

A múlt héten Ukrajna nem volt hajlandó átvenni 10 régi Leopard 1A5 típusú harckocsit Németországból azok rossz műszaki állapota miatt – írja a Der Spiegel forrásokra hivatkozva.
Szerintük Kijev tájékoztatta Berlint, hogy a Lengyelországba érkezett autók javításra szorulnak.
A kiadvány megjegyzi, hogy Ukrajnában lehetetlen javítani őket a képzett műszaki személyzet és a kellő számú pótalkatrész hiánya miatt.
Korábban arról számoltak be, hogy Ukrajna pert indított két nyugati katonai cég ellen , amelyek nem teljesítették a katonai felszerelések szállítására vonatkozó szerződéseket.
Источник: https://rusvesna.su/news/1695130780

Soigu tárgyalásokra érkezett Iránba (VIDEO)​

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szeptember 19-én, kedden érkezett Teheránba, hogy tárgyalásokat folytasson Irán katonai vezetésével.
A látogatás során az orosz védelmi minisztérium küldöttsége tárgyalássorozatot folytat a köztársaság katonai vezetésével.
Napirenden van a haditechnikai együttműködés bővítése, egy meghatározott fegyver-, katonai és speciális felszerelés (AMST) utánpótlás növelése, valamint az információcsere – mindezt speciális katonai művelet keretében.
Источник: https://rusvesna.su/news/1695130223
Már hetekkel ezelőtt, kemény munkával készítettem elő az alábbi minőségi tartalmat, elsősorban neked (remélem ezt a modik is értékelik, és nem megy azonnal a kukába...), persze ne vedd lánykérésnek azért.
Már-már azt hittem, hogy sosem lesz alkalmam használni, de ma kaptam tőled egy esélyt. Szóval:
say-legikozl-again.jpg

:p:p:p
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 487
113
Zelenszkij és felesége New Yorkban:


Azóta már meglátogattak kórházat, ahol ukrán katonákat ápolnak:


Lesz majd még ENSZ-ben felszólalás. Meg aszem tali Bidennel, ahol lehet hogy lesz újabb támogatás bejelentése.
Elvitte magaval az asszonyt is koldulni, talpig náci barna Gucciban...

Na ki hianyzik a forumrol regota?


Hoppá hoppá, mar a horvatok is?
Plenkovich nyilatkozata gabona ugyben a Politicon.

Klisevka, temetetlen halottak.


Ukrajnanak nem kellenek a regi Leopardok, Spiegel.

A Lancat mar az ukran Mig 29-esekre is vadaszik.

Legi dron vizi dron ellen! Mar ilyen is van.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 619
16 378
113
Na ja, kímélve vannak 100.000-s nagységrendű halottal halottal és holdbéli tájjal a front mögött. Miért van olyan érzésem, hogy az ellenség kímélete nem kegy, hanem képességhiány (legalább mennyiségben), csak mint kegy van elkendőzve?
Nem zárnám ki a butaságot, mint okot, de ezt csak poénnak szánom.
Lassan közelebb van a millió halotthoz, mint a 100 ezerhez, de ez csak becslés (alapja: gazdasági mutatók esése, dacára, h az államaparátust külföld finanszírozza, a napi veszteségeket, a jelenlegi haderő feltöltöttségét, eltűntek száma, stb.). Az, hogy a front hogy néz ki; miért milyen a "megfelelő"? Csinos földhányás a mellvéden muskátlikkal?
Csak a naponta elengedett cirkálórak, robot r., stb. csapások átirányítása mondjuk energetikai létesítményekre, hőközpontokra, finomítókra szerinted mit eredményezne? 1 hónap múlva már egymást ennék (megint) :( De szerinted képességhiány (jah, biztosan nem ismerik fel a térképen a célokat).
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 217
4 455
113
Még a végén ebből is kihozzák hogy direkt az oroszoknak akarunk segíteni vele.
Gusztustalan ez a vezetői réteg, ezek nem maguktól ekkora nyomorékok tuti segítenek nekik.... mondjuk szerintem elsőre tiltsák meg a dizelolaj behozatalát magyarországról.... annyira várom hogy a lengyeleknek mikor lesz velük tele a tökük!! :)
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 476
10 016
113
Nem zárnám ki a butaságot, mint okot, de ezt csak poénnak szánom.
Lassan közelebb van a millió halotthoz, mint a 100 ezerhez, de ez csak becslés (alapja: gazdasági mutatók esése, dacára, h az államaparátust külföld finanszírozza, a napi veszteségeket, a jelenlegi haderő feltöltöttségét, eltűntek száma, stb.). Az, hogy a front hogy néz ki; miért milyen a "megfelelő"? Csinos földhányás a mellvéden muskátlikkal?
Csak a naponta elengedett cirkálórak, robot r., stb. csapások átirányítása mondjuk energetikai létesítményekre, hőközpontokra, finomítókra szerinted mit eredményezne? 1 hónap múlva már egymást ennék (megint) :( De szerinted képességhiány (jah, biztosan nem ismerik fel a térképen a célokat).
Szintén nem akarok vitatkozni, de eredetileg a képességhiányhoz hozzátettem hogy "mennyiség". Ha van napi 10-20 inditható CM/BM-ed (tartósan több biztos nincs, sőt szerintem még ennyi sem, akkor sem ha kihagynak 2 hetet majd indítanak egyszerre 50-et) meg 1000 katonai célod, akkor most elkezdesz polgári célpontokat támadni, és hagyod hogy a meg nem semmisített katonai célpontok matt szívjon a sereged?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az orosz hadsereg megkezdte az offenzíva új szakaszát

