Szlovák haderőfejlesztési program (2030) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 947
22 762
113
Viszont CV90 jelenleg a legjobb IFV a kínalatban legnagyobb háttérrel és jovobeli gyártókapacitásokkal, szoval kiváló dontés, pláne ha még hozzá jon egy Volvo is. Szerencse, hogy az orosz támadás elott még a svédeknek fogalmuk se volt, hogy jonn enyi megrendelés, mint amenyi most van, és azt hittek meg kell értuk kuzdeni. :oops:
Én csak a körülményekre hivtam fel a figyelmet, meg persze a vélt vagy valós összefüggésekre azzal kapcsolatban, hogy hogyan lett a katonai szemmel nyertes LYNX helyett gazdaságilag győztes svéd láncos. ;)

Ha már értékelés, legyen meg itt a radaros is (nekem a kereső nem találta a fórumon):
Obmena rádiolokačnej techniky VzS OS SR (stredný, malý a blízky dosah)
24 régi helyett 17 új radar beszerzése. Számomra igazán érdekesség ez a szemléltető ábra:
95775c54348e81c5bf99395e08efd233.png
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 833
47 123
113
Sok sikert hozzá! :oops:
  • az Aero még mindig részben szlovák tulajdonú cég
  • az M345 olcsó üzemelését tudják kiemelni, miközben 1000%, hogy az L39NG olcsóbban üzemel, tekintve, hogy jóval nagyobb darabszámban lesz rendszerben. Ugye a beszerzési költsége is is kisebb az NG-nek.
  • már ismert típus modernizált verzióját akarják mindemellett megverni.

Persze minden is lehet, de hogy ne az épeszű NG-t vegyék meg a M345 helyett, ahhoz igen komolyan ki kell tömni pár politikus bukszáját.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 947
22 762
113
Persze minden is lehet, de hogy ne az épeszű NG-t vegyék meg a M345 helyett, ahhoz igen komolyan ki kell tömni pár politikus bukszáját.
Az M345 egészen biztosan egy jó gép, de 1000%, hogy nem olcsóbb és nem olcsóbban fenntartható mint az NG. Ha tisztán kiképzőgép kell, akkor nyilvánvaló, hogy NG. Viszont ha a feltétel az, hogy korlátozottan, de harci feladatokra is jobban alkalmasnak kell lennie akkor a repteljesitmény elbillenti a mérleget majd...
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 833
47 123
113
Az M345 egészen biztosan egy jó gép, de 1000%, hogy nem olcsóbb és nem olcsóbban fenntartható mint az NG. Ha tisztán kiképzőgép kell, akkor nyilvánvaló, hogy NG. Viszont ha a feltétel az, hogy korlátozottan, de harci feladatokra is jobban alkalmasnak kell lennie akkor a repteljesitmény elbillenti a mérleget majd...
Gyakori hiba, hogy összekeverik "hozzá nem értők" az M345-öt az M346-tal! :D:D:D
Csak szivatlak!
Az M345-nek ugyan az a Williams hajtóműve van, csak abból picit szarabb repteljesítményt hoznak ki...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 947
22 762
113
Hozzátenném, a pénzügyminisztériumi értékelést végző hivatal (UHP) vezetője 22 novemberéig az a Štefan Kišš volt, aki most a Progressziv Szlovákia (PS) nevű ügynökhállózattal készül megmérettetni magát a szlovákiai választásokon. 2016-ig Brüsszelben, majd hazatérve alapitója volt annak a pénzügyminisztérium alá rendelt intézménynek, ami mogmondja a tutit közbeszerzésekről. Na most ilyenektől várhattuk, hogy pozitiv elbirálást kapjon a Lynx projektünk, amikor a párt rendszeresen ekézi Magyarországot és a kormányát, a kampány alatt többször utalva arra hogyan kellene megbüntetni Mo-t mert pl. nem védi ( :D LOL) a külső határokat stb. ill. mindent a nyugati orientáció alá rendelne olyan javaslatokat is felhozva, hogy a szlovák titkosszolgálatot IS szerintük NGO-knak kellene felügyelnie. Szóval...a szlovák beszerzésekről kb. ennyit...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 455
37 288
113
Érdekes: állítólag a BARAK MX nyerte a szlovák légvédelmi "tendert" - legalábbis "szakmai versenyt".
Idáig a cseheknél befutott SPYDER-t emlegették pedig! Ami érdekes hogy a BARAK MX a teljes spektrumot lefedi a közepestől a nagy hatótávolságig. Sőt ABM képes is! Akár egy típussal lefedhetik a komplett légvédelmi spektrumot:
  • Barak MRAD: 35 km
  • Barak LRAD: 70 km
  • Barak ER: 150 km
Szlovákia lenne a BARAK MX első európai vásárlója. A szlovák ipar bevonását is ígéri a gyártó IAI - senki más nem ajánlott ilyet. 128 millió eurós ajánlatot kaptak egy rendszerre.
A MANPADS kategóriában a lengyel Piorun nyert - ez várható volt. Nem igazán van más valóban lábon hordozható légvédelmi rendszer gyártásban Európában.