Számos ukrán forrás arról számol be, hogy az orosz hadsereg egységei új offenzívát indítottak Kupjanszk irányában. Az orosz fegyveres erők különösen Szinkovka és Petropavlovka települések térségében indítottak nagyszabású támadást. Ezen a területen az orosz katonáknak sikerült átvenniük az irányítást a kijevi rezsim fegyvereseinek több mint tíz fellegvára felett.



Azt is közölték, hogy a harkovi régióbeli Kupjanszk városában teljesen megsemmisült az Oszkol folyón átívelő központi híd.
A kupjanszki ukrán igazgatás jelentése szerint egy kupjanszki hidat megsemmisítő irányított bomba megsemmisített egy autót is hat önkéntessel.
Egyes források azt sugallják, hogy új típusú légibombákat használtak a harci érintkezési vonal északi szakaszán lévő hidak támadására. Zaporozsje irányában új nehéz, állítható bombákat is elkezdtek használni.



Előző nap légicsapások segítségével megsemmisítették a Zserebet folyón átvezető átkelőhelyeket Nyevszkoje és Makejevka településeken, amelyek az ukrán hadsereg tartalékainak Kupjanszk és Szvatovszk irányába történő átszállítására szolgáltak.

Korábban arról számoltak be, hogy az ukrán hatóságok megtagadták tíz Leopard 1A5 tank átvételét, melyek használhatatlan műszaki állapotban voltak.

Mint a Der Spiegel német kiadvány beszámolt róla, az ukrán fél értesítette a német védelmi minisztérium képviselőit, hogy a Lengyelországba érkezett német harcjárművek javításra szorulnak, amelyhez Kijevnek nincs képzett műszaki személyzete és kellő számú alkatrésze.



Lengyel elnök üzeni: Ha az ukrán hatóságok be akarnak perelni minket, ne felejtsék el, hogy a katonai segélyek fő tranzitja Lengyelországon keresztül történik.




Szörnyű felvételek: Az ukrán CAESAR 8x8-as löveget Sikeresen megsemmisíti a kamikaze Lancet.



Irán által szállított orosz kamikaze drón "Shahed-136" felrobbantja Ukrajna radarállomását.



Boeing P-8A Poseidon a román tengerparton gyártja a hurkokat, lesz támadásocska a Krím ellen.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
754
4 078
93
Még a végén ebből is kihozzák hogy direkt az oroszoknak akarunk segíteni vele.
Gusztustalan ez a vezetői réteg, ezek nem maguktól ekkora nyomorékok tuti segítenek nekik.... mondjuk szerintem elsőre tiltsák meg a dizelolaj behozatalát magyarországról.... annyira várom hogy a lengyeleknek mikor lesz velük tele a tökük!! :)
Duda állítólag már kifejtette: nem kéne elfelejteni azt (a zukránoknak), hogy gyakorlatilag szinte mindent Lengyelországon keresztül kapnak ...