 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 947
22 762
113
Lemaradtunk , az biztos és a radarok is késnek.A szlovákok , tetszik - nem tetszik , egy egész jó kis rendszert néztek ki maguknak.
Várj még ezzel, kormányváltás zajlik éppen... :oops:
Az eredeti modernizációs terv egyik változata kb igy nézett ki, ezekben gondolkodtak:

"Riešenie A2: Akvizícia novej výzbroje v súlade s PnP z r. 2019 a z r. 2016: Toto potenciálne riešenie predpokladá pokračovanie v prevádzkovaní súčasnej výzbroje do skončenia jej životnosti a podporu PVO/PRO od aliančných partnerov v súlade so základným scenárom, spolu s nákupom novej výzbroje v súlade s Požiadavkami OS SR na projekty akvizície protilietadlových raketových kompletov č. ŠbSP-116-29/2019, ako aj požiadavkami na projekty SAMOC a GOC č. ŠbSP-59-14/2016. Toto riešenie zahŕňa okrem základného scenára akvizíciu: 
  • 1x miesto velenia na úrovni brigáda (ďalej len SBADOC) pre velenie a riadenie PVO/PRO SR - uvažovaný SAMOC od Airbus (DE), SBADOC od Aliter (SK), 
  • 2x miesto velenia na úrovni skupina (ďalej len GOC) pre velenie a riadenie dvoch účelových zoskupení PVO/PRO SR - uvažovaný zjednodušený SAMOC od Airbus (DE), GOC od Aliter (SK), 
  • 1x systém LRSAM TBMD - uvažovaný Patriot PAC-3, SAMP/T a BARAK MX ER, 
  • 6x batéria MRSAM-M pre obranu vzdušného priestoru SR, ťmb deklarovanej pre NATO a mb PS OS SR proti ABT - uvažovaný IRIS-T SLM, SPYDER MR, BARAK MX MR, NASAMS, VL MICA, EMADS, KSAM,
  • 12x palebná jednotka VSHORAD/SHORAD, z toho 6x palebná jednotka VSHORAD/SHORAD prenosný (MANPADS) (t.j. čata po 3 družstvá, každé vyzbrojené PPLRK, vrátane systému C2) a 6x palebná jednotka VSHORAD/SHORAD vozidlový (t.j. čata po 3 družstvá, každé vyzbrojené 1 mobilným OZ s integrovaným PPLRK, vrátane systému C2 a potrebných senzorov), pre pokrytie skrytých príletových koridorov ako súčasť priestorovej obrany,
  • ďalej pre zabezpečenie obrany 3 leteckých základní (ďalej len BDZ) a pre obranu 8 manévrových práporov ťmb deklarovanej pre NATO a mb PS OS SR proti ABT - uvažovaný Stinger, Grom/Piorun, RBS-70 NG, Mistral 3, StarStreak, Chiron a ich verzie integrované na zbraňovú vežu BOV 8x8.
Ako súčasť riešenia je ďalej uvažovaných: 
  • 48 ks BOV 8x8 pre zabezpečenie mobility systémov VSHORAD/SHORAD,
  • 79 ks nosičov N3G pre zabezpečenie mobility ostatných systémov – z toho 8 ks už obstaraných v rámci 3D RL BD a 3D RL MD,
  • 9 ks Link16 terminálov
  • 119 ks rádiostaníc Harris s certifikátom pre utajovanú prevádzku stupňa ”NT”/”NS” – z toho 8 ks už obstaraných v rámci 3D RL BD a 3D RL MD,
  • 3 ks rádiostaníc pre REL spojenie,
  • 1 ks 3D RL SD pre SBADOC,
  • 2 ks 3D RL MD pre GOC – už obstarané,
  • 6 ks 3D RL BD pre jednotky VSHORAD/SHORAD prenosný (MANPADS) – už obstarané,
  • 1 pp PLR pre všetky systémy."
https://www.mosr.sk/data/files/5029_tudia-uskutocnitelnosti-obstarania-pp-pvo-.pdf
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 200
92 597
113
Érdekes: állítólag a BARAK MX nyerte a szlovák légvédelmi "tendert" - legalábbis "szakmai versenyt".
Idáig a cseheknél befutott SPYDER-t emlegették pedig! Ami érdekes hogy a BARAK MX a teljes spektrumot lefedi a közepestől a nagy hatótávolságig. Sőt ABM képes is! Akár egy típussal lefedhetik a komplett légvédelmi spektrumot:
  • Barak MRAD: 35 km
  • Barak LRAD: 70 km
  • Barak ER: 150 km
Szlovákia lenne a BARAK MX első európai vásárlója. A szlovák ipar bevonását is ígéri a gyártó IAI - senki más nem ajánlott ilyet. 128 millió eurós ajánlatot kaptak egy rendszerre.
A MANPADS kategóriában a lengyel Piorun nyert - ez várható volt. Nem igazán van más valóban lábon hordozható légvédelmi rendszer gyártásban Európában.