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 028
23 570
113
Szintén nem akarok vitatkozni, de eredetileg a képességhiányhoz hozzátettem hogy "mennyiség". Ha van napi 10-20 inditható CM/BM-ed (tartósan több biztos nincs, sőt szerintem még ennyi sem, akkor sem ha kihagynak 2 hetet majd indítanak egyszerre 50-et) meg 1000 katonai célod, akkor most elkezdesz polgári célpontokat támadni, és hagyod hogy a meg nem semmisített katonai célpontok matt szívjon a sereged?
Mit ragaszkodsz a CM/BM-hez? Igaz hogy én hoztam fel, de mint csak példát arra az allitásodra, hogy képességbeli hiány, utána irtam a rakéta és csöves tüzérséget mint egyéb opciót, amivel megint nem számoltál..

az a a baj, hogy nem megy át neked amit mondani akarok, ha a civil lakosság nem számítana, akkor már rég szétbaszták volna a nagyvárosokat mint a szart, és nem bohóckodnának azzal, hogy prec csapásokkal operáljanak, hanem ahova esik, oda esik alapon szórják meg őket, és pusztul midenki aki ott van, viszont amiért nem ezt latjuk,, annak nem a "képességbeli hiányosság az oka"

Most olyan ez, mint ha kb azt állítottam volna, hogy nem volt meg a képessége a Szovjet vagy a NATO csapatoknak Afganisztánban, hogy uralják azt az országot, de, meglett volna mind a kettőnek, csak nem a 13-ik században vagyunk, hogy mindenkit lenyilaznak/lelövöldöznek aki velük szembe jön, hanem kímélték a civilket, pedig megtehették volna, hogy mindenkit lemészárolnak, a képesség megvolt hozzá, csak nem tették meg.


na de itt inkább be is fejezem, elengedem ezt a botot, mert vagy nem érted vagy nem akarod érteni
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 014
113

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
ha a civil lakosság nem számítana, akkor már rég szétbaszták volna a nagyvárosokat mint a szart, és nem bohóckodnának azzal, hogy prec csapásokkal operáljanak, hanem ahova esik, oda esik alapon szórják meg őket,
Túl sok lesz a Szun-Cevel kevert totális háború.
Ha az oroszok belépnek a 3. Clausewitzi színtre, a mélységi csapásmérésre létrehozott, és az orosz doktrina szerint erre a célra alkalmazott rakétatüzérség nem ahova esik oda puffan alapon bombáz majd, mert az eddig soha sehol nem hozott eredményt, hanem a trafóház helyett a reaktorcsarnokokat szedi szét. Maradnak az atomerőművek, de azok önmagukban kevesek. Jön a nagy áramszünet, és nem lesz semmi.
 

krova

Well-Known Member
2010. december 13.
242
743
93
Az másfél éve kiderült, hogy nemhogy Európát de még az államként funkcionáli is alig képes Ukrajnát sem tudják lerohanni...
Akko értem hogy ,mért gyárt Európa ugyan annyi harckocsit ,drónt ,gépkarabélyt stb ,mint másfél éve. Minek az a pompa. Hétköznap 8-16 ig gyakorlatozni, felvonulni elég ami van.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 463
46 508
113
Már hetekkel ezelőtt, kemény munkával készítettem elő az alábbi minőségi tartalmat, elsősorban neked (remélem ezt a modik is értékelik, és nem megy azonnal a kukába...), persze ne vedd lánykérésnek azért.

:p:p:p
Furcsa pár lennénk! Én inkább a normalitás pártján maradnék. De jót nevettem az ötleten!
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
KB igen. Oroszország óriási területei eddig is őrizetlenek voltak. Nézzétek csak annak utána, hogy mennyi kínai cég lopja a faanyagot gyakorlatilag háborítatlan Oroszországból, és hány ezer km-és hatarszakaszok vannak, ahol ember fia nem jár. A méret nem egyenlő benne rejlő erővel. Oroszország határainak nagy része mindig is őrizetlenek volt. Ennyi erővel Kanada is félelmetes erővel bír?
Erdekesség: réges-régen volt olyan újság, hogy Hadi Krónika, mely a II vh-val foglalkozott. Minden számhoz járt egy korabeli újság reprintje. Az egyik ilyen mellékletben szerepelt a Szovjetunió megtámadása kapcsán szinte ugyanez az okfejtés. Tudjuk mi lett a vége. Oké, ma nincs SZU, de nincs se német, se brit se francia birodalom stb sem.