Elég fura lenne, hogy a választások után egy leköszönő kormány döntene védelmi beszerzésekről.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 455
37 288
113
Elég fura lenne, hogy a választások után egy leköszönő kormány döntene védelmi beszerzésekről.
Mint írtam: ez a szakmai ajánlás, a katonák ezt ajánlják a kormánynak.
Aztán lehet, hogy ha Fico lesz a kormányfő, akkor S400-asokat vesz mint a törökök! :D

Néhány pozsonyi fogadóirodánál továbbra is Ódor Lajos a legesélyesebb miniszterelnök...
(Szerintük nem fognak tudni megegyezni a most parlamentbe jutott pártok...)
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 455
37 288
113
Érdekes: állítólag a BARAK MX nyerte a szlovák légvédelmi "tendert" - legalábbis "szakmai versenyt".
Idáig a cseheknél befutott SPYDER-t emlegették pedig! Ami érdekes hogy a BARAK MX a teljes spektrumot lefedi a közepestől a nagy hatótávolságig. Sőt ABM képes is! Akár egy típussal lefedhetik a komplett légvédelmi spektrumot:
  • Barak MRAD: 35 km
  • Barak LRAD: 70 km
  • Barak ER: 150 km
Szlovákia lenne a BARAK MX első európai vásárlója. A szlovák ipar bevonását is ígéri a gyártó IAI - senki más nem ajánlott ilyet. 128 millió eurós ajánlatot kaptak egy rendszerre.
A MANPADS kategóriában a lengyel Piorun nyert - ez várható volt. Nem igazán van más valóban lábon hordozható légvédelmi rendszer gyártásban Európában.

Tegnap a szlovák kormány már jóvá is hagyta a BARAK MX beszerzését - tette közzé a Szlovák Honvédelmi Minisztérium
Emellett 36 darab Piuront is vásárlnak, ami eléggé viccesen alacsony mennyiség, de 36-tal több mint amennyi nekünk van...

 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 947
22 762
113
Tegnap a szlovák kormány már jóvá is hagyta a BARAK MX beszerzését - tette közzé a Szlovák Honvédelmi Minisztérium
A tárgyalások megkezdéséhez (tárgyalási mandátum) járult hozzá a kormány, a HM előterjesztheti a szerződés tervezetet, amelyről ismét szavaznia kell majd a parlamentnek.

"Ako upresnil, v prípade neúspechu rokovaní s vybraným štátom bude rezort obrany pokračovať v rokovaniach s nasledujúcimi štátmi podľa stanoveného poradia." - azaz, ha sikertelenek lesznek a tárgyalások, akkor a sorban következő ajánlattevővel folytatják a beszerzés előkészitését. Megjegyzem, egyértelműen az "állam az állammal" (štát) üzletről van szó, tehát nem a gyártóval tárgyalnak, a gyártó országok kormányaival!

https://www.mosr.sk/53373-sk/rezort...nej-obrany-velmi-kratkeho-a-stredneho-dosahu